Tusea si siropurile din plante

Tusea si siropurile din plante Tusea si siropurile din plante

Ultima actualizare: 16 noiembrie 2020

Sirop-se-tuse
 
Tusea poate aparea la orice varsta. Si nu orice tuse e la fel. Fiind un simptom ce poate sa insoteasca diferite afectiuni, tusea este declansata de secretii in incercarea de a le elimina. 
 
Si, in contextul actual, e suficient sa tusesti putin ca cei din jur sa te priveasca cu teama.
 
Desi tusea e un act reflex si in general e necesara fiind mecanism de aparare al organismului, de cele mai multe ori nu poate fi controlata si devine deranjanta atat din punct de vedere sonor, cat si al propriului confort.  De aceea ne dorim  sa o controlam.
 

Cum alegem un remediu pentru tuse? 

Rafturile farmaciilor sunt pline de tot felul de preparate  care se folosesc ca remedii  in tuse: ceaiuri,  uleiuri volatile, tablete siropuri, etc. Nu toate remediile pentru tuse sunt la fel.  Unele se recomanda in tusea productiva, altele in tusea uscata. Unele sunt dulci, altele amare, unele cu miere, altele cu conservanti si lista ar putea continua.
Si, traind intr-o lume in care poluarea joaca un rol major in vietile noastre, dorinta de reintoarcere spre natural, spre extracte din plante care sa  ne ajute, vine oarecum firesc. Mai ales in contextul actual in care o simpla raceala este tratata cu un cocktail de medicamente.
In plus, cand alegem un remediu pentru tuse destinat copiilor, trebuie sa ne asiguram ca acestia il vor accepta - de aceea, gustul si mirosul placut al unui sirop de tuse sunt un atu de care trebuie sa tinem seama.
 

Dar ce sa alegi? 

Din multitudinea de plante cu rol benefic in tratarea tusei, amintim patlagina si cimbrul. Acestea au castigat proba timpului si a eficientei.
Astfel, Cimbrul (thymus vulgaris, Zygis) sustine secretia mucusului la nivelul tractului respirator superior, ajuta expectoratia.  In afara rolului expectorant, are si  un efect placut, calmant asupra gatului, faringelui, corzilor vocale, este antibacterian si ajuta si la fortificarea sistemului imunitar.
Patlagina are un efect dovedit calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, aducand alinare in cazul iritatiei (mancarimilor) de la nivelul gatului sau faringelui.  
 
Combinatia celor doua plante are un efect cumulativ, sinergic, si se regaseste intr-un sirop de Tuse, cu gust dulce aromat, produs in Austria de firma de medicamente Pharm. Fabrik Montavit: Tussavit. Sirop de tuse
patlagina-si-cimbru
 
Datorita combinatiei dintre cele doua plante, acest sirop de tuse functioneaza ca un calmant in tusea uscata si ca  expectorant in productiva; este recomandat atat copiilor, cat si adultilor, avand urmatoarele beneficii:
- Fluidifica si elimina mucusul bronsic; 
- Amelioreaza accesele de tuse;
- Dezinfecteaza mucoasa bucala si faringiana;
- Imbunatateste starea generala;
- Accelereaza procesul de vindecare.
 
Tussavit sirop de tuse se remarca si  printr-un gust placut, fiind acceptat usor de  copii. El poate fi administrat intregii familii, contribuind la functionarea normala a sistemului respirator si conferind alinare in cazul iritatiei gatului sau faringelui.
 
Tussavit sirop de tuse este un supliment alimentar; acesta nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. Tussavit sirop de tuse se gaseste in farmacii.
 
Pentru mai multe informatii asupra efectelor acestui produs sau modului de administrare, va rugam sa va adresati medicului sau farmacistului. Detalii