Steatoza hepatica (ficatul gras): cauze, simptome si remedii

Steatoza hepatica (ficatul gras): cauze, simptome si remedii Steatoza hepatica (ficatul gras): cauze, simptome si remedii

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

ficat gras

Steatoza hepatica este o afectiune a ficatului determinata cel mai des de un stil de viata nesanatos. Exista mai multe vicii care afecteaza sanatatea ficatului, dar astazi ne vom concentra pe efectele acumularii de grasime in excess la nivelul tesutului hepatic. Vom discuta asadar despre tipurile, cauzele, simptomele, diagnosticarea si in final tratamentul steatozei hepatice. 

 

Ce este steatoza hepatica? 

Steatoza hepatica este o afectiune a ficatului, denumita si ficat gras, si reprezinta acumularea in exces a grasimilor in ficat, peste 5-10% din greutatea sa. Steatoza hepatica poate fi de trei feluri: steatoza hepatica alcoolica, non alcoolica si steatoza hepatica de sarcina, aceasta din urma fiind, insa, foarte rar intalnita. Merita mentionat ca exista mai multe lucruri care distrug ficatul, in afara de acumularea de grasime. 
 

Tipuri de steatoza hepatica si cauzele ei 

Asa cum am mentionat anterior, exista doua tipuri de ficat gras des intalnite, cea alcoolica si cea non alcoolica, impartita dupa cauzele steatozei hepatice. 
 
In cazul steatozei hepatice de cauza alcoolica, afectiunea se declanseaza pe fondul consumului excesiv de alcool. Prin exces ne referim la mai mult de 20 de grame de alcool pe zi in cazul femeilor si 30 de grame in cazul barbatilor. In consecinta, pentru a respecta limitele unui consum potrivit, o femeie nu trebuie sa consume mai mult de 500 mililitri de bere pe zi, sau maximum doua pahare de vin, iar un barbat nu trebuie sa depaseasca 750 de mililitri de bere sau trei pahare de vin pe zi. 
 
In ce priveste ficatul gras nonalcoolic, nu se cunosc inca exact cauzele care au dus la acumularea de grasimi in aceasta zona. Totusi, acesta afectiune apare cel mai frecvent la persoanele care sufera de:
 
Diabet
Prediabet, cu o glicemie intre 100 si 125mg%.
Obezitate, cand greutatea corporala este cu 25% mai mare decat greutatea normala.
Colesterol.
Nivel scazut de trigliceride serice.
Hipertensiune arteriala.
HIV.
Tulburarile metabolice precum boala Wilson, galactozemia, intoleranta ereditara la fructoza, boala Refsum, tirozinemie, boala Christian-Weber, tulburarile de depozit ale glicogenului, abetalipoproteinemia si hipobetalipoproteinemia, homocisteinuria si deficienta sistemica de carnitina. 
Sindromul ovarelor polichistice.
Hepatita B si hepatita C.
 
Foarte rar, steatoza hepatica poate aparea si din cauza sarcinei.

 

Care sunt simptomele ficatului gras? 

Simptomele steatozei hepatice sunt mai greu de descoperit deoarece nu apar la inceput, iar cand acestea apar boala se afla deja intr-un stadiu avansat. Primele semne care cer o investigatie mai amanuntita sunt oboseala extrema, durerea abdominala, slabiciunea, pierderea apetitului si scaderea in greutate, confuzia si greata. In fazele avansate, atunci cand ficatul creste in dimensiune, pot aparea dureri in partea dreapta a abdomenului, pete maronii pe piele, retentie de apa la nivelul picioarelor, dar si hemoragie gastro-intestinala.
 

Diagnosticarea steatozei hepatice

Diagnosticarea acestei afectiuni se poate face prin urmatoarele proceduri de investigatie:
 
Discutia cu pacientul si examenul clinic. Astfel, doctorul poate capata informatii despre istoricul medical al pacientului (pacient care poate fi diabetic, dislipidemic, suferind de hepatita postnecrotica cu virus hepatitic B sau C, boala Wilson sau istoric de sarcina in cazul femeilor). De asemenea, medicul poate stabili starea de nutritie prin calcularea indicelui de masa corporala si a circumferintei abdominale. Prin palpare, poate de asemenea determina dimensiunea fizica a ficatului. 
Teste de laborator care pot arata modificarea transaminazelor, glicemiei, bilirubinei, fosfatazei alcaline, profilului lipidic si gamaglutamiltranspeptidazei. Acestea pot fi detectate prin colectarea si testarea unei mostre de sange. 
Examene imagistice precum ecografia abdominala, tomografia computerizata si rezonanta mangnetica nucleara. Aceste investigatii vor determina marimea ficatului si structura sa modificata de depunerea in tesutul hepatic a grasimilor. De asemenea se poate detecta splenomegalia care insoteste uneori aceasta afectiune si gradul de fibroza hepatica. 
Examene invazive precum biopsia in cazuri mai grave. Aceasta procedura presupune prelevarea de tesut hepatic prin intermediul unui ac introdus sub piele. 
 

Tratamentul steatozei hepatice 

Nu exista un tratament medicamentos specific pentru steatoza hepatica, ci o serie de imbunatatiri legate de stilul de viata. Desi nu exista medicamente pentru ficatul gras, puteti recurge la diverse suplimente alimentare sau remedii. De asemenea, exista cateva sfaturi pentru sanatatea ficatului pe care le puteti urma, precum o cura de detoxifiere.  
 
In primul rand, se impune stoparea consumului de alcool si adoptarea unui regim alimentar adecvat bazat pe fructe, legume, cereale integrale, carne slaba si rareori lactate degresate. Se recomanda eliminarea din alimentatie a grasimilor, zaharurilor, a sucurilor din comert, a carbohidratilor, a prajelilor, a produselor procesate sau semiprocesate, categorie din care fac parte mezelurile, dar si a produselor de patiserie, a pastelor fainoase si produselor de tip fast-food. Pe langa dieta se recomanda sport, minim 30-40 de minute de activitate fizica in fiecare zi. De o deosebita importanta in tratarea ficatului gras sunt ceaiurile si suplimentele alimentare cu rol hepatoprotector si hepatoregenerator. In aceasta categorie intra silimarina, anghinarea, armurariul, spirulina, papadia, rostopasca, sunatoarea si galbenelele.
Punctam ca steatoza hepatica este o afectiune reversibila, cu atat mai mult cu cat celulele hepatice au marea calitate de a se regenera, insa in cazul in care nu se intervine la timp, aceasta poate degenera in urmatoarele afectiuni:
Complicatii precum inflamatia, necroza si regenerarea nodulara ce au ca efect cresterea in dimensiuni a ficatului si dereglarea modului de functionare a intregului organism. 
Ciroza hepatica.
Carcinom hepatic.
Icter - ce se va manifesta prin ingalbenirea pielii si a ochilor.
Edeme.
Ascita, adica acumularea de lichid in cavitatea peritoneala. 
 
Incercati pe cat posibil sa duceti o viata sanatoasa si echilibrata pentru a evita apartitia acestei maladii si nu ezitati sa apelati la medicul dumnevoastra daca experimentati unul sau mai multe din simptomele mentionate mai sus. Administrarea de suplimente alimentare ce au rol de protectie adaugata nu trebuie neglijata. 

 

Farmacistul Catena va recomanda:

3 la pret de 2
Benesio Hepafort X 30 capsule

Benesio Hepafort X 30 capsule

Benesio Hepafort este un supliment alimentar…