Ingrijirea tenului sensibil poate fi realizata prin evitarea factorilor declansatori, agravanti, si prin aplicarea unei rutine zilnice de ingrijire a pielii cu probleme.
Un ten sensibil poate fi cauzat de alergii, temperaturi foarte ridicate sau scazute, exfolierea excesiva (ce afecteaza bariera de protectie a pielii), leziuni ale pielii, eczeme, dar si de alte afectiuni, cum ar fi rozaceea. Mai mult, tenul sensibil este asociat cu uscaciunea extrema a pielii, deoarece terminatiile nervoase de la nivelul acesteia nu mai sunt protejate corespunzator.
Sensibilitatea pielii se poate manifesta prin simptome diferite, de la iritatii, mancarimi (pruritul), roseata, furnicaturi, senzatie de „piele care tine” pana la senzatie de caldura sau de arsura. Toate se dezvolta, in general, ca un raspuns exacerbat in fata anumitor tipuri de stimuli care, in mod obisnuit, nu ar trebui sa declanseze reactii.
Pentru persoanele care au pielea sensibila si reactiva, farmacistii Catena recomanda RILASTIL DIFESA - Crema sterila pentru piele reactiva. Acest produs are o actiune protectoare, emolienta, calmanta si hranitoare, favorizand homeostazabarierei cutanate si reducand mancarimea sau senzatia de arsura. Este o crema sterila indicata persoanelor cu intoleranta la cosmeticele uzuale si cu predispozitie la alergii si eczeme.
Caracteristicile tenului sensibil
Hipersensibilitatea tenului este cauzata de reducerea pragului sau de toleranta. De reducerea tolerantei si, implicit, de sensibilitatea exacerbata sunt responsabili doi factori principali:
1. Tenul sensibil si intolerant nu mai prezinta aceeasi bariera puternica, cauzand deshidratarea pielii si patrunderea agentilor iritanti.
2. Tenul sensibil secreta, in exces, anumiti neuromediatori prin intermediul terminatiilor nervilor superficiali si citokine proinflamatorii. Astfel de secretii anormale stau la baza senzatiilor neplacute specifice tenului sensibil sau intolerant (caracterizat printr-o supraproductie de radicali liberi).
Inainte de respectarea unei rutine simple pentru ingrijirea tenului sensibil trebuie cunoscute, mai intai, caracteristicile unui ten sensibil:
-
Roseata, umflaturi, eruptii cutanate;
-
Descuamare si rugozitate;
-
Senzatie de mancarime, de arsura si de strangere a pielii;
-
Predispozitie la ruperea capilarelor sau a vaselor mici de sange la nivelul tenului;
-
Ten predispus la dezvoltarea eruptiilor cutanate, acnee si cosuri.
Pentru o curatare delicata a fetei si a ochilor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi RILASTIL DAILY CARE - Apa micelara calmanta. Este un produs destinat persoanelor cu piele sensibila si iritata, predispusa la roseata. Aceasta apa micelara este ideala pentru indepartarea machiajului, a impuritatilor si a reziduurilor, pentru ca nu altereaza pH – ul natural al pielii.
Sfaturi pentru ingrijirea corecta a tenului sensibil
Sensibilitatea tenului poate fi tinuta sub control prin evitarea factorilor declansatori si aplicarea unei rutine pentru ingrijirea tenului sensibil, folosind produse potrivite.
Produse de curatare calmante pentru ingrijirea tenului sensibil
Pentru ingrijirea tenului sensibil este esentiala utilizarea produselor calmante, destinate pielii cu probleme. Pentru spalarea zilnica a fetei sunt indicate produsele de igiena calmante, cu toleranta inalta, lipsite de parfum, exfolianti, efect de scrub, conservanti sau agenti tensioactivi. Produsele de curatare lichide, fara sapun, cu actiune usoara, au un potential mult mai mic de producere a iritatiilor cutanate, comparativ cu produsele de curatare pe baza de sapun. Tenul va fi uscat cu atentie, fara frecare, prin tapotare usoara, cu un prosop moale.
Produse de demachiere blande, fara sulfati, pentru ingrijirea tenului sensibil
In ritualul pentru ingrijirea tenului sensibil, demachierea zilnica este deosebit de importanta. Pe langa indepartarea machiajului, crema sau lotiunea demachianta curata tenul de celule moarte, agentii poluanti din mediu, mentinand porii liberi. Mai ales persoanele cu ten reactiv sunt sfatuite sa evite produsele de curatare care contin acizi alfa hidroxi (AHA) sau acizi beta hidroxi (BHA), optand, in schimb, pentru un produs de curatare bland, fara sulfati. La ingrijirea tenului sensibil, formulele pe baza de alcool, acizi si sulfat de sodiu trebuie scoase din calcul, deoarece toate pot deshidrata pielea.
Cel mai potrivit pentru ingrijirea tenului sensibil este un demachiant bland, pe baza de ulei, cu un pH echilibrat, intre 5 si 5.5, care nu va perturba bariera de protectie a pielii, hidratand-o.
Produse de hidratare pentru ingrijirea tenului sensibil
Pe langa blocarea umezelii si repararea barierii pielii, cremele hidratante previn imbatranirea prematura a tenului, calmeaza tenul sensibil, restabilesc lipidele de protectie si umiditatea naturala a pielii. In acest scop, se recomanda cremele hidratante fara parfum, special concepute pentru ingriirea tenului sensibil, lipsite de miros si coloranti artificiali care pot irita pielea.
Sunt recomandate, in schimb, cremele cu aloe vera, acid hialuronic sau acid lactic si cele care contin uleiuri benefice, cum ar fi ulei de masline, ulei de jojoba sau ulei de migdale, care tin sub control productia de sebum si calmeaza pielea.
Cremele cu glicerina, unt de shea si unt de cacao ajuta la ingrijirea tenului sensibil, gratie efectelor antioxidante asupra pielii sensibile. Un alt agent excelent de hidratare este vaselina, care blocheaza umiditatea, insa produsul nu este indicat pentru tenul predispus la acnee.
Produse cu protectie solara pentru ingrijirea tenului sensibil
Expunerea excesiva la soare poate deteriora celulele pielii, ducand, adesea, la eruptii cutanate si alte probleme. Se recomanda aplicarea unei creme de fata cu protectie solara inainte de a iesi din casa, un produs cu spectru larg, de preferat unul care contine oxid de zinc si oxid de titan. Cremele de protectie solara cu SPF 30 sau mai mare, care blocheaza eficient atat razele UVB, cat si UVA, compuse din filtre UV fotostabile sau fotostabilizate (etichetate ca „spectru larg”) sunt, de obicei, ideale.
Regim alimentar echilibrat pentru ingrijirea tenului sensibil
Alimentele cu efect antiiflamator si antioxidant contribuie semnificativ la ingrijirea tenului sensibil:
-
Fructe si legume bogate in polifenoli si antioxidanti benefici pentru un ten sensibil (mere, afine, struguri, rosii, legume cu frunze verzi);
-
Surse sanatoase de grasimi, inclusiv avocado, nuci, migdale si ulei de masline extravirgin;
-
Peste de apa rece, precum sardinele, somonul salbatic si heringul, bogati in acizi grasi Omega-3. Se consuma de doua ori pe saptamana; se administreaza, de asemenea, la sfatul specialistului, suplimente cu ulei de peste care contin EPA si DHA;
-
Carbohidrati sanatosi, inclusiv fasole, cereale integrale si dovleac;
-
Fructe si legume de culoare portocalie, care sunt bogate in vitamina A, cum ar fi morcovi, fructe tropicale, dovleac si cartofi dulci;
-
Surse alimentare de vitamine A si E, seleniu, zinc si antioxidanti.
Pentru ingrijirea tenului sensibil se recomanda, de asemenea, dieta mediteraneana, care implica un consum mai mare de legume, fructe, peste, cereale integrale, nuci si uleiuri sanatoase.
Totodata, pentru ingrijirea tenului sensibil, respectiv, combaterea reactiilor specifice tenului sensibil, exista grupuri de alimente care ar trebui evitate, inclusiv alimentele pe baza de gluten, cum ar fi sosul de soia, berea, painea din grau, cerealele si alte produse din secara, faina de grau si orz. In mod similar, se vor evita produsele din soia, vinul rosu, ouale si alimentele cu coloranti artificiali si conservanti.
Surse:
https://www.emedihealth.com/skin-beauty/more-skin-conditions/sensitive-skin-care-tips
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/routine-for-sensitive-skin#_noHeaderPrefixedContent
https://www.webmd.com/beauty/sensitive-skin-20-questions#1
https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/sensitive-skin-common-beauty-mistakes-to-avoid/
https://www.verywellhealth.com/what-is-sensitive-skin-5085561