Sciatica – ce este, cauze, simptome si tratament

Sciatica – ce este, cauze, simptome si tratament Sciatica – ce este, cauze, simptome si tratament

Ultima actualizare: 13 mai 2021

sciatica

Probabil ati auzit termenul sciatica folosit in contextul durerilor de spate. Sciatica este un termen care se refera la durerea care iradiaza de-a lungul nervului sciatic. Este o problema de sanatate foarte frecventa, intalnita mai ales la adultii peste 40 de ani. Se estimeaza ca 40% dintre oameni vor suferi de sciatica pe parcursul vietii, probabilitatea crescand odata cu varsta. Iata mai multe detalii despre cauzele, simptomele si tratamentul sciaticii.


Sciatica – informatii generale

Nervul sciatic este cel mai lung al corpului si, in acelasi timp, un nerv cu rol extrem de important: are un efect direct asupra abilitatii de a controla si simti membrele inferioare. Nervul se ramifica din spatele inferior prin solduri, fese si coboara in ambele membre inferioare. Sciatica se manifesta, de obicei, cu o durere variabila in intensitate (moderata pana la severa). Pot fi resimtite si senzatii de slabiciune sau amorteala. Sciatica apare cel mai frecvent atunci cand o hernie de disc, un pinten osos pe coloana vertebrala sau ingustarea coloanei vertebrale (stenoza coloanei vertebrale) comprima o parte a nervului sciatic.

Sciatica – factori de risc si cauze

Sciatica poate fi cauzata de mai multe afectiuni ale coloanei vertebrale sau poate fi o urmare a unui traumatism. Urmatoarele sunt cauze frecvente:

Hernia de disc

Vertebrele sunt segmente ale coloanei vertebrale separate prin cartilagii. Cartilagiul (discul) asigura flexibilitatea si absorbtia socurilor in timpul miscarii. Hernierea discului apare cand stratul exterior, fibros, al cartilagiului se rupe. Substanta gelatinoasa din interior, care se afla sub presiune, poate sa duca la compresarea nervului sciatic, producand dureri, amorteala si slabiciune in membrele inferioare. Se estimeaza ca 1 din 5 adulti vor avea dureri de spate cauzate de un disc herniat.

Stenoza spinala lombara

Stenoza spinala este o afectiune caracterizata de ingustarea canalului spinal. Aceasta ingustare pune presiune pe maduva si pe radacinile nervului sciatic.

Spondilolisteza lombara

Spondilolisteza este o patologie a coloanei vertebrale care afecteaza vertebrele si discurile vertebrale. Se manifesta prin alunecarea anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor. Vertebra deplasata poate presa ramuri ale nervului sciatic.

Sindromul Piriformis

Este o afectiune neuromusculara rara, in care muschiul piriformis se contracta si comprima nervul sciatic. Acest muschi are rolul de a stabiliza articulatia soldului, ridicand si rotind coapsa. Muschiul ne permite sa mergem, mutandu-ne greutatea de pe un picior pe altul, si are un rol esential in mentinerea echilibrului.

sciatica-piriformis

Pentru ameliorarea durerilor musculare si reumatice, farmacistii Catena recomanda ArtroSuport gel emulsionat. Acesta este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.

Sciatica – factori de risc

Anumite comportamente sau factori pot creste riscul de a dezvolta sciatica. Cele mai frecvente sunt urmatoarele:

-          varsta – modificarile coloanei vertebrale, determinate de avansarea in varsta, cum ar fi herniile de disc si pintenii ososi, sunt cea mai frecventa cauza de sciatica.

-          kilogramele in plus – crescand stresul la care este supusa coloana vertebrala, greutatea excesiva poate favoriza aparitia de modificari care declanseaza sciatica.

-          ocupatia – locurile de munca ce implica ridicarea obiectelor grele sau rotirea frecventa a trunchiului pot cauza aparitia sciaticii. La aceasta afectiune sunt predispusi si soferii profesionisti care isi mentin coloana in aceeasi pozitie, perioade indelungate.

-          sezutul prelungit – persoanele care stau pe scaun mult timp sau care, in general, au un stil de viata sedentar, au o probabilitate mai ridicata de a suferi de sciatica.

-          diabetul – aceasta afectiune, in cazul in care nu este gestionata corespunzator, poate cauza afectarea nervoasa.

Sciatica – simptome si manifestari

Durerea care iradiaza din zona lombara catre fese si mai departe, pe spatele membrelor inferioare, este o caracteristica a sciaticii. Este posibil sa simtiti disconfort oriunde pe traseul nervului sciatic. Durerea poate sa varieze in intensitate, de la moderata pana la intensa, insotita de senzatia de arsura. In unele cazuri, durerea poate fi insuportabila.

Uneori, durerea cauzata de sciatica poate fi resimtita ca un soc electric. Se poate agrava atunci cand tusiti sau stranutati, iar sezutul prelungit agraveaza de obicei manifestarile. De regula, doar o parte a corpului este afectata. Unele persoane resimt si senzatii de amorteala, furnicaturi sau slabiciune musculara la nivelul membrelor inferioare. Poate fi prezenta durerea intr-o parte a membrului, iar in alta, o senzatie de amorteala.

Apelati de urgenta la medic daca:

-          durerea apare dupa un traumatism sever;

-          durerea apare brusc, este deosebit de puternic resimtita in spatele inferior si in membrul inferior si este insotita de amorteala sau slabiciune musculara;

-          este prezenta incontinenta urinara sau fecala – acesta este un semn al sindromului Cauda equina (coada de cal).

Sindromul Cauda equina

In cazuri rare, din cauza compresiei a multiple radacini nervoase, rezulta simptome neuromusculare si urogenitale. Simptomele includ sciatica, durerile lombare, tulburarile senzoriale ale regiunii sacrale, pierderea sensibilitatii din zona inferioara a corpului, reducerea capacitatii motorii, disfunctia vezicii si intestinelor (incontinenta sau retentie). Sindromul Cauda equina poate constitui o urgenta chirurgicala.

Diagnosticul de sciatica

Sciatica este un simptom care variaza de la persoana la persoana si depinde de afectiunea care o cauzeaza.

Pentru a pune diagnosticul de sciatica, medicul va dori sa afle in primul rand istoricul medical. Va va intreba daca ati suferit vreun traumatism, unde este localizata durerea si in ce fel o resimtiti, cand o simtiti mai acut, cand se amelioreaza, cand si cum a debutat.

Urmatorul pas va fi examenul fizic, care implica testarea reflexelor si a fortei musculare. Medicul va poate solicita sa faceti cateva miscari pentru a determina ce activitati va provoaca durere. 

Testele neurologice ii vor permite medicului sa observe cum este condus impulsul nervos de-a lungul nervului sciatic, pentru a vedea daca exista anomalii. Acestea pot arata cu precizie zona afectata.

Testele imagistice vor permite specialistului sa vizualizeze coloana vertebrala, determinandu-se astfel ce anume a cauzat sciatica. Cel mai frecvent, se recomanda radiografia de coloana vertebrala, RMN-ul si CT-ul. 

Tratamentul pentru sciatica

Desi durerea in sciatica poate fi severa, cele mai multe cazuri se rezolva cu tratamente non-invazive, in cateva saptamani. In momentul diagnosticarii, medicul va va oferi sfaturi si recomandari pentru terapia durerii. Chiar daca durerea exista si este suparatoare, ideal este sa va continuati activitatile de zi cu zi. Inactivitatea sau statul in pat pot inrautati sciatica. Acestea sunt cateva optiuni de tratament pentru sciatica:

Terapia cald/rece

In primele zile de la debutul durerilor, este indicat sa folositi pungi cu gheata pe care sa le aplicati local pentru a reduce inflamatia. Acoperiti-le cu un prosop si aplicati pe zona dureroasa, 20 de minute, de cateva ori pe zi. Dupa doua sau trei zile, incercati sa utilizati corpurile calde pentru a relaxa zona dureroasa. Daca nu functioneaza, puteti alterna intre cald si rece.

sciatica-terapia-cald-rece

Stretchingul

Miscarile usoare de stretching ale spatelui inferior pot fi de mare ajutor in sciatica. Puteti gasi online numeroase exercitii de stretching.

Medicatia

Medicamentele fara prescriptie, cum este ibuprofenul, pot reduce durerea si inflamatia. Atentie, in acest caz, la utilizarea excesiva a aspirinei, ea avand mai multe efecte adverse.  

Exercitiile fizice

Cu cat faceti mai multa miscare, cu atat creierul secreta mai multe endorfine. Acestea sunt hormoni secretati atunci cand suntem fericiti si au un rol sedativ natural. In ceea ce priveste tipul de miscare recomandat, limitati-va la exercitii de impact scazut, cum ar fi inotul sau pedalatul pe o bicicleta stationara. Pe masura ce durerea scade in intensitate, puteti incerca exercitiile aerobice si pe cele de intarire a musculaturii spatelui si abdomenului. Un stil de viata in care sa includeti activitatea fizica va scadea riscul reaparitiei durerilor.

Terapia fizica

O parte importanta a tratamentului pentru sciatica pot fi si exercitiile de recuperare, desfasurate sub indrumarea unui kinetoterapeut. Ele au rolul de a imbunatati postura si de a tonifica muschii spatelui.

Medicamentele cu prescriptie

Medicul curant poate prescrie diverse medicamente musculorelaxante, antiinflamatoare puternice sau antidepresive. Acestea pot creste toleranta la durere prin cresterea secretiei de endorfine.

Interventiile chirurgicale

Acestea pot fi necesare daca durerile sunt severe, in cazul in care se manifesta sindromul Cauda equine sau daca exista slabiciune musculara marcanta in membrele inferioare. Cele mai frecvente interventii chirurgicale sunt discectomia, care presupune indepartarea bucatii de disc herniat care preseaza pe nerv, si microdiscectomia, in cazul careia indepartarea bucatii de disc herniat se face printr-o incizie mica, iar chirurgul foloseste un microscop.

Terapiile alternative

Cele mai recomandate metode terapeutice alternative pentru sciatica sunt acupunctura si masajul. 

Sciatica – sfaturi pentru preventie

Aceste schimbari de stil de viata va pot ajuta sa preveniti sciatica sau sa preveniti reaparitia ei:

-          faceti exercitii fizice – intarirea musculaturii spatelui si abdomenului este una dintre cheile prevenirii sciaticii. Musculatura dezvoltata sustine coloana vertebrala.

-          atentie la postura – asigurati-va ca scaunele pe care le folositi ofera suportul necesar pentru spate, va permit sa plasati talpile complet pe podea si sa folositi cotierele.

atentie la miscarile riscante – evitati sa ridicati obiecte grele sau daca o faceti, aveti grija sa ridicati prin flexia genunchilor, si nu prin indoirea coloanei vertebrale. 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Naturalis ArtroSuport gel emulsionat  x 100 g

    ArtroSuport gel emulsionat, 100 g, NATURALIS

    ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea…