
Interactiunile medicamentoase constituire o problema care trebuie privita cu toata seriozitatea pentru ca pot afecta considerabil eficienta unui tratament, diminuand sau chiar anuland efectul medicamentelor administrate. De asemenea, este posibila si aparitia unor efecte secundare sau reactii adverse datorate tot interactiunii dintre substantele continute de medicamente si alte substante ajunse in organism din diferite surse.
Una dintre cele mai cunoscute interactiuni medicamentoase este probabil cea dintre antibiotice si alcool, foarte multi oameni fiind constienti de faptul ca nu trebuie sa consume bauturi alcoolice daca urmeaza un astfel de tratament. Acesta este doar un exemplu de interactiune medicamentoasa, insa exista multe astfel de incompatibilitati pe care le vom prezenta si le vom explica pe parcursul acestui articol.
Ce sunt interactiunile medicamentoase
Medicamentele contin substante active care actioneaza pe diferite cai in beneficiul organismului, facand ca tratamentul administrat sa dea rezultatele dorite. Specialistii in domeniu medical numesc interactiuni medicamentoase acele situatii in care actiunea unui medicament este modificata de alte substante care interfereaza cu substanta sau substantele active din medicamentul respectiv. Evident ca astfel scade eficienta tratamentului iar efectul medicamentului administrat poate fi chiar anulat in totalitate, cu consecinte negative usor de inteles in ceea ce priveste starea de sanatate a pacientului.
Nu doar eficienta tratamentului are de suferit, pentru ca unele interactiuni medicamentoase pot genera si reactii adverse manifestate prin tulburari digestive, eruptii cutanate, stari de ameteala, tulburari de ritm cardiac, in functie de natura substantelor care interactioneaza.
De asemenea in situatii grave viata pacientilor poate fi pusa in pericol in urma unor astfel de interactiuni medicamentoase, daca acestea genereaza substante toxice sau afecteaza grav functionarea unor organe vitale.
Tipuri de interactiuni medicamentoase
Interactiunile medicamentoase pot fi de mai multe feluri, in functie de provenienta substantelor care interfereaza cu efectul medicamentelor.
Interactiuni intre medicamente
Astfel de interactiuni apar atunci cand se administreaza mai multe medicamente in cadrul aceluiasi tratament. In acest caz, interactiunile medicamentoase au loc intre substantele din compozitia a doua sau chiar mai multe medicamente care isi pot amplifica sau diminua reciproc efectele. Spre exemplu, anticoagulantele reactioneaza mai usor cu substantele active din alte medicamente iar o astfel de interactiune poate creste riscul de hemoragii puternice prin amplificarea efectului anticoagulant sau pot favoriza formarea cheagurilor de sange prin diminuarea acestui efect.
Interactiuni intre medicamente si suplimente alimentare
Se intampla des ca pacientii sa-si administreze suplimente alimentare in timpul tratamentelor, considerandu-le benefice datorita aportului crescut de elemente nutritive si alte substante necesare organismului. Unele din aceste substante pot insa interactiona cu cele din medicamente, modificandu-le efectul.
De aceea este recomandat sa cereti sfatul medicului inainte de a lua astfel de suplimente in paralel cu un tratament medicamentos, chiar daca acestea se pot procura din farmacii fara prescriptie medicala.
Interactiuni dintre medicamente si alimente
Este tipul de interactiune medicamentoasa cel mai frecvent intalnit, dat fiind faptul ca exista o serie de alimente care influenteaza modul in care organismul metabolizeaza substantele active din medicamente. Cel mai bun exemplu il constituie citricele, care pot amplifica efectele unor medicamente prin faptul ca determina absorbtia in sange a unei cantitati mai mari de substanta activa.
Interactiuni dintre medicamente si alcool
Spuneam ca interactiunea dintre alcool si antibiotice este probabil cea mai cunoscuta, insa nu la fel de periculoasa precum cea dintre alcool si somnifere sau alte sedative, care poate fi chiar fatala daca se depasesc anumite doze. Si in cazul unor antibiotice alcoolul poate afecta eficienta tratamentului, suprasolicitand totodata si ficatul, care trebuie filtreze substantele din medicamente.
Factori care favorizeaza interactiunile medicamentoase
Exista o serie de factori favorizanti pentru interactiunile medicamentoase, dintre care multi pot fi evitati daca sunt cunoscuti dinainte, acesta fiind si motivul pentru care ii mentionam in cele ce urmeaza.
Automedicatia
De multe ori, pacientii care sufera de afectiuni usoare cum ar fi racelile si gripele specifice sezonului rece, apeleaza la automedicatie, administrandu-si medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, recomandate in tratarea afectiunilor respective. Se intampla adesea sa nu citeasca prospectul si sa nu ceara sfatul unui medic iar astfel nu iau cunostinta de posibilele interactiuni cu anumite alimente sau suplimente alimentare care ar trebui evitate pe durata tratamentului.
Afectiunile conice
Tratamentul pacientilor cu boli cronice presupune deseori administrarea mai multor medicamente, devenind si mai complex daca este vorba de mai multe afectiuni cumulate. Cu cat o persoana necesita mai multe medicamente, cu atat creste riscul unor interactiuni medicamentoase fie intre medicamentele administrate, fie intre acestea si alimente sau suplimente alimentare.
Varsta inaintata
Odata cu inaintarea in varsta, metabolismul devine mai lent astfel ca substantele din medicamente si cele din alimente sunt procesate mai greu, ceea ce creste sansele ca acestea sa interactioneze in organism.
Comunicarea defectuoasa dintre medic si pacient
Atunci cand medicul prescrie un tratament, chestioneaza pacientul in legatura cu alte medicamente sau suplimente pe care si le administreaza ori pe care si le-a administrat de curand, tocmai pentru a evita posibilei interactiuni medicamentoase. Se intampla uneori ca pacientii sa nu ofere informatiile complete si tocmai medicamentul pe care l-au omis sa fie cel care interactioneaza cu noul tratament prescris.
Cum pot fi prevenite interactiunile medicamentoase
In primul rand, este foarte important ca de fiecare data cand va administrati un medicament nou sa cititi cu atentie prospectul, care va contine informatii despre interactiunile medicamentoase, daca este cazul. Daca este vorba de un tratament prescris de medic, respectati intocmai recomandarile acestuia privind administrarea si dozajul. De asemenea, atunci cand acesta va chestioneaza in privinta altor tratamente pe care le urmati si a obiceiurilor zilnice este important sa mentionati atat medicamentele si suplimentele alimentare, cat si remediile naturiste precum ceaiurile sau tincturile, dar ti tabieturile zilnice cum ar fi consumul de cafea sau de alcool.
Pacientilor care urmeaza tratamente pe termen lung le este recomandat sa tina un mic jurnal in care sa noteze denumirile medicamentelor administrate, doza si frecventa precum si datele inceperii si finalizarii tratamentului. In acest mod le va fi mult mai usor sa isi informeze medicul in privinta medicamentelor administrate anterior.
Evitati automedicatia, chiar daca este vorba de medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala si de probleme usoare de sanatate, fiind recomandat sa cereti si sfatul unui medic inainte sa apelati la orice forma de tratament.
In cazul in care suspectati o interferenta medicamentoasa, nu intrerupeti tratamentul decat daca aceasta genereaza reactii adverse grave si adresati-va cat mai curand medicului care a prescris tratamentul prezentand cat mai detaliat simptomele suparatoare.