Vitamina B5 este o vitamina solubila in apa care se gaseste in toate celulele vii din corp.
Specialistii au demonstrat ca vitamina B5 are o multime de roluri importante in organism. De exemplu, transforma nutrientii din alimente in energie pentru organism, regleaza nivelul zaharului din sange, reduce nivelul colesterolului LDL “rau”, scade hipertensiunea arteriala, previne leziunile nervoase, dar si insuficienta cardiaca.
La fel ca restul de vitamine din complexul B, vitamina B5, cunoscuta si sub numele de acid pantotenic, joaca un rol in metabolizarea si sintetizarea grasimilor, proteinelor, coenzimei A, hormonilor si carbohidratilor pe care ii obtineti din alimentele pe care le consumati, transformandu-le in energie utilizabila pentru corp.
Vitamina B5 ajuta la producerea energiei care declanseaza neurotransmitatorii din creier. Acesti neurotransmitatori sunt esentiali prin faptul ca transmit semnale chimice in intregul corp cu scopul de a mentine functional fiecare sistem. Datorita acestui rol, vitamina B5 este vitala pentru functionarea sistemului nervos la un nivel optim.
Vitamina B5 mai este cunoscuta si sub denumirile de acid pantotenic sau pantotenat. Cuvantul pantotenic provine din grecescul "pantou", care inseamna “peste tot”. Acidul pantotenic se gaseste, cel putin in cantitati mici, in aproape toate alimentele, acesta fiind si motivul pentru care a primit aceasta denumire.
Vitamina B5 este o vitamina solubila in apa care face parte din grupul de vitamine B. Prin faptul ca descompune grasimile si glucidele, ajuta la producerea de energie pentru organism. De asemenea, mentine sanatatea pielii, parului, ochilor si ficatului.
Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza si metaboliza carbohidratii, proteinele, grasimile si coenzima A.
Beneficii si rol in organism
La fel ca toate celelalte vitamine din complexul B, vitamina B5 are multe functii si roluri importante. Mai exact, aceasta vitamina:
-
produce hormonii sexuali si de stres
-
transforma alimentele in glucoza
-
produce globulele rosii din sange
-
sintetizeaza colesterolul
La fel ca in cazul tuturor vitaminelor B, acidul pantotenic ajuta organismul sa transforme grasimile, carbohidratii si proteinele in energie utilizabila pentru organism. In plus, acest proces este necesar pentru reconstructia tesuturilor, muschilor si organelor.
Ajuta la sintetizarea coenzimei A
Organismul are nevoie de vitamina B5 pentru a sintetiza coenzima A. Aceasta coenzima contribuie la sintetizarea acizilor grasi si la procesul de transformare a alimentelor in acizi grasi si colesterol.
Coenzima A este necesara si pentru crearea sfingozinei, un compus cu rol in transmiterea semnalului chimic catre celulele organismului. Ficatul are nevoie de coenzima A pentru a metaboliza in siguranta unele medicamente si toxine.
Ajuta la imbunatatirea performantei mentale
Despre vitaminele B in general se stie faptul ca imbunatatesc performanta mentala, deoarece pot ajuta la prevenirea mai multor probleme de sanatate, cum ar fi pierderea memoriei si degradarea functiilor creierului care apar odata cu inaintarea in varsta.
Pierderile de memorie, migrenele, depresia, raul de miscare, insomnia si chiar dependenta de alcool pot fi prevenite si cu ajutorul vitaminelor B, inclusiv a vitaminei B5.
Vitamina B5 regleaza activitatea hormonala, lucru care poate sa reduca anxietatea, stresul, depresia si starea de oboseala.
Beneficii pentru sistemul digestiv
Sistemul digestiv functioneaza corect si cu ajutorul vitaminei B5. In plus, aceasta vitamina ajuta organismul sa utilizeze alte vitamine, in special vitamina B2. Vitamina B2, numita si riboflavina, ne ajuta sa tinem sub control stresul.
Poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii
S-a demonstrat, in urma unor studii, ca vitamina B5 poate produce aceleasi rezultate benefice pentru piele ca o crema hidratanta. De asemenea, poate sa accelereze procesul de vindecare a leziunilor cutanate.
Un studiu a aratat ca vitamina B5, administrata sub forma de supliment alimentar, a ameliorat acneea faciala si a redus numarul leziunilor si semnelor faciale cauzate de acnee. Cercetatorii au observat ca numarul total de leziuni s-a redus in mod semnificativ dupa 12 saptamani de administrare a unui supliment alimentar cu vitamina B5. Cu toate acestea, se pare ca este nevoie de mai mai multe teste pentru a confirma rezultatele.
Beneficii pentru circulatia sanguina
Unele studii sugereaza ca vitamina B5 poate contribui la scaderea nivelului de colesterol, grasimilor si a nivelurilor de trigliceride din sange. Cu toate ca este vorba despre un supliment alimentar, acest remediu trebuie administrat numai sub supraveghere medicala.
Beneficii pentru pacientii cu artrita reumatoida
Unii cercetatori au descoperit ca persoanele cu poliartrita reumatoida au niveluri mai scazute de vitamina B5 in sange. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma aceste rezultate.
Alimente bogate in vitamina B5
O multime de alimente de origine animala si vegetala contin vitamina B5. Printre acestea se numara:
-
Carnea: carnea de porc, pui, rata, curcan, carne de vita si, in special, organele, cum ar fi ficatul si rinichii
-
Peste: somon, homar si crustacee.
-
Cereale: Painea si cerealele integrale. Cerealele integrale sunt o sursa buna de vitamina B5, insa in stare bruta. Se pare ca macinarea poate duce la eliminarea a pana la 75% din continutul de vitamina B5.
-
Produsele lactate: lapte, iaurt si produse lactate.
-
Leguminoasele: linte, mazare si soia.
-
Legume: ciuperci, avocado, broccoli, cartofi dulci, porumb, conopida, varza si rosii.
Exista mai multe alimente bogate in vitamina B5, cum ar fi drojdia de bere, arahidele, semintele de floarea-soarelui, germenii de grau, laptisorul de matca si fulgii de ovaz. Acidul pantotenic se gaseste in multe alimente, dar, dupa cum am mentionat, se pierde in urma procesarii. Pentru a asigura un aport adecvat, alimentele trebuie consumate proaspete si nu rafinate. La fel ca toate vitaminele solubile in apa, vitamina B5 se pierde in urma fierberii alimentelor.
Anumiti oameni de stiinta au descoperit ca bacteriile din mucoasa colonului ar putea produce acid pantotenic, insa aceasta teorie nu a fost dovedita inca.
Doza recomandata de vitamina B5
Doza zilnica recomandata (DZR) de catre medici in cazul vitaminei B5 depinde de varsta si sexul persoanei:
-
0-6 luni: 1,7 mg
-
7-12 luni: 1,8 mg
-
1-3 ani: 2 mg
-
4-8 ani: 3 mg
-
9-13 ani: 4 mg
-
persoane cu varsta peste 14 ani: 5 mg
-
femei insarcinate: 6 mg
-
femei care alapteaza: 7 mg
Posibile reactii adverse si interactiuni
Acidul pantotenic poate fi administrat sub forma de supliment pentru ameliorarea mai multor afectiuni, dar nu exista suficiente dovezi care sa demonstreze ca este eficient in majoritatea acestor cazuri.
Persoanele care mentin vitamina B5 in limitele dozei zilnice recomandate, sau putin peste, pot lua suplimente cu B5 in siguranta. Cu toate acestea, se recomanda consultarea unui medic in prealabil.
O doza foarte mare, de exemplu, de 10-20 grame (gm) pe zi, poate provoca diaree. Daca vitamina B5 este luata ca supliment, aceasta poate perturba nivelul altor vitamine B. Din acest motiv, este recomandat sa luati un supliment care contine tot complexul de vitamine B.
Laptisorul de matca are si vitamina B5, printre altele, asa ca este recomandat sa nu consumati laptisor de matca impreuna cu un supliment pe baza de vitamina B5.
Vitamina B5 poate interactiona cu unele medicamente. Poate interfera cu absorbtia si eficacitatea antibioticului azitromicina.
Femeile nu trebuie sa ia mai mult de sase mg pe zi cand sunt insarcinate si sapte mg cand alapteaza.
Cel mai bine este intotdeauna sa consultati un medic inainte de a lua un supliment, in special daca aveti o afectiune existenta si sau daca luati medicamente.
Simptomele deficitului de acid pantotenic
Foarte putini oameni se confrunta cu deficit de vitamina B5. Aceasta problema este foarte rara datorita faptului ca acidul pantotenic se gaseste in aproape toate alimentele. Studiile clinice au aratat, totusi, ca deficitul de vitamina B5 poate provoca:
-
depresie
-
stare de oboseala
-
amorteala
-
dureri de stomac
-
apatie
-
iritabilitate
-
infectii ale cailor respiratorii superioare
-
tulburari de somn
-
greata
-
varsaturi
-
crampe musculare
-
hipoglicemie
Un deficit de B5 poate provoca o sensibilitate crescuta la insulina.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/vitamin-b5/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/219601