Uleiul de jojoba este lichidul care provine din samanta plantei Simmondsia chinensis (jojoba), un arbust originar din sudul Arizonei, sudul Californiei si nord-vestul Mexicului.
Desi este denumit ulei de jojoba, acest produs este de fapt o ceara lichida pe baza de plante si a fost folosita in medicina populara pentru o serie de afectiuni. De exemplu, nativii americani folosesc ulei de jojoba pentru tratarea ranilor si vanatailor.
Ce beneficii are uleiul organic de jojoba? Astazi, multe persoane folosesc in mod uzual ulei de jojoba pentru a trata acneea, arsurile solare, psoriazisul si pielea crapata.
Structura chimica a uleiului organic de jojoba este diferita de cea a altor uleiuri vegetale, deoarece este o ceara polinesaturata. Uleiul de jojoba este deosebit de util deoarece protejeaza pielea, oferindu-i hidratare.
Deoarece contine acizi grasi nesaturati, la temperatura camerei, uleiul de jojoba capata o textura lichida. La fel ca unele uleiuri naturale, uleiul de jojoba nu se descompune si nu devine ranced. De aceea, are un termen de valabilitate foarte lung, ceea ce il face ideal pentru produsele cosmetice.
Uleiul de jojoba contine ingrediente benefice, cum ar fi vitamina E, complex de vitamine B, siliciu, crom, cupru si zinc. Are o concentratie foarte mare de iod (82%), ceea ce ii confera uleiului de jojoba puterea de vindecare.
Ulei de jojoba – generalitati
Uleiul de jojoba este un ulei bland care poate fi aplicat direct pe piele si care poate avea multiple beneficii pentru sanatate. De exemplu, poate hidrata pielea si poate actiona ca un antioxidant.
Planta de jojoba este o planta perena, consistenta, care creste in America de Nord. Nu numai ca prospera in climatele aspre, desertice, in care majoritatea vietuitoarelor nu ar putea rezista, dar produce si o nuca recunoscuta pentru multele proprietati vindecatoare.
Nuca plantei de jojoba poate fi transformata in ulei. Uleiul de jojoba poate fi amestecat cu alte uleiuri esentiale, dar poate fi folosit si de unul singur.
Multi oameni utilizeaza ulei de jojoba pentru a-si ingriji pielea. Si exista motive intemeiate pentru care fac acest lucru. Exista o multime de dovezi care sustin utilizarea uleiului de jojoba pur ca remediu pentru acnee, piele uscata si nenumarate alte afectiuni ale pielii.
Ulei de jojoba – beneficii in ingrjirea pielii
Ofera hidratare
Uleiul de jojoba este un ingredient umectant. Mai precis, are rolul de a atrage apa in stratul superior al pielii, ajutand la mentinerea pielii hidratate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aparitiei infectiilor bacteriene, a acneei si a matretii.
Poate contribui la accelerarea vindecarii ranilor
Uleiul de jojoba este un ingredient cu rezultate promitatoare in facilitarea vindecarii ranilor. Cercetarile preliminare arata ca uleiul de jojoba incurajeaza celulele pielii sa reinchege dupa ce au fost separate in urma unei zgarieturi sau taieturi.
Acest lucru explica si capacitatea uleiului de jojoba de a trata acneea si cicatricile. Aceste proprietati de vindecare a ranilor ar putea fi legate de concentratia de vitamina E naturala a uleiului de jojoba.
Benesio BeautyCell colagen 5g este un supliment alimentar pe baza de colagen hidrolizat, imbogatit cu vitamina C si vitamina E, acid hialuronic si indulcitor. Colagenul este o componenta esentiala a tesutului conjunctiv, responsabila de mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii.
Are efect antibacterian
Uleiul de jojoba contine proprietati antimicrobiene si antifungice. Testele de laborator au descoperit ca uleiul de jojoba nu poate ucide, insa, toate tipurile de bacterii sau fungi, ci anumite bacterii si ciuperci, cum ar fi salmonella, E. coli si candida.
Ulei de jojoba - remediu impotriva acneei
Cel putin un studiu clinic indica faptul ca uleiul de jojoba poate contribui la prevenirea eruptiilor acneice. Uleiul de jojoba contine agenti antiinflamatori calmanti si este hidratant si un antimicrobian natural.
Aceste proprietati sugereaza ca persoanele care au acnee usoara isi pot trata problema folosind ulei de jojoba.
Are proprietati antioxidante
Uleiul de jojoba contine forme naturale de vitamina E, o vitamina care are proprietati antioxidante asupra pielii. Drept urmare, uleiul de jojoba poate ajuta pielea sa lupte cu stresul oxidativ cauzat de expunerea zilnica la lumina ultravioleta, poluanti si alte toxine.
Poate contribui la reducerea aspectului liniilor fine si al ridurilor
Stresul oxidativ poate cauza aparitia liniilor fine si a ridurilor. Nu exista cercetari care sa demonstreze ca jojoba poate trata direct ridurile si liniile fine, insa exista dovezi care arata ca alte produse vegetale cu proprietati antioxidante imbunatatesc elasticitatea pielii.
Acest lucru denota ca puterea antioxidanta a uleiului de jojoba poate ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire atunci cand este aplicat pe piele.
De asemenea, la reducerea aspectului ridurilor contribuie si RILASTIL HYDROTENSEUR - Crema antirid restructuranta ochi, o crema concentrata, restructuranta, ce reduce ridurile, pungile de sub ochi si cearcanele. Formula sa contine si acetil tetrapeptida-5, ce actioneaza impotriva pungilor si petelor de sub ochi.
Este non-comedogenic
Desi este un produs pe baza de plante, uleiul de jojoba are o textura asemanatoare cu uleiul (sebum) pe care organismul uman il produce in mod natural.
Cu toate acestea, riscul ca uleiul de jojoba sa se acumuleze pe piele si sa infunde porii este mic, ceea ce duce la mai putine eruptii si la o acnee mai putin severa.
Ajuta la mentinerea sub control a productiei de sebum
Uleiul de jojoba regleaza productia de sebum, deoarece este atat de similar cu sebumul pe care corpul il produce in mod natural.
Atunci cand aplicati topic ulei de jojoba, pielea este calmata si hidratata. Acest lucru transmite un semnal catre foliculii de par care anunta ca pielea nu mai trebuie sa produca sebum suplimentar pentru a o hidrata.
Acest lucru impiedica pielea sa devina grasa si ajuta la prevenirea acneei cauzate de infundarea poriilor.
Este hipoalergenic
Uleiul de jojoba este, la nivel molecular, o ceara. Desi poate fi absorbit in piele, are o natura ceroasa care ii permite sa creeze o bariera la suprafata pielii. In plus, spre deosebire de alte uleiuri esentiale botanice, uleiul de jojoba este de obicei neiritant, iar reactiile alergice sunt rare.
Ulei de jojoba – beneficii in sinteza colagenului
Antioxidantii din uleiul de jojoba pot sustine procesul de productie a colagenului. Colagenul este o proteina care se gaseste in piele si articulatii, precum si in cartilaje.
Din pacate, nivelul colagenului scade pe masura ce inaintam in varsta, iar acest lucru modifica structura fetei. Specialistii au descoperit ca antioxidantii aplicati pe piele pot imbunatati sinteza colagenului.
Poate ajuta la ameliorarea eczemelor, psoriazisului si a altor afectiuni care usuca pielea
Uleiul de jojoba are proprietati antiinflamatorii si vindecatoare. Aplicarea locala poate ajuta la ameliorarea uscaciunii, a descuamarii, a mancarimii si a altor simptome similare.
Persoanele care au afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul si eczema, pot aplica ulei de jojoba pe pielea afectata de leziuni.
Ulei de jojoba – beneficii in calmarea arsurilor solare
Multe produse care protejeaza impotriva razele ultraviolete contin ulei de jojoba. Un studiu sugereaza ca vitamina E, atunci cand este combinata cu alti antioxidanti, poate ajuta la protejarea pielii de daunele solare. Uleiul de jojoba le contine pe ambele.
Daunele solare pot deshidrata pielea si pot provoca descuamarea acesteia. Uleiul de jojoba restabileste nivelul de vitamina E, adauga umiditate si sustine procesul de vindecare pentru a calma aceste simptome ale arsurilor solare.
Poate ajuta la minimizarea aparitiei cicatricilor
Vitamina E a fost recomandata de mult timp de profesionistii din domeniul sanatatii pentru a estompa aspectul cicatricilor. Cu toate acestea, specialistii inca efectueaza cercetari pentru a stabili daca acest lucru functioneaza - si, daca da, in ce masura.
Daca doriti sa incercati vitamina E ca remediu pentru cicatrici, puteti folosi ulei de jojoba.
Acest ulei are proprietati naturale de vindecare a ranilor care, alaturi de vitamina E, ar putea minimiza aspectul cicatricilor.
RILASTIL ELASTICIZING - Ulei ingrijire piele sensibila, inelastica, cu cicatrici este un tratament corporal foarte emolient si reparator, cu uleiuri vegetale selectate (ulei de Argan, Jojoba, Tarate de orez si Plukenatia) si imbogatit cu vitamina E si vitamina F. Formele de Omega 3, 6 si 9 continute il diferentiaza ca cel mai bun tratament pentru a imbunatati protectia si elasticitatea pielii.
Ulei de jojoba - contraindicatii
Deoarece uleiul de jojoba este hipoalergenic, poate fi aplicat local in siguranta.
Cu toate acestea, exista unele cazuri rare in care uleiul de jojoba a provocat reactii alergice manifestate prin urticarie si mancarime.
Pentru a evita aceste reactii adverse, puteti un test alergologic cutanat inainte de a utiliza ulei de jojoba.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/jojoba-oil-for-face
https://ogee.com/blogs/the-daily-good/top-10-benefits-of-jojoba-oil-for-skin