Acnee fungica: ce este si cum sa o recunoasteti?

Acnee fungica: ce este si cum sa o recunoasteti? Acnee fungica: ce este si cum sa o recunoasteti?

Ultima actualizare: 20 noiembrie 2024

Acneea fungica, cunoscuta in practica medicala drept foliculita Malassezia, este o afectiune care are la baza proliferarea (inmultirea) exagerata a fungilor din genul Malassezia (cunoscut si sub denumirea de Pityrosporum). In mod normal, aceste microorganisme sunt prezente pe piele, cu mentiunea ca devin patogene doar in anumite conditii. Spre deosebire de acneea vulgara, care este cauzata de infectia cu bacteria Propionibacterium acnes, in caz de acnee fungica vorbim despre colonizarea foliculilor de par de catre speciile fungice, ceea ce duce la inflamatie secundara si, astfel, la aparitia leziunilor cutanate. Acest tip de acnee apare in special la adolescenti si tineri.


Acnee fungica – cauze si factori de risc

Recunoasterea cazurilor de acnee fungica necesita evaluare foarte atenta, deoarece leziunile ce apar sunt foarte similare cu cele din acneea bacteriana. Deseori, diagnosticul de acnee fungica este intarziat, afectiunea fiind confundata cu acneea bacteriana. Exista mai multe cauze care ar putea duce la acnee fungica, cum ar fi:

  • dezechilibrul microbiologic, secundar administrarii de antibiotice orale sau topice, intrucat afecteaza microbiomul pielii si reduce numarul de bacterii benefice care limiteaza cresterea in exces a fungilor;
  • productia excesiva de sebum, deoarece sebumul reprezinta un mediu propice dezvoltarii si inmultirii speciilor din genul Malassezia, care se hranesc cu lipide. De exemplu, persoanele cu ten gras sau persoanele cu hiperplazie a glandelor sebacee se confrunta mult mai des cu acnee fungica.
  • transpiratia si umiditatea excesive, in special la sportivi, persoane care poarta haine foarte stramte, din materiale sintetice;
  • persoanele cu hiperhidroza si dermatita seboreica sunt mai predispuse la acnee fungica;
  • aplicarea de creme si produse cosmetice grase, pe baza de uleiuri, pot bloca foliculii de par si creeaza un mediu propice inmultirii speciilor de Malassezia;
  • persoanele cu imunitate scazuta (HIV/SIDA, diabet, tratamente cu corticosteroizi) prezinta un risc mai mare de a dezvolta acnee fungica;
  • barbatii, din cauza productiei mai mari de sebum, sunt mai des afectati de acnee fungica.

Farmacistii Catena recomanda Rilastil Acnestil, o crema cu o formula complexa care tine sub control secretia de sebum si ajuta la indepartarea imperfectiunilor.

Acneea fungica apare, in esenta, cand factorii de mediu sau dezechilibrele organismului favorizeaza dezvoltarea excesiva a ciupercilor din genul Malassezia – in special Malassezia furfur – la nivelul pielii. Malassezia furfur este o specie lipolifica, care se hraneste cu lipidele produse de glandele sebacee. In mod normal, aceasta ciuperca este o componenta normala a microflorei cutanate si nu cauzeaza probleme. Totusi, cand echilibrul microflorei este perturbat, aceasta va coloniza foliculii de par, se va inmulti excesiv, declansand o reactie inflamatorie la nivelul pielii si ducand la aparitia leziunilor specifice.

Acnee fungica – simptome si manifestari clinice

In general, acneea fungica se prezinta cu papule mici, uniforme, de obicei localizate in grupuri la nivelul toracelui superior, pe umeri si pe spate. Totusi, poate aparea si acnee fungica pe fata, dar relativ mai rar, caz in care deseori se confunda cu acneea vulgara. Leziunile sunt insotite si de mancarime, ceea ce reprezinta un semn distinctiv intre acnee fungica si acnee bacteriana, in cazul careia pruritul este mai putin frecvent, chiar absent. Simptomele tipice pe care o persoana cu acest tip de acnee le prezinta sunt urmatoarele:

  • leziuni papulare mici, monoforme, de obicei de dimensiuni similare, distribuite pe trunchi, in zona toracica, umeri si, uneori, pe fata. Papulele sunt roz sau de un rosu deschis si pot fi asociate cu pustule superficiale, puncte negre. Papulele sunt usor iesite in relieful pielii.
  • pruritul este un simptom caracteristic in caz de acnee fungica, ajutand la diferentierea sa de acneea bacteriana sau alte tipuri de acnee (unde mancarimea este mai rar intalnita);
  • acneea fungica are un caracter recurent, iar leziunile pot sa reapara in cazul in care factorii de risc (transpiratie excesiva, administrarea de antibiotice) raman neschimbati;
  • uneori, apare si senzatia de arsura la nivelul leziunilor cutanate.

Diagnosticul de acnee fungica necesita examinarea clinica si investigatii de laborator. In unele cazuri, examenul microscopic dupa coloratia cu hidroxid de potasiu (KOH) sau examinarea cu lampa Wood indica prezenta speciilor de Malassezia, iar cultura fungica poate confirma si mai bine diagnosticul. Astfel de investigatii sunt absolut esentiale pentru a face diferenta intre acnee fungica si acnee bacteriana, intrucat simptomele pot fi deseori inselatoare, similare cu cele din acneea vulgara.

Tratament acnee fungica

Tratamentul acneei fungice se bazeaza pe administrarea de medicamente antifungice topice sau sistemice (in cazuri severe, chiar o combinatie intre cele doua).

Antifungice topice

  • Ketoconazol: unul dintre cele mai frecvent utilizate antifungice topice. Poate fi aplicat sub forma de sampon, crema sau spuma, si actioneaza direct asupra ciupercilor Malassezia. Se aplica in zonele cutanate unde exista leziuni papulare.
  • Ciclopirox si clotrimazol: sunt alte antifungice topice folosite in caz de acnee fungica, care actioneaza prin reducerea colonizarii fungice. Se aplica zilnic, iar tratamentul trebuie sa fie continuat pe o perioada de minimum 2-4 saptamani, pentru a preveni eventualele recidive. Astfel de creme pentru acnee fungica sunt eficiente cand se aplica conform indicatiei medicului.

Antifungice sistemice

  • Fluconazol si itraconazol: pentru cazurile severe de acnee fungica sau pentru persoanele cu recidive frecvente. Aceste antifungice sistemice au un spectru larg de actiune si sunt foarte eficiente si impotriva speciilor din genul Malassezia, insa trebuie administrate cu precautie la persoane cu afectiuni hepatice si intotdeauna sub stricta supraveghere medicala.

Antihistaminice

  • In cazurile de acnee fungica insotita de prurit intens, antihistaminicele pot fi benefice pentru a reduce mancarimea, precum si pentru a imbunatati confortul pacientului si complianta la tratament.

Terapia fotodinamica (PDT)

  • Este o alternativa promitatoare de tratament in caz de acnee fungica, in special cand alte forme de tratament nu au avut eficienta dorita. Actioneaza prin micsorarea glandelor si prin reducerea productiei de sebum, concomitent cu eliminarea speciilor de Malassezia.

Este foarte important ca tratamentul sa fie initiat rapid, insa inainte de toate este esential ca de la bun inceput sa fie pus un diagnostic diferential. Intrucat afectiunea seamana fidel cu acneea vulgara, diagnosticul diferential ridica necesitatea examinarii folosind lampa Wood, care ajuta la identificarea speciilor de Malassezia furfur implicate in etiologia bolii.

Acnee fungica – sfaturi pentru preventie

Pentru a reduce riscul de a dezvolta foliculita Malassezia, specialistii recomanda urmatoarele:

  • mentinerea unei igiene cutanate corespunzatoare, mai ales dupa activitati fizice intense sau dupa expunerea la temperaturi ridicate, pentru a preveni acumularea sebumului in exces si pentru a indeparta umiditatea;
  • antibioticele topice si orale ar trebui administrate atunci cand sunt strict necesare, pentru a preveni dezechilibrul microbiomului cutanat si proliferarea fungica. Ideal ar fi sa se administreze si probiotice odata cu initierea tratamentului antibiotic.
  • purtarea articolelor vestimentare din bumbac si alte materiale naturale, care permit o buna ventilare si aerisire, si evitarea purtarii hainelor stramte, compresive;
  • persoanele cu predispozitie la acnee fungica pot folosi, o data sau de doua ori pe saptamana, sampoane si sapunuri care contin si ketoconazol, pentru a limita cresterea fungilor din genul Malassezia;
  • persoanelor cu acnee fungica recidivanta de obicei li se prescrie medicatie antifungica care se administreaza pe termen lung, in scop preventiv, insa in doza relativ redusa;
  • se recomanda evitarea expunerii la soare a leziunilor cutanate;
  • se recomanda evitarea folosirii produselor cosmetice grase si uleioase;
  • dupa fiecare baie sau dus se recomanda uscarea corespunzatoare a pielii.

 

Surse:

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9750048/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3970831/

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7996476/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553091/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24341-fungal-acne

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-is-fungal_acne