Iaurtul este unul dintre cele mai populare si apreciate produse lactate la nivel mondial. Este delicios, usor de mancat si poate fi consumat in multe moduri. Insa, cat de indicat este iaurtul? Intrebarea „este bun iaurtul pentru organism?” a ocupat ani de zile mintile celor care sunt atenti la sanatatea lor. Desi nu are puteri mistice, iaurtul este un plus laudabil la o alimentatie sanatoasa.
Iaurtul este facut din lapte care a fost fermentat cu anumite culturi (Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus, printre multe altele). Cand aceste bacterii intra in contact cu laptele, ele produc acid lactic, care ii confera iaurtului gustul intepator. Cu cat lasati iaurtul sa stea mai mult la temperatura camerei inainte de a-l consuma, cu atat bacteriile benefice se vor propaga intr-un mod rezonabil, desigur!
Iaurtul, etichetat ca „aliment functional”, prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, atat direct, cat si indirect. A fost asociat cu niveluri reduse de colesterol, densitate osoasa crescuta, sanatate dentara imbunatatita (datorita continutului de calciu) si chiar gestionarea greutatii (datorita continutului de probiotice).
Iaurtul este un produs lactat obtinut prin fermentarea laptelui cu o cultura bacteriana de iaurt. Ofera proteine si calciu si poate imbunatati nivelul de bacterii intestinale sanatoase (probiotice). Cu toate acestea, unele produse din iaurt sunt mai putin sanatoase decat altele.
Beneficiile pentru sanatate sunt variate. De exemplu, poate proteja impotriva osteoporozei, poate ameliora sindromul de intestin iritabil si poate sprijini digestia, insa acestea depind de tipul de iaurt consumat.
In schimb, unele tipuri de iaurt pot fi nesanatoase, din cauza adaosului de zahar si a metodelor de procesare.
Iaurtul este obtinut din lapte proaspat sau smantana. Este adesea mai intai pasteurizat, apoi fermentat cu diverse culturi de bacterii vii si incubat la o anumita temperatura, pentru a stimula inmultirea bacteriilor.
Culturile fermenteaza lactoza, zaharul natural care se gaseste in lapte, producand acid lactic, care confera iaurtului aroma sa distinctiva.
Valorile nutritionale ale iaurtului
Iaurtul contine o parte din aproape toti nutrientii de care organismul are nevoie. In primul rand, este renumit pentru continutul mare de calciu, un mineral necesar pentru sanatatea dintilor si oaselor. O singura cana de iaurt asigura 49% din necesarul zilnic de calciu.
De asemenea, este bogat in vitamine B, in special vitamina B12 si riboflavina, ambele putand proteja impotriva bolilor de inima si a anumitor defecte congenitale de tub neural.
O cana asigura, de asemenea, 28% din necesarul zilnic de fosfor, 10% din necesarul de magneziu si 12% din doza zilnica de potasiu. Aceste minerale sunt esentiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolism si sanatatea oaselor.
Un nutrient pe care iaurtul nu il contine in mod natural este vitamina D. De obicei, insa, producatorii adauga aceasta vitamina in iaurturi. Vitamina D promoveaza sanatatea oaselor si a sistemului imunitar si poate reduce riscul unor boli, cum ar fi afectiunile cardiace si depresia.
Beneficiile consumului de iaurt
Beneficiile iaurtului au fost dovedite de mult timp prin diferite studii si cercetari:
-
Poate ajuta la ameliorarea problemelor de digestie
Iaurtul este bogat in culturi active si probiotice care pot ajuta la ameliorarea afectiunilor gastrointestinale, cum ar fi intoleranta la lactoza, constipatia, diareea, cancerul de colon si bolile inflamatorii intestinale. S-a demonstrat ca unele tipuri de probiotice care se gasesc in iaurt, cum ar fi Bifidobacteria si Lactobacillus, reduc simptomele incomode ale problemelor de digestie.
-
Poate intari sistemul imunitar
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Viena, consumul de iaurt poate fi una dintre cele mai bune modalitati de a combate o raceala. Studiul a constatat ca femeile care au consumat zilnic iaurt au dezvoltat anticorpi impotriva infectiilor mult mai puternice si mai active decat inainte de a incepe sa manance iaurt.
Intr-un alt studiu asupra persoanelor in varsta, cercetatorii au descoperit ca durata tuturor bolilor a fost semnificativ mai mica la persoanele care au consumat un anumit probiotic gasit in laptele fermentat. Motivele pot fi atribuite continutului de minerale precum magneziu, seleniu si zinc, precum si tipurilor de iaurt imbogatite cu vitamine.
-
Poate imbunatati sanatatea oaselor
Calciul si vitamina D sunt doi nutrienti importanti care joaca un rol major in prevenirea osteoporozei si a altor probleme conexe. Multe produse lactate, cum ar fi unele iaurturi, sunt facute cu adaos de vitamina D si calciu, care mentin oasele sanatoase si puternice. Iaurtul poate contine, de asemenea, proteine, potasiu si fosfor, motiv pentru care consumul regulat de iaurt este foarte benefic pentru sanatatea oaselor.
-
Poate sustine procesul de slabire
Iaurtul este bogat in proteine si grasimi sanatoase, ceea ce il face un mic dejun hranitor sau o gustare foarte satioasa. In urma unui studiu s-a constatat ca persoanele care consuma un iaurt bogat in proteine ca o gustare de dupa-amiaza a crescut satietatea si a intarziat nevoia de a manca seara.
-
Beneficii pentru sanatatea inimii
Conform unui studiu, consumul regulat de lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, poate ajuta la scaderea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale. Expertii cred ca potasiul din iaurt poate elimina excesul de sodiu din organism. Ca atare, acest lucru poate reduce riscul de hipertensiune arteriala si poate aduce beneficii sanatatii pe termen lung a organismului.
-
Poate reduce riscul de diabet de tip 2
Cercetarile au aratat, de asemenea, ca iaurtul poate juca un rol in prevenirea diabetului de tip 2. Iaurtul contine proprietati unice, cum ar fi bacterii lactice, care pot influenta pozitiv microbiota intestinala si care pot avea au un rol in reducerea variabilitatii glicemice. Ca atare, poate ajuta la reducerea variatiilor dramatice ale nivelurilor de zahar din sange ale unei persoane.
-
Poate imbunatati sanatatea generala
Iaurtul contine o parte din aproape toti nutrientii de care organismul are nevoie. Este bogat in calciu si vitamine B, in special vitamina B12 si riboflavina, ambele protejand impotriva defectelor de sanatate. Mineralele precum magneziul si potasiul sunt, de asemenea, esentiale pentru mai multe procese biologice, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, metabolismul si sanatatea generala.
Metode de consum
Iata cateva sfaturi pentru a include iaurtul intr-o alimentatie sanatoasa si hranitoare:
-
Incepeti cu iaurt simplu, neindulcit si indulciti-l cu fructe, sos de mere sau cu o cantitate mica de sirop pur de artar sau miere.
-
Evitati deserturile prefabricate cu fructe si iaurt, deoarece acestea contin adesea zaharuri inutile adaugate.
-
Folositi iaurt in loc de unt sau ulei cand puneti anumite preparate la copt.
-
Folositi iaurt grecesc simplu in loc de smantana pentru a acoperi cartofii copti.
-
Un iaurt sanatos ar trebui sa aiba mai multe grame de proteine per portie decat zaharul.
Riscuri potentiale
Unii oameni, in special la cei cu intoleranta la lactoza sau alergie la lapte, trebuie sa fie precauti cand consuma iaurt, deoarece poate provoca efecte adverse.
Intoleranta la lactoza apare cand organismul nu produce lactaza, enzima necesara descompunerii lactozei, zaharul care se gaseste in lapte. Persoanele cu intoleranta la lactoza, care consuma produse lactate, pot dezvolta diferite simptome digestive, cum ar fi dureri abdominale si diaree. Prin urmare, cei cu intoleranta la lactoza ar putea fi nevoiti sa evite iaurtul.
Cu toate acestea, unele persoane care au intoleranta la lactoza pot fi capabile sa tolereze lactatele. O parte din lactoza se descompune in timpul productiei iaurtului, iar probioticele pot ajuta la digestia acesteia.
Produsele lactate contin cazeina si zer, proteine la care unii oameni sunt alergici. In aceste cazuri, laptele declanseaza anumite reactii adverse care pot varia, pornind de la urticarie si umflare si ajungang pana la anafilaxie, o problema medicala care pune viata in pericol.
Din acest motiv, cel mai bine este sa evitati iaurtul daca aveti alergie la lapte.
Zahar adaugat
Multe tipuri de iaurt contin cantitati mari de zahar adaugat, in special cele cu un continut scazut de grasimi. Excesul de zahar este asociat cu mai multe probleme de sanatate, cum ar fi diabetul si obezitatea.
Prin urmare, este important sa cititi etichetele alimentelor si sa retineti cand zaharul adaugat este listat printre ingrediente.
Referinte:
https://luxofood.com/7-health-benefits-of-yogurt-for-your-busy-life/
https://culturesforhealth.com/blogs/learn/is-yogurt-good-for-you-nutritional-facts
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-yogurt
https://www.medicalnewstoday.com/articles/295714
https://www.eatingwell.com/article/7962133/is-yogurt-healthy-heres-what-a-dietitian-has-to-say/
https://www.wellandgood.com/yogurt-benefits/