Asigurarea unui aport optim de acid folic in sarcina estre un aspect foarte important de care trebuie sa tina cont viitoarele mame, intrucat de el depinde in buna masura dezvoltarea normala a fatului si prevenirea unor malformatii congenitale grave. In acelasi timp, acidul folic in sarcina este vital si pentru sanatatea mamei, iar pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine importanta acestui nutrient am conceput articolul pe care tocmai ati inceput sa-l cititi, cu toate informatiile esentiale.
Din cuprinsul sau veti putea afla ce rol joaca acidul folic in sarcina, cand si cum se administreaza, care sunt principalele surse si ce complicatii pot aparea in cazul unui aport insuficient.
Acid folic in sarcina - de ce este atat de important?
Acidul folic este cunoscut si ca vitamina B9, fiind vorba de un nutrient esential, de care organismul are nevoie in procesele metabolice dar pe care nu si-l poate sintetiza singur. Asadar, nu doar un aport optim de acid folic in sarcina este important, orice persoana avand nevoie de vitamina B9 in anumite cantitati pentru ca organismul sa ii poata functiona normal. Totusi, acidul folic in sarcina contribuie atat la buna functionare a organismului viitoarei mame, cat si la dezvoltarea fatului.
Mai exact, acidul folic sau vitamina B9 are o contributie importanta in formarea si cresterea tubului neural fetal – o structura din care se dezvolta pe parcursul sarcinii creierul, maduva spinarii si nervii ce alcatuiesc sistemul nervos al bebelusului. Acidul folic in sarcina este implicat in sinteza ADN-ului si ARN-ului si in formarea celulelor noi care formeaza tubul neuronal fetal si din care ulterior se dezvolta celelalte structuri ale sistemului nervos.
In ceea ce priveste sanatatea mamei, acidul folic in sarcina contribuie la formarea globulelor rosii si faciliteaza astfel transportul sangelui oxigenat catre celulele din tesuturi, inclusiv catre embrionul care se dezvolta in uter. In acelasi timp, protejeaza vasele de sange si previne ingustarea acestora ceea ce duce la mentinerea unei tensiuni arteriale in limite normale.
Care este doza optima de acid folic in sarcina
Organismul nu are capacitatea de a stoca acidul folic, folosind doar cantitatea de care are nevoie zilnic si eliminand excesul prin urina. De aceea este nevoie de o doza zilnica ce provine din alimentatie. Evident ca atunci cand vine vorba de acid folic in sarcina este necesara o doza mai mare decat in cazul unui adult normal, care este de 200 de micrograme. Mai exact, doza zilnica recomandata de acid folic in sarcina este de 400 de micrograme, adica dublul unei doze normale. In cazul in care exista in antecedente o nastere cu probleme pe fondul deficitului de vitamina B9, doza de acid folic in sarcina poate fi crescuta pana la 500 - 600 de micrograme pe zi, insa numai la recomandarea medicului.
Cum se administreaza acidul folic in sarcina
Este recomandat ca administrarea de aci folic in sarcina si a inceapa inca dinainte de momentul conceptiei, astfel incat la momentul formarii embrionului sa existe in organism o cantitate suficienta de vitamina B9. Viitoarele mame sunt sfatuite sa dubleze doza zilnica de acid folic cu 6-8 saptamani inainte de conceptie, dat fiind faptul ca tubul neural fetal se formeaza in primul trimestru de sarcina.
Bineinteles, administrarea de acid folic in sarcina trebuie sa continue si dupa momentul conceptiei, pe parcursul primului trimestru. In aceasta perioada doza poate fi crescuta pana la 600 de micrograme pe zi, insa o astfel de recomandare o poate face doar medicul care monitorizeaza sarcina, in functie de particularitatile fiecarui caz in parte. In general, administrarea de acid folic in sarcina se recomanda in primele trei luni, insa poate fi necesara si pe parcursul trimestrului urmator, si de aceasta data tot conform sfaturilor medicului.
