Vitamina B2: beneficii, surse, doze recomandate

Vitamina B2: beneficii, surse, doze recomandate Vitamina B2: beneficii, surse, doze recomandate

Ultima actualizare: 25 noiembrie 2024

vitamina-b2

Vitamina B2 este o vitamina importanta cu actiune antioxidanta in organism. Se gaseste in cantitati impresionante in cereale, plante si lactate. Este un element esential pentru procesul de descompunere a alimentelor, absorbirea altor substante nutritive si mentinerea sanatoasa a tesuturilor.

Vitamina B2, denumita si riboflavina, este o vitamina solubila in apa. Acest lucru inseamna ca se dizolva in apa. In general, vitaminele sunt solubile fie in apa, fie in grasimi. Vitaminele solubile in apa sunt transportate prin sange, iar excesul este eliminat din corp prin urina.

Vitamina B2 trebuie administrata zilnic

Vitamina B2 trebuie consumata in fiecare zi, deoarece organismul poate stoca aceasta vitamina doar in cantitati mici, iar rezervele se epuizeaza rapid.

Riboflavina in forma naturala se gaseste in anumite alimente bogate in vitamina D. Cu toate acestea, poate fi adaugata altor alimente sau poate fi administrata sub forma de suplimente. Cea mai mare parte a vitaminei B este absorbita in intestinul subtire.

Vitaminele din complexul B ajuta la digerarea si extragerea energiei din alimente. Acestea transforma nutrientii din glucide (carbohidrati), grasimi si proteine in energie pentru organism. Din acest motiv, vitamina B2 este necesara pentru functionarea fiecarei celule din corp.

 


Informatii generale despre vitamina B2

Va intrebati ce minuni poate face vitamina B2? Aceasta are o multime de roluri in organism, cum ar fi: mentinerea sanatatii celulelor sanguine, sporirea nivelului energiei, mentinerea sanatatii metabolismului, prevenirea problemelor cauzate de radicalii liberi, protejarea pielii si a ochilor si multe altele.

De obicei, vitamina B2 se gaseste in combinatie cu alte vitamine din complexul B. De fapt, este nevoie ca B2 sa se gaseasca in cantitati mari in organism pentru ca alte vitamine din complexul B, cum ar fi vitamina B6 si vitamina B9 (acidul folic), sa functioneze.

Vitaminele B, esentiale pentru organism

Vitaminele din complexul B au o multime de functii importante. De exemplu, mentin sanatatea nervilor, a inimii, sangelui, pielii si a ochilor. In plus, reduc inflamatia din organism si sustin functia hormonala. Unul dintre cele mai importante roluri ale vitaminelor B este de mentinere a sanatatii metabolismului si a sistemului digestiv.

vitamine-B

Expertii au demonstrat ca vitamina B2 este un excelent nutrient cu efect antioxidant, ajutand astfel la prevenirea problemelor cronice de sanatate, cum ar fi bolile cardiovasculare si maladiile neurologice. In plus, vitamina B2 joaca un rol important in reactiile enzimatice. Exista doua forme de coenzima ale riboflavinei: flavin mononucleotid si flavin adenin dinucleotid.

Beneficiile vitaminei B2 pentru sanatate

Vitamina B2 și alte vitamine B ajută corpul să producă celule roșii din sânge și să susțină alte funcții celulare care oferă energie.

Poate ajuta la prevenirea durerilor de cap si a migrenelor

S-a dovedit ca vitamina B2 poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap puternice date de migrene. Cei care se confrunta in mod regulat cu crize grave de migrene pot lua vitamina B2 in doze mari de 400 miligrame / zi, timp de cel putin trei luni, ca tratament preventiv pentru durerile de cap.

Suplimentele cu riboflavina pot fi un remediu natural pentru cefalee si migrene, mai ales in cazul persoanelor care stiu ca au deficit de vitamina B2. In plus, suplimentele cu riboflavina pot sa reduca durerile provocate de migrena si sa reduca durata acestora. Pentru ameliorarea simptomelor de vitamina B2, medicii recomanda un supliment care contine riboflavina, magneziu si coenzima Q10. Acesta trebuie administrat in doze de cate patru capsule pe zi (doua capsule dimineata si doua capsule seara, timp de trei luni).

