Gripa, cunoscuta si sub denumirea de gripa sezoniera, este o boala respiratorie contagioasa, cauzata de virusurile gripale. Aceasta afecteaza caile respiratorii superioare si poate provoca simptome neplacute, cum ar fi febra, tusea, durerile de gat, congestia nazala, durerile musculare si senzatia de oboseala extrema.
Transmiterea gripei de la o persoana la alta se realizeaza prin picaturile de saliva sau mucus eliberate in aer, atunci cand persoana infectata tuseste, stranuta sau vorbeste. Aceste picaturi pot fi inhalate de alte persoane sau pot ajunge pe suprafete, unde pot supravietui cateva ore, facilitand raspandirea virusului.
Categorii de persoane vulnerabile
Anumite categorii de persoane sunt mai vulnerabile la complicatiile cauzate de gripa. Acestea includ:
1.Copiii mici
Copiii cu varsta sub 5 ani, in special cei sub 2 ani, prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii severe provocate de gripa. Sistemul lor imunitar este inca in curs de dezvoltare si, in consecinta, pot fi mai susceptibili la infectii severe.
Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere este un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop antitusiv, care sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator, incepand cu varsta de 3 ani.
2.Persoanele in varsta
Persoanele in varsta, in special cele cu varsta de peste 65 de ani, prezinta un risc crescut de complicatii grave cauzate de gripa. Capacitatea sistemului lor imunitar de a lupta impotriva infectiilor poate fi redusa, facandu-le mai susceptibile la infectii respiratorii severe.
3.Femeile gravide
Femeile gravide prezinta un risc crescut de complicatii in cazul infectarii cu virusul gripal. Gripa poate avea un impact negativ asupra sanatatii mamei si a dezvoltarii fatului.
4.Persoanele cu afectiuni medicale preexistente
Persoanele cu afectiuni medicale, cum ar fi astmul, diabetul, bolile cardiace sau afectiuni imunosupresoare, prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii severe ca urmare a gripei.
Complicatiile gripei
Gripa poate duce la complicații grave, care pot necesita spitalizare, pentru ca acestea pot fi chiar fatale. Printre complicatiile frecvente ale gripei se numara:
Pneumonia
Gripa poate slabi sistemul imunitar si respirator, deschizand calea pentru alte infectii, cum ar fi pneumonia, care poate pune viata in pericol.
Infectii ale urechii sau sinusurilor
In unele cazuri, gripa poate duce la infectii ale urechii sau sinusurilor, care pot provoca dureri intense si disconfort.
Suplimentul alimentar Septocalmin Islandica de la Naturalis contine extract de Cetraria islandica si protejeaza mucoasa orala si faringiana. Astfel, produsul recomandat de specialistii Catena formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale, are un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale si contine compusi care sustin sanatatea bronhiilor si ajuta in caz de tuse.
Exacerbarea afectiunilor medicale preexistente
Persoanele cu afectiuni medicale preexistente, cum ar fi astmul sau bolile cardiace, pot experimenta o agravare a simptomelor ca urmare a infectiei cu gripa.
Dezvoltarea complicatiilor respiratorii
Persoanele cu sistem imunitar slabit sau cu afectiuni respiratorii preexistente pot dezvolta complicatii grave ale cailor respiratorii, cum ar fi bronsita sau insuficienta respiratorie.
Dezechilibre electrolitice si deshidratare
Gripa poate provoca deshidratare si dezechilibre electrolitice, in special la copiii mici sau la persoanele in varsta, care pot necesita ingrijiri medicale urgente.Sfaturi pentru preventie
Preventia este cea mai buna modalitate de a evita gripa si complicatiile acesteia. In continuarea articolului sunt cateva sfaturi pentru a va proteja si pentru a preveni raspandirea gripei:
-
vaccinul antigripal este cel mai eficient mod de a preveni gripa. Este recomandat ca toate persoanele cu varsta de peste 6 luni sa primeasca vaccinul antigripal in fiecare sezon gripal;
-
spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde este un mod eficient de a preveni raspandirea virusului gripal si a altor infectii respiratorii;
-
daca sunteti intrati in contact direct cu cineva care are gripa, evitati apropierea si incurajati persoana bolnava sa ramana acasa, pentru a preveni raspandirea virusului;
-
atunci cand tusiti sau stranutati, acoperiti gura si nasul cu un servetel de hartie sau cu partea interioara a cotului, pentru a evita raspandirea picaturilor infectate in aer;
-
in timpul sezonului gripal, incercati sa evitati locurile aglomerate, mai ales daca sunteti in grupurile de risc;
-
un sistem imunitar puternic poate ajuta la prevenirea gripei. Asigurati-va ca aveti o alimentatie echilibrata, faceti exercitii fizice regulat si odihniti-va suficient.
Specialistii Catena recomanda ImunoSuport Ultra. Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D (50 mcg/2000 UI), vitamina C (500 mg) si zinc (10 mg), care actioneaza sinergic.Pentru a garanta eliberarea si absorbtia treptata a ingredientelor active continute, ImunoSuport Ultra utilizeaza o tehnologie speciala de eliberare prelungita, astfel incat organismul poate utiliza mai bine aportul de nutrienti.
Tratamentul gripelor si cand sa cautati ajutor specializat
In majoritatea cazurilor, gripa trece de la sine, cu odihna si hidratare constanta. Cu toate acestea, in cazurile severe sau in cazul aparitiei complicatiilor, este important sa cereti ajutor medical imediat. Specialistul va poate prescrie tratamente antivirale, care pot ajuta la scurtarea duratei si a gravitatii simptomelor.
Cand ar trebui sa cautati ajutor medical pentru gripa:
1. Daca aveti dificultati de respiratie sau senzatie de sufocare.
2. Daca simptomele gripale se agraveaza in loc sa se amelioreze dupa cateva zile.
3. Daca sunteti intr-unul dintre grupurile de risc, cum ar fi copiii mici, persoanele in varsta sau femeile gravide.
4. Daca aveti o afectiune medicala preexistenta, cum ar fi astmul sau bolile cardiace, care va pot pune intr-un grup de risc mai mare pentru complicatii.
5. Daca sunteti ingrijorat de sanatatea dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra.
Naturalis Imunovit gummy este un supliment alimentar, sub forma de jeleuri gumate, special creat pentru sustinerea bunei functionari a sistemului imunitar. Contine un amestec optim de nutrienti, vitamina C si zinc, care contribuie la intarirea organismului. Naturalis Imunovit gummy este un produs pentru intarirea imunitatii la copii.
Cum sa ingrijiti pe cineva cu gripa
Daca aveti pe cineva in familie sau in apropiere care are gripa, exista masuri pe care le puteti lua pentru a-i ajuta sa se simta mai bine si pentru a preveni raspandirea virusului. In cazul aparitiei gripei trebuie sa:
1. Oferiti persoanei bolnave suficient timp pentru odihna si recuperare. Odihna adecvata ajuta corpul sa lupte mai eficient impotriva infectiei.
2. Va asigurati ca persoana bolnava bea suficiente lichide, cum ar fi apa, ceaiuri calde sau supa. Hidratarea este importanta pentru a preveni deshidratarea si pentru a a elibera mucusul, ceea ce poate ameliora congestia nazala.
3. Daca este necesar, cereti sfatul medicului. Acesta poate recomanda medicamente pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi antipiretice pentru febra sau decongestionante pentru congestie nazala. Asigurati-va ca urmati instructiunile medicului cu privire la administrarea corecta a medicamentelor.
Importanta vaccinarii antigripale
Vaccinarea antigripala este cea mai eficienta metoda de prevenire a gripei si a complicatiilor sale. Vaccinul antigripal ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa lupte impotriva virusului gripal, protejandu-va astfel de infectie sau reducand gravitatea simptomelor in cazul in care sunteti expus la virus.
Cum spuneam si anterior, este recomandat ca toate persoanele cu varsta de peste 6 luni sa primeasca vaccinul antigripal anual, in special cele din grupurile de risc. Vaccinarea antigripala este importanta nu doar pentru protejarea propriei sanatati, ci si pentru protejarea celor din jurul nostru, inclusiv pe a celor mai vulnerabili, precum copiii mici, persoanele in varsta si femeile gravide.
Respectarea acestor sfaturi de preventie poate contribui semnificativ la protectia impotriva gripei si la mentinerea sanatatii dumneavoastre, dar si a celor dragi.
Surse:
https://www.cdc.gov/flu/symptoms/symptoms.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/syc-20351719
https://www.healthdirect.gov.au/flu