In ciuda complexitatii sale, functionarea sistemului imunitar depinde de existenta unui echilibru delicat. Fumatul, oboseala, stresul, sedentarismul si mancarea consumata pe fuga sunt doar cativa dintre factorii care pot perturba organismul si favoriza imunitatea scazuta. De la oboseala si caderea parului pana la infectii urinare si la dorinta excesiva de a consuma dulciuri, corpul are capacitatea de a va transmite semnale cand ceva nu functioneaza asa cum ar trebui. Fiti fara grija! Exista cateva obiceiuri asupra carora va puteti concentra pentru a-i oferi sistemului imunitar elementele de care are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima si a lupta impotriva unei infectii sau a unei boli. Inainte de orice, cheia pentru a intari cu succes imunitatea scazuta este adoptarea unui stil de viata sanatos. Descoperiti in acest articol cateva lucruri esentiale despre sistemul imunitar care va vor ajuta sa va fortificati sanatatea si sa va bucurati de o stare generala de bine.
Cum functioneaza sistemul imunitar
Sistemul imunitar este o masinarie complexa care functioneaza non-stop cu scopul de a proteja organismul impotriva virusurilor, bacteriilor si parazitiilor. Pe langa faptul ca identifica, neutralizeaza si indeparteaza agentii patogeni, acesta actioneaza si asupra celulelor care, din diferite cauze, isi modifica structura. Din pacate, uneori, sistemul imunitar nu functioneaza asa cum ar trebui.
Alergiile reprezinta o reactie exagerata impotriva unor substante inofensive pe care, in mod normal, organismul ar trebui sa le tolereze. Spre exemplu, cand o persoana alergica intalneste particule de praf, mucegai sau polen, sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi de tip IgE care ataca alergenul. O astfel de reactie poate provoca: respiratie suieratoare, stranut, rinoree, prurit, secretie oculara apoasa etc.
In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar nu mai face diferenta intre substantele patogene si celulele organismului si considera ca fiind straina o anumita parte a corpului. Astfel, elibereaza autoanticorpi care ataca celulele sanatoase. Iata cateva exemple de afectiuni autoimune: diabet de tip 1, artrita reumatoida, boala celiaca, scleroza multipla, lupus, psoriazis etc.
Pe de alta parte, o imunitate scazuta reprezinta situatia in care organismul devine vulnerabil in fata infectiilor, inflamatiilor, tumorilor, celulelor canceroase si a altor probleme serioase de sanatate. Astfel de cazuri pot aparea atunci cand pacientul sufera un dezechilibru provocat de factori precum: stres, oboseala, alimentatie saraca in nutrienti, consum excesiv de alcool, fumat, obezitate, avansare in varsta, boli subiacente (spre exemplu, HIV/SIDA sau cancer), administrarea de antibiotice fara a tine cont de recomandarile specialistului, tratamente cu steroizi, chimioterapie, genetica, anumite produse de curatenie, poluare etc.
Structura sistemului imunitar
Organele care contribuie la sustinerea sistemului imunitar se numesc organe limfoide. Acestea influenteaza cresterea, dezvoltarea si eliberarea anumitor celule albe din sange numite limfocite.
Vasele de sange si vasele limfatice sunt parți importante ale organelor limfoide. Ele transporta limfocitele catre si din diferite zone ale corpului. Fiecare organ limfoid joaca un rol important in producerea si activarea limfocitelor:
-
polipii;
-
apendicele;
-
vasele de sange (artere, vene si capilare);
-
maduva osoasa;
-
ganglionii limfatici;
-
vase limfatice;
-
placile Peyer;
-
splina;
-
timusul;
-
amigdalele.
Celulele sistemului imunitar
Celulele, o parte esentiala a sistemului imunitar, calatoresc prin sange pentru a proteja organismul in fata infectiilor:
-
limfocitele B produc anticorpi care sunt, de fapt, proteine care blocheaza si anunta alte celule daca in organism a patruns un agent invadator;
-
limfocitele T CD8+ distrug celulele organismului care s-au deteriorat sau au fost infectate cu virusuri si bacterii; de asemenea, elimina celulele canceroase atunci cand le recunosc;
-
limfocitele CD4+ activeaza crearea de anticorpi de catre limfocitele B si, prin macrofage si limfocite TCD8+, duce la atacarea agentilor patogeni;
-
macrofagele inghit patogenii sau toxinele cu scopul de a le distruge; virusul HIV poate infecta si tamane in interiorul acestor celule;
-
celulele dendritice sunt considerate santinelele sistemului imunitar. In prezenta unor antigene straine activeaza limfocitele B si T;
-
neutrofilele inghit si distrug agentii patogeni care pot cauza infectii oportuniste. Aceste infectii, cauzate de microorganisme, nu declanseaza afectiuni in cazul unui subiect purtator, ci devin patogene in atunci cand exista imunodepresie;
-
celulele NL (Natural Killer) recunosc si elimina celulele infectate;
-
bazofilele şi eozinofilele sunt implicate in inflamarea si atacarea parazitilor.
Pentru sustinerea bunei functionari a sistemului imunitar, farmacistii Catena recomanda Naturalis Imunovit gummy. Acesta este un supliment alimentar benefic atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Sub forma unor jeleuri delicioase, produsul intareste organismul, creste absorbtia fierului, mentine metabolismul energetic normal si ajuta la dezvoltarea functiei cognitive.
Imunitate scazuta – manifestari si simptome
Principalul simptom care indica o imunitate scazuta este predispozitia la infectii.
Persoanele care o imunitate scazuta se pot imbolnavi mai des decat indivizii al caror sistem de aparare al organismului functioneaza la un nivel optim. Totodata, aceste boli pot fi mai severe sau mai greu de tratat decat in mod obisnuit. Astfel de pacienti se confrunta adesea cu infectii pe care, in mod normal, un sistem imunitar puternic le-ar putea indeparta: pneumonie, meningita, bronsita, infectii ale pielii etc.
Potrivit specialistilor, un adult are doua pana la trei episoade de raceala sau infectie pe an si se recupereaza in sapte pana la zece zile. Indivizii care au imunitate scazuta au tendinta de trece mai des prin astfel de experiente si pot avea nevoie de mai mult timp pentru a se insanatosi.
Semne care indica un sistem imunitar slabit:
-
raceli frecvente;
-
infectii respiratorii;
-
infectii urinare;
-
probleme digestive (balonare, constipatie, diaree frecventa);
-
vindecarea intarziata a ranilor;
-
oboseala constanta;
-
nivel ridicat de stres;
-
inflamatia organelor;
-
inflamatia ganglionilor limfatici;
-
anemie;
-
insomnie;
-
dureri musculare;
-
dureri articulare;
-
dureri de cap;
-
caderea parului;
-
consum excesiv de dulciuri;
-
herpes bucal;
-
zona zoster.
Farmacistii Catena recomanda Naturalis Vitamina D3 2000 UI, un supliment alimentar esential pentru mentinerea sanatatii oaselor si dintilor si pentru buna functionare a sistemului imunitar. De asemenea, acesta participa la procesul de diviziune celulara, mentine sanatatea oaselor si a dintilor si functia normala a sistemului muscular.
Cum sa actionati corect in caz de imunitate scazuta?
Daca ati identificat cel putin unul dintre semnele de mai sus inseamna ca e posibil sa aveti imunitate scazuta. In acest caz, pentru a evita agravarea situatiei, este recomandat sa tineti cont de cateva sfaturi:
Respectarea unei igiene adecvate
Spalatul pe maini reprezinta o regula de aur a vietii sanatoase inca dinaintea aparitiei pandemiei de coronavirus. Acest obicei trebuie sa intre in rutina de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Desi pare o actiune banala, spalarea frecventa a mainilor reprezinta una dintre cele mai usoare modalitati prin intermediul careia o persoana cu imunitate scazuta se poate mentine sanatoasa. Specialistii de la The Centers for Disease Control and Prevention recomanda ca igienizarea sa fie facuta astfel:
-
inainte, in timpul si dupa pregatirea meselor si gustarilor;
-
inainte de masa;
-
dupa suflarea nasului;
-
dupa stranut sau tuse (ar fi de preferat ca in astfel de cazuri sa folositi o batista pentru a evita contactul cu agentii patogeni pe care i-ati putea avea pe maini);
-
inainte si dupa tratarea unei rani;
-
dupa ce ati avut contact cu o persoana care nu se simte bine;
-
inainte si dupa ce folositi toaleta sau ajutati un copil sa o foloseasca;
-
inainte si dupa ce schimbati un scutec;
-
dupa ce ati atins un animal, hrana sau deseurile acestuia;
-
dupa atingerea gunoiului.
Gestionarea stresului
Stresul poate face ca o persoana cu imunitate scazuta sa devina si mai susceptibila decat in mod obisnuit la boli si infectii. Exista cateva modalitati care va pot ajuta sa gestionati lupta cu acest dusman:
-
yoga si meditatie;
-
practicarea unui hobby;
-
pastrarea legaturii cu prietenii si familia;
-
apelarea la un terapeut.
Acordarea de importanta somnului
Potrivit unui studiu publicat in publicatia SLEEP, privarea de somn are un efect similar stresului asupra sistemului imunitar. Lipsa somnului perturba productia normala de celule albe din sange, elemente cheie ale imunitatii.
Adultii ar trebui sa doarma cel putin sapte ore pe zi. Sugarii si copiii, in functie de varsta, au nevoie 8 - 17 ore de somn.
Evitarea oamenilor bolnavi
Persoanele care au o imunitate scazuta nu ar trebui sa stea in apropierea indivizilor raciti sau care au o alta infectie. Virusurile si alte boli infectioase se pot raspandi de la o persoana la alta chiar si prin intermediul unei simple conversatii. Pentru ca nu nu este intotdeauna posibil sa evitati interactiunea cu persoanele bolnave, incercati, pe cat posibil, sa intrerupeti contactul apropiat, cum ar fi imbratisarea, sarutul sau impartirea alimentelor si a bauturilor, pana la remedierea situatiei.