Poate contribui la mentinerea sanatatii ochilor

Potrivit studiilor, persoanele cu deficit de riboflavina pot dezvolta anumite probleme oculare, printre care si glaucom. Aceasta afectiune grava este principala cauza a orbirii. Vitamina B2 poate ajuta la prevenirea bolilor oculare, printre care cataracta, keratoconusul si glaucomul. Se pare ca persoanele care consuma suficienta vitamina B2 au un risc mai mic de a dezvolta tulburari oculare care pot aparea pe masura ce inainteaza in varsta.

In cazul tulburarilor oculare, pacientii trebuie sa opteze pentru picaturile cu riboflavina. Acestea trebuie aplicate pe suprafata corneei pacientilor care sufera de glaucom. In acest fel, vitamina patrunde prin cornee si imbunatateste capacitatea corneei inainte de administrarea terapiei cu lumina (fototerapie).

beneficii-ochi

Vitamina B2 poate ajuta la prevenirea si tratarea anemiei

Exista mai multi factori care pot cauza anemie, cum ar fi scaderea productiei de globule rosii, incapacitatea de a transporta oxigenul in sange si pierderea de sange. Vitamina B2 este implicata in toate aceste procese virale, ajutand astfel la prevenirea si tratarea cazurilor de anemie.

Vitamina B2 contribuie la sinteza hormonilor steroizi si producerea de globule rosii din sange. De asemenea, transporta oxigenul catre celule si ajuta la mobilizarea fierului. Drept urmare, oamenii care au deficit de vitamina B2 sunt mai predispusi la anemie si la anemie cu celule in secera.

Aceste doua afectiuni provocate de utilizarea neadecvata a oxigenului si de incapacitatea de a produce globule rosii sunt influentate si de carenta de vitamina B2. Cele doua conditii potential grave provoaca stari de oboseala, dificultati de respiratie, incapacitatea de a face miscare fizica, dar si multe altele.

Vitamina B2 mentine energia organismului

Cercetatorii sustin ca vitamina B2 contribuie la imbunatatirea productiei de energie in mitocondriile celulelor creierului. Organismul foloseste riboflavina pentru a metaboliza alimentele cu scopul de a produce energie si de a mentine functionarea adecvata a creierului, a nervilor, a sistemului digestiv si a hormonilor. Tocmai de aceea, vitamina B2 este extrem de importanta pentru dezvoltarea corpului si vindecarea diferitelor probleme de sanatate. In caz de carenta de riboflavina, moleculele gasite in alimentele care contin carbohidrati, grasimi si proteine ​​nu pot fi digerate corespunzator si nu pot fi transformate in “combustibilul” care mentine corpul in functiune. Acest tip de “combustibil” corporal poarta denumirea de ATP (sau adenozin trifosfat). Mitocondriile mai sus mentionate au rolul de a produce adenozin trifosfat.

Vitamina B2 este necesara pentru a descompune proteinele in aminoacizi, grasimi si carbohidrati sub forma de glucoza. Acest proces ajuta la transformarea nutrientilor din alimente in energie corporala utilizabila, lucru care mentine metabolismul sanatos.

Vitamina B2 poate mentine sanatatea parului si a pielii

Vitamina B2 contribuie la mentinerea nivelului de colagen, elementul esential care mentine pielea si parul la un nivel optim. Colagenul pastreaza structura tanara a pielii si previne aparitia liniilor fine si a ridurilor. Din aceasta cauza, daca organismul se confrunta cu un deficit de riboflavina, pielea poate sa imbatraneasca mai repede. Potrivit anumitor cercetari, vitamina B2 poate grabi vindecarea ranilor, poate reduce inflamatia pielii si buzele crapate si poate ajuta la incetinirea procesului natural de imbatranire a pielii.

beneficii-par-piele

Vitamina B2 poate ajuta la prevenirea bolilor neurologice

Vitamina B2 poate avea efect neuroprotector impotriva unor maladii neurologice grave, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multipla si migrenele. Cercetatorii sunt de parere ca vitamina B2 poate mentine sanatoase unele cai despre care se presupune ca sunt afectate de tulburarile neurologice. De exemplu, vitamina B2 are actiune antioxidanta si ajuta la formarea mielinei, functionarea mitocondriala si metabolizarea fierului.

Alimente bogate in vitamina B2

Vitamina B2 se gaseste in alimente. Principalele alimente bogate in vitamina B2 sunt:

  • pestele, carnea rosie si de pasare, cum ar fi de curcan, pui, carnea de vita
  • ouale
  • lactatele
  • sparanghelul
  • anghinare
  • avocado
  • ardeii iuti cayenne
  • coacazele
  • cerealele fortificate
  • algele marine kelp
  • fasolea, mazarea
  • melasa
  • ciupercile
  • nucile
  • patrunjelul
  • dovleacul
  • macesele
  • salvia
  • cartofii dulci
  • legumele crucifere, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, spanacul
  • painea integrala
  • extractul de drojdie

alimente

Dupa cum mentionam, vitamina B2 este solubila in apa. Din aceasta cauza, prepararea alimentelor care contin vitamina B2 poate duce la risipirea acesteia.

Recomandari de administrare

Potrivit specialistilor, doza zilnica recomandata de vitamina B2 difera in functie de varsta si sex:

  • copii: 0.6 - 1.4 miligrame/zi
  • adolescenti si femei: 1.5 miligrame/zi
  • barbati si femei gravide/care alapteaza: 1.8 miligrame/zi

Suplimentele cu vitamine B pot fi benefice, insa specialistii recomanda consumul de alimente intregi care contin in mod natural vitamina B2 si alti nutrienti esentiali. Oamenii isi pot asigura aportul de vitamina B2 optand pentru alimentele neprocesate, bogate in nutrienti.

De asemenea, cercetatorii sustin ca este ideal sa luati suplimente cu vitamina B2, impreuna cu alimente bogate in riboflavina, pentru o mai buna absorbtie a acestei vitamine. Acest lucru este valabil pentru majoritatea vitaminelor si mineralelor.

Vitamina B2 este necesara pentru a activa vitamina B6 si acidul folic (vitamina B9). Suplimentele cu riboflavina pot fi, de asemenea, necesare pentru combaterea deficitului de vitamina B2 si a simptomelor specifice acestei probleme.

Care sunt simptomele carentei de vitamina B2?

Deficitul de vitamina B2 poate cauza probleme serioase de sanatate, deoarece organismul elimina riboflavina in mod continuu. De obicei, o persoana care are un deficit de vitamina B2 are carente si de alte vitamine.

Exista doua tipuri de deficit de riboflavina:

  • Deficitul primar de riboflavina apare din cauza faptului ca persoana in cauza nu consuma suficienta vitamina B2
  • Deficitul secundar de riboflavina se produce dintr-un cu totul alt motiv. De exemplu, pentru ca intestinele nu pot absorbi vitamina in mod corespunzator sau pentru ca aceasta este eliminata prea rapid.

Deficitul de riboflavina este, de asemenea, cunoscut sub numele de ariboflavinoza.

Semnele si simptomele deficitului de vitamina B2 sunt:

  • inflamatia mucoasei gurii
  • pielea uscata
  • inflamatia limbii
  • ulceratiile bucale
  • acumularea de fluid in membranele mucoase
  • cheilita angulara (manifestata prin crapaturi la colturile gurii)
  • buzele crapate
  • buzele rosii
  • anemia cu deficit de fier
  • durerea de gat
  • dermatita scrotala
  • ochi sensibili la lumina stralucitoare

 

 

 

 

Referinte:

https://draxe.com/nutrition/vitamin-b2/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219561

https://www.verywellfit.com/riboflavin-requirements-and-dietary-sources-2507043

https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b2-do