Ghidul adultului cu varicela (varsat de vant) - sfaturi pentru gestionarea simptomelor

Ghidul adultului cu varicela (varsat de vant) - sfaturi pentru gestionarea simptomelor Ghidul adultului cu varicela (varsat de vant) - sfaturi pentru gestionarea simptomelor

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2023

Desi varicela, cunoscuta si ca varsat de vant, este considerata o boala a copilariei, aceasta poate aparea si in cazul adultilor. In cazul lor, simptomele pot fi mai severe decat in cazul copiilor. Va puteti da seama daca aveti varicela (varsat de vant) daca incepeti sa observati pe piele numeroase puncte rosii care produc mancarimi si iritatii intense. Acestea pot aparea pe picioare, brate, gat, fata sau corp. Adultii care au avut varsat de vant in copilarie dezvolta de obicei imunitate la contractarea acestei boli contagioase mai tarziu. In acest articol, veti afla mai multe informatii despre simptomele pe care le puteti avea atunci cand aveