Menopauza reprezinta un proces biologic natural care marcheaza sfarsitul perioadei reproductive a femeii. Desi este o perioada normala din viata fiecarei femei, simptomele care apar la menopauza pot fi dificil de gestionat. In timp ce exista diferite tratamente medicamentoase pentru simptomele asociate acestei perioade, multe femei se concentreaza pe plantele care pot ameliora simptomele.
Plantele pot fi folosite pentru a reduce intensitatea principalelor simptome asociate cu menopauza. Multe dintre acestea au fost folosite in mod traditional pentru a ameliora simptome precum oboseala, scaderea libidoului, insomnia, schimbarile de dispozitie sau bufeurile. In acest articol, veti afla informatii importante despre menopauza, care sunt principalele simptome si cum le puteti ameliora cu ajutorul plantelor.
Pentru a mentine o cat mai buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Calciu Magneziu Zinc si Vitamina D. Acest supliment alimentar sub forma de comprimate efervescente contribuie la buna functionare a muschilor si la mentinerea unei bune neurotransmisii, reducand oboseala si favorizand mentinerea echilibrului psihoemotional.
Informatii importante despre menopauza
Majoritatea femeilor experimenteaza menopauza intre varsta de 45 pana la 55 de ani. Aceasta conditie apare ca o consecinta naturala a imbatranirii. Menopauza apare ca urmare a pierderii functiei ovariene foliculare si a scaderii nivelului de estrogen din sange.
Tranzitia la menopauza poate fi graduala si incepe cu schimbarile in ciclul menstrual. Perioada care anunta menopauza se numeste perimenopauza si se refera la perioada in care apar primele semne ale instalarii acestei conditii si se incheie atunci cand se instaleaza menopauza propriu-zisa.
Diagnosticul de menopauza este stabilit atunci cand menstruatia nu apare timp de 12 luni consecutive, fara sa existe o alta cauza de natura fiziologica sau patologica. Pe langa cauzele naturale care conduc la aparitia menopauzei, aceasta se poate instala si din cauze chirurgicale cum ar fi extirparea ovarelor sau histerectomie.
Pentru a sprijini sanatatea sistemului osos, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Calciu lactic. Acesta este un supliment alimentar care contribuie si la sanatatea dintilor, precum si la o buna functionare a sistemului nervos si a sistemului muscular. DE asemenea, participa la procesul de diviziune si de diferentiere celulara.
Menopauza – principalele simptome
Schimbarile hormonale asociate cu menopauza va pot afectat psihic, emotional, mental si al starii de bine. Simptomele pe care le experimentati atunci cand incepe menopauza pot varia in mod substantial de la o persoana la alta. De exemplu, principalele simptome pe care le puteti avea atunci cand se instaleaza aceasta perioada sunt urmatoarele:
-
bufeuri si transpiratii in timpul noptii - bufeurile se refera la senzatia inopinanta de caldura la nivelul fetei, pieptului si gatului. Aceasta senzatie este deseori asociata cu transpiratie si inrosirea pielii, dar si cu palpitatii si cu sentimentul acut de disconfort fizic ce poate dura pentru cateva minute;
-
schimbari in regularitatea ciclului si fluxului ciclului menstrual, culminand cu oprirea completa a menstruatiei;
-
uscaciune vaginala, durere in timpul actului sexual si aparitia incontinentei;
-
dificultati in a adormi sau aparitia insomniei;
-
schimbari ale dispozitiei, depresie sau anxietate.
Ameliorarea simptomelor menopauzei cu ajutorul plantelor
Pentru a ameliora simptomele asociate cu menopauza, este important sa le intelegeti si sa identificati metodele potrivite prin care sa le ameliorati. Cu ajutorul plantelor puteti ameliora o mare parte dintre simptomele acestei conditii si le puteti gestiona mult mai usor. Principalele plante care va pot ajuta in ameliorarea simptomelor asociate cu menopauza sunt urmatoarele:
-
trifoi rosu;
-
sunatoare;
-
ulei de primule;
-
ginseng.
Trifoi rosu
Trifoiul rosu contine izoflavone care au o structura similara cu estrogenul. Astfel, prin intermediul acestei plante puteti reduce simptomele acestei conditii. Datorita acestei substante, trifoiul rosu ajuta in reducerea transpiratiilor pe timp de noapte. De asemenea, cercetarile recente arata ca aceasta planta este foarte benefica in ameliorarea simptomelor asociate postmenopauzei si mai putin celor din timpul perimenopauzei. In plus, trifoiul rosu poate avea un impact pozitiv si in reducerea nivelului de LDL colesterol si mentinerea sanatatii oaselor.
Sunatoare
Sunatoarea a fost folosita in mod traditional pentru a ameliora simptomele specifice aparitiei anxietatii, insomniei, iritabilitatii si depresiei. De asemenea, aceasta planta poate fi folositoare si in reducerea bufeurilor. Actiunea sa anti-depresiva este considerata a fi o consecinta a combinatiei de constituenti activi pe care aceasta planta ii contine. Efectul acestei plante in tratarea depresiei usoare si anxietatii este aproape la fel de eficient ca in cazul inhibitorilor selectivi ai recapatarii serotoninei. In plus, studiile recente au aratat ca sunatoare combinata cu alte plante poate fi semnificativ mai eficienta decat tratamentul placebo in ameliorarea simptomelor menopauzei.
Ulei de primule
Uleiul de primule este produs din semintele de primule. Aceasta planta provine din zona de est si centrala a Americii de Nord, iar semintele sale sunt frecvent folosite pentru a trata simptomele menopauzei. De exemplu, uleiul de primule este foarte eficient in ameliorarea frecventei bufeurilor si demineralizarii. In plus, acest ulei este o sursa bogata de acizi grasi omega-6, acid gama linolenic si acid linoleic. In plus, acest remediu din plante este recomandat de medici in combinatie cu vitamina E pentru a ameliora si durerile de sani asociate perioadei premenstruale.
Ginseng
Ginsengul este unul dintre cele mai populare plante medicinale folosite la nivel mondial. Folosita in medicina traditionala chineza, ginsengul este cunoscut pentru a imbunatati functia imunitara, sanatatea inimii si nivelul de energie. Aceasta planta este de ajutor in perioada menopauzei intrucat contribuie la ameliorarea stresului, oboselii, epuizarii psihice si pierderii energiei specifice acestei perioade. In plus, ginsengul este recunoscut pentru a creste vitalitatea si concentrarea, dar si pentru a imbunatati functia sexuala si libidoul.
Pentru multe femei, menopauza poate cauza schimbari fizice si psihice importante, cum ar fi bufeurile, transpiratiile sau aparitia depresiei. Desi medicamentele sunt utile in ameliorarea simptomelor, plantele pot contribui in mod decisiv in parcurgerea cu succes a acestei perioade de schimbare. Plante precum trifoiul rosu, ginsengul, sunatoarea sau uleiul obtinut primule va pot ajuta sa reduceti bufeurile, transpiratiile, starea de anxietate sau schimbarile hormonale asociate cu aceasta perioada.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/menopause-herbs#The-bottom-line
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause#:~:text=Most%20women%20experience%20menopause%20between,changes%20in%20the%20menstrual%20cycle.
https://www.nhs.uk/medicines/hormone-replacement-therapy-hrt/alternatives-to-hormone-replacement-therapy-hrt/herbal-remedies-and-complementary-medicines-for-menopause-symptoms/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/menopause-tea