Va confruntati cu stari de greata? Trebuie sa stiti ca la baza acestora pot sta o multime de cauze, de la apendicita sau sarcina pana la rau de masina, exces culinar sau leziuni cerebrale. Fiti fara grija! De cele mai multe ori, la baza disconfortului nu se afla afectiuni sau situatii care va pot pune viata in pericol. Cu toate acestea, aveti nevoie de o abordare corecta si rapida pentru a inlatura acele stari de greata care va tulbura buna dispozitie. Astfel, va puteti trata la domiciliu, cu ajutorul unor remedii naturale pe care, cel mai probabil, le aveti deja in frigider sau in camara. Totodata, suplimentele alimentare si medicamentele care se pot elibera fara prescriptie medicala reprezinta optiuni la indemnana care vor ameliora rapid starea de rau. Medicul de familie sau farmacistul va pot oferi sfaturi practice si recomandari profesioniste care va vor ajuta sa depasiti acest episod si sa reveniti rapid la starea de bine. De asemenea, veti descoperi si in acest articol cateva lucruri esentiale care va vor fi de ajutor in tratarea starilor de greata.
Stari de greata - cele mai frecvente simptome asociate
In general, atunci cand aveti stari de greata, simtiti un disconfort in zona pieptului, la nivelul abdomenului superior. De asemenea, mai puteti resimti unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
-
slabiciune;
-
transpiratie;
-
hipersalivatie;
-
necesitatea urgenta de vomita;
-
scaderea frecventei cardiace si a tensiunii arteriale;
-
dureri de cap;
-
febra;
-
diaree;
-
flatulenta;
-
paloare;
-
dificultati de concentrare;
-
lipsa poftei de mancare.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Acadea Bombovit de Calatorie, un supliment alimentar care previne senzatia de rau de miscare sau de altitudine si reduce disconfortul manifestat prin varsaturi sau ameteli. De asemenea, produsul calmeaza durerile abdominale, evacueaza gazele intestinale si contribuie la instalarea unei stari de relaxare. Acadeaua Bombovit de Calatorie poate fi administrata atat in cazul copiilor, cat si al adultilor.
Stari de greata – cauze si factori de risc
Un pacient se poate confrunta cu stari de greata dintr-o varietate de cauze. Unii oameni sunt foarte sensibili la miscare sau la anumite alimente, altii resimt efectele adverse ale unor medicamente sau se confrunta cu simptomele unor afectiuni medicale. Iata cateva dintre cele mai intalnite cauze care va pot da stari de greata:
-
sensibilitate la mirosuri puternice (parfum, transpiratie, mancare etc.);
-
boala de reflux gastroesofagian;
-
intoxicatie alimentara;
-
gastroenterita virala (gripa stomacala);
-
mancaruri picante sau bogate in grasimi;
-
alimente care provoaca alergie;
-
tulburari de alimentatie;
-
blocaj intestinal;
-
exces alimentar;
-
anumite medicamente;
-
tratamentul pentru cancer;
-
miscarea repetata resimtita intr-un vehicul, avion, barca sau de orice alt tip de miscare ce perturba urechea interna;
-
durere intensa data de afectiuni dureroase, cum ar fi pancreatita, pietrele la vezica biliara si/sau rinichi;
-
stres, anxietate si emotii intense;
-
fobii;
-
ulcer;
-
vertij paroxistic pozitional benign;
-
labirintita;
-
infectii ale urechii;
-
infarct;
-
insuficienta hepatica;
-
meningita;
-
comotie cerebrala;
-
leziuni cerebrale;
-
tumori cerebrale;
-
migrena;
-
insolatie;
-
tulburari tiroidiene;
-
sarcina;
-
ingestia unor substante toxice sau cantitati excesive de alcool;
-
apendicita.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Bil-Ex, un supliment alimentar benefic in caz de disconfort abdominal, greata si balonare dupa masa. Acesta suplimenteaza productia de bila a ficatului si ajuta la imbunatatirea digestiei.
Stari de greata – cand trebuie sa apelati la un medic
Solicitati imediat asistenta medicala de urgenta daca greata este insotita de simptomele unui atac de cord. Printre acestea se afla
-
durerea zdrobitoare in piept;
-
durerea intensa de cap;
-
durerea de maxilar;
-
transpiratia excesiva;
-
durerea in bratul stang.
De asemenea, ar trebui sa va vada urgent un medic daca aveti stari de greta combinate cu unul dintre urmatoarele semne:
-
gat intepenit;
-
dificultati in respiratie;
-
confuzie;
-
banuiti ca ati ingerat substante otravitoare;
-
sunteti deshidratat;
-
diareea pesistenta (peste 24 de ore);
-
exista sange in varsaturi;
-
dureri abdominale severe;
-
letargie;
-
febra;
-
vedere incetosata;
-
resimtiti respiratie sau puls rapid;
-
ati experimentat o leziune in zona capului;
-
nu ati mai mancat sau baut de peste 12 ore;
-
greata nu dispare in 24 de ore in ciuda abordarii unor tratamente fara prescriptie medicala;
Pentru ameliorarea tulburarilor digestive cauzate de excesul culinar si imbunatatirea digestiei, farmacistii Catena recomanda Naturalis Efi-Digest. Acesta este un supliment alimentar care furnizeaza enzimele necesare pentru descompunerea proteinelor, grasimilor si amidonului din alimente.
Tratarea starilor de greata – sfaturi si recomandari
Tratarea starilor de greata depinde strict de cauza de baza. De cele mai multe ori, aceste episoade sunt temporare si nu va pun viata in pericol. Ele pot fi tratate cu ajutorul remediilor la domiciliu, cu suplimente alimentare sau cu medicamente care se pot elibera fara prescriptie medicala.
Aproximativ 50% dintre adulti se confrunta, intr-un an, cu stari de greata. Astfel de manifestari incep in creier, unde factorii declansatori (emotionali, cognitivi sau chimici) va pot stimula sistemul nervos si provoca disfunctionalitatea muschilor stomacului.
Iata cum puteti interveni pentru a scapa de neplacutele stari de greata.
Administrare de medicamente antiemetice
Acestea sunt medicamente care pot ajuta la reducerea senzatiei de greata sau varsaturi, folosite adesea pentru a trata raul de miscare sau disconfortul produs de o infectie. Cu toate acestea, este bine sa stiti ca unele dintre acestea va pot cauza anumite efecte adverse:
-
uscarea gurii;
-
oboseala;
-
indigestie;
-
modificari ale apetitului;
-
agitatie.
Alimente care combat stari de greata
Probabil ca mancatul este ultimul lucru la care va ganditi atunci cand aveti stari de greata, insa s-ar putea sa va ajute in acest moment. Iata cateva alimente care taie greata si sustin starea generala de bine:
-
mere;
-
biscuiti sarati;
-
ghimbir;
-
fructe oleaginoase (migdale, fistic, alune de padure, nuci etc.);
-
bauturi pentru sportivi (produse care contin electroliti de sodium si potasiu care ajuta la restabilirea organismului epuizat din cauza varsaturilor sau transpiratiei);
-
banane;
-
frunze de menta;
-
orez fiert;
-
cartofi copti;
-
taietei fierti;
-
pudra de fenicul;
-
scortisoara;
-
pudra de chimion.
Aromaterapie
Exista multi specialisti in aromaterapie si fitoterapie care sunt de parere ca plantele aromatice au o influenta pozitiva asupra momentelor in care un pacient se confrunta cu stari de greata. De aceea, recomanda o varietate de uleiuri esentiale, printre care:
-
lamaie;
-
lavanda;
-
musetel;
-
cuisoare;
-
ghimbir;
-
menta.
Au fost efectuate chiar si studii din care rezulta ca uleiul esential de menta ar putea ajuta la ameliorarea starilor de greata.
