Vitamine pentru o concentrare mai buna

Vitamine pentru o concentrare mai buna Vitamine pentru o concentrare mai buna

Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

vitamine-pentru-concentrare

Daca simtiti ca mintea va rataceste, gandurile abia se urnesc si nu va mai amintiti unde ati pus cheile, ceata cerebrala s-ar putea sa va afecteze atentia si capacitatea de concentrare.

In unele cazuri, aceasta capacitate poate fi perturbata si de anumite conditii medicale. Cu toate acestea, problemele de atentie si concentrare ar putea arata ca aveti nevoie de mai mult somn, exercitii fizice sau de o alimentatie mai buna. Vitaminele ar putea ajuta in acest caz, insa nu reprezinta remediul unic si suprem.

Obtinerea unor niveluri suficiente de vitamine B, D si C poate imbunatati modul in care ganditi si va concentrati. V-ar putea imbunatati chiar si memoria. Administrarea de suplimente care contin acesti nutrienti va poate ajuta sa va reechilibrati procesele mentale si sa reduceti efectele deficientelor de vitamine.

Dovezile medicale sugereaza ca administrarea de vitamine pentru concentrare ii poate ajuta pe cei cu deficiente sau pe cei care incearca sa-si gestioneze anumite afectiuni medicale. Daca va incadrati intr-una dintre aceste doua grupuri, vitaminele de mai jos pot fi de mare ajutor.

 

Cuprins:

Legatura dintre vitamine si capacitatea de concentrare

Vitamine pentru o concentrare mai buna

 

Legatura dintre vitamine si capacitatea de concentrare

Cele mai bune dovezi privind beneficiile vitaminelor pentru concentrare sunt pentru vitaminele B, vitamina D si vitamina C. Din punct de vedere tehnic, studiile nu s-au axat doar pe concentrare si atentie, dar exista studii bune care analizeaza efectele acestor vitamine asupra sustinerii performantei cognitive generale, care cuprinde si concentrarea.

Cand vorbim despre concentrare in mod specific, ne referim la capacitatea de a ne concentra atentia pe un anumit lucru, cum ar fi o sarcina, memorarea unor informatii, efectuarea de cuvinte incrucisate sau observarea unui lucru care se afla in fata noastra. Pierderea concentrarii sau atentiei apare atunci cand pur si simplu nu putem sa tinem cont de sarcina sau evenimentul din fata noastra.

legatura-dintre-vitamine-si-concentrare

Capacitatea de concentrare face parte din functia noastra cognitiva generala. Functia cognitiva cuprinde toate procesele mentale, cum ar fi memorarea, invatarea, perceptia asupra evenimentelor si a realitatii, limbajul, capacitatea de a rationa si capacitatea de a lucra cu informatiile pe care le invatam si le stocam pentru o utilizare ulterioara.

Vitamine pentru o concentrare mai buna

Vitaminele B

Complexul B de vitamine cuprinde toate vitaminele B, printre care acidul folic (vitamina B9), vitamina B12, vitamina B6 si vitamina B3 (niacina), iar pe baza cercetarilor actuale, acestea pot fi cele mai bune vitamine pentru concentrare.

Exista destul de multe studii de cercetare privind utilizarea vitaminelor B pentru a imbunatati capacitatea de invatare, iar dovezile arata ca aceste vitamine pot fi benefice in special pentru persoanele cu deficiente cognitive minime. Vitaminele B sustin in general functia sanatoasa a creierului, dar nu exista niciun studiu care sa arate ca vitaminele B pot inversa afectiunile medicale, cum ar fi boala Alzheimer sau alte tipuri de dementa.

vitamine-b-concentrare

Vitaminele B pot imbunatati capacitatea de concentrare?

Cercetarile sustin, in general, ca vitaminele B imbunatatesc cognitia in general.

Iata cateva detalii despre legatura dintre vitaminele B si concentrare:

  • Administrarea unor doze mari de vitamine B a imbunatatit nivelul de energie si performanta mentala atat la adultii sanatosi, cat si la cei cu o alimentatie inadecvata. In plus, in aceste studii, cartografierea creierului (brain mapping) a dezvaluit o activitate crescuta in regiunile creierului asociate cu atentia, controlul executiv si memoria de lucru in timpul sarcinilor cognitive.
  • Vitaminele B au imbunatatit cognitia si memoria episodica la adulti si la persoanele cu deficiente cognitive usoare.
  • Intr-un alt studiu, atat acidul folic (vitamina B9) de unul singur, cat si acidul folic administrat impreuna cu alte vitamine B au imbunatatit cognitia, in special memoria, la persoanele cu deficiente cognitive usoare.

Vitamina C

Vitamina C s-a dovedit a fi in general utila pentru functia cognitiva si, in special, pentru imbunatatirea atentiei. O meta-analiza a constatat ca administrarea vitaminei C timp de cinci pana la 10 ani ar fi adus beneficii functiei cognitive generale la adultii in varsta cu o cognitie normala. In plus, adultii cu niveluri scazute de vitamina C care au luat vitamina C au fost mai motivati sa lucreze si au avut o concentrare mai buna.

vitamina-c-concentrare

Vitamina D

Cercetarile arata ca vitamina D poate ajuta la imbunatatirea atentiei, dar nu a cognitiei generale, la adultii in varsta cu deficit cognitiv minor.

Vitaminele C si D sunt bune pentru sanatatea noastra in multe feluri, nu doar pentru sanatatea creierului. Ambele sunt importante in sustinerea sistemului imunitar si a bunastarii noastre generale. Este recomandat sa adaugati atat suplimente cu vitamina C, cat si cu vitamina D3 in dozele zilnice recomandate.

Pentru a imbunatati in mod natural nivelul de vitamina D este suficient sa va expuneti aproximativ 20 de minute la soare in fiecare zi. Daca locuiti in zone in care vremea nu va permite sa iesiti zilnic afara, este suficient sa luati suplimente cu vitamina D.

 

 

 

Referinte:

https://drruscio.com/vitamins-for-concentration/

https://www.mylifeforce.com/blog/best-vitamins-brain-fog