Hrana pentru creier: alimentele recomandate

Hrana pentru creier: alimentele recomandate Hrana pentru creier: alimentele recomandate

Ultima actualizare: 2 iunie 2021

Creierul este cel mai activ organ al corpului si o dieta echilibrata este extrem de importanta pentru a-l ajuta sa functioneze la capacitate maxima. De multe ori insa, sanatatea creierului este trecuta cu vederea.

Dean Sherzai, neurolog și director in cadrul Programului de Prevenirea a Alzheimerului de la Universitatea Loma Linda din SUA, a realizat un plan alimentar care sustine sanatatea creierului. Iata grupele de alimente, care, potrivit specialistului, nu ar trebui sa lipseasca din dieta.

Cerealele integrale

Alimentele precum ovazul, quinoa, orezul brun sau hrisca sunt deosebit de sanatoase pentru intregul organism (mai ales pentru digestie) datorita fibrelor pe care le contin. Acestea sunt partial descompuse in intestin, sub actiunea bacteriilor din microbiota locala, in diversi acizi grasi cu lant scurt, substante care influenteaza la distanta sanatatea creierului. In plus, ele sunt surse importante de vitamina B1 (tiamina), care este implicata in metabolismul glucidelor, sursa preferata de energie pentru creier. Este indicat sa consumati trei portii de cereale integrale pe zi.

Pentru un plus de fibre in alimentatie, farmacistii Catena recomanda FibroProtect de la Naturalis. Este un supliment alimentar care asigura un tranzit intestinal normal si ajuta la procesul de detoxifiere. Contine fibre de Psyllium, care confera rapid sanzatia de satietate, diminueaza absorbtia grasimilor si a zaharului din alimente. Acestea contribuie la mentinerea unor niveluri normale ale colesterolului si glicemiei.

Fructele de padure

Fructele de padure, precum afinele, murele si capsunile, contin antocianine, substante cu puternice efecte antioxidante si antiinflamatoare. Antocianinele au fost puse in legatura cu o activitate neuronala imbunatatita in zone ale creierului raspunzatoare de memorie. Totodata, par a avea un rol si in buna furnizare a glucozei catre creier. Ideal este să consumati o portie in fiecare zi (o jumatate de ceasca). Doar un consum continuu si sustinut poate fi urmat de efecte sanogenetice, deci asigurati-va ca si iarna aveti la dispozitie astfel de fructe. Ele isi pastreaza proprietatile in forma congelata, deci faceti rezerve din timp.

Cruciferele

Legumele din familia cruciferelor, cum sunt broccoli, conopida si varza de Bruxelles, contin substanțe cu efecte antiinflamatoare importante. Una dintre acestea este sulforafanul, care poate reduce afactarea neuronilor in urma impactului radicalilor liberi. Acesasta substanta are si un efect anti-aging semnificativ, el scazand metabolizarea aceticolinei, un neurotransmitator. Acetilcolina este necesara pentru memorie si invatare, pacientii cu Alzheimer, de exemplu, avand un nivel foarte scazut.

Pestele gras

El contine acizi grasi Omega-3 cu lant lung , EPA si DHA, implicati in multe procese din sistemul nervos central, cum ar fi exprimarea genelor care mediaza reducerea stresului oxidativ, productia de noi neuroni, fluxul sangvin normal si pastrarea nivelului normal de neurotransmitatori. Exista studii care sugereaza ca o dieta bogata in Omega-3 ar reduce riscul de dementa.

Farmacistii Catena recomanda Omega-3 Forte de la Naturalis. Contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos, contribuie la stimularea vitalitatii intelectuale si are rol in reducerea riscului cardiovascular. Contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” - LDL si mareste nivelul colesterolului „bun” - HDL.