Informatii complete despre embolia pulmonara

Informatii complete despre embolia pulmonara Informatii complete despre embolia pulmonara

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

embolie-pulmonara

O embolie pulmonara este un blocaj care se produce in artera pulmonara, cea care alimenteaza plamanii cu sange. Este una dintre cele mai frecvente boli cardiovasculare in statele dezvoltate.

Acest blocaj este, de obicei, un cheag de sange care impiedica oxigenul sa ajunga la tesuturile plamanilor. Aceasta afectiune este o problema foarte serioasa care poate pune viata in pericol.

Cuvantul „embolie” provine din grecescul émbolos, care inseamna „dop”.

In caz de embolie pulmonara, embolul se formeaza intr-o anumita zona a corpului, circula prin fluxul sanguin si blocheaza apoi sangele care curge printr-un vas dintr-o alta parte a corpului, in acest caz plamanii.

Embolul este diferit de tromb, care se formeaza si ramane intr-un singur loc.

Tratamentele pentru embolie pulmonara au rolul de a:

  • stopa marirea cheagului
  • preveni formarea de noi cheaguri
  • distruge sau elimina orice cheag existent

Un prim pas in tratarea emboliei pulmonare presupune ameliorarea socului si administrarea terapiei cu oxigen.

 


Embolie pulmonara – generalitati

Embolia pulmonara este un blocaj la nivelul uneia dintre arterele pulmonare. De cele mai multe ori, embolia pulmonara este cauzata de cheaguri de sange care ajung la plamani dupa ce se desprind din venele profunde ale picioarelor sau, in rar cazuri, din venele aflate in alte zone ale corpului (tromboza venoasa profunda).

Embolia pulmonara poate pune viata in pericol deoarece cheagurile blocheaza circulatia sanguina catre plamani. Cu toate acestea, riscul de deces scade foarte mult daca se intervine medical la timp. Pentru a va proteja de embolia pulmonara este esential sa evitati formarea cheagurilor de sange in picioare.

Embolie pulmonara – cauze, factori de risc

Cheagurile de sange se pot forma din mai multe motive. In cele mai multe cazuri, embolia pulmonara este cauzata de tromboza venoasa profunda (TVP), o afectiune caracterizata de formarea unor cheaguri de sange in venele adanci ale organismului. Cheagurile de sange care cauzeaza de cele mai multe ori embolie pulmonara se formeaza in picioare sau pelvis.

Cheagurile de sange care se formeaza in venele profunde ale corpului pot avea mai multe cauze, cum ar fi:

Leziunile

Cheagurile se pot forma si in urma unor accidentari, precum fracturile osoase sau rupturile musculare, care pot provoca leziuni la nivelul vaselor de sange.

embolie-pulmonara-cauze

Lipsa de miscare fizica

In urma perioadelor lungi de inactivitate fizica, din cauza gravitatii, sangele se acumuleaza in zonele inferioare ale corpului, iar acest lucru poate duce la formarea unui cheag de sange. Aceasta problema ar putea aparea daca stati mult pe scaun in timpul unei calatorii lungi sau daca stati intins in pat pentru a va recupera in urma unei boli.

Afectiunile

Unele afectiuni de sanatate pot cauza coagularea usoara a sangelui, ceea ce poate duce la embolie pulmonara. De exemplu, o persoana supusa unei interventii chirurgicale are nevoie de repaus la pat pe termen scurt sau la miscari cat mai limitate, iar acest lucru creste riscul de coagulare a sangelui. De asemenea, anumite terapii medicale pentru tratarea cancerului pot produce efecte secundare, cum ar fi coagularea sangelui. Aceasta problema creste riscul de tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara.

Exista, de asemenea, alti factori care cresc riscul de formare a unui cheag de sange care poate provoca embolie pulmonara.

Factori de risc

Riscul de a dezvolta embolie pulmonara creste odata cu varsta. Persoanele care sufera de afectiuni care cresc riscul de coagulare a sangelui sunt mai predispuse la a dezvolta embolie pulmonara.

O persoana are un risc mai mare de a suferi o embolie pulmonara daca are sau a avut un cheag de sange la picior sau mana (tromboza venoasa profunda) sau daca a avut o embolie pulmonara in trecut.

De asemenea, riscul de embolie pulmonara creste si din cauza altor factori, cum ar fi anumite tipuri de cancer, boli inflamatorii intestinale, obezitate, stimulatoare cardiace, catetere in vene, sarcina, suplimente cu estrogen, antecedente familiale de cheaguri de sange si fumat.

Simptome si manifestari in embolia pulmonara

Simptomele emboliei pulmonare pot varia foarte mult, in functie de cat de mult sunt afectati plamanii, de dimensiunea cheagurilor si daca persoana afectata are deja o boala pulmonara sau cardiaca.

Printre cele mai intalnite semne si simptome se numara:

Problemele de respiratie

Acest simptom apare de obicei brusc si se agraveaza intotdeauna in timpul efortului.

Dureri in piept

Cand resimt aceste dureri, multi oameni au senzatia ca sufera un atac de cord. De cele mai multe ori, durerea este ascutita si se simte atunci cand persoana inspira profund, aceasta neputand de multe ori sa respire adanc. De asemenea, poate fi simtita si cand tuseste sau se apleaca.

Tuse

Tusea poate fi insotita de sputa cu sange.

embolie-pulmonara-simptome

Persoanele care sufera de embolie pulmonara pot avea si alte semne si simptome, cum ar fi:

  • batai rapide sau neregulate ale inimii
  • transpiratie excesiva
  • febra
  • ameteli
  • durere sau umflare la nivelul unuia sau al ambelor picioare, de obicei la nivelul gambei, cauzate de o tromboza venoasa profunda
  • tenta albastruie a pielii (cianoza)

Cand se recomanda vizita la medic

Embolia pulmonara poate pune viata in pericol. De aceea, este vital sa solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti probleme de respiratie inexplicabile, dureri in piept sau o tuse care produce sputa sangeroasa.

Diagnosticul de embolie pulmonara

Pentru a ajunge la un diagnostic, medicul va analiza in primul rand istoricul medical al pacientului. Apoi va efectua un examen fizic. Diagnosticul poate fi dificil de stabilit, deoarece embolia pulmonara are simptome similare cu alte afectiuni.

embolie-pulmonara-diagnostic

Printre testele si analizele care pot stabili diagnosticul de embolie pulmonara se numara:

  • testul D-Dimer, o analiza de sange care poate diagnostica tromboza si care poate elimina necesitatea altor testari daca produce un rezultat negativ
  • scanarea de ventilatie/perfuzie (V/Q), doua teste care analizeaza ventilatia si proprietatile structurale ale plamanilor si care emit mai putine radiatii decat o tomografie computerizata
  • tomografia computerizata (CT), un test care poate releva eventualele anomalii la nivelul pieptului, creierului si al altor organe
  • angiografia pulmonara, pentru a dezvalui eventualele cheaguri de sange din plamani
  • radiografia toracica, un test care produce o imagine a inimii, plamanilor si a altor organe interne
  • electrocardiograma (EKG), pentru a inregistra activitatea electrica a inimii
  • testarea nivelului de gaze din sangele arterial, o analiza care masoara nivelul oxigenului, dioxidului de carbon si al altor gaze din sange
  • ecografie a picioarelor, pentru a masura viteza circulatiei sanguine
  • rezonanta magnetica (RMN), pentru a obtine imagini detaliate ale structurilor interne

Optiuni de tratament pentru pacientii cu embolie pulmonara

Tratamentul pentru embolia pulmonara are scopul de a impiedica marirea cheagului de sange si prevenirea formarii de noi cheaguri. Tratamentul urgent este esential pentru a preveni complicatiile grave sau decesul.

Medicamente pentru embolie pulmonara

In caz de embolie pulmonara, medicul poate prescrie diverse tipuri de anticoagulante si de trombolitice.

Anticoagulante

Dupa cum sugereaza si denumirea, aceste medicamente impiedica marirea cheagurilor existente si formarea de noi cheaguri, in timp ce organismul incearca sa dizolve cheagurile deja existente. Heparina este un anticoagulant folosit frecvent, care poate fi administrat prin vena sau injectat sub piele. Heparina are actiune rapida si in multe situatii este administrata timp de cateva zile in paralel cu un anticoagulant oral.

Anticoagulantele orale mai noi au efect mai rapid si mai putine interactiuni cu alte medicamente. Unele pot fi administrate pe cale orala, fara sa fie nevoie de suprapunere cu heparina. Cu toate acestea, toate anticoagulantele provoaca efecte secundare, cea mai frecventa fiind sangerarea.

Trombolitice

De obicei, cheagurile se dizolva de la sine. In alte situatii, cheagurile pot fi dizolvate cu ajutorul tromboliticelor administrate intravenos. Aceste medicamente sunt administrate de obicei in situatiile care pun viata in pericol deoarece pot provoca sangerari bruste si severe.

embolie-pulmonara-tratament

Proceduri

Indepartarea cheagurilor

Daca aveti un cheag foarte mare la plaman, care pune viata in pericol, medicul poate recomanda indepartarea acestuia printr-un tub subtire si flexibil (cateter) introdus prin vasele de sange.

Inserarea unui filtru pe vena cava inferioara

De asemenea, cateterul poate fi utilizat pentru a se pozitiona un filtru in vena principala a corpului (vena cava inferioara), cea care transporta sangele neoxigenat din partea mijlocie si inferioara a corpului catre atriul drept al inimii. Acest filtru poate ajuta la impiedicarea cheagurilor sa ajunga la plamani. Aceasta procedura este de obicei rezervata persoanelor care nu pot lua anticoagulante. Unele filtre pot fi indepartate atunci cand nu mai sunt necesare.

Ingrijire continua

Deoarece riscul de alta tromboza venoasa profunda sau embolie pulmonara este mare, este esential sa continuati tratamentul. Mai exact, este recomandat sa luati anticoagulante si sa mergeti in mod regulat la medic pentru a preveni sau trata complicatiile.

 

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-embolism/symptoms-causes/syc-20354647

https://www.healthline.com/health/pulmonary-embolus

https://www.medicalnewstoday.com/articles/153796