Schisandra chinensis si beneficiile ei pentru frumusete si sanatate

Schisandra chinensis si beneficiile ei pentru frumusete si sanatate Schisandra chinensis si beneficiile ei pentru frumusete si sanatate

Ultima actualizare: 1 februarie 2023

Schisandra chinensis ocupa un loc special in istorie, dupa ce maestrii taoisti, imparatii Chinei si clasele conducatoare au folosit-o alaturi de alte plante celebre, precum ginsengul, fructele de goji si ciupercile reishi.

Schisandra a fost mentionata in vechile texte medicale din China drept o planta cu proprietati deosebite, ce sustinea starea de bine si crestea vitalitatea organismului.

Fructele perfect coapte, uscate la soare, sunt folosite si in prezent in scopuri medicinale, inclusiv in produse dermatocosmetice.


Ce este Schisandra chinensis?

Schisandra este o planta cataratoare, nativa din padurile Chinei de Nord si Nord-Est, din Coreea si Estul indepartat al Rusiei. Varietati salbatice ale acestei plate se intalnesc si in Japonia. Fructele de Schisandra chinensis cresc sub forma de ciorchini cu boabe mici si rosii.

Este interesant faptul ca numele plantei a fost inspirat tocmai de fructele acesteia, al caror gust complex reprezinta o combinatie de arome: dulce, acrisor, amar, sarat si astrigent. Aceasta combinatie neobisnuita de arome se reflecta in numele chinezesc al schisandrei, si anume „wu-wei-zi”, adica „fructe cu cinci arome”.

Dincolo de gustul sau, componentele aromatice din Schisandra chinensis sunt considerate importante pentru intelegerea modului in care actioneaza aceste fructe. Se spune ca secretul puterii acestora consta in proprietatile asociate celor cinci elemente din medicina traditionala chineza, ceea ce inseamna ca Schisandra chinensis actioneaza asupra mai multor „meridiane” din organism, pentru a restabili echilibrul intern si sanatatea.

Compozitia chimica a schisandrei a fost studiata temeinic. Fructele contin zaharuri reductoare si pana la 10% acizi organici (carboxilic, malic, citric, tartric). Semintele contin zaharuri reductoare, alcaloizi si esteri grasi; cu toate acestea, nu se gasesc flavone, glicozide sau taninuri in seminte sau fructe.

Schisandrinele A, B si C sunt compusi chimici bioactivi, extrasi din fructele de Schisandra chinensis. Acestea va pot fi recomandate de medic, putand fi administrate sub forma de pulbere, pastile sau preparate lichide. Schisandra poate fi achizitionata si ca fructe intregi, uscate sau sub forma de suc. In general, ambalajele suplimentelor pe baza de Schisandra chinensis specifica doza recomandata pentru administrare.

Datorita combinatiei de 7 ingrediente active, Benesio Strescalm ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Inca nu s-au identificat contraindicatii in ce priveste consumul. Lipsesc totusi informatiile despre siguranta si eficacitatea in timpul sarcinii si alaptarii, asa ca este indicat sa nu folositi schisandra fara recomandarea medicului.

Schisandra chinensis – beneficii pentru sanatate

De mult timp, Schisandra chinensis a fost folosita in medicina traditionala din China si Rusia, pentru o varietate de afectiuni, cum ar fi boli respiratorii, astm, insomnie, tulburari renale si diaree. Clasificata si ca adaptogen, vanatorii si atletii foloseau fructele uscate ale plantei pentru a combate oboseala si a creste rezistenta organismului in conditii de stres fizic.

Intrucat influenteaza aproape orice organ din corpul uman, schisandra este bine cunoscuta pentru faptul ca stimuleaza functiile hepatice si adrenale, dar se pare ca actioneaza benefic si ca tonic cerebral (imbunatatind capacitatea de concentrare si memoria), stimuland digestia, mentinand echilibrul hormonal si hranind pielea.