Cele mai bune surse de acid folic in sarcina
Dupa cum spuneam, organismul nu are capacitatea de a sintetiza acid folic, astfel ca acesta trebuie sa ii fie asigurat din surse externe, prin alimentatie. Consumul de alimente care contin vitamina B9 este principala recomandare pentru un aport optim de acid folic in sarcina, iar in acest sens meniul poate fi destul de variat. Verdeturile precum spanacul, salata verde si frunzele de telina alaturi de varza, borccoli si conopida sunt surse sanatoase de acid folic, impreuna cu leguminoasele, sparanghelul, sfecla si porumbul. De asemenea, citricele asigura la randul lor o cantitate importanta de acid folic in sarcina, la fel si nucile si semintele. Acest nutrient poate fi gasit si in produse de origine animala asa cum sunt carnea, ouale laptele si produsele lactate.
Dieta bazata pe aceste alimente poate fi completata cu suplimente alimentare pe baza de acid folic dar si cu alimente imbogatite, carora li s-a adaugat acest nutrient.
Ce complicatii genereaza deficitul de acid folic in sarcina
Deficitul de acid folic in sarcina apare atunci cand organismul nu primeste in mod constant doza zilnica necesara care, dupa cum am aratat, este cel putin dubla fata de doza recomandata unui adult normal. Acest deficit poate avea serioase consecinte negative asupra evolutiei fatului, unele din ele chiar iremediabile. Cel mai mare risc pe care il prezinta deficitul de acid folic in sarcina il constituie defectele tubului neural, care apar atunci cand acest tub nu se inchide complet. Astfel, parti importante ale sistemului nervos raman descoperite si neprotejate ceea ce duce la aparitia de anomalii grave. Arunci cand defectul de tub neural lasa descoperite parti ale creierului apare anencefalia, care va impiedica dezvoltarea normala a creierului si a craniului scazand dramatic sansele de supravietuire ale bebelusului.
Daca defectul de tub neural lasa expusi nervi care se ramifica din maduva spinarii, copilul se naste cu un defect numit spina bifida, ce il expune unui risc sporit de paralizie sau pierdere a simtului tactil la nivelul pielii. Defectele congenitale precum „buza de iepure” sau despicatura valului palatin pot fi alte consecinte nedorite ale deficitului de acid folic in sarcina, care vor necesita interventii chirurgicale pentru a fi corectate.
In unele cazuri, deficitul de acid folic poate declansa nasterea prematura sau poate duce la pierderea sarcinii.
Nu doar o dieta saraca in alimente si suplimente care contin vitamina B9 poate cauza deficitul de acid folic in sarcina, existand si alte cauze care afecteaza absorbtia acestui nutrient in sange. Consumul de alcool in perioada sarcinii este una din aceste cauze, prin prisma faptului ca influenteaza functiile ficatului si intregului sistem digestiv, ceea ce duce la o absorbtie mai redusa a elementelor nutritive.
De asemenea, anumite afectiuni de natura circulatorie sau digestiva pot influenta absorbtia de acid folic si alti nutrienti, la fel si administrarea unor medicamente.
Deficitul de acid folic se manifesta prin oboseala inexplicabila, stari de letargie, senzatia de lesin, dureri de cap si palpitatii. De asemenea, lipsa poftei de mancare, paloarea la nivelul fetei si tulburarile digestive sunt alte simptome specifice deficitului de acid folic, ce nu trebuie ignorate in special de femeile insarcinate.
In concluzie, acidul folic constituie un nutrient important inca din perioada premergatoare sarcinii, care este implicat in formarea si dezvoltarea sistemului nervos al fatului si contribuie la prevenirea unor malformatii congenitale grave, care scad sansele de supravietuire ale copilului sau ii pot afecta iremediabil calitatea vietii. Pentru a evita astfel de complicatii este recomandata dublarea dozei zilnice de acid folic cu 6-8 saptamani inainte de momentul conceptiei si mentinerea dozelor crescute cel putin in primul trimestru de sarcina.