7 intrebuintari ale ceaiului de ceapa in sezonul rece

7 intrebuintari ale ceaiului de ceapa in sezonul rece 7 intrebuintari ale ceaiului de ceapa in sezonul rece

Ultima actualizare: 16 februarie 2023

ceai-de-ceapa

Ceapa (Allium cepa L.), o leguma comuna, consumata pe scara larga in intreaga lume, are un potential vindecator uluitor datorita componentei sale bogate in elemente curative.

Ceapa contine numeroase substante benefice pentru sanatatea organismului:

  • Nutrienti: ceapa este o sursa bogata de vitamina C, fier si mangan;
  • Sulfuri de azot: aceste substante sunt responsabile de mirosul specific si gustul dulce-amarui al cepei;
  • Flavonoide: ceapa contine o cantitate mare de flavonoide, cum ar fi quercetina, care au proprietati antiinflamatoare si antioxidante;
  • Saponine: substante cu proprietati antibacteriene si antifungice;
  • Alicina: o substanta sulfuroasa, ce poate avea proprietati antibacteriene si antiinflamatoare.

 

Este important de mentionat ca toate aceste substante se pot gasi in cantitati variabile in funcție de tipul de ceapa si conditiile de cultivare.

Studiile efectuate pana in prezent au demonstrat ca ceapa si compusii sai bioactivi prezinta multiple proprietati ce vin in sprijinul sanatatii:

  • antioxidante, antimicrobiene, antiinflamatoare, antiobezitate, antidiabetice, contra bolilor incurabile, protectoare cardiovasculare, neuroprotectoare, protectoare hepato-renale, protectoare ale sistemului respirator, protectoare ale sistemului digestiv, de protectie a reproducerii si imunomodulatoare.

 

Bogata in vitamine si minerale valoroase (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, zinc, cupru, vitaminele B si C), ceapa are efecte teraputice mai pronuntate atunci cand este consumata cruda, insa foarte eficient s-a dovedit si consumul deja celebrului ceai de ceapa, care protejeaza impotriva bolilor asociate cu sezonul rece.

Pentru a mentine in bune conditii functionarea sistemului dumneavoastra nervos si pe a celui imunitar, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Vitamina C 1000 plus Zinc. Acesta este un supliment alimentar care ajuta si la reducerea senzatiei de oboseala, la ameliorarea starilor psihice si la buna functionare a vaselor de sange. Sustine sistemul osos, productia de colagen, sanatatea pielii si a ligamentelor.


Ceai de ceapa - beneficii in sezonul rece

Administrarea frecventa de ceai de ceapa, indiferent de culoarea legumei – galbena, rosie, alba – are beneficii medicinale cunoscute inca din antichitate, datorate, in special, continutului bogat in antioxidanti si compusilor de sulf.

In compozitia unui ceai de ceapa se gasesc substante fitochimice precum disulfide, trisulfide, toate acestea conducand la cresterea eficientei vitaminei C in lupta ei contra toxinelor din organism.

1. Ceai de ceapa pentru sanatatea inimii

Cei care sufera de boli cardiovasculare ar trebui sa acorde mai multa atentie sanatatii, deoarece, in special in sezonul rece, creste riscul de infarct, din cauza unui sistem imunitar mai slabit. O trecere brusca la temperaturi scazute determina contractarea vaselor de sange, fapt ce ingreuneaza capacitatea inimii de a pompa sange in corp. In acelasi timp, temperatura scazuta creste vascozitatea sangelui, iar ritmul cardiac devine mai rapid.

O cana cu ceai de ceapa contine substante benefice care impiedica celulele rosii sa formeze cheaguri de sange, ceea ce duce, implicit, la reducerea semnificativa a riscului de blocare a unui vas de sange, una dintre principalele cauze ale afectiunilor inimii. Studiile au mai aratat ca dialil disulfidul din ceapa are capacitatea de a scadea riscul de boli cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol si trigliceride.

Inclusiv cojile de ceapa contin substante cu rol de intarire a imunitatii, de tonifiere a activitatii inimii si de activare a secretiei biliare. Altfel spus, hipertensivii isi pot imbunatati considerabil starea de sanatate consumand ceai de ceapa cu coji.

2. Ceai de ceapa impotriva racelii si tusei

Ceaiul de ceapa contine sulf ce elimina mucozitatile in cazul afectiunilor respiratorii. Cand o tuse seaca insoteste raceala, consumul unei cani sau doua de ceai de ceapa, zilnic, poate ajuta prin rolul sau expectorant. De asemenea, datorita efectelor diuretice si purgative ale ceaiului de ceapa, unele dereglari ale tractului gastrointestinal sau renal sunt diminuate. La fel ca ceapa, coaja are un efect antiseptic pronuntat.

3. Ceai de ceapa pentru sistemul respirator

Ceapa a fost recomandata pentru tratamentul afectiunilor respiratorii, cum ar fi tusea, astmul si bronsita. Mai multe studii au demonstrat ca ceapa ar putea relaxa muschiul traheal neted, ameliora astmul alergic, reduce inflamatia pulmonara si atenua leziunile pulmonare.

Astmul bronsic este o boala pulmonara agravata, pe langa altele, de frig, vant, ceata, aer rece de iarna. Bronhiile se contracta, se ingusteaza treptat si nu permit accesul in plamani a unei cantitati suficiente de aer si de oxigen.

In timpul sezonului rece, astmul bronsic produce crize de sufocare, multe persoane acuzand o stare patologica grava, caracterizata prin inflamatii ale cailor respiratorii si crize spontane care creeaza dificultati pacientilor in a inspira si evacua aerul din plamani (dispnee).

Ceaiul de ceapa contine cantitati importante de flavonoide si quercetina care au ca efect relaxarea muschilor – o reala usurare pentru persoanele care sufera de astm sau bronsita. Mai mult decat atat, compusii de sulf au proprietatea de a impiedica acele reactii biochimice responsabile pentru chinuitoarele conditii astmatice.

4. Ceai de ceapa pentru imunitate

In sezonul rece, raspunsul celulelor imune devine mai slab, fapt care permite patrunderea virusurilor in organism si, implicit, inmultirea lor. O ceasca de ceai de ceapa, consumata zilnic, poate mentine o stare optima de sanatate. „Polifenolii din ceapa actioneaza ca antioxidanti, protejand organismul impotriva radicalilor liberi", a declarat Anne Mauney, dietetician cu sediul in Washington, D.C.

Potrivit Centrului Medical al Universitatii din Maryland, SUA, quercetina din ceapa reduce, de asemenea, reactiile alergice prin impiedicarea corpului de a produce histamina, care este ceea ce ne face sa stranutam, sa lacrimam si sa avem mancarimi/iritatii in cazul unei reactii alergice.

5. Ceai de ceapa pentru sanatatea pielii si a parului

Aerul rece mai uscat din timpul iernii, alaturi de vant si sursele artificiale de caldura, fragilizeaza firul de par. In acelasi timp, pielea nu se mai bucura de aceeasi hidratare, devenind uscata.

Un ceai de ceapa cu un continut bogat de vitamina C (cunoscuta pentru aportul sau la formarea colagenului) asigura sanatatea celulelor pielii si a parului. In acelasi timp, vitaminele A si E, prezente in ceaiul de ceapa, diminueaza problemele cauzate de razele ultraviolete periculoase, stopand efectele nocive ale radicalilor liberi, printre care si imbatranirea prematura a pielii.

6. Ceai de ceapa pentru sanatatea oaselor

Frigul determina contractari musculare si scaderea circulatiei perifice, favorizand aparitia unor dureri la nivelul articulatiilor sau agravand durerile articulare deja existente. Reumatismul, poliartrita reumatoida, artroza, spondilita anchilozanta, guta si osteoartrita sunt boli articulare influentate de frig.

Consumul regulat de ceai de ceapa ofera organismului suficient crom care sa incetineasca pierderea calciului din oase, intarindu-le. De asemenea, sulful din ceai de ceapa participa la construirea tesuturilor, cartilajelor si tendoanelor si la reducerea inflamatiilor la nivelul incheieturilor.

7. Ceai de ceapa pentru digestie

Organismul solicitat intens din cauza scaderii temperaturii ambientale, alimentatia preponderent bazata pe alimente de origine animala in defavoarea fructelor si legumelor reprezinta o suprasolicitare pentru sistemul digestiv.

Fructooligozaharidele sunt carbohidrati care se gasesc in mod natural in ceapa, ce prezinta reale beneficii pentru sistemul digestiv prin restabilirea echilibrului florei intestinale si sustinerea dezvoltarii bacteriilor benefice.

In situatia in care va confruntati cu tulburari inflamatoare si cu manifestari alergice, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Quercetin C + Zinc. Acesta este un supliment alimentar care nu contine gluten si lactoza, care protejeaza celulele de stres oxidativ si care sprijina functionarea normala a sistemului imunitar.

Cum se prepara ceaiul de ceapa

Ingrediente

  • 4 cani de apa;
  • 2 cepe cu tot cu coaja (de preferat cepe rosii, organice, deoarece ceapa rosie este mai bogata in antioxidanti decat ceapa alba), spalate si taiate in patru;
  • 4 lingurite de miere (organica) sau dupa gust.

 

Mod de preparare si administrare

  • Apa se pune la fier impreuna cu ceapa (la foc mediu). Se lasa sa dea in clocot, dupa care se reduce la minimum focul si se lasa sa fiarba timp de aproximativ 1 ora.
  • Se strecoara lichidul fierbinte si se indulceste cu miere, dupa ce ceaiul de ceapa a atins o temperatura de 40 de grade Celsius.

 

Ceai de ceapa - precautii, contraindicatii

Ceaiul de ceapa se consuma cu prudenta in gastrita, colita de fermentatie, colon iritabil, intoleranta digestiva mai mica sau mai mare la ceapa. Poate reduce tensiunea arteriala sistolica si diastolica. Consumat in exces, ceaiul de ceapa poate cauza probleme digestive, printre care, balonare sau diaree.

In cazul copiilor, ceaiul de ceapa se administreaza doar la sfatul unui specialist.

Ceaiul de ceapa este contraindicat in sarcina, alaptare si persoanelor care urmeaza tratament cu anticoagulante.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8339303/#B111

https://pharmeasy.in/blog/ayurveda-uses-benefits-side-effects-of-onion/

https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits#1.-Packed-with-nutrients

https://www.livescience.com/45293-onion-nutrition.html

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352364620300092