10 aliati din natura pentru sanatatea tractului urinar

10 aliati din natura pentru sanatatea tractului urinar 10 aliati din natura pentru sanatatea tractului urinar

Ultima actualizare: 15 noiembrie 2022

Oamenii vorbesc destul de rar despre sanatatea tractului urinar, desi problemele care pot aparea aici nu pot fi deloc ignorate, caci de cele mai multe ori sunt extrem de suparatoare si pot duce la complicatii serioase. O buna functionare a tractului urinar presupune mentinerea unui echilibru al fluidelor din organism, prin filtrarea substantelor toxice din sange si eliminarea lor prin urina.

Tractul urinar este format din acel grup de organe care sunt responsabile cu producerea si eliminarea urinei din organism. Acestea sunt:

  • rinichii: filtreaza sangele si produc urina;
  • vezica urinara: depoziteaza urina;
  • ureterele: acei tubii care transporta urina in vezica urinara;
  • uretra: care transporta urina de la vezica in afara organismului.

Insa problemele tractului urinar pot perturba viata de zi cu zi. Atunci cand oamenii au probleme cu vezica urinara, pot fi nevoiti sa evite total mediile sociale si le este mai greu sa isi indeplineasca sarcinile atat acasa, cat si la serviciu. Problemele comune ale vezicii urinare includ infectii ale tractului urinar, incontinenta urinara si retentie urinara. Unele semne ale unei probleme serioase ale tractului urinar pot include:

  • incapacitatea de a retine urina sau scurgeri de urina
  • necesitatea de a urina mai des sau urgent
  • urina tulbure
  • sange in urina
  • senzatia de durere sau arsura inainte, in timpul sau dupa urinare
  • dificultati la pornire sau un flux slab in timpul urinarii.

Produs natural ce se bucura de o formula complexa, Naturalis Urosuport Forte face ca lupta cu infectiile urinare si alte probleme ale tractului urinar sa fie castigata mult mai usor. Si totul gratie complexului de substante active, care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar: extract de merisor (afin american), extract de hibiscus, albastru de metilen si D-manoza.


Sfaturi pentru sanatatea tractului urinar

Tratamentul pentru orice problema a tractului urinar poate include pe langa medicamente, interventii chirurgicale sau o combinatie a acestora, dar si ceva modificari la nivelul stilului de viata.

Infectiile urinare, cele mai uzuale probleme de la nivelul tractului urinar, se pot evita urmand urmatoarele sfaturi:

  • nu amanati mersul la toaleta, pentru a nu se favoriza aparitia bacteriilor.
  • consumati regulat lichide: se recomanda intre 6 - 8 pahare de apa; grija totusi la consumul de cafea si alcool, pentru ca acestea deshidrateaza, dar si poate irita vezica urinara.
  • mentineti o buna igiena a zonei intime.

Pentru mentinerea sanatatii aparatului urinar, farmacistii Catena recomanda Urinal Akut, supliment alimentar care contine trei componente active: Exocyan, o forma concentrata de extract din merisor (Vaccinium macrocarpon), extract de Solidago virgaurea (Splinuta) si Vitamina D, care are rol in buna functionare a sistemului imunitar.

Aliati din natura pentru un tract urinar sanatos

Iata cateva exemple de aliati din natura pentru mentinerea unui tract urinar sanatos.

Merisoarele

Merisoarele sau afinele rosii sunt fructele unui arbust originar din America de Sud, care se pot consuma si crude, cu multiple beneficii pentru sanatate. Totodata, se pot consuma usor sub forma de ceai de merisor.

Fiind o sursa bogata de antioxidanti, dupa cum atrag atentia specialistii, consumul de merisoare ar putea preveni infectiile urinare, potrivit unor cercetari. Insa tot specialistii atrag atentia ca acestea nu pot trata infectia tractului urinar odata ce aceasta afectiune deja se manifesta.

Dar o ceasca de ceai de merisor sau o gustare de merisoare ce poate fi savurata printre mese poate aduce numeroase beneficii, ca parte a unei diete sanatoase ce poate ajuta in mentinerea unui tract urinar sanatos.

Coada Calului

Un alt aliat din natura pentru un tract urinar sanatos este planta coada calului, ce se poate folosi chiar si la vindecarea dupa eczeme, dar care ajuta si la o buna circulatie a sangelui in zonele periferice. Ingredientele active pe care le contine coada calului ajuta la combaterea inflamatiilor, eliminand bacteriile mult mai usor.

Ca infuzie, coada calului are proprietati diuretice, stimuland urinarea, deci o detoxifiere mai rapida a tractului urinar.

Ceaiul de coada calului se va prepara prin adaugarea a 3 lingurite de planta uscata la 250 ml apa data in clocot. Se pot consuma pana la 3 cani din acest tip de ceai intr-o zi.

Visinele

O sursa bogata de antocieni, visinele sunt niste antioxidanti care dizolva sarurile de acid uric. Iar prin eliminarea acidului uric se va proteja si tractul urinar.

Sparanghelul

Inca din cele mai vechi timpuri, sparanghelul era cunoscut ca afrodisiac. Insa aceasta leguma suculenta si savuroasa este si o sursa bogata de nutrienti care ajuta la cresterea energiei, dar si la curatarea tractului urinar si la neutralizarea excesului de amoniac, care poate provoca oboseala.

Iar sparanghelul poate actiona ca un diuretic natural, conform unui studiu din 2010 publicat în West Indian Medical Journal. Acest lucru poate ajuta la eliminarea excesul de sare și lichid din organism, facandu-l deosebit de bun pentru persoanele care sufera de edem și hipertensiune arteriala. De asemenea, ar ajuta la eliminarea toxinelor din rinichi si la prevenirea pietrelor la rinichi.

Matasea de porumb

Exista cercetari care au subliniat efectul diuretic al matasii de porumb. Totodata, este cunoscuta si actiunea antioxidanta a extractului, fapt ce ar contribui la protejarea generala a tractului urinar.

De mare ajutor pentru mentinerea tractului urinar sanatos sunt si: extractele de urzica, frunza de maslin, semintele de dovleac, palmier pitic, dar si acizii grasi Omega-3, toate acestea cunoscute cu un rol antiinflamator.