Pielonefrita: cum o puteti preveni

Pielonefrita: cum o puteti preveni Pielonefrita: cum o puteti preveni

Ultima actualizare: 5 decembrie 2022

pielonefrita-cum-o-puteti-preveni

Pielonefrita este o forma de infectie urinara care poate avea cauze virale sau bacteriene. In multe cazuri, pielonefrita apare prima oara in uretra sau vezica si apoi se deplaseaza catre unul sau ambii rinichi. Aceasta infectie renala trebuie tratata imediat. In caz contrar, boala poate afecta permanent rinichii sau, in alte situatii, infectia se poate raspandi in tot corpul prin sange, lucru care pune viata pacientului in pericol. Printre cele mai frecvente simptome de pielonefrita sunt febra, insotita sau nu de frisoane, varsaturile, greata, durerea in partea din spate, in lateral sau in zona inghinala, urinarea frecventa si posibil dureroasa si urina decolorata.

Cele mai predispuse persoane la pielonefrita sunt femeile, in general, femeile insarcinate, copiii cu varsta sub 2 ani si persoanele cu varsta peste 60 de ani. Specialistii estimeaza ca pielonefrita afecteaza 15-17 din 10.000 de femei si 3-4 din 10.000 de barbati.

Medicii recomanda tratarea cat mai rapida a acestei infectii renale pentru a preveni deteriorarea permanenta a rinichilor sau raspandirea infectiei (sepsis) catre alte organe ale corpului. Fara interventia adecvata a medicilor, complicatiile care pot aparea produc probleme serioase de sanatate.


Ce este pielonefrita?

Pielonefrita este un tip de infectie urinara care se dezvolta prima oara in uretra sau vezica si care se deplaseaza catre unul sau catre ambii rinichi. Dupa cum mentionam, pacientii cu pielonefrita au nevoie de asistenta medicala rapida. Daca nu se intervine medical la timp, aceasta afectiune poate provoca probleme renale permanente sau raspandirea bacteriilor in sange, aceasta fiind o problema potential fatala.

De obicei, afectiunea este tratata cu antibiotice. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor infectiilor urinare, farmacistii Catena recomanda Naturalis UroSuport Forte, un supliment alimentar care poate sustine sanatatea tractului urinar. Contine un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.

Care sunt cauzele care conduc la pielonefrita?

Pielonefrita este o afectiune cauzata de patrunderea si inmultirea bacteriilor in uretra, lucru care declanseaza o infectie la nivelul tractului urinar. Infectia se raspandeste apoi catre rinichi. Aceasta problema poate aparea din mai multe cauze, cum ar fi:

Igiena

In cazul femeilor, se recomanda curatarea zonei genitale din fata catre spate dupa utilizarea toaletei. Acest lucru este necesar pentru a preveni patrunderea in uretra a bacteriilor din anus sau vagin. De asemenea, microorganismele ar putea intra in organism si prin anus. Bacteriile ajung in colon si provoaca in cele din urma o infectie renala.

O buna functionare a rinichilor este esentiala pentru sanatatea intregului organism, rinichii fiind organe vitale, cu rol de filtrare si eliminare a compusilor toxici. Daca sistemul urinar este afectat, atunci si sanatatea noastra poate avea de suferit. Problemele sistemului urinar se pot manifesta prin disconfort, urinari dese, usturime la urinare, miscorarea debitului urinar, toate aceste simptome punandu-si amprenta asupra starii de sanatate.

Pentru pastrarea sanatatii sistemului urinar, farmacistii Catena recomanda Uractiv forte, un supliment alimentar care contribuie la imbunatatirea functiei de excretie a rinichilor, favorizeaza diureza si eliminarea substantelor toxice din organism. Produsul contine extract de frunze de strugurii ursului si albastru de metilen. Albastru de metilen este o substanta cu puternice efecte antifungice si antibacteriene, luptand impotriva dezvoltarii microbilor si contribuind la o mai buna functionare a sistemului urinar.

Fiziologie

Femeile sunt mai predispuse decat barbatii la infectii urinare si, automat, la infectii renale, din cauza faptului ca uretra unei femei este mai scurta, iar acest lucru faciliteaza patrunderea mai rapida a bacteriilor in tractul urinar.

Folosirea cateterului urinar

Cateterul urinar este un tub care este introdus in vezica prin uretra si care este folosit pentru eliminarea urinei. Persoanele care folosesc catetere urinare au un risc mai mare de a dezvolta o infectie urinara, printre care si pielonefrita.

Pentru protejarea sistemul urinar, farmacistii Catena recomanda UroEffect, un supliment alimentar pe baza de extract de fructe de merisor-canadian care contribuie la mentinerea sanatatii membranelor mucoase, inclusiv de la nivelul tractului urinar.

Pietre la rinichi

La fel de predispuse la pielonefrita sunt si persoanele care au pietre la rinichi. Pietrele la rinichi sunt cristale dure aparute in urma acumularii substantelor chimice din urina - calciu, oxalat, urati, cistina, xantin si fosfat.

