Sfaturi pentru vopsitul parului in sarcina: alegerea produselor potrivite

Sfaturi pentru vopsitul parului in sarcina: alegerea produselor potrivite Sfaturi pentru vopsitul parului in sarcina: alegerea produselor potrivite

Ultima actualizare: 16 iulie 2024

Vopsitul parului in sarcina este o preocupare comuna pentru multe viitoare mame. Siguranta bebelusului si mentinerea unui aspect ingrijit sunt prioritati esentiale, astfel ca alegerea produselor potrivite pentru vopsitul parului in sarcina devine un subiect de interes major. In acest articol, vom explora sfaturi utile si recomandari despre cum sa va vopsiti in siguranta in timpul sarcinii, fara a compromite sanatatea dumneavoastra sau a copilului.

Primul pas important in vopsitul parului in sarcina este alegerea produselor fara amoniac si alte substante chimice dure. Aceste ingrediente pot fi inhalate sau absorbite prin scalp, crescand riscul de efecte adverse asupra fatului. Optand pentru vopsele naturale sau semi-permanente, reduceti considerabil expunerea la chimicale nocive. Vopsitul parului in sarcina poate fi sigur daca folositi produse care contin ingrediente naturale si organice, precum extracte de plante si uleiuri esentiale.

De asemenea, va recomandam sa evitati vopsitul parului in primul trimestru al sarcinii, perioada in care bebelusul este cel mai vulnerabil la efectele chimicalelor. Daca totusi decideti sa va vopsiti in aceasta perioada, alegeti tehnici care limiteaza contactul vopselei cu scalpul, cum ar fi balayage sau suvitele. In plus, este esential sa aerisiti bine camera in timpul vopsitului si sa purtati manusi pentru a minimiza contactul direct cu produsele chimice.

Consultarea cu medicul dumneavoastra este un alt pas important inainte de a incepe vopsitul parului in sarcina. Fiecare sarcina este diferita, iar medicul va poate oferi sfaturi personalizate bazate pe nevoile dumneavoastra specifice. Vopsitul parului in sarcina poate fi realizat in conditii de siguranta daca alegeti produse adecvate si urmati recomandarile specialistilor. Astfel, va puteti bucura de o schimbare de look fara griji, protejand in acelasi timp sanatatea dumneavoastra si a bebelusului.


Siguranta vopsitului parului in sarcina

Intrucat vopseaua de par contine multe substante chimice, siguranta sa a fost adesea pusa sub semnul intrebarii. Indiferent daca provoaca daune permanente parului sau cancer, vopsitul parului in sarcina merita o atentie sporita in aceasta perioada delicata.

Inainte de a va face griji, trebuie sa stiti ca exista putine dovezi privind efectele vopselei de par in sarcina. Multe studii au exclus participantele gravide din cauza preocuparilor etice legate de studierea efectelor produselor farmaceutice si cosmetice asupra femeilor insarcinate.

Majoritatea produselor cosmetice nu necesita aprobare din partea Administratiei pentru Alimente si Medicamente din S.U.A. (FDA). Studiile privind efectele vopsitul parului in sarcina sunt in mare parte accidentale, asa ca este important sa fiti precauta. Vopseaua de par este in general considerata sigura in timpul sarcinii daca respectati anumite recomandari si precautii. Avand in vedere ca riscurile exacte nu sunt cunoscute, multe surse recomanda sa asteptati pana dupa sarcina pentru a fi in siguranta.

De ce ar putea fi vopseaua de par o preocupare

Pielea va protejeaza intr-o oarecare masura, dar poate totusi sa absoarba tot felul de substante chimice. Multi factori influenteaza ce cantitate de substante poate sa absoarba aceasta in siguranta. Sarcina poate face pielea extrem de sensibila la substante chimice intense. Daca sunteti insarcinata, substantele chimice aplicate topic pot reprezenta o problema. Pielea dumneavoastra poate absorbi substantele chimice, care se pot transfera in sange si ajunge la bebelus, deci fiti precauta cu vopsitul parului in sarcina.

De ce nu trebuie sa va faceti griji

Substantele chimice din vopseaua de par nu sunt foarte toxice. De asemenea, scalpul dumneavoastra nu absoarbe prea mult din vopsea, mai ales daca este sanatos. Totusi, deoarece riscurile sunt necunoscute, este intotdeauna mai bine sa fiti precauta si sa evitati vopsitul parului in sarcina.

