In lipsa estrogenului, femeile aflate la menopauza prezinta un risc crescut de boli cardiovasculare, crestere in greutate si alte probleme de sanatate.
Menstruatia – sau, mai precis, lipsa acesteia – nu este singurul lucru care se schimba odata cu menopauza. Nivelurile hormonale care mentin ciclul menstrual regulat joaca roluri suplimentare in organism, astfel ca, pe masura ce acestea scad, femeile se confrunta cu noi probleme de sanatate. In plus, alte modificari legate de varsta, cum ar fi un metabolism mai lent, pot creste riscul unor afectiuni.
Pe scurt, despre menopauza
Menopauza, un proces fiziologic normal, prezent la femei dupa varsta de 40 de ani, marcheaza incheierea vietii lor fertile. Menopauza se instaleaza dupa absenta menstruatiei minimum 12 luni consecutive, fiind cauzata de un declin fiziologic al productiei de hormoni feminini la nivelul ovarelor. In jurul varstei de 55 de ani, femeile intra complet la menopauza, prin incetarea ovulatiei si disparitia definitiva a menstruatiilor.
Pentru o vedere buna si pentru o functionare normala a inimii, farmacistii Catena recomanda femeilor care au inaintat in varsta sa foloseasca Centrum Silver pentru femei (50+). Acesta este un produs care favorizeaza mentinerea nivelului necesar de vitamine pentru organism, sprijinind si sanatatea sistemului osos. De asemenea, este un produs util pentru buna functionare a sistemului imunitar, oferind un aport optim de nutrienti si contribuind la metabolismul energetic normal.
Afectiuni frecvente la femeile aflate la menopauza
Instalarea menopauzei, marcata prin declinul sintezei hormonale, creste riscul de aparitie a unor afectiuni, printre care sunt incluse:
1. Bolile cardiovasculare
Estrogenul ajuta la mentinerea vaselor de sange flexibile, astfel incat acestea se contracta si se extind pentru a se adapta fluxului sangvin. Odata ce estrogenul scade in menopauza, acest beneficiu este pierdut. Impreuna cu alte modificari, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale care poate ingrosa peretii arterelor, inimile femeilor intrate la menopauza devin vulnerabile. Conform studiilor efectuate asupra femeilor aflate la menopauza, persoanele de sex feminin care au mai multe bufeuri mai devreme in timpul menopauzei par, de asemenea, sa aiba un risc mai ridicat de boli cardiovasculare.
Sfat:
Puteti reduce acest risc adoptand un stil de viata sanatos, axat pe o dieta bogata in legume si cu continut scazut de carne rosie si zahar, exercitii fizice timp de 150 de minute sau mai mult in fiecare saptamana si renuntarea la fumat. Verificati-va, periodic, tensiunea arteriala, nivelul colesterolului si pe cel al zaharului din sange, precum si indicele de masa corporala (IMC).
Pentru femeile care sunt in perioada de menopauza, farmacistii Catena recomanda Climenum. Acesta este un produs util in lupta cu bufeurile si cu starile de neliniste, avand un efect benefic si la nivelul sistemului osos si a sistemului nervos. Ajuta si la scaderea nivelului de colesterol din sange, are actiune antispastica la nivelul tractului gastrointestinal si contribuie la reducerea starii de oboseala.
2. Osteoporoza
Femeile aflate la menopauza au un risc de 4 ori mai mare sa sufere de osteoporoza (boala in care oasele devin slabite si se fractureaza mai usor), comparativ cu barbatii. Inainte de menopauza, oasele femeilor sunt protejate de estrogen, dar in anul dinaintea perioadei menstruale finale si continuand timp de aproximativ 3 ani dupa aceea, pierderea osoasa este una rapida. In cazul femeilor intrate la menopauza, scaderea sintezei de estrogen favorizeaza pierderea densitatii osoase si o crestere a riscului de fracturi spontane.
Sfat:
Daca sunteti in postmenopauza, aveti artrita reumatoida, fumati, consumati alcool, aveti un IMC scazut sau un parinte cu antecedente de fractura de sold, discutati cu medicul dumneavoastra despre efectuarea unui test DEXA (densitometrie osoasa cu raze X cu energie dubla) inainte de varsta de 65 de ani.
3. Cresterea in greutate
Menopauza are un efect clar asupra metabolismului femeii. Menopauza determina cresterea in greutate si contribuie la pierderea masei tesutului slab cu aproximativ 2 ani inainte de ultima perioada menstruala si pana la 2 ani in perioada postmenopauza.
Excesul de grasime abdominala este mai mult decat o problema estetica. In special grasimea in exces din zona abdomenului este periculoasa, deoarece poate creste riscul de diabet de tip 2. In plus, femeile care dezvolta intr-un timp scurt grasime abdominala in timpul menopauzei sunt mai predispuse la afectiuni cardiovasculare, chiar daca greutatea lor a ramas constanta.
Chiar si menopauza in sine este legata de un risc crescut de sindrom metabolic - un grup de afectiuni, inclusiv hipertensiune arteriala, zahar din sange ridicat, exces de grasime abdominala si niveluri crescute de colesterol, care cresc riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si diabet de tip 2.
Sfat:
Reducerea caloriilor poate ajuta la combaterea cresterii in greutate dupa menopauza. Alte sfaturi utile: includerea exercitiilor fizice de intensitate mai ridicata in rutina zilnica, consumul celei mai satioase mese la pranz, rarirea gustarilor si adoptarea unor activitati pentru diminuarea stresului, cum ar fi meditatia mindfulness sau yoga pentru a elimina nevoia de snacks-uri.
Un supliment cu vitamine pe care farmacistii Catena il recomanda femeilor in perioada de menopauza este Menovert. Este un produs care contribuie la reglarea activitatii hormonale, la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange, precum si la functionarea normala a sistemului nervos. De asemenea, Menovert sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, mentinerea functiei normale a sistemului muscular si metabolismul energetic normal.
4. Infectii de tract urinar
Dupa menopauza, scaderea nivelului de estrogen poate face ca tesutul vaginal sa devina mai subtire si mai uscat. Acest lucru favorizeaza inmultirea bacteriilor responsabile de producerea infectiilor urinare. Cu toate ca riscul in cazul unei femei de a se confrunta cu infectii urinare depinde de sanatatea sa generala, aparitia acestor neplaceri creste, in general, odata cu inaintarea in varsta. La femeile de peste 65 de ani, rata este aproximativ dubla fata de femeile de toate varstele, potrivit unui articol in revista „Therapeutic Advances in Urology”, care informeaza, de asemenea, ca aproape 10% dintre femeile aflate in postmenopauza au raportat o infectie urinara in anul precedent.
Sfat:
Daca aveti infectii urinare frecvente (2 infectii urinare in 6 luni sau 3 intr-un an), discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla cauza si optiunile de tratament
5. Incontinenta urinara
Dificultatea de a tine sub control vezica urinara poate incepe in perimenopauza si continua ani de zile dupa aceea. Aproximativ jumatate dintre femeile aflate in postmenopauza prezinta incontinenta urinara. Cel mai frecvent intalnit tip este incontinenta urinara de stres, unde tusea, stranutul sau activitatea fizica cauzeaza scurgeri urinare (pierderi involuntare de urina). Incontinenta de urgenta apare atunci cand scurgerile urinare sunt insotite de o nevoie incontrolabila de a ajunge imediat la baie. Multe femei prezinta o combinatie a celor doua.
Sfat:
Pentru prevenirea incontinentei urinare, goliti vezica urinara cat mai des posibil. Si faceti exercitii Kegel, contractand si relaxand muschii planseului pelvian. Tineti fiecare contractie timp de 2-3 secunde, efectuand pana la 5 seturi a cate 10 repetari pe zi. Daca problemele persista, cel mai indicat ar fi sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Surse:
https://www.everydayhealth.com/menopause/health-risks-women-face-after-menopause/