Prostata marita

Barbatii cu prostata marita au un risc mai mare de a dezvolta infectii renale.

Femeile active sexual

Riscul ca bacteriile sa intre in tractul urinar si sa ajunga in cele din urma la rinichi este mai mare in cazul in care uretra este iritata in timpul actului sexual.

Sistem imunitar slabit

Unii pacienti cu sistemul imunitar slabit pot avea o infectie fungica sau bacteriana, care poate ajunge in cele din urma in rinichi.

Pielonefrita simptome

Printre cele mai frecvente semne si simptome de pielonefrita se numara:

  • urinarea frecventa;
  • febra;
  • senzatia de arsura sau durere la urinare;
  • frisoanele;
  • durerea abdominala;
  • o senzatie persistenta de a urina;
  • greata si varsaturile;
  • sangele in urina (hematurie);
  • urina cu miros neplacut sau decolorata;
  • durerile de spate, laterale sau inghinale.

pielonefrita-simptome

Cand se recomanda vizita la medic

Mergeti de urgenta la medic daca sesizati semne sau simptome de pielonefrita. De asemenea, prezentati-va la doctor daca aveti simptome de pielonefrita care nu dispar nici dupa tratament.

O forma grava de pielonefrita poate produce complicatii periculoase care pot fi fatale. Solicitati ingrijiri medicale urgenta daca aveti simptome de pielonefrita insotite de urina cu sange sau greata si varsaturi.

Ce tratament se recomanda in caz de pielonefrita?

Antibiotice

Pielonefrita acuta este tratata cu antibiotice. Medicul alege tipul de antibiotic in functie de bacteriile care au provocat infectia. Daca nu descopera care sunt bacteriile care au cauzat afectiunea, specialistul foloseste un antibiotic cu spectru larg.

Cu toate ca antibioticele pot elimina cele mai multe simptome de pielonefrita in termen de 2-3 zile, medicamentul trebuie administrat pe intreaga perioada recomandata (de obicei 10-14 zile). Tratamentul trebuie mentinut pe toata durata chiar daca veti incepe sa va simtiti mai bine mai devreme. Printre antibioticele care pot fi recomandate se numara:

  • levofloxacina;
  • ciprofloxacina;
  • ampicilina.

Tratament acordat in spital

In unele cazuri, terapia cu medicamente nu este eficienta. In cazul unei pielonefrite grave, medicul poate decide spitalizarea pacientului. Durata internarii depinde de gravitatea starii si de eficienta tratamentului.

In timpul sederii in spital, pacientul primeste hidratare intravenoasa si antibiotice timp de 24-48 de ore. De asemenea, medicul va recolta probe de sange si urina pentru a urmari evolutia afectiunii. In plus, pacientul va fi nevoit, cel mai probabil, sa ia antibiotice orale timp de 10-14 zile dupa externare.

Interventie chirurgicala

Pielonefrita recurenta poate fi cauzata de o problema medicala care sta la baza afectiunii. In aceste cazuri, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru a elimina sau pentru a corecta orice probleme structurale la nivelul rinichilor. De exemplu, poate fi propusa o interventie chirurgicala pentru drenarea unui abces care nu dispare in urma tratamentului cu antibiotice.

In situatiile extrem de grave, poate fi necesara o nefrectomie. Aceasta procedura presupune indepartarea unei parti a rinichiului.

pielonefrita-tratament

Complicatii posibile

O posibila complicatie a pielonefritei acute este boala renala cronica. Daca nu este tratata, infectia poate deteriora permanent rinichii. In rare cazuri, infectia se poate raspandi in sange, provocand o infectie potential fatala numita sepsis. Celelalte complicatii care pot aparea sunt:

  • infectiile renale recurente;
  • insuficienta renala acuta;
  • abcesul renal.

Pielonefrita: sfaturi si modalitati de preventie

Preveniti infectiile urinare pentru a evita pielonefrita. Pentru a reduce riscul de infectii urinare, trebuie sa:

  • Beti lichide, in special apa. Lichidele ajuta la eliminarea bacteriilor din organism prin urina;
  • Urinati de fiecare data cand simtiti nevoia. Nu incercati sa intarziati urinarea atunci cand simtiti nevoia de a face acest lucru;
  • Urinati dupa fiecare act sexual. Incercati sa urinati cat mai curand posibil dupa un act sexual pentru a elimina bacteriile din uretra si pentru a reduce, automat, riscul de infectie;
  • Curatati-va zona genitala cu atentie. Curatati zona genitala din fata catre spate atunci cand mergeti la toaleta pentru a evita raspandirea bacteriilor in uretra;
  • Nu folositi produse feminine in zona genitala. Utilizarea unor produse precum spray-urile deodorante in zona genitala poate provoca iritatii.

Referinte:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/symptoms-causes/syc-20353387

https://www.healthline.com/health/pyelonephritis

https://www.medicalnewstoday.com/articles/182306