Ceai de ghimbir: proprietati terapeutice si valoare nutritionala

Ceai de ghimbir: proprietati terapeutice si valoare nutritionala Ceai de ghimbir: proprietati terapeutice si valoare nutritionala

Ultima actualizare: 31 octombrie 2024

ceai-de-ghimbir

Ceaiul proaspat de ghimbir si alte licori tonice similare au o istorie indelungata ca remediu natural pentru simptome precum greata, datorita proprietatilor medicinale unice ale plantei. Dovezile istorice arata ca romanii, grecii, chinezii si arabii din Antichitate s-au bazat cu totii pe radacina de ghimbir intr-un fel sau altul, intr-o perioada in care medicamentele anti-greata si antiinflamatorii nu existau.

Cu toate ca exista in cele mai multe magazine alimentare si farmacii pliculete de ceai de ghimbir uscat, specialistii sustin ca nu se compara nimic cu ceaiul de ghimbir proaspat in sustinerea digestiei si combaterea anumitor afectiuni.

Daca nu ati facut niciodata un ceai din plante de casa pana acum, acest lucru poate parea intimidant, dar, de fapt, este foarte usor de realizat. Trebuie doar sa puneti cateva felii de ghimbir in apa fierbinte pentru a elibera compusii sai terapeutici.

Cu toate acestea, abia in ultimii ani, specialistii au inceput sa descopere exact de ce este ghimbirul atat de bun pentru sanatate.

Cercetarile arata ca ghimbirul contine multi compusi valorosi, cum ar fi gingerol, shogaol, paradol si zingeron. Gingerolul, in special, este considerat principalul “responsabil” pentru majoritatea efectelor benefice ale ghimbirului.

 


Informatii generale despre ghimbir sau “aurul din bucatarie”

Ghimbirul este originar din Asia de Sud si este folosit inca din Antichitate in diferite retete. Numele de ghimbir provine din cuvantul “singivera”, dintr-un dialect vorbit in trecut pe teritoriul Indiei, si inseamna “in forma de corn de cerb”. Este denumit popular si gingiber, iar in Romania a patruns prin Ardeal, capatand numele de piper alb, datorita gustului picant.

Ghimbirul este, de fapt, o tulpina subterana, rizomul plantei, si poate fi consumat crud, ras si amestecat cu diferite condimente, dar si fiert, sub forma de ceai de ghimbir, sau prajit, in asezonarea diferitelor mancaruri, fiind cel mai apreciat condiment al bucatariei asiatice. Gratie culorii sale, dar si gratie proprietatilor pretioase pe care le detine, fiind testat ca remediu de medicina chineza, ghimbirul a fost denumit “aurul din bucatarie”.

Valoarea nutritionala a ceaiului de ghimbir

Ceaiul de ghimbir este consumat de mii de ani gratie proprietatilor sale curative, fiind un remediu de baza al medicinei ayurvedice si nu numai. Pe langa rolul pe care-l are in ameliorarea si tratarea a peste 150 de afectiuni, ghimbirul este un condiment des folosit in preparatele alimentare.

valoare-nutritionala

Ceaiul de ghimbir contine vitamine, minerale, uleiuri volatile, astfel:

  • Vitamina C – 5 mg
  • Vitamina B6 – 0,2 mg
  • Fier – 0,6 mg
  • Magneziu – 43 mg
  • Calciu – 16 mg
  • Potasiu – 415 mg
  • Sodiu – 13 mg
  • Proteine – 1,8 g
  • Lipide – 0,8 g
  • Calorii – 79
  • Zahar – 1,7 g
  • Colesterol – 0 mg

De asemenea, contine o serie de uleiuri volatile, cum ar fi gingerol, cineol, elemen, borneol, bisabolen, curcumen, phelladrene.

Cele mai cunoscute beneficii ale consumului de ceai de ghimbir

Ceaiul de ghimbir s-a dovedit a fi benefic ca adjuvant in tratarea diferitelor boli, avand efect antiseptic, antiviral, antifungic, antiinflamator, antibacterian, antifebril, fiind un remarcabil expectorant, analgezic, hipotensiv, antispasmodic si antiagregant plachetar.

Poate ajuta la tratarea racelii si gripei

Ceaiul de ghimbir este un remediu eficient in combaterea racelii si gripei gratie capacitatii sale de a anihila bacteriile si virusurile. Acesta scade riscul de infectii, intarind sistemul imunitar si este adjuvant de nadejdee in tratarea problemelor respiratorii.

Poate sustine procesul de slabire

Ceaiul de ghimbir este un bun aliat in dietele de slabit si contribuie eficient la pierderea kilogramelor in plus. Consumul a doua cani pe zi de ceai de ghimbir neindulcit, una dimineata si alta seara, reduce apetitul si poftele alimentare.

Poate imbunatati digestia

Ceaiul de ghimbir scade aciditatea gastrica, stimuleaza enzimele din intestine care au rol in absorbtia nutrientilor si, in plus, stimuleaza procesul de digestie. Consumat regulat, ajuta la eliminarea disconfortului gastric si a balonarii.

beneficii-digestie

Ceaiul de ghimbir poate sustine sistemul cardiovascular

Ceaiul de ghimbir este un bun aliat in tratamentul afectiunilor circulatorii gratie capacitatii sale de a creste nivelul de globule rosii din sange si astfel de a contribui la oxigenerarea celulara. Totodata, ghimbirul reduce nivelul trigliceridelor si al colesterolului, scade tensiunea arteriala, impiedica formarea cheagurilor de sange si are proprietati vasodilatatoare.

