Remedii impotriva asteniei de toamna

Remedii impotriva asteniei de toamna Remedii impotriva asteniei de toamna

Ultima actualizare: 15 decembrie 2022

Va simtiti mult mai obosit decat de obicei odata cu venirea toamnei? Nu intrati in panica, este normal! Dar tratati totul cu mare atentie. Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de spirit trecatoare, in anumite situatii semnaleaza prezenta bolii numite astenie de toamna.

Astenia este un tip de depresie care apare in acelasi sezon, in fiecare an. De regula simptomele incep sa apara odata cu lunile de toamna si se pot prelungi pana in perioada de iarna, lasandu-va fara energie si cu o stare de tristete permanenta. Uneori poate aparea si in lunile de primavara.

Diagnosticul de astenie de toamna poate fi atribuit daca ati avut aceleasi simptome timp de trei sezoane la rand si daca simptomele s-au ameliorat pe durata verii si a primaverii.


Simptome astenie de toamna

Astenie de toamna se caracterizeaza printr-o oboseala cu accente de melancolie si este insotita de tulburari de somn. Aceasta se prezinta sub trei forme:

  • oboseala fizica (lipsa de energie pentru efortul fizic)
  • oboseala intelectuala (nu lipsa de energie si viteza de reactie la locul de munca),
  • sau oboseala psihica (vedeti viata in negru).

  • Stari depresive (apatie, tristete accentuata, sentimente de vinovatie)
  • Anxietate
  • Modificari bruste de dispozitie
  • Letargie
  • Irascibilitate
  • Lipsa poftei de mancare

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic ce contine o combinatie unica de 24 de elemente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Astenie de toamna – cauze

In primul rand toamna inseamna sfarsitul anotimpului concediilor. Schimbarea de ritm de la vacanta la ritmul sustinut de lucru cere organismului un efort de readaptare care, evident, provoaca stres.

Apoi schimbarea de anotimp are si ea efecte asupra organismului. Trecem de la sezonul cald la sezonul rece, cu zile mai scurte, vreme rea este mai capricioasa pe masura ce se apropie lunile de iarna si, bineinteles, beneficiem de mai putina lumina. Unele persoane vor simti aceasta oboseala inca de la sfarsitul lunii septembrie. Pentru altii, oboseala va aparea in octombrie sau chiar noiembrie. In functie de fiecare individ, ceasul intern se obisnuieste mai greu sau mai usor cu aceasta schimbare de anotimp. Pentru unii oameni, acest lucru duce la astenie de toamna. Mai ales ca mai trebuie sa ne confruntam si cu schimbarea orei la sfarsitul lunii octombrie!

Atunci cand apare astenia de toamna, este foarte important sa avem grija de sistemul nostru imunitar. Farmacistii Catena recomanda Tonico Forte, suplimentul alimentar care ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram

Pe masura ce se apropie iarna, soarele este mai putin prezent. Daca nu suntem expusi la suficient de multa lumina in timpul zilei, secretia de melatonina este incetinita. Melatonina este “hormonul somnului” iar perturbarea secretiei ei de catre organismul uman provoaca insomnie, trezitul dimineata poate fi dificil iar somnunl nu este odihnitor.

Atentie, daca nu tinem cont de aceasta oboseala, riscam sa facem o depresie de iarna, chiar daca am reusit sa nu fim afectati de o astenie de toamna!

Cum sa faci fata daca suferi de astenie de toamna?

Daca este vorba de oboseala fizica, atunci odihna si relaxarea sunt esentiale si suficiente. Daca suferiti de oboseala mentala, ar trebui sa va cautati o ocupatie odihnitoare. In orice caz, somnul trebuie sa fie suficient si de buna calitate.

Pe langa odihna, este important sa si stimulam organismul. Exista mai multe posibilitati in acest sens. Depinde de fiecare persoana sa o gaseasca pe cea care i se potriveste cel mai bine.

Plantele sunt si ele utile cand vine vorba desrep astenie de toamna. In fitoterapie si naturopatie, se folosesc plante stimulatoare precum: ginseng, ghimbir sau macese in caz de oboseala fizica, salvie in caz de oboseala psihica.

Ganditi-va, de asemenea, pur si simplu, la ceaiul de cimbru si la fructele rosii mici, cum ar fi coacazele negre, aronia, catina de mare. Acestea sunt bogate in antociani si vitamina C, care stimuleaza organismul.

Uleiuri esentiale pentru astenie de toamna

Apoi uleiurile esentiale pot fi si ele de ajutor in cazul in care suferiti de astenie de toamna. Uleiul esential de molid negru este eficient impotriva asteniei sezoniere. Puteti amesteca 5 picaturi de ulei esential de molid negru in 5 picaturi de ulei vegetal si masati cu el spatele in zona glandelor suprarenale. Acestea sunt situate in spate, deasupra rinichilor.

Pentru combaterea simptomelor de astenie de toamna puteti face si un tratament scurt cu ulei esential de menta, timp de o saptamana. Amestecati o picatura de ulei esential de menta intr-o lingura de miere si luati acest amestec dimineata si la pranz.

Aveti grija sa nu le dati uleiuri esentiale copiilor!

Vitamine si minerale eficiente in astenie de toamna

Vitamina C nu poate fi ignorata in cazul surmenajului care apare in cazurile de astenie de toamna. Fie in mod natural, prin consumul de citrice, kiwi, fie prin prepararea acasa a unor cocktailuri tonice de fructe si legume, sau luati vitamine sub forma de suplimente alimentare.

Suplimentul alimentar Naturalis Multivitamine si minerale contine o combinatie echilibrata de 17 vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului uman, cu tot atatea beneficii.

Vitamina D este, de asemenea, importanta impotriva oboselii, mai ales iarna, cand lumina este mai slaba.

In ceea ce priveste mineralele, nu uitati sa luati magneziu si seleniu.

Ce sa mananci cand suferi de astenie de toamna?

Lupta impotriva asteniei sezoniere inclusiv atunci cand este vorba despre astenie de toamna se poate duce si in farfurie. Cum sa va compuneti meniurile pentru a fi in forma buna? Ar trebui sa va ganditi sa includeti vitaminele A, C, D, E, precum si urmatoarele minerale: fier, magneziu, seleniu, zinc. Unde le puteti gasi?

  • Vitamina A: in cartofii dulci, dovleac, spanac, mango, morcovi, etc.
  • Vitamina C: in varza, fructe exotice, patrunjel, citrice.
  • Vitamina D: in pestii grasi (hamsii, hering, macrou, somon, sardine etc.) care contin si acizi grasi omega-3, ulei de ficat de cod, caviar, ciuperci
  • Vitamina E: in migdale, alune, susan, seminte de floarea-soarelui etc.
  • Fier: ficat, midii, scoici, soia, linte.
  • Magneziu: in fructele oleaginoase, legumele, cerealele integrale, etc.
  • Seleniu: in peste, leguminoase, ciuperci.
  • Zinc: in stridii, crab, homar, homar, ficat, carne de vita.