Sindrom burnout: simptome, cauze, tratament

Sindrom burnout: simptome, cauze, tratament Sindrom burnout: simptome, cauze, tratament

Ultima actualizare: 16 septembrie 2024

sindrom-burnout

Locul de munca va epuizeaza? Gandul ca trebuie sa va indreptati in fiecare zi spre serviciu va provoaca stari de neliniste si disperare? Sau ati ajuns in punctul in care pur si simplu nu va mai pasa de job? Daca ati raspuns “da” la toate aceste intrebari, s-ar putea sa va confruntati cu sindrom burnout - un tip de epuizare profesionala care va poate afecta toate celelalte aspecte ale vietii.

Stresul excesiv la locul de munca pentru perioade lungi de timp poate duce la epuizare. Cu toate acestea, aceasta stare poate aparea si in alte domenii ale vietii in care va confruntati cu stres excesiv pentru prea mult timp, cum se intampla, de exemplu, atunci cand aveti in grija o persoana apropiata, cand va aflati intr-o relatie nepotrivita sau sunteti fata in fata cu o provocare financiara.

Deci, cum arata mai exact sindromul de burnout? Semnele si simptomele de burnout sunt senzatia de epuizare si gol interior si incapacitatea de a face fata activitatilor de zi cu zi. Daca nu este abordat la timp, sindromul burnout poate chiar sa ingreuneze functionarea zilnica.


Ce este sindromul de burnout?

Sindromul burnout este din ce in ce mai mult adus in discutie in zilele noastre, devenind compatibil cu majoritatea activitatilor desfasurate in prezent, cu atat mai mult cu cat este vorba de angajati a caror meserie este legata de statul la birou si nu implica, practic, absolut deloc miscare.

Acestea sunt meserii majoritare in prezent, prin urmare, fenomenul burnout, cu toate ca a aparut in 1970, castiga din ce in ce mai mult teren astazi. Pe de alta parte, stresul, factor cauzator al manifestarilor sindromului burnout, reprezinta cea de-a doua cea mai frecventa problema de sanatate raportata la locul de munca.

Sindromul de burnout este sindromul epuizarii profesionale si reprezinta o stare de suprasolicitare fizica si psihica prezenta in special la persoanele a caror profesie implica un grad foarte mare de responsabilitate, dar si interactiuni frecvente cu oamenii. Deseori, sindromul burnout poate fi confundat cu stresul, cu oboseala cronica, cu anxietatea profesionala si chiar cu depresia, avand in vedere simptomele asemanatoare.

Tipuri de sindrom burnout

Potrivit studiilor, sindromul burnout prezinta trei subtipuri. Fiecare persoana experimenteaza acesta stare de epuizare fizica si psihica in mod diferit, acest lucru necesitand cel mai probabil si un tratament special adaptat, luand in calcul contextul social al persoanei, istoricul medical, profesional si personal. Totusi, in majoritatea cazurilor, oamenii raspund la sindromul de burnout in trei moduri principale.

Burnout frenetic

Burnout-ul frenetic se produce atunci cand persoanele afectate canalizeaza o cantitate sporita de energie in munca lor incat recompensele incep sa para disproportionate, raportate la efortul investit. Acest lucru se intampla frecvent din cauza anxietatii. Din pacate, nerespectarea echilibrului dintre viata personala si viata profesionala este un fenomen din ce in ce mai comun. In acest caz, burnout-ul se produce cand persoana in cauza lucreaza pana la punctul de epuizare.

sindrom-burnout-tipuri

Burnout necontrolat

Burnout-ul necontrolat se manifesta atunci cand o persoana se simte captiva intr-un mediu de munca monoton si lipsit de stimuli. Cu alte cuvinte, indeplineste un rol care nu-i ofera absolut niciun fel de satisfactie. In consecinta, lipsa de motivatie si satisfactii duce la degradarea starii generale de spirit.

Burnout uzat

Ultimul pe aceasta lista, burnout-ul uzat apare atunci cand oamenii pur si simplu se dau batuti dupa experimentarea unei perioade in care mediul lor de munca este in mod constant o sursa de stres intens si nervi. Toate acestea asociate evident cu recompense neglijabile.

Cum se manifesta sindromul de burnout?

Oboseala de la locul de munca se traduce prin energie scazuta, epuizare psihica, imposibilitatea de a duce la bun sfarsit sarcinile zilnice, dificultati de concentrare si de memorare, chiar si de a purta dialoguri elevate cu cei din jur si performante din ce in ce mai reduse. In plus, persoanele care se confrunta cu sindromul burnout au tendinta de retragere, evita sa socializeze cu colegii, sunt cinice si intra des in conflicte. Din pacate, aceste semne si simptome tind sa se manifeste si in viata personala, lucru care poate favoriza instalarea depresiei.

Alte persoane pot chiar sa experimenteze un sentiment de depersonalizare, neglijarea propriei stari de sanatate si scaderea capacitatii de a lua decizii si de a rezolva probleme. Din pacate, aceste persoane recurg destul de des la obiceiuri nocive precum o alimentatie nesanatoasa sau consumul de alcool si droguri.

Exista chiar si simptome fizice, printre care se numara durerile de cap, tensiunile musculare, durerile de spate si chiar si problemele digestive. 

Diagnostic

Desigur, exista si posibilitatea auto-diagnosticarii, dar este recomandata consultarea unui specialist de indata ce persoana in cauza a constatat aparitia simptomelor mai sus mentionate. Ignorarea acestor manifestari poate duce in timp la o inrautatire majora a starii de sanatate.

sindrom-burnout-diagnostic

Diferenta dintre stres si burnout

Sindromul burnout poate fi rezultatul unui stres neincetat, dar nu reprezinta acelasi lucru cu stresul excesiv. Stresul, in general, implica prea multe presiuni care va suprasolicita atat fizic, cat si mental. Cu toate acestea, oamenii stresati inca isi pot imagina ca, daca pot tine totul sub control, se vor simti mai bine.

Sindromul de burnout, pe de alta parte, inseamna mult mai mult decat atat. Cei care au dezvoltat aceasta problema se simt goi pe interior si epuizati mental si sunt lipsiti de motivatie. Oamenii care se confrunta cu sindrom burnout nu vad adesea nicio speranta ca situatia lor se va schimba in mod pozitiv. Daca persoanele foarte stresate se simt coplesite de responsabilitati, cele care au sindrom burnout se simt absolut epuizate fizic si mental. Si, cu toate ca multi realizeaza ca sunt foarte stresati, de obicei nu observa ca se confrunta cu burnout decat abia dupa ce acesta s-a instalat deja.

Tratament sindrom burnout

Din fericire, exista mai multe metode de a trata acest sindrom, fie ele prin terapie si consiliere psihologica, fie prin mentinerea unui stil de viata sanatos.

Consiliere psihologica

De multe ori, cauzele suprasolicitarii pot indica niste lipsuri in viata personala. Astfel, din cauza lipsei satisfactiei pe acest plan, persoanele care urmeaza sa se confrunte cu acest sindrom se cufunda cu totul in viata profesionala, aceasta fiind singura, dupa opinia lor, care le mai poate aduce satisfactii. In aceste situatii, se recomanda terapia cognitiv-comportamentala care are rolul de a diminua si elimina simptomelor prezente, precum si ajustarea modului de gandire deficitar.

Mentinerea unui stil de viata sanatos

Acest lucru presupune incadrarea metodelor eficiente de combatere a stresului, o alimentatie sanatoasa, odihna suficienta, efectuarea de activitati fizice in mod regulat (s-a demonstrat stiintific ca poate sa contribuie la starea de bine prin eliberarea endorfinelor).

sindrom-burnout-tratament-stil-de-viata

In ce priveste locul de munca, se recomanda exprimarea nemultumirilor si a sugestiilor in ce priveste solutii pentru continuarea colaborarii intr-o maniera benefica pentru ambele parti implicate. Poate fi de bun augur iesirea din rutina, cautarea provocarilor sau activitatea diversificata. In cazul in care nu beneficiati de intelegere din partea angajatorului, puteti incerca o schimbare a locului de munca sau a domeniului de activitate. Nu neglijati nici timpul petrecut cu familia si prietenii.

Cum poate fi prevenit sindromul de burnout?

Epuizarea fizica si psihica are efecte negative asupra sanatatii intregului organism, slabind sistemul imunitar si facandu-l vulnerabil in fata bolilor. Este important ca oamenii sa constientizeze ca numai de ei depind atat prevenirea, cat si tratarea sindromului burnout.

Inainte de a ajunge la un psihoterapeut, este important sa inlaturati factorii favorizanti si sa va schimbati stilul de viata, insa cea mai importanta actiune este ajutorul oferit din interior.

Suplimentele alimentare cu rol energizant, revigorant si tonic asupra organismului fac minuni in situatiile de stres, suprasolicitare si epuizare.

 

 

 

Referinte:

https://www.verywellmind.com/stress-and-burnout-symptoms-and-causes-3144516

https://www.helpguide.org/mental-health/stress/burnout-prevention-and-recovery

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325943

https://www.medicalnewstoday.com/articles/burnout-symptoms