15 plante medicinale pentru sanatate

15 plante medicinale pentru sanatate 15 plante medicinale pentru sanatate

Ultima actualizare: 14 mai 2023

Remediile naturiste sunt minunate de avut la indemana, mai ales pentru a va intari sistemul imunitar în mod natural. Dar, ca si dulapiorul cu medicamente de acasa, nici imunitatea nu se construieste într-o singura zi.

In perioadele stresante, precum cele in care avem de dat examene sau cand avem de dus la bun sfarsit anumite proiecte profesionale, dar si cand apare „astenia de primavara”, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi si are un gust delicios de capsune.

Ca în cazul tuturor plantelor medicinale sau a remediilor pe baza de plante, se recomanda sa le folosim sub supravegherea atenta a unui medic autorizat. Nu putem oferi sfaturi medicale, asa ca nu veti gasi informatii despre dozare în acest articol, ci doar enumeram cele mai bune plante pe care le puteti folosi ca remedii naturiste.

Iata cele mai bune 15 plante medicinale pentru sanatate  

  1. Menta
  2. Musetel
  3. Galbenele
  4. Lamaita
  5. Busuioc
  6. Echinacea
  7. Oregano
  8. Usturoi
  9. Hrean
  10. Marar
  11. Salvie
  12. Rozmarin
  13. Valeriana
  14. Griciorei
  15. Lavanda

Menta

Veti observa ca multe ierburi aromatice sunt si medicinale. Acestea sunt unele dintre cele mai usor de cultivat, deoarece probabil ca veti avea multe utilizari pentru ele, atat pentru a gati, cat si pentru a trata anumite tulburari.

Menta este minunata pentru indigestie si poate ajuta chiar si in cazul raului de miscare. Este o planta foarte racoritoare, putand fi transformata în ceai de plante sau tinctura.

Utilizari medicinale pentru menta

Musetel

In S.U.A., musetelul este folosit de obicei pentru anxietate si relaxare, în timp ce in Europa se utilizeaza pentru vindecarea ranilor si pentru a reduce inflamatia, dar si pentru proprietatile calmante. Musetelul se consuma ca ceai sau se aplica sub forma de compresa.

Topic, musetelul poate fi utilizat pentru a trata iritatia pielii, cauzata de radioterapie, in tratamentul impotriva cancerului. Musetelul sub forma de capsule poate fi utilizat pentru a controla varsaturile, pe parcursul chimioterapiei.

Galbenele

Galbenelele sunt cunoscute pentru proprietatile lor calmante. Veti gasi adesea extract de galbenele în unguente pe baza de plante, geluri de dus si chiar sampoane.

Florile, a caror culoare poate varia, îsi raspandesc semintele si revin an de an. Galbenelele sunt usor de cultivat si polenizat, deoarece insectelor le plac aceste flori.

Desi, în sine, aroma de galbenele nu este prea placuta, in combinatie cu ceva precum menta, puteti obtine un ceai grozav.

Utilizari medicinale pentru galbenele

  • Probleme de piele
  • Eczema
  • Rani
  • Antifungic (eruptie cutanata, provocata de scutec)
  • Stimulent limfatic (excelent pentru glandele inflamate)

Lamaita

Lamaita face parte din familia mentei. Daca doriti sa plantati ceva în gradina, alegeti lamaita deoarece are o multitudine de utilizari medicinale.

Nu numai ca are o aroma placuta, dar este si foarte blanda, asa ca este o planta excelenta pentru copii. În domeniul farmaceutic, cu cat un medicament este mai puternic, cu atat este mai periculos, dar nu este întotdeauna valabil si in lumea plantelor medicinale. O planta poate fi foarte puternica si, totodata, foarte blanda.

Daca va simtiti stresat, puteti sa iesiti în gradina si sa zdrobiti in palma cateva frunze de lamaita. Inhalarea aromei poate ajuta la calmarea nervozitatii.

Utilizari medicinale pentru lamaita

  • Reduce febra
  • Raceli/gripa
  • Tuse
  • Calmeaza iritabilitatea/reduce stresul
  • Favorizeaza somnul

Busuiocul sfant (Ocimum tenuiflorum)

Originar din India, busuiocul sfant este un usor antihiperglicemiant, antiinflamator, antimicrobian si expectorant. Poate fi consumat sub forma de ceai si este bun pentru tratarea diabetului, a simptomelor de raceala sau tuse. Busuiocul sfant poate ajuta la tratarea problemelor tractului intestinal, precum si a astmului si febrei.

Sucul din aceasta planta poate fi extras si aplicat pe întepaturi de insecte, pecingine sau alte afectiuni ale pielii.

Benesio MaxiTonic contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Echinacea

Echinacea este folosita în mod obisnuit pentru a trata sau preveni racelile, gripa si infectiile si pentru vindecarea ranilor. Multe studii au analizat cat de bine functioneaza echinacea pentru a preveni sau scurta durata unei raceli. Unele studii arata anumite beneficii ale utilizarii acestei plante pentru infectiile cailor respiratorii superioare.

Se recomanda utilizarea pe termen scurt, deoarece unele studii au aratat ca, folosita pe termen lung, echinacea poate afecta sistemul imunitar al organismului.

Persoanele alergice la plantele din familia margaretelor risca sa aiba o reactie alergica la echinacea. Tot din familia margaretelor fac parte ambrozia, crizantemele si galbenelele.

Oregano

Oregano este indispensabil în orice gospodarie, pentru ca este atat de delicios pe pizza! Oregano este excelent pentru gatit, dar si ca planta medicinala.

Este antimicrobiana, asa ca va ajuta in lupta împotriva virusilor, ciupercilor si bacteriilor. De asemenea, este extrem de bogata în antioxidanti.

Utilizari medicinale pentru oregano

  • Antiviral
  • Antifungic
  • Bogat în antioxidanti
  • Raceala

Usturoi

Fiecare gradina de verdeturi ar trebui sa aiba usturoi si ceapa. Chiar daca nu va place gustul acestor plante, proprietatile lor medicinale sunt incredibile. Sunt antimicrobiene si ajuta la combaterea multor boli.

Multi prefera sa fermenteze usturoiul în miere si, la primul semn de boala, mananca un catel sau doi de usturoi pentru a ajuta la eradicarea rapida a bolii.

Utilizari medicinale pentru usturoi

  • Antibiotic
  • Antifungic
  • Antiviral
  • Abcese dentare
  • Infectii la nivelul pielii
  • Raceli

Hrean

Hreanul este o radacina foarte picanta, care se asorteaza foarte bine cu preparatele din carne. Este o planta medicinala foarte eficienta in caz de probleme ale tractului respirator.

Utilizari medicinale pentru hrean

  • Infectie a sinusurilor
  • Infectie bronsica
  • Infectii ale tractului urinar

Marar

Din punct de vedere medicinal, semintele de marar sunt utile la eliminarea gazelor si/sau a balonarii. Trebuie doar sa luati cateva seminte si sa le mestecati.

Utilizari medicinale pentru marar

Salvie (Salvia officinalis)

Stimuleaza digestia, calmeaza crampele, combate diareea, amelioreaza racelile, iar sub forma de unguent pentru taieturi si arsuri, ucide bacteriile si reduce inflamatia si umflarea.

Reputatia plantei ca remediu pentru boli este recunoscuta prin denumirea sa stiintifica, Salvia officinalis, derivata din cuvantul latin „salvere”, care înseamna „a salva”. În plus, termenul „officinalis” arata ca o planta a fost aprobata oficial pentru uz medicinal.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis)

De-a lungul istoriei, aceasta planta esentiala in bucatarie a fost recomandata pentru a ajuta la mentinerea si îmbunatatirea abilitatilor mintale. Conform fitoterapeutilor, a fost folosit pentru a sustine memoria si a evita declinul cognitiv.

În prezent, se fac teste pentru efectele sale asupra bolii Alzheimer si se pare ca proprietatile atribuite rozmarinului ar putea fi confirmate.

Valeriana (Valeriana officinalis)

Radacinile de valeriana au fost un remediu popular de-a lungul secolelor. Aceasta planta originara din Europa este acum cunoscuta pentru eficienta sa ca sedativ, fiind excelenta pentru persoanele care sufera de insomnie.

Griciorei

Considerati drept unul dintre primele semne ale primaverii, gricioreii, cu florile lor unice de culoare galbena, au fost folositi în general în primul ajutor. Frunzele erau adesea transformate în unguente, numite „algive”, fiind folosite pentru a vindeca ranile.

Valeriana

Valeriana este utilizata pentru a trata insomnia si a reduce anxietatea. Cercetarile sugereaza ca valeriana poate fi un ajutor util pentru tulburarile de somn.

 

Surse:

https://www.rhs.org.uk/education-learning/libraries-at-rhs/articles/history-healing-plants

https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=1169

https://www.botanicgardens.org/blog/top-10-medicinal-plants

https://homesteadingfamily.com/15-medicinal-herbs-to-grow/