Cu toate acestea, un studiu amanuntit, realizat de catre cercetatorii australieni de la Centre of the Joanna Briggs Institute, a scos la iveala faptul ca aromaterapia pe baza de alcool izopropilic a fost eficienta in reducerea starilor de greata. Echipa nu a gasita nicio dovada pentru uleiul esential de menta. Pe aceasta cale, oamenii de stiinta au concluzionat ca aromaterapia a fost utila, dar mai putin eficienta decat medicamentele antiemetice.
Presopunctura
Presopunctura este o terapie de medicina alternativa care presupune aplicarea presiunii pe anumite zone ale corpului pentru a usura anumite simptome. Punctul de presiune pentru stari de greata se afla pe interiorul incheieturii mainii, la aproximativ doi centimetri si jumatate mai jos, intre tendoane. Pentru a amerliora starea de rau, apasati pe acest punct de presiune, in miscari circulare, timp de cateva minute.
Trucuri pentru un drum mai bun cu masina
Daca orice vacanta incepe cu stari de greata cauzate de raul de masina, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a evita astfel de neplaceri:
-
stati pe scaunul de langa sofer;
-
priviti spre orizont;
-
indepartati odorizantele puternice;
-
deschideti fereastra pentru a va putea bucura de aer proaspat;
-
folositi guma de mestecat;
-
mestecati o o bucatica taiata dintr-o tulpina proaspata de ghimbir;
-
administrati suplimente alimentare.
Meditati sau respirati adanc
Meditatia, practica de concentrare si calmare a mintii, poate ajuta la gestionarea momentelor in care aveti stari de greata. Este un tip de tehnica de relaxare care poate fi deosebit de benefica pentru raul cauzat de stres si anxietate.
Respiratia profunda este o astfel de metoda. O puteti face si pe cont propriu pentru a potoli greata cauzata de stres. Inspirati incet pe nas, tineti-va respiratia timp de trei secunde si expirati incet. Repetati de mai multe ori pana cand greata dispare.
Ganditi-va la altceva
Cu cat va ganditi mai mult la aceste stari de greata, cu atat este mai probabil ca ele sa va copleseasca. Data viitoare cand va mai confruntati cu un astfel de episod, incercati sa va distrageti atentia cu o carte sau initiati un joc cu oamenii din jurul dumneavoastra.
Daca sunteti la serviciu, respirati adanc de cateva ori si abordati cu mult curaj mormanul de documente de pe birou. Cu toate acestea, aveti grija sa nu cadeti intr-o extrema. Daca greata persista, evitati sa fiti un martir la locul de munca si cereti ajutor medical. Este posibil sa va confruntati cu o indigestie sau, si mai rau, cu o intoxicatie alimentara.
Hidratati-va!
Daca nu puteti manca sau bea din cauza starii de greata, poate aparea deshidratare. De asemenea, insasi greata este un simptom al deshidratarii. Totodata, prea multe lichide pot agrava situatia, facandu-va stomacul sa se simta inconfortabil de plin.
Cand aveti stari de greata, beti guri mici de apa pe tot parcursul zilei. Daca aceasta va displace, incercati sa beti ceai decofeinizat sau apa cu felii de fructe proaspete.
Puterea nebanuita a ceaiului de musetel
Ceaiul de musetel este un remediu popular pentru a combate aceste stari de greata. Are un efect sedativ care va poate ajuta sa dormiti atunci cand va simtiti rau. De asemenea, poate ameliora anxietatea.
Cand viata va da lamai…scapati de stari de greata
Lamaile contin acid citric, un compus natural despre care se crede ca ajuta digestia si calmeaza stomacul. Incercati sa adaugati in apa suc de lamaie proaspat stors si sa beti pe tot parcursul zilei.
De asemenea, in absenta uleiului esential, mirosul pe care il simtiti prin simpla taiere a unui astfel de fruct va poate revigora. Puteti sa pastrati felia de lamaie si sa va bucurati pret de cateva minute de parfumul ei. De asemenea, puteti sa o gustati.
Surse:
https://www.medicinenet.com/nausea/symptoms.htm
https://www.healthline.com/health/nausea
https://www.everydayhealth.com/nausea/guide/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-causes-nausea
https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-nausea-vomiting
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320877#methods
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-nausea#posture