
Dieta fara gluten se numara printre regimurile alimentare la moda in randul celor care vor sa ramana sanatosi sau care vor sa scape de kilogramele in plus, insa pentru unii oameni, cum sunt cei care au intoleranta la gluten, este singura modalitate de a controla reactia alergica a organismului la gluten.
Dieteticienii nu cunosc cauza exacta a intolerantei la gluten, insa de multe ori este ereditara. Persoanele cu intoleranta la gluten trebuie sa-si revizuiasca total alimentatia si sa elimine glutenul din dieta.
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz, ovaz si secara si este folosit in mod obisnuit ca stabilizator, agent de ingrosare si emulgator in alimentele procesate.
Ce trebuie sa stiti despre intoleranta la gluten?
Intoleranta la gluten este o tulburare digestiva care are ca rezultat o reactie adversa la alimentele care contin gluten. Majoritatea persoanelor care sufera de intoleranta la gluten prezinta simptome precum diaree, balonare si gaze.
Ce este intoleranta la gluten?
Intoleranta la gluten apare dupa ce persoanele cu aceasta problema consuma alimente care contin gluten, un tip de proteina. Acestea se confrunta cu oboseala, greata sau balonare. Intoleranta la gluten mai poarta denumirea de sensibilitate la gluten non-celiaca.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, orz, secara si alte cereale. Multe alimente si bauturi frecvent intalnite, cum ar fi pastele, cerealele si berea, contin gluten. Glutenul se poate gasi, de asemenea, in vitamine, cosmetice si chiar in anumite medicamente.
Intoleranta la gluten si boala celiaca reprezinta unul si acelasi lucru?
Intoleranta la gluten si boala celiaca sunt diferite. Boala celiaca este cauzata de un raspuns autoimun la gluten. Acest lucru inseamna ca organismul incearca sa lupte impotriva glutenului ca si cum acesta ar fi un patogen. Aceasta reactie provoaca inflamatie si leziuni la nivelul tractului digestiv. Boala celiaca este rezultatul unei mutatii genetice. Persoanele cu boala celiaca au, de asemenea, niveluri ridicate de anumiti anticorpi in sange, care sunt substante care lupta impotriva glutenului.

Intoleranta la gluten si boala celiaca provoaca multe semne si simptome identice.
Este intoleranta la gluten o alergie la gluten?
Intoleranta nu este asemanatoare cu alergia alimentara. Alergia alimentara, cum ar fi alergia la grau, se produce atunci cand sistemul imunitar provoaca o reactie exagerata dupa consumul unui anumit aliment. Alergia poate provoca mancarime, varsaturi sau dificultati de respiratie. Intoleranta la gluten nu este o alergie la gluten.
Ce categorii de oameni sunt predispuse la intoleranta la gluten?
Oricine poate dezvolta intoleranta la gluten, desi este mai frecventa la femei. Unii oameni se nasc cu intoleranta la gluten, in timp ce altii o dezvolta mai tarziu in viata.
Semne ca aveti intoleranta la gluten
Semnele exacte ale intolerantei la gluten pot varia de la o persoana la alta. Cu toate acestea, semnele apar de obicei dupa consumul de alimente care contin gluten.
Persoanele cu intoleranta la gluten pot prezenta urmatoarele semne si simptome atunci cand consuma alimente cu gluten.
Diaree si constipatie
Cei cu intoleranta la gluten sustin ca se confrunta frecvent cu simptome asemanatoare sindromului de colon iritabil, cum ar fi diareea si constipatia. Este normal sa aveti astfel de probleme digestive ocazional. Daca situatia apare, insa, frecvent, acest lucru poate indica o afectiune de baza.
Balonare
Un alt simptom comun pe care oamenii cu intoleranta la gluten il raporteaza este balonarea. Acest simptom provoaca senzatie de abdomen umflat si disconfort, aceste manifestari fiind de obicei de durata. Oamenii pot simti, de asemenea, o acumulare de gaz.
Anumite alimente sau bauturi, cum ar fi legumele si bauturile carbogazoase, pot provoca balonare. Cu toate acestea, balonarea poate avea mai multe cauze.

In cazul persoanelor cu intoleranta la gluten, senzatia de balonare poate aparea foarte des si nu este neaparat provocata de cantitatea de alimente pe care o consuma.
Durere abdominala
In mod similar, durerile abdominale pot avea mai multe cauze diferite, de la gastroenterita, gaze abdominale (meteorism) si reflux gastroesofagian.
Cu toate acestea, persoanele cu intoleranta la gluten sustin ca de multe ori se confrunta cu dureri abdominale si fara un alt motiv evident.
Oboseala
Oboseala este un alt simptom care poate avea o multime de cauze diferite, dintre care multe nu au nicio legatura cu vreo afectiune medicala.
Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea senzatii persistente de oboseala care perturba functionarea zilnica a persoanelor afectate.
Greata
Persoanele cu intoleranta la gluten pot avea, de asemenea, senzatie de greata, in special dupa ce consuma alimente care contin gluten. Greata poate avea multe cauze, insa daca apare des dupa ce consumati alimente cu gluten, poate fi un semn de intoleranta la gluten.

Dureri de cap
Durerile de cap care apar regulat reprezinta un alt simptom cu care se pot confrunta persoanele cu intoleranta la gluten.
Alte simptome
Persoanele cu intoleranta la gluten pot prezenta mai multe dintre aceste simptome in mod regulat. Este posibil sa apara si alte simptome de intoleranta la gluten, desi sunt mai putin frecvente.
Conform unei recenzii din 2021, intoleranta la gluten poate provoca si urmatoarele semne si simptome:
-
dureri articulare
-
depresie
-
ceata cerebrala (“brain fog”)
-
fibromialgie
-
dermatita
-
anemie
Cauzele intolerantei la gluten
Cauzele exacte ale intolerantei la gluten nu sunt bine intelese. Unele cercetari arata ca aceste persoane ar putea sa nu fie sensibile la gluten, ci la un anumit carbohidrat care se gaseste in multe alimente. Corpul lor nu absoarbe carbohidratii asa cum ar trebui. Acestia raman in intestinele lor si fermenteaza, provocand aceasta afectiune.

Alte cercetari sugereaza ca graul ar putea afecta captuseala tractului digestiv la unii oameni. Din aceasta cauza, captuseala tractului digestiv nu permite de obicei eliminarea bacteriilor din intestine. Dar la persoanele cu intoleranta la gluten, captuseala poate sa nu functioneze asa cum ar trebui, permitand bacteriilor sa patrunda in sange sau ficat si provocand inflamatie.
Metode de tratament
Nu exista leac pentru intoleranta la gluten. Cu toate acestea, manifestarile acesteia pot fi ameliorate cu ajutorul dietei fara gluten. Luati legatura cu un furnizor de asistenta medicala si cu un dietetician pentru a stabili cea mai potrivita forma a dietei.
De asemenea, puteti discuta cu furnizorul de servicii medicale despre adaugarea de probiotice in alimentatie. Probioticele ajuta la cresterea nivelului de bacterii benefice din intestin. Acestea pot reduce simptomele de balonare, gaze sau constipatie.
Unele cercetari sugereaza ca anumite enzime pot ajuta la digerarea glutenului. Dar expertii inca investigheaza acaesta metode de tratament. Discutati cu specialistul inainte de a lua orice enzime.
Alimente de evitat
Profesionistii din domeniul sanatatii le pot recomanda persoanelor cu intoleranta la gluten sa evite orice aliment care contine gluten, cum ar fi:
-
graul si orice derivate ale graului
-
orzul, inclusiv maltul
-
secara
-
drojdia de bere
Aceasta politica de eliminare exclude multe tipuri diferite de alimente si bauturi. Cele mai comune alimente si bauturi care contin gluten sunt:
-
pastele
-
painea si produsele de panificatie
-
produsele de patiserie
-
taiteii
-
biscuitii
-
cerealele pentru micul dejun
-
clatitele
-
berea
-
bauturile din malt

Ar trebui sa reduceti sau sa eliminati glutenul din alimentatie?
Potrivit unei cercetari din 2023, prevalenta intolerantei la gluten poate varia intre 0,49 si 14,9% la adulti.
Simptomele asociate cu aceasta afectiune sunt larg raspandite si au multe cauze potentiale.
Unele persoane cu intoleranta la gluten pot observa ca situatia lor se remediaza dupa ce exclud complet glutenul din dieta. Cu toate acestea, unii oameni pot avea in continuare simptome chiar si dupa ce fac acest lucru.
Cum puteti reduce aportul de gluten?
In timp ce persoanele cu boala celiaca trebuie sa excluda glutenul din alimentatie imediat ce sunt diagnosticate cu aceasta afectiune, multi oameni cu intoleranta la gluten reduc treptat consumul de gluten, fara sa fie nevoiti sa-l elimine imediat.
De exemplu, puteti incepe prin a include o masa fara gluten pe zi, inainte de a adauga incet mai multe.
Unii oameni pot consuma cantitati mici de gluten fara a prezenta niciun simptom.
Referinte:
https://www.healthxchange.sg/food-nutrition/food-tips/eight-dietary-tips-gluten-intolerance
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21622-gluten-intolerance
https://www.healthline.com/nutrition/signs-you-are-gluten-intolerant
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322050