Amenintarea COVID-19
Chiar si atunci cand vaccinarea a avut loc, inclusiv cu noul vaccin, imbunatatit astfel incat sa ofere o protectie larga fata de tulpina originala si subvariantele Omicron BA.4 și BA.5, persoanele care au o imunitate scazuta prezinta un risc mai mare de a dezvolta simptome de COVID-19 dupa expunerea la virusul SARS-CoV-2. In astfel de cazuri, specialistii din domeniul sanatatii vin cu cateva recomandari pe care este indicat sa le aveti in vedere mai ales in perioadele in care autoritatile anunta cresterea incidentei imbolnavirilor:
-
evitati sa parasiti locuinta daca nu aveti nevoi urgente;
-
incercati sa evitati folosirea mijloacelor de transport in comun la ore varf;
-
spalati-va frecvent pe maini;
-
daca nu este posibil sa va spalati pe maini, folositi servetele umede sau lotiuni dezinfectante;
-
metineti o distanta de 2 metri fata de alte persoane;
-
solicitati ajutor medical daca apar probleme de sanatate;
-
purtati masca de protectie.
Dezinfectarea obiectelor de uz casnic
Germenii care au potentialul de a provoca boli pot trai pe anumite suprafete și obiecte din casa, cum ar fi clante, tastaturi si telecomenzi. O persoana poate reduce numarul de germeni care populeaza aceste obiecte dezinfectandu-le in mod regulat.
Adoptarea unei alimentatii sanatoase
O alimentatie sanatoasa poate imbunatati imunitatea scazuta a unei persoane. In astfel de cazuri, specialistii recomanda o dieta bogata in legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, proteine slabe si grasimi sanatoase. Iata cateva alimente al caror consum poate contribui la intarirea sistemului imunitar:
-
fructe de padure (afine, mure, macese, zmeura etc.);
-
fructe de soc;
-
citrice (grapefruit, portocale, clementine, mandarine, lamai, lime etc.);
-
rodie;
-
ardei gras rosu;
-
broccoli;
-
usturoi;
-
ghimbir;
-
ciuperci;
-
cartofi dulci;
-
spanac;
-
iaurt;
-
kefir;
-
migdale;
-
ciocolata neagra;
-
seminte de floarea-soarelui;
-
germeni de grau;
-
turmeric;
-
ceai verde;
-
papaya;
-
kiwi;
-
carne de pui;
-
somon;
-
ton;
-
sardine;
-
fructe de mare.
Administrarea de suplimente alimentare
Exista vitamine si minerale ale caror carente pot duce la o imunitate scazuta. Acest lucru poate fi identificat cu exactitate dupa efectuarea unor analize de sange. Pentru a trata deficitul, este posibil sa nu fie suficienta alimentatia. Medicul v-ar putea recomanda administrarea unor suplimente alimentare:
Activitatea fizica regulata
Exercitiile fizice regulate mentin organismul sănătos. Pe langa capacitatea de a intari o imunitate scazuta, miscarea duce la eliberarea de endorfine, hormoni care au capacitatea de a reduce stresul. Cu toate acestea, persoanele care au imunitatea scazuta trebuie sa evite antrenamentele fizice frecvente si intense sau exercitiile prelungite fara pauze de odihna.
Hidratarea corespunzatoare
Apa joaca multe roluri importante in organism, inclusiv sustinerea sistemului imunitar. Limfa, un lichid din sistemul circulator, este insarcinata cu transportarea celulelor imune importante care lupta împotriva infectiilor. Aceasta este formata, in mare parte, din apa. Deshidratarea incetineste miscarea limfei si, de multe ori, afecteaza sistemul imunitar. Chiar daca nu faceti miscare si nu transpirati, pierdeti apa, in mod constant, prin respiratie si prin urina.
Renuntarea la obiceiurile nocive
Fie ca este pasiv sau activ, fumatul favorizeaza o imunitate scazuta. Pe langa faptul ca slabeste organele, el ajuta agentii patogeni sa devina puternici si scade puterea de aparare a organismului.
Consumat in cantitati mici si regulate, alcoolul poate avea efecte benefice asupra organismului. Pe de alta parte, consumul excesiv slabeste sistemul imunitar si epuizeaza celulele immune.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279364/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101#the-immune-response
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324930#signs-and-symptoms
https://www.webmd.com/cold-and-flu/immune-system-disorders
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/primary-immunodeficiency/symptoms-causes/syc-20376905
https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00039
https://www.insider.com/low-immune-system
https://www.healthline.com/health/autoimmune-disorders
http://gtt-vih.org/files/active/1/InfoV_100_rum.pdf
https://academic.oup.com/sleep/article/35/7/933/2558879
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system