Apropo de piele, daca sunteti in cautarea unui produs destinat pielii sensibile, cu tendinta de uscare, farmacistii Catena va recomanda RILASTIL XEROLACT – Ulei de spalare. Este un ulei fiziologic antiiritatii, indicat pentru curatarea zilnica a pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit. Contine niacinamida, care calmeaza pielea, si Schisandra chinensis, o planta cunoscuta pentru efectele sale terapeutice, cu rol de mentinere a elasticitatii pielii.

Cercetarile efectuate pana in prezent au aratat ca Schisandra chinensis contribuie la imbunatatirea functiilor ficatului, reducerea riscului de ficat gras si combaterea hepatitei virale C. Alte studii au confirmat efectul de reducere a stresului, imbunatatirea functiei cognitive si ameliorarea simptomelor digestive asociate transplantului de ficat.

1. Favorizeaza gestionarea stresului

Cortizolul, cunoscut drept „hormonul stresului”, este important deoarece contribuie la mentinerea echilibrului energetic si inflamator din organism, dar ca in cazul oricarui hormon, o productie excesiva nu este benefica. Excesul de cortizol a fost asociat cu:

  • crestere ponderala in zona abdominala;
  • atrofiere musculara;
  • insomnie;
  • dureri de cap;
  • anxietate si depresie;
  • inflamatie.

Ca agent adaptogen, Schisandra chinensis are proprietati benefice asupra glandelor suprarenale si reduce productia excesiva de hormoni ai stresului. Acest lucru a fost asociat cu optimizarea capacitatii mentale, cresterea rezistentei fizice si mentinerea sanatatii metabolice. Astfel, schisandra contribuie in mod natural la echilibrarea hormonala, imbunatatind capacitatea organismului de a gestiona factorii de stres fizic si psihologic.

Studiile realizate pe rozatoare au aratat ca, datorita efectelor inhibitorii, adaptogenii actioneaza ca antidepresive naturale, avand influenta pozitiva chiar si in conditii de stres si oboseala. In plus, sa nu uitam ca prin reducerea nivelului stresului, putem creste capacitatea organismului de a se proteja impotriva bolilor.

2. Imbunatateste functiile hepatica si digestiva

Schisandra chinensis stimuleaza imunitatea deoarece sporeste productia enzimatica, creste activitatea antioxidanta si optimizeaza circulatia sangvina, digestia si detoxifierea organismului. Sanatatea ficatului contribuie la un sistem imunitar mai puternic. Astfel, s-a descoperit ca fructul cu cinci arome protejeaza impotriva infectiilor, indigestiei si a diverselor afectiuni gastrointestinale.

Un studiu randomizat, paralel, controlat cu placebo, realizat de Departamentul de Sanatate al Spitalului Taichung din China, a aratat ca pacientii au constatat imbunatatiri ale functiei hepatice si ameliorarea simptomatologiei ficatului gras, cand au folosit un supliment pe baza de extract din fructe de schisandra si sesamina.

Printr-un studiu din 2010, publicat in Jurnalul International de Farmacologie Clinica si Terapeutica, s-a constatat ca Schisandra chinensis poate fi utila chiar si in cazul pacientilor care au suferit un transplant de ficat, deoarece creste productia unui compus numit tacrolimus (TAC), care previne respingerea de catre organism a unui ficat nou, dupa efectuarea transplantului.

3. Stimuleaza performanta mentala

Cu secole in urma, in Rusia, fructul cu cinci arome a fost folosit de membrii tribului Nanai pentru a sustine rezistenta vanatorilor care plecau in calatorii lungi, fara odihna sau hrana suficienta. Schisandra era folosita pentru a imbunatati in mod natural functia cognitiva, prin stimularea capacitatii de concentrare, motivatiei si memoriei, si pentru a creste nivelul de energie a organismului.

Este foarte interesant faptul ca Schisandra chinensis nu creste energia in moduri similare cofeinei, adica prin eliberarea diversilor hormoni de stres si modificarea zaharului din sange. Dupa cum probabil stiti, consumul de cafeina – in special supradozajul cu cafeina – poate provoca reactii adverse, precum nervozitate, neliniste si batai neregulate ale inimii. Schisandra face de fapt opusul, practic ajutand organismul sa se simta mai calm si combatand in acelasi timp oboseala.

Studiile arata, de asemenea, o legatura intre utilizarea schisandrei si protectia impotriva tulburarilor neurologice si psihiatrice, inclusiv in caz de nevroza, depresie, schizofrenie, anxietate, alcoolism si chiar Alzheimer.

4. Reduce inflamatia

Datorita concentratiei mari de compusi antioxidanti, Schisandra chinensis ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi si reduce raspunsurile inflamatorii – care stau la baza afectiunilor moderne, precum cancerul, diabetul si bolile de inima. Radicalii liberi ne ameninta sanatatea deoarece activeaza si dezactiveaza anumite gene, provoaca leziuni celulare si tisulare si accelereaza procesul de imbatranire.

Datorita influentei pozitive asupra sistemului imunitar si a capacitatii de a reduce inflamatia, acest fruct pare sa contribuie la stoparea dezvoltarii aterosclerozei (intarirea arterelor), echilibreaza glicemia, previne diabetul si aduce organismul intr-un echilibru acido-bazic optim.

In ce priveste prevenirea cancerului, din Schisandra chinensis au fost izolati lignani activi care au proprietati chimio-protectoare. Studiile care au vizat efectele schisandrei asupra organelor, tesuturilor, celulelor si enzimelor au aratat ca aceasta tine sub control productia leucocitelor (care favorizeaza inflamatia) si imbunatateste capacitatea de refacere a tesuturilor. De asemenea, influenteaza pozitiv factorii de activare a trombocitelor, metabolismul, consumul oxigenului, formarea oaselor si toleranta in cazul expunerii la toxine.

Potrivit Centrului Memorial Sloan Kettering, studiile pe animale sugereaza ca Schisandra chinensis creste nivelurile hepatice ale glutationului si activitatea glutation-reductazei, reduce productia citokinelor inflamatorii, favorizeaza apoptoza (moartea) celulelor daunatoare si imbunatateste proliferarea celulara.

5. Sustine desfasurarea functiei sexuale normale

Cercetarile arata ca Schisandra chinensis este benefica pentru fertilitate si sanatate hormonala, stimuland libidoul, prevenind disfunctia sexuala (precum impotenta) si sustinand activitatea organelor de reproducere, inclusiv pe cea a uterului.

Cresterea nivelului de hormoni sexuali determina o mai buna recuperare si dezvoltare a masei musculare, precum si scaderea grasimii corporale. Intrucat stimuleaza productia hormonilor, inclusiv a estrogenului, Schisandra chinensis contribuie la vindecarea oaselor si la cresterea densitatii minerale osoase. Acest lucru este util pentru prevenirea unor boli precum osteoporoza, care este frecventa in randul femeilor in varsta, deoarece acestea sufera modificari ale nivelului hormonilor.

Schisandra chinensis pentru frumusete

Schisandra este si un tonic natural pentru mentinerea frumusetii, aceasta putand proteja pielea de vant, expunere la soare, reactii alergice, dermatita, stres indus de factorii din mediul inconjurator si acumularea toxinelor. Datorita efectelor antiinflamatoare, Schisandra chinensis a fost utilizata pe scara larga pentru a trata bolile dermatologice.

RILASTIL XEROLACT PB – Balsam pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor este un tratament recomandat pentru dermatita atopica, ce poate fi folosit de intreaga familie. Adaosul de Schisandra chinensis reda elasticitatea pielii, complexul antiimbatranire reduce iritatia si mancarimea, avand actiune rapida si durabila, iar complexul de refacere a lipidelor confera pielii hidratare, hrana si confort.

Desi sunt necesare cercetari suplimentare privind efectele schisandrei asupra sanatatii pielii, un studiu din 2015, efectuat pe soareci, a aratat ca extractul de Schisandra chinensis a inhibat umflarea urechilor, deoarece a redus dermatita, filtrarea celulelor imune si productia citokinelor, toate acestea fiind markeri ai tulburarilor inflamatorii ale pielii inclusiv la oameni.

 

Surse:

https://www.drugs.com/npp/schisandra.html

https://draxe.com/nutrition/schisandra/

Farmacistul Catena va recomanda: