In ultimii ani, comunitatea stiintifica si-a indreptat din ce in ce mai mult atentia spre potentialele beneficii pe care consumul de sfecla rosie le-ar avea asupra sanatatii. Ca sursa de nitrati, sfecla rosie reprezinta alternativa alimentara semnificativa pentru a creste disponibilitatea in vivo de oxid nitric (NO), consumul acesteia reprezentand o metoda terapeutica potentiala atat pentru a preveni patologiile asociate unei biodisponibilati scazute a oxidului nitric, cat si pentru a putea gestiona mult mai eficient simptomele asociate acestor tipuri de boli. Consumul acestei legume este considerat a fi eficient pentru o serie de patologii asociate cu stresul oxidativ si inflamatia.
Principalele beneficii ale consumului de sfecla rosie sunt asociate cu faptul ca aceasta leguma este deosebit de bogata in antioxidanti naturali, polifenoli si pigmenti cu bioactivitate esentiala, asa cum este betalaina, pe langa alti compusi care atat in vitro, cat si in vivo, manifesta o gama variata de proprietati terapeutice. S-a dovedit faptul ca betalainele joaca un rol semnificativ in reducerea stresului oxidativ si nitrativ prin eliminarea compusului 2,2-difenil-1-picrilhidrazil, un compus chimic organic compus din molecule stabile de radicali liberi, implicat in etiologia patologiilor de natura inflamatorie, prin deteriorarea ADN-ului si oxidarea colesterolului LDL.
Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.
Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o planta de gradina de la care se consuma radacina si care are o culoare caracteristica, ce poate varia de la rosu-aprins la bordo. Culoarea radacinii carnoase este data de betaina, un compus care, in lumea vegetala, se gaseste concentrat in cantitati mari in special in aceasta planta. Radacina plantei este tuberoasa, frecvent utilizata in alimentatie si drept furaje pentru animale. Cu toate acestea, sfecla rosie este folosita si in medicina homeopata si traditionala, fiind cunoscut faptul ca sucul acesteia este deosebit de eficient pentru a trata si preveni starile de anemie, continand substante care stimuleaza biosinteza hemoglobinei.
Pentru ca o componenta vegetala sa fie considerata benefica pentru sanatate, trebuie sa ajunga sa fie biodisponibila in vivo, adica dupa ingerare, compusii bioactivi find absorbiti prin tractul gastrointestinal, dupa care ajung in circulatia sanguina in cantitatile necesare pentru a putea fi utilizati de catre celule. Componenta alimentara trebuie sa isi mentina structura moleculara de-a lungul fazelor de digestie. In acest sens, biodisponibilitatea nitratului anorganic si a betainelor din sfecla rosie – componente bioactive majore ale acestei legume – este bine stabilita in studii efectuate pe aceste plante, indicand rapoarte de absorbtie de aproape 100% dupa digestie.
Beneficiile consumului de sfecla rosie
Ca urmare a gradului ridicat de absorbtie a compusilor bioactivi din sfecla rosie, studiile indica faptul ca un aport adecvat si zilnic al acestei plante poate avea beneficii semnificative pentru a mentine starea de sanatate si a preveni aparitia anumitor patologii. In continuare, vom prezenta principalele beneficii asociate consumului regulat de sfecla rosie.
Bogata in micronutrienti esentiali
Sfecla rosie are un continut scazut in calorii, dar este deosebit de bogata in vitamine si minerale esentiale integritatii organismului. In 100 de grame de sfecla rosie se gasesc:
-
proteine: 1,7 grame;
-
carbohidrati 10 grame (2 grame fiind reprezentate de fibre vegetale);
-
vitamine: B9, B6, B3, B2, B1, C;
-
substante minerale: mangan, cupru, potasiu, magneziu, fier.
Sfecla rosie este bogata in acid folic, o vitamina care joaca rol important in crestere, dezvoltare si asigurarea sanatatii inimii. Manganul este implicat in formarea oaselor si rezistenta acestora, metabolismul energetic si mentinerea functiei cerebrale normale. Cuprul, pe langa faptul ca se dovedeste a fi esential in procesele metabolice, joaca rol in sinteza anumitor neurotransmitatori.
Sustine sanatatea cardiovasculara si reduce tensiunea arteriala
Asocierea dintre consumul de sfecla rosie si scaderea valorilor tensiunii arteriale, in special la persoanele cu hipertensiune arteriala, a fost documentata in mai multe studii. Consumul de suc de sfecla rosie ar putea scadea semnificativ valorile tensiunii sistolice si diastolice. Efectul pare a se datora concentratiei mare de nitrati din aceasta leguma, care promoveaza vasodilatatia, cu scaderea ulterioara a tensiunii arteriale. De asemenea, suplimentarea alimentara cu acid folic sustine acest efect de scadere a tensiunii arteriale.
Imbunatateste performanta atletica si rezistenta la efort
Multe studii sugereaza ca nitratii din sfecla rosie pot imbunatati semnificativ performanta, dar si rezistenta atletica. Nitratii sustin performanta fizica prin imbunatatirea functiilor de la nivel mitocondrial, mitocondriile fiind uzinele energetice ale organismului. Consumul de sfecla rosie are efecte asupra performantei atletice prin:
-
cresterea fluxului de sange catre muschi;
-
imbunatatirea rezistentei la efort;
-
diminuarea productiei de acid lactic;
-
cresterea debitului respirator si a consumului de oxigen.
Studiile indica faptul ca nivelul de nitrati din sange atinge valoarea maxima la 2-3 ore dupa ce s-a consumat sfecla rosie (de obicei sub forma de sucuri). Astfel, se recomanda ca sfecla rosie sa fie consumata cu cateva ore inainte de antrenamentul sportiv.
Combate si previne procesul inflamator
Pe langa faptul ca are un continut ridicat in antioxidanti implicati in apararea organismului de efectul nociv al radicalilor liberi, sfecla rosie contine pigmenti numiti betalaine, existand multe studii care sustin potentialul antiinflamator semnificativ al acestora. Inflamatia cronica este in directa legatura cu patologii precum afectiunile cardiovasculare, bolile hepatice si cancerul. Un studiu efectuat pe persoane cu inflamatie cronica, la care dieta a fost imbunatatita prin adaugarea de suc de sfecla rosie, a avut rezultate semnificative, dupa doar 2 saptamani: s-a observat faptul ca nivelul markerilor inflamatori (proteina C reactiva, factorul de necroza tumorala α) a scazut. Capsulele cu betalaina, realizate din extract de sfecla rosie, reduc simptomele osteoartritei.
Sustine functia cognitiva si integritatea cerebrala
Ca urmare a faptului ca nitratii din sfecla rosie actioneaza prin dilatarea vaselor de sange, astfel imbunatatind fluxul sanguin, exista studii care demonstreaza ca acest efect este major la nivelul creierului. Imbunatatind fluxul de sange spre lobul frontal, consumul regulat de sfecla rosie ar putea imbunatati capacitatea de memorare si concentrare. De asemenea, diminueaza riscul unor boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer) care duc la alterarea functiilor cognitive.
Managerierea diabetului si controlului glicemiei
Sfecla rosie contine un antioxidant numit acid α-lipoic, care poate actiona prin cresterea relativa a sensibilitatii la insulina si scaderea nivelului de glucoza din sange. Conform unor studii, acest acid din sfecla rosie poate ajuta la gestionarea simptomelor neuropatiei diabetice.
Promoveaza sanatatea tractului gastrointestinal
Aceasta leguma este bogata in fibre vegetale, compusi naturali care asigura sanatatea tractului digestiv. Un aport adecvat de fibre vegetale este asociat cu reducerea riscului de afectiuni care intereseaza tractul gastrointestinal: constipatia, boala inflamatorie intestinala, diverticulita. De asemenea, fibrele vegetale joaca rol in mentinerea sanatatii si integritatii microbiotei intestinale, deosebit de importante pentru functionarea normala a sistemului imunitar. Aportul de fibre este asociat si cu un risc mai redus de a dezvolta boli cronice, cum ar fi cancer de colon, diabet tip 2 si boli cardiovasculare.
Potentiale proprietati anticancerigene
Sfecla rosie contine mai multi compusi despre care se crede ca ar juca un rol important atat in combaterea cancerului, cat si in prevenirea acestuia. Acesti compusi includ betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul si acidul cafeic, pe langa alti antioxidanti puternici. Studiile indica faptul ca tratarea celulelor canceroase cu extracte din aceasta leguma ar putea incetini atat diviziunea, cat si cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. Studiile epidemiologice mai demonstreaza si faptul ca persoanele cu concentratii mai mari de betaina in sange prezinta un risc relativ mai redus de a dezvolta anumite forme de cancer.
Sfecla rosie – recomandari si modalitati de consum
Sfecla rosie poate fi consumata in numeroase moduri, in specialistii sustin ca cel mai eficient mod de a o consuma astfel incat sa biodisponibilitatea compusilor naturali din leguma sa nu fie afectata il reprezinta sucurile sau smoothie-urile. Prin tratare termica, numerosi compusi activi din plante sunt denaturati, ducand la reducerea cantitatii si potentialelor functii asupra sanatatii. Sfecla rosie poate fi folosita in salate, in supe sau poate fi conservata la borcan, astfel incat sa o puteti consuma si iarna. Sucurile obtinute din aceasta leguma sunt energizante, fiind o alternativa perfecta pentru consum in fiecare zi, pentru a va imbunatati sanatatea generala.
Este important de stiut faptul ca un aport zilnic de suc de sfecla rosie poate colora scaunele sau urina in tonuri de rosu sau roz. Nu trebuie sa va alarmati, deoarece nu are niciun efect negativ asupra sanatatii. In practica clinica, acest fenomen poarta numele de „beeturie”.
surse:
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8565237/
-
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
-
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2020.1746629
-
https://www.medicalnewstoday.com/articles/277432
-
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-beets
-
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beetroot