Totul despre rinichi: functii si rol in organism

Totul despre rinichi: functii si rol in organism Totul despre rinichi: functii si rol in organism

Ultima actualizare: 10 mai 2023

functiile-rinichilor

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand dimensiunea unui pumn si forma unui bob de fasole. Un rinichi are aproximativ un milion de nefroni si este alcatuit din mai multe forme anatomice, contribuind la excretia (eliminarea) toxinelor din organism. Rinichii sunt inveliti intr-o capsula renala, fibroasa si tare, ce ofera practic sustinere tesutului moale din interior. Ca protectie suplimentara, fiecare rinichi este prevazut cu un strat de grasime. Rinichii indeplinesc practic o functie de sustinere a vietii, deoarece filtreaza sangele si elimina toxinele, mentinand nivelul electrolitilor si regland tensiunea arteriala. Prin urina, rinichii elimina uree ce rezulta din descompunerea proteinelor, acid uric rezultat in urma descompunerii acizilor nucleici, substante medicamentoase si metabolitii acestora. Si tot rinichii absorb nutrientii din sange si ii distribuie in functie de nevoile organismului. Din pacate, rinichii pot fi afectati de mai multe boli, ce cauzeaza probleme functionale si structurale.

Ce rol au rinichii?

Principalul rol al rinichilor este de a curata sangele de toxine, transformandu-le in urina si eliminandu-le astfel din organism. In momentul in care rinichii nu mai functioneaza corect, toxinele si excesul de fluide se acumuleaza si poate aparea insuficienta renala, simptomele comune fiind hipertensiunea arteriala, oboseala, durerile de cap persistente, umflarea fetei si a gleznelor, retentia de lichide si durerile de spate.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis UroSuport Forte, supliment alimentar ce sustine sanatatea tractului urinar, datorita complexului de substante active. Contribuie la ameliorarea simptomelor infectiilor urinare, ajutand la eliminarea bacteriilor si calmand disconfortul urinar.

Rinichii sunt organe vitale: filtreaza sangele, pastreaza un nivel echilibrat al electrolitilor si al apei si secreta o serie de hormoni esentiali. Dupa ce organismul transforma in energie alimentele ingerate si le utilizeaza pentru a se autorepara, reziduurile ajung in sange, mai exact ureea si creatinina, insa mai sunt si alte substante ce trebuie eliminate. Rinichii actioneaza precum un filtru eficient, eliminand toxinele si livrand inapoi organismului vitamine, aminoacizi, glucoza, hormoni si alte substante vitale. Fluidul filtrat este apoi trecut printr-o serie de tubuli, in acest fel substantele necesare pentru buna functionare a organismului sunt pastrate, iar cele de care nu este nevoie sunt eliminate.

Aproape toate celulele organismului sunt inconjurate de lichid extracelular. Pentru ca acestea sa functioneze corect, lichidul extracelular trebuie sa aiba o compozitie stabila de saruri – precum sodiu si potasiu – si un pH potrivit. Rinichii reprezinta piesa centrala a mentinerii acestor echilibre si a functionarii eficiente a celulelor.

Idelyn Urinal Akut este recomandarea farmacistilor Catena pentru a sustine sanatatea tractului urinar. Contine o forma concentrata de extract din merisor numita exocyan, extract de splinuta si vitamina D.

In plus, rinichii secreta hormoni importanti pentru buna functionare a organismului. Un astfel de hormon este renina, care mentine tensiunea arteriala in limite normale. Daca tensiunea scade, renina este secretata de catre rinichi pentru a comprima vasele mici de sange, crescand astfel nivelul acesteia. Cand rinichii nu functioneaza corect, excesul de renina va creste tensiunea, aparand astfel hipertensiunea.

Un alt hormon este eritropoietina, cu actiune asupra maduvei osoase, ce creste productia de globule rosii. Daca functia rinichilor este diminuata, se produce o cantitate insuficienta de hormoni, iar globulele rosii vor scadea, favorizand astfel aparitia anemiei.

In plus, si vitamina D este esentiala pentru a mentine functiile organismului. Cand dieta este una normala, vitamina D se afla intr-o forma inactiva, astfel incat este nevoie ca rinichii sa o modifice putin. Aceasta forma activata este esentiala pentru absorbtia calciului in intestine, oase si muschi. Persoanele cu boli de rinichi au adesea un nivel redus de calciu si vitamina D, respectiv slabiciune musculara si probleme ale oaselor.

Care sunt functiile rinichilor?

Pentru ca rinichii au functii vitale si rol de eliminare a toxinelor, ei sunt susceptibili la aparitia unor afectiuni, printre care boala cronica de rinichi, insuficienta renala, pietre la rinichi, glomerulonefrita, nefrita acuta, infectii urinare, acidoza, uremie, hidronefroza, pielonefrita, chisturi renale, sindrom nefrotic, azotemie, caliectazie. Printre simptomele comune ale bolilor de rinichi se numara hipertensiunea arteriala, prezenta sangelui sau a proteinelor in urina, urinari frecvente, oboseala, probleme de somn, umflarea picioarelor sau gleznelor, lipsa poftei de mancare, crampe musculare, piele uscata, iritata, probleme de concentrare.

Sfaturi pentru sanatate rinichilor

Insuficienta renala apare atunci cand rinichii isi pierd 85 – 90% din capacitatea de functionare. Din pacate, insuficienta renala nu poate fi vindecata, insa viata pacientilor poate fi prelungita cu ajutorul tratamentului. Hemodializa si dializa peritoneala ajuta la eliminarea din organism a toxinelor si a lichidului acumulat in plus. Printre cauzele insuficientei renale se numara hipertensiunea si diabetul zaharat, tocmai de aceea este important sa urmati cativa pasi simpli pentru a mentine sanatatea rinichilor.

In primul rand, se recomanda sa nu exagerati cu administrarea medicamentelor antiinflamatoare si a antibioticelor, mai ales fara prescriptie medicala. De asemenea, acestia proceseaza tot ceea ce beti si mancati. In timp, o dieta nesanatoasa poate conduce la aparitia hipertensiunii arteriale, a obezitatii si diabetului, toate acestea afectand rinichii. Se recomanda un consum echilibrat de fructe, legume si cereale integrale.

Un alt aspect ce trebuie luat in calcul este consumul de sare. In cazul unor persoane, sarea creste nivelul proteinelor in urina, afectand astfel rinichii sau inrautatind afectiunile deja prezente. In plus, sarea creste riscul de hipertensiune, una dintre cauzele problemelor la nivelul rinichilor. Recomandarea specialistilor este consumul moderat de sare.

Apa ajuta la eliminarea cu succes a toxinelor. Daca nu beti suficienta apa, rinichii nu vor mai functiona corect si vor aparea pietrele si infectiile. Chiar si o usoara deshidratare poate lasa urme, mai ales daca acest lucru se intampla frecvent.

Faceti miscare regulat, dar fara a exagera, si nu uitati de screening – doar astfel puteti evita eventualele complicatii. Nu abuzati de alcool, deoarece alcoolul deshidrateaza, si renuntati la fumat, pentru ca acest viciu afecteaza vasele de sange, fluxul catre rinichi fiind incetinit.