Ceaiul de ghimbir poate ameliora durerea

Ceaiul de ghimbir poate ameliora durerea atat consumat ca atare, cat si sub forma compreselor aplicate pe zonele dureroase. Gratie efectului analgezic si antiinflamator, poate reduce durerile de cap, durerile menstruale, durerile articulare si musculare. Totodata, este folosit ca adjuvant in tratamentul artritei reumatoide, al osteoartritei si al osteoporozei, imbunatatind inclusiv mobilitatea articulatiilor.

Ceaiul de ghimbir poate reduce nivelul glicemiei

Ceaiul de ghimbir neindulcit este un excelent adjuvant in imbunatatirea sanatatii persoanelor care se confrunta cu diabet de tip 2, deoarece acesta contribuie la scaderea glicemiei. Numeroase studii au concluzionat de-a lungul timpului faptul ca ghimbirul este un puternic agent antidiabetic.

Poate sustine sanatatea orala

Fie ca este consumat ca atare sau folosit ca apa de gura, ceaiul de ghimbir neindulcit trateaza problemele gingivale, inhiband bacteriile care produc gingivita si paradontoza. Totodata, combate respiratia neplacuta.

Ceaiul de ghimbir poate combate greata

Ceaiul de ghimbir neindulcit poate fi consumat cu moderatie de femeile gravide fiind eficient in combatea starii de greata care insoteste sarcina. In plus, este eficient pentru a reduce raul de miscare si raul de mare, dar si pentru a combate greata matinala sau greata provocata de diferite tratamente, cum sunt cele pentru cancer, tratamentele de chimioterapie sau radioterapie. De asemenea, greata provocata de afectiuni ale ficatului sau stomacului poate fi combatuta cu o cana de ceai de ghimbir.

beneficii-greata

Ceaiul de ghimbir ar putea ajuta la combaterea caderii parului

Ghimbirul este un ingredient utilizat inclusiv in retetele tratamentelor cosmetice, avand efect nutritiv si antioxidant. Consumul de ceai de ghimbir contribuie la regenerarea foliculilor pilosi si astfel combate caderea parului.

Ghimbirul in tratamentele cosmetice

Ghimbirul poate fi folosit sub diverse forme, inclusiv in prepararea unor retete cosmetice avand rezultate remarcabile in mentinerea frumusetii pielii si parului.

Masca de fata cu ghimbir

Pentru revigorarea pielii, dar si uniformizarea aspectului sau, se poate amesteca pudra de ghimbir cu miere (pentru ten uscat) sau pudra de ghimbir cu apa si lamaie (pentru ten gras) si se aplica pe fata pentru 15-20 de minute, dupa care se clateste cu apa calda. De asemenea, compresele cu ceai de ghimbir aplicate pe fata redau luminozitatea pielii.

Poate ajuta la combaterea cicatricilor

Feliile de ghimbir taiate si aplicate direct peste cicatricile de culoare mai inchisa imbunatatesc aspectul pielii.

Poate contribui la cresterea parului

Aplicat pe pielea capului, ghimbirul ras combinat cu diferite uleiuri esentiale pentru par imbunatateste circulatia sangelui la nivelul scalpului si stimuleaza cresterea parului. Dupa 30 de minute se poate spala cu sampon normal si clati cu ceai de ghimbir.

Poate ajuta la combaterea matretii

Masajul scalpului cu ulei esential de ghimbir combate matreata gratie efectului antiseptic.

beneficii-matreata

Ghimbirul poate combate celulita

Proprietatile antiinflamatorii ale ghimbirului contribuie la eliminarea celulitei atat din interior, cu ajutorul ceaiului de ghimbir, cat si din exterior, in retete de scrub. Astfel, se amesteca doua linguri de ghimbir ras si coaja unei lamai rase cu o cana de zahar si patru linguri de ulei de masline. Se maseaza pe zonele cu probleme, se lasa sa actioneze cateva minute si apoi se clateste cu apa calda.

Cum se prepara ceaiul de ghimbir?

Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, radacina de ghimbir trebuie spalata, taiata felii sau data prin razatoare, si adaugata in apa clocotita, fara a se fierbe impreuna cu aceasta pentru ca fierberea elimina uleiurile volatile pe care le contine. Apoi vasul se acopera si se lasa la infuzat timp de 30 de minute si ulterior se strecoara apa.

O radacina de aproximativ cinci cm este suficienta pentru 500 ml/1 litru de apa, in functie de cat de concentrat se doreste a fi ceaiul de ghimbir. Ceaiul de ghimbir poate fi indulcit cu miere si se poate adauga lamaie sau menta, dupa gust.

 

 

 

Referinte:

https://www.eatingwell.com/ginger-tea-benefits-8603959

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-ginger-tea

https://www.bbcgoodfood.com/health/nutrition/health-benefits-ginger-tea

https://draxe.com/recipes/ginger-tea/