Alte tratamente pentru par

Puteti folosi un agent decolorant pentru a schimba nuanta parului sau pentru a va pregati pentru o vopsea mai intensa. Puteti opta pentru suvite sau produse relaxante pentru par. Cum afecteaza acestea sarcina? In ceea ce priveste siguranta in timpul sarcinii, nu exista diferente intre decolorant, vopsea de par, relaxante sau solutii de ondulare. Nu prezinta riscuri suplimentare vopsitul parului in sarcina atata timp cat urmati precautiile de mai jos.

Luati masuri de precautie pentru vopsitul parului in sarcina

Desi vopseaua de par este in general sigura, exista cateva masuri de precautie pe care ar trebui sa le luati. Vorbiti intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza vopsea de par in timpul sarcinii.

Asteptati momentul potrivit pentru vopsitul parului in sarcina

Primul trimestru este o perioada critica pentru dezvoltarea bebelusului. Pentru a fi cat mai precauta, asteptati pana in al doilea trimestru pentru a incepe sa va vopsiti parul.

Aveti grija de pielea dumneavoastra

Afectiuni ale pielii, precum eczema si psoriazisul, provoaca fisuri ale pielii. Aceste fisuri permit pielii sa absoarba mai multe substante chimice din vopsea in sange. Aceste afectiuni ale pielii sugereaza de obicei o piele mai sensibila. Vopseaua de par poate duce la mai multe iritatii si fisuri ale pielii, agravand in cele din urma afectiunea. Chiar daca nu aveti o afectiune cutanate, scalpul poate fi vulnerabil. Nu va vopsiti parul in sarcina daca aveti pielea crapata sau arsuri solare pe scalp.

Faceti un test de sensibilitate

Inainte de a va vopsi parul, trebuie sa va asigurati ca pielea nu va reactiona negativ la vopseaua de par. Ar trebui sa faceti un test de sensibilitate indiferent daca va vopsiti acasa sau la un salon.

  • Aplicati o cantitate mica de vopsea de par in pliul cotului.
  • Lasati-o pe piele timp de cel putin 2 zile.
  • Monitorizati pielea pentru a depista eventualele anomalii, cum ar fi o eruptie sau iritatie.
  • Chiar daca folositi vopseaua de par obisnuita, faceti intotdeauna un test de sensibilitate. Sarcina va poate schimba pielea in mod imprevizibil.

Semne ale dermatitei de contact

Daca aveti o reactie neplacuta la vopseaua de par in timpul testului de sensibilitate, este posibil sa aveti dermatita de contact. Unele dintre semne includ:

  • mancarime;
  • durere;
  • inrosirea pielii;
  • umflare;
  • piele uscata sau descuamata;
  • craparea pielii (formarea leziunilor la suprafata acesteia).

Daca apar oricare dintre aceste simptome, puteti incerca o alta vopsea de par sau sa asteptati pana mai tarziu pentru a va vopsi parul.

Fiti atenta la schimbarile parului dumneavoastra

Sarcina schimba multe lucruri despre corpul dumneavoastra, inclusiv parul. Aceste schimbari pot determina parul sa reactioneze diferit la vopselele de par obisnuite. Este mai sigur sa asteptati pana dupa sarcina, pentru a evita deteriorarea parului.

Purtati intotdeauna manusi

Vopseaua de par poate pata mainile si expune pielea la substante chimice. Pielea este mai susceptibila la iritatii daca sunteti insarcinata, astfel incat purtarea manusilor poate preveni petele neplacute si reactiile alergice severe.

Aerisiti camera

Substantele chimice din vopseaua de par pot fi deranjante. Mirosul poate fi incredibil de iritant pentru femeile insarcinate sau pentru persoanele cu sensibilitati respiratorii, cum ar fi astmul. Aplicati vopseaua de par intr-un spatiu bine ventilat.

Nu va vopsiti sprancenele sau genele

Indiferent daca sunteti sau nu insarcinata, evitati contactul ochilor cu vopseaua de par. In cazul in care vopseaua de par ajunde in ochi, poate provoca leziuni si orbire, asa ca este mai bine sa evitati vopsirea sprancenelor.

Urmati toate instructiunile de pe ambalaj

Poate parea evident, dar oamenii pot fi incapatanati in ceea ce priveste respectarea instructiunilor. Instructiunile pentru aplicarea vopselei de par nu sunt doar o sugestie, ci exista pentru siguranta dumneavoastra. Daca le ignorati sau folositi gresit vopseaua de par, aceasta poate duce la complicatii pe care altfel le-ati putea evita.

Acest articol este destinat unui scop informativ si nu trebuie sa inlocuiasca sfaturile medicale profesionale. In caz de simptome persistente, consultati intotdeauna un medic sau un specialist.

Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:

https://www.webmd.com/baby/dyeing-your-hair-while-pregnant-what-to-know