Durata tratamentului cu silimarina: ce trebuie sa stiti

Durata tratamentului cu silimarina: ce trebuie sa stiti Durata tratamentului cu silimarina: ce trebuie sa stiti

Ultima actualizare: 29 aprilie 2025

silimarina

Silimarina este unul din cele mai cunoscute suplimente alimentare benefice pentru sanatatea ficatului, recomandata atat pentru in tratamentul unor afectiuni hepatice, cat si in curele pentru detoxifiere dar si in scop preventiv. Inainte de a incepe o astfel de cura, multi se intreaba care este durata tratamentului cu silimarina, iar aceasta intrebare ne-a inspirat sa redactam materialul de fata. L-am considerat necesar pentru ca durata tratamentului cu silimarina variaza in functie de anumiti factori pe care ii vom expune in cele ce urmeaza, fiind totodata unul din aspectele importante care trebuie respectate pe parcursul unei astfel de cure.

Bineinteles, tot prin intermediul acestui articol veti putea care este durata tratamentului cu silimarina pentru fiecare din scopurile pentru care poate fi administrat.

Ce este silimarina  

Silimarina este un produs natural extras din semintele unei plante numite armurariu, dar careia se spune de obicei maracine sau scai. Semintele acestei plante aparent inutile contin o serie de compusi activi precum silibina, silidianina si silicristina care confera efectele benefice ale silimarinei. Aceasta face parte din categoria suplimentelor alimentare si este cunoscuta datorita beneficiilor asupra ficatului, avand efect hepatoprotector si antioxidant, stimuland regenerarea celulelor hepatice si productia de bila.

Poate fi procurata din farmacii sau magazine naturiste sub forma de capsule, tablete, extracte lichide sau ceaiuri, fiecare produs fiind insotit de un prospect in care pot fi gasite si precizari cu privire la durata tratamentului cu silimarina.

Ce factori influenteaza durata tratamentului cu silimarina

Spuneam ca durata tratamentului cu silimarina variaza de la caz la caz si este totodata un element important de care trebuie sa se tina seama pentru ca acest supliment administrat in exces poate avea efecte negative, iar intreruperea prematura a curei reduce beneficiile.

Primul si cel mai important aspect de care depinde durata tratamentului cu silimarina este scopul administrarii. Se poate administra ca tratament de sustinere a functiilor ficatului in cazul unor boli hepatice, in scopul detoxifierii ficatului sau pentru protejarea acestuia si prevenirea afectiunilor de care am amintit putin mai devreme. Pentru fiecare din aceste situatii durata, tratamentului cu silimarina este diferita.

Un alt factor care influenteaza acest aspect este dozajul, care variaza in general intre 140 si 420 de miligrame pe zi. Cu cat doza zilnica este mai mare, cu atat durata tratamentului cu silimarina trebuie sa fie mai scurta pentru a evita complicatiile ce pot aparea.

Dozajul depinde si de forma de administrare iar acesta este cel de-al treilea factor in functie de care se stabileste durata tratamentului cu silimarina.

silimarină

Care e durata tratamentului cu silimarina in functie de scopul vizat

Tratamentul cu silimarina este recomandat atat persoanelor care sufera de afectiuni hepatice acute sau cronice, cat si celor care vor sa evite astfel de probleme prin cure detoxifiante sau pur si simplu prin sustinerea functiilor hepatice pentru evitarea suprasolicitarii ficatului. Acesta este cel mai important criteriu in functie de care se stabileste durata tratamentului cu silimarina, care este diferita de la caz la caz, dupa cum vom arata in continuare.

Durata tratamentului cu silimarina impotriva afectiunilor hepatice acute

Hepatitele, intoxicatiile usoare si inflamatiile temporare ale ficatului sunt principalele afectiuni acute in cazul carora poate fi administrata silimarina cu scopul de a sustine regenerarea celulelor hepatice. In astfel de situatii, durata tratamentului cu silimarina este de 2-4 saptamani, timp suficient ca ficatul sa revina la capacitatea normala de functionare.

Durata tratamentului cu silimarina in afectiunile hepatice cronice

De aceasta data, problemele la nivelul ficatului sunt mai serioase iar acesta necesita tratament de sustinere pentru o perioada mai indelungata. Prin urmare, durata tratamentului cu silimarina se intinde in acest caz pe parcursul a 3-6 luni, principalele afectiuni cronice ale ficatului fiind hepatita cronica, steatoza hepatica, ciroza si cancerul hepatic.

Durata tratamentului cu silimarina in curele pentru detoxifiere

Una din functiile importante ale ficatului consta in curatarea sangelui de substantele toxice si reziduale pe care le retine in scopul eliminarii din organism. Atunci cand se confrunta cu o cantitate mare de astfel de toxine, acestea se acumuleaza in tesuturile hepatice ingreunand functionarea ficatului. Se intampla dupa o perioada indelungata cu o dieta dezechilibrata si nu foarte sanatoasa sau dupa un tratament prelungit cu medicamente, iar in astfel de situatii o cura cu silimarina este bine venita pentru ca ajuta ficatul sa elimine mai eficient toxinele.

In acest caz, durata tratamentului cu silimarina este de 1-2 luni si se recomanda ca o astfel de cura sa fie facuta primavara sau toamna.

Durata tratamentului cu silimarina in scop preventiv

Silimarina poate fi administrata si in scop preventiv, de aceasta data in doze mai mici, care sunt suficiente pentru a sustine functiile hepatice si a reduce riscul aparitiei unor probleme precum cele pe care le-am enumerat pana acum. O astfel de cura preventiva poate fi facuta de 2-3 ori pe an, in functie de stilul de viata si nivelul de solicitare a ficatului, iar durata tratamentului cu silimarina nu trebuie sa depaseasca doua luni.

De ce trebuie sa respectati cu strictete durata tratamentului cu silimarina

Chiar daca este un supliment alimentar si se elibereaza fara prescriptie medicala, silimarina nu poate fi administrata chiar la voia intamplarii. In primul rand, e recomandat sa cereti si sfatul unui medic inainte de a folosi un astfel de remediu si sa tineti cont de recomandarile acestuia, precum si de cele din prospectul care insoteste fiecare produs.

Silimarina nu actioneaza imediat, avand un efect cumulativ care se instaleaza treptat, iar aceasta explica de ce durata tratamentului se intinde pe o perioada mai lunga. Asadar, e nevoie de timp pentru ca silimarina sa-si puna in valoare beneficiile, fiind important ca tratamentul sa fie urmat fara intrerupere pe toata perioada. Chiar daca primele efecte pozitive se fac simtite mai devreme, tratamentul trebuie sa fie continuat pana la capat, pentru ca aceasta nu inseamna ca si-a atins pe deplin scopul.

De cealalta parte, este contraindicata si prelungirea tratamentului mai mult decat perioada recomandata, pentru ca administrata in exces, silimarina poate deveni nociva pentru ficat, pe care il suprasolicita. De asemenea, pot aparea tulburari digestive sau metabolice, iar administrarea prelungita poate face ca organismul sa dezvolte rezistenta la substantele active din silimarina. Prin urmare, chiar daca nu apar efecte adverse in cazul administrarii prelungite, suplimentul va deveni mai putin eficient pentru ca organismul nu va mai raspunde in aceeasi masura la tratament, ceea ce inseamna o reducere considerabila a beneficiilor.