Fundamentul unui stil de viata sanatos e constituit din obiceiuri bune, de durata. Vorbim aici de alimentatie corecta, controlul greutatii, exercitii fizice regulate, gestionarea sanatatii mintale si efectuarea de examene medicale de rutina. Acestea reprezinta componente de baza, dar exista si unii pasi mici facuti in directia acestor obiective care pot crea un impact semnficativ.
Iata cateva practici care, porivit specialistilor de la Universitatea Harvard, din S.U.A., ne pot facilita calatoria continua spre sanatate. Desi pot fi greu de urmat tot timpul, e bine sa fie incluse in viata de zi cu zi cat mai des cu putinta.
1. Faceti exercitii de stretching dimineata
Pe langa faptul ca ne ajuta sa ne trezim, exercitiile de intindere efectuate chiar inainte de a ne da jos din pat imbunatatesc circulatia sangelui si promoveaza detensionarea musculara, ajutand la stabilirea tonului zilei.
Cum le puteti face?
In timp ce sunteti inca intins in pat, dati la o parte plapuma, apoi flexati si extindeti picioarele de mai multe ori. Indoiti genunchii si ridicati picioarele in aer. Cu picioarele inca ridicate, flexati-va si extindeti-va labele picioarelor, apoi rotiti-le intr-o parte si in alta. Dupa ce terminati cu picioarele, asezati-va si priviti incet spre stanga, iar apoi spre dreapta. Rotiti umerii inainte si inapoi de mai multe ori. Flexati-va incheieturile mainilor. La final, intindeti mainile in fata si deschideti si inchideti palmele in mod repetat.
2. Hidratati-va corespunzator
O hidratare adecvata sustine digestia, imbunatateste performanta creierului si creste nivelul de energie, pe langa multe alte beneficii aduse sanatatii. Beti un pahar mare de apa plata imediat ce va treziti. De asemenea, obisnuiti-va sa beti apa in mod regulat in timpul zilei, nu doar atunci cand vi se face sete.
3. Folositi ata dentara
Mentinerea unei bune sanatati orale include folosirea zilnica a atei dentare. Asigurati-va insa ca o faceti in mod corect. Intai de toate, aveti grija ca ata sa fie suficient de lunga – cam 45 cm. Apoi, infasurati capetele ei in jurul degetelor mijlocii de la fiecare mana, lasand circa 3-5 cm pentru curatare. Introduceti ata dentara in spatiul interdentar, printr-o miscare verticala. Apoi, creati in jurul unuia dintre dinti forma literei „C” si, incepand de la linia gingivala, miscati-o usor in sus si in jos. Nu miscati ata dentara inainte si inapoi, cu miscare de ferastrau. Procedand astfel, riscati sa ratati curatarea intregului dinte si, in plus, sa lezati gingia. Repetati pe cealalta parte a dintelui si apoi pe ceilalti dinti.
4. Aplicati crema de protectie solara
Indiferent de sezon, folositi zilnic o crema de protectie solara. Reprezinta cea mai buna forma de aparare impotriva daunelor produse pielii de razele ultraviolete. Asadar, dupa ce va curatati tenul dimineata, aplicati o crema de fata hidratanta cu FPS (factor de protectie solara) de cel putin 30. Sau amestecati parti egale de protectie solara si o crema hidratanta obisnuita. Folositi una sau doua lingurite de marimea unei monede, pentru a va acoperi intreaga fata, gatul si urechile.
5. Mancati nuci
Cand aveti pofta de o gustare, optati pentru nuci si seminte nesarate, cum ar fi migdalele, nucile, alunele si caju. Acestea contin multe substante nutritive si ajuta la prevenirea poftei de alimente foarte procesate. Nucile sunt bogate in calorii, asa ca limitati-va la 30 g.
6. Nu ratati ocazia pentru un pui de somn
O scurta repriza de somn dupa-amiaza poate revigora un organism obosit si poate stimula functia cognitiva. In cadrul unui studiu aparut in General Psychiatry, persoanele care au dormit la pranz au obtinut scoruri mai bune la testele cognitive decat cei care nu au avut ocazia sa doarma dupa-amiaza. Cercetatorii au descoperit ca siestele mai scurte si mai putin frecvente – care dureaza mai putin de 30 de minute, de cel mult patru ori pe saptamana – au fost asociate cu cele mai multe beneficii. Programati siestele pentru inceputul dupa-amiezii si folositi un cronometru pentru a nu dormi prea mult.
7. Miscati-va mai des
Evitati sa stati prea mult sezand. Ori de cate ori aveti ocazia, ridicati-va si faceti cate exercitii simple. De exemplu, dansati prin camera in loc sa mergeti. Cand va spalati pe dinti, incordati burta pret de 30 de secunde, pentru a va activa muschii abdominali. Faceti 10 genuflexiuni sau flotari (la sol sau cu sprijin pe spatarul canapelei etc.). Obisnuiti-va sa va ridicati „de doua ori” de fiecare data cand va ridicati in picioare – adica ridicati-va, asezati-va la loc si apoi ridicati-va din nou.
8. Respirati adanc
Tehnica de respiratie alternata, in care se respira pe rand printr-o singura nara, ajuta la reducerea stresului prin incetinirea ritmului respirator si prin faptul ca ne forteaza sa respiram adanc si complet. Folosind un deget sau degetul mare, apasati pe o nara si inspirati, apoi expirati incet prin nara deschisa. Dupa aproximativ 5-10 respiratii, schimbati si inchideti cealalta nara si repetati exercitiul. Pentru variatie, incercati sa inspirati printr-o nara, apoi schimband pozitia degetului si expirati prin nara inchisa anterior. Inspirati prin aceeasi nara, inchideti-o si expirati prin cealalta nara. Repetati pret de cateva minute.
9. Practicati un hobby
Rezultatele unui studiu aparut Nature Medicine sugereaza ca adoptarea unui hobby este benefica pentru sanatatea generala si starea de spirit. Hobby-urile implica creativitate, implicare senzoriala, exprimare de sine, relaxare si stimulare cognitiva. O buna modalitate de a va insusi un nou hobby este sa recurgeti la ajutorul unor kit-uri si proiecte gata de pus in aplicare, cum ar fi realizarea unei machete, crosetatul unei jucarii, coaserea unui goblen, sculptarea lemnului ori fabricarea de sapun sau bijuterii. Kit-urile vin cu instructiuni si toate materialele de care aveti nevoie pentru activitatea respectiva. Puteti gasi kituri in librariile locale sau in magazinele de hobby-uri sau pe internet.
10. Fiti sociabili
Interactiunile sociale alunga singuratatea si va pot proteja de depresie si declinul cognitiv. Straduiti-va sa aveti cel putin un tip de interactiune sociala pe zi: dati un telefon, trimiteti un e-mail sau discutati cu un vecin. O alta optiune este sa va creati un grup mic, intim, cu care sa interactionati in mod regulat. Pot fi intalniri periodice in parc, la cafea sau la teatru sau conversatii video pe telefon. Discutiile ocazionale sunt, de asemenea, utile; de exemplu, vorbiti cu farmacistul sau cu un angajat al magazinului alimentar ori interactionati cu un strain pe strada.