Posibilele cauze ale durerii in gat la inghitire

Posibilele cauze ale durerii in gat la inghitire Posibilele cauze ale durerii in gat la inghitire

Ultima actualizare: 25 februarie 2023

durere-in-gat

Pentru a inghiti, avem nevoie ca muschii si nervii de la nivelul gurii, gatului si esofagului sa functioneze perfect. Durerile la inghitire pot aparea la fiecare om cel putin o data in viata, termenul medical pentru durere in gat la inghitire fiind odinofagie.

De multe ori, cauza durerii la inghitire poate fi stabilita simplu, pe baza simptomelor specifice.

In functie de cauza, pot aparea dureri intepatoare la nivelul maxilarului, gatului, pieptului sau esofagului. Durerea poate aparea intr-o singura parte a gatului si se poate intensifica atunci cand persoana respira profund.

Tratamentul pentru durere in gat la inghitire este prescris in functie de cauza problemei. De exemplu, infectiile gatului, amigdalelor sau esofagului sunt tratate cu antibiotice. In plus, medicul poate recomanda o apa de gura care poate amorti gatul in timpul tratamentului cu antibiotice orale.

Acest agent de amortire poate inlatura orice durere care poate fi resimtita in timpul inghitirii pastilei. Durerile severe pot fi ameliorate cu ajutorul spray-urilor de gat. In schimb, inflamatia esofagului, gatului sau amigdalelor poate fi combatuta cu ajutorul antiinflamatoarelor.


Durere in gat la inghitire? Afla care sunt cauzele

Disconfortul la inghitire poate fi cauzat de mai multe boli si afectiuni care provoaca infectii, inflamatii si obstructii ale gatului, gurii sau esofagului. De cele mai multe ori, in functie de cauza, durerea in gat este insotita si de alte simptome. Cauzele care pot provoca durere in gat la inghitire sunt:

Faringita streptococica

Infectiile gatului se numara printre cele mai frecvente cauze de durere in gat la inghitire. Una dintre aceste infectii este faringita streptococica, o infectie cauzata de bacteriile streptococice. Pe langa durere in gat la inghitire, mai pot aparea urmatoarele simptome:

- ganglioni limfatici umflati si sensibili la atingere pe una sau ambele parti ale gatului

- durere la nivelul palatului moale

- pete rosii pe valul palatin

- febra

- pete albe pe amigdale

Amigdalita

Amigdalita este o infectie si inflamatie a amigdalelor, cei doi ganglioni limfatici aflati in spatele gatului. Amigdalita este o cauza frecventa a durerii in gat. Amigdalita este o afectiune contagioasa provocata de virusurile sau infectiile bacteriene, printre care faringita streptococica. Pe langa durere in gat la inghitire, oamenii se pot confrunta si cu:

- amigdale umflate

- pete albe sau galbene pe amigdale

- respiratie urat mirositoare

- sensibilitate la nivelul maxilarului sau gatului

- febra

Epiglotita

Epiglotita este o infectie a gatului care provoaca inflamatia epiglotei, cartilajul care acopera caile aeriene si care impiedica mancarea, apa si orice altceva ce trece prin gat sa ajunga pe caile respiratorii.

In plus fata de durerea la inghitire, simptomele tipice ale epiglotitei sunt:

- o febra mare

- dificultate la inghitire, cunoscuta sub numele de disfagie

- salivare

- tendinta de a sta inclinat in fata

durere-gat

O infectie fungica

Durerea in gat poate fi provocata, de asemenea, de infectiile fungice la nivelul gurii, gatului sau esofagului. Drojdia se numara printre fungii care se pot dezvolta incontrolabil in situatii favorabile. Una dintre cauzele frecvente ale infectiilor cu drojdie este bacteria Candida. Infectiile fungice pot da nastere unor simptome suplimentare, cum ar fi:

- pete albe pe limba

- pierderea gustului

- roseata in colturile gurii

Esofagita

Esofagita este inflamatia esofagului, organul care transporta alimentele si lichidele de la gura la stomac. Refluxul gastroesofagian reprezinta cea mai frecventa cauza a esofagitei. Refluxul gastroesofagian este o afectiune in care acidul gastric urca in esofag, provocand probleme la nivelul acestui organ.

Esofagita mai poate fi cauzata si de anumite medicamente si reactii alergice. Pe langa durere in gat la inghitire, celelalte simptome ale esofagitei sunt:

- dureri in piept

- dureri stomacale

- o voce ragusita

- tuse

- arsuri la stomac

- greata

O leziune la nivelul gatului

Cu toate ca este o cauza mai rara, o leziune la nivelul gatului poate provoca durere in gat la inghitire.

De exemplu, interiorul gatului sau al esofagului poate fi afectat de mancarurile sau bauturile prea fierbinti. In alte situatii, oamenii isi pot zgaria sau chiar taia partea din spate a gatului atunci cand mananca un biscuite sau un alt aliment care are marginile ascutite.

Durerea poate aparea doar pe o parte a gatului sau mai jos in esofag, dar acest lucru depinde de localizarea si amploarea leziunii.

Post-intubatie

Durere in gat la inghitire pot dezvolta si persoanele care au fost intubate in timpul unei interventii chirurgicale sau din cauza unei afectiuni sau a unei vatamari. Aceasta problema este, de obicei, temporara si dispare dupa o zi sau doua de la indepartarea tubului.

O interventie chirurgicala

Interventiile chirurgicale, cum ar fi tiroidectomia, pot cauza, de asemenea, durere in gat la inghitire. Acest tip de durere in gat poate aparea si in urma altor interventi si proceduri, cum ar fi esofagogastroduodenoscopia. In timpul acestei interventii, specialistul introduce un endoscop prin gura si pe gatul pacientului.

Cand sa te adresezi medicului?

In cazul copiilor

Specialistii recomanda sa mergeti cu cel mic la doctor daca durerea in gat a copilului persista. De asemenea, solicitati ingrijire imediata daca micutul se confrunta cu simptome mai grave, cum ar fi:

- respiratie dificila

- probleme la inghitire

- salivare neobisnuita, semn care ar putea indica o incapacitate de a inghiti

In cazul adultilor

Adultii ar trebui sa mearga la medic pentru un consult in cazul in care au dureri in gat si oricare dintre urmatoarele probleme asociate:

- dificultate in deschiderea gurii

- raguseala care dureaza mai mult de doua saptamani

- o durere in gat grava sau care dureaza mai mult de o saptamana

- dificultate la inghitire

- dureri de gat recurente frecvent

- dureri articulare

- respiratie dificila

- durere de ureche

- eczema

- febra mai mare de 38,3 C

- sange in saliva sau flegma

- nod in gat

- umflaturi la nivelul gatului sau fetei

durere-gat-inghitire

Diagnostic

In timpul examinarii fizice, medicul va:

- verifica interiorul gatului, urechilor si pasajelor nazale cu ajutorului unui instrument luminat

- palpa gatul pentru a verifica daca pacientul are ganglionii limfatici umflati

- verifica respirati cu ajutorul stetoscopului

Proba locala

De cele mai multe ori, pentru a detecta bacteriile streptococice, cauza faringitei streptococice, medicii folosesc un test simplu. Specialistul aplica un tampon steril pe partea din spate a gatului pentru a prelua o proba de secretii si o trimite catre laborator pentru a fi testata. Majoritatea clinicilor detin aparatura prin care se poate obtine un rezultat privind antigenul in doar cateva minute.

Naturalis Septocalmin Forte pentru durere in gat, indiferent de cauza

Naturalis Septocalmin Forte este un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.

Beneficii remediu durere in gat Naturalis Septocalmin Forte:

- Este un remediu durere in gat cu efect rapid datorat formei farmaceutice

- Combinatie de ingrediente atent selectionate care se potenteaza reciproc

- Nu contine zahar

- Ajuta la mentinerea confortului cailor respiratorii

- Contribuie la buna functionare a sistemului imunitar

Vitamina C contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Eucaliptul, mentolul si extractul din radacini de Nalba-mare au efect placut asupra gatului, corzilor vocale si faringelui.

Menta, extractul din radacina de Lemn-dulce, extractul din fructe de Soc si extractul din flori de Tei calmeaza tractul respirator superior si ajuta la mentinerea confortului cailor respiratorii.

Mod de administrare remediu durere in gat Naturalis Septocalmin Forte:

- Adulti si copii cu varsta de peste 6 ani: 3 pana la 5 drajeuri pe zi;

- Drajeurile se tin in cavitatea bucala pana la dizolvare;

- Nu se mesteca si nici nu se inghit intregi;

- Se consuma intre mese.

 

Referinte:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322301

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635

https://www.healthline.com/health/painful-swallowing

https://www.verywellhealth.com/throat-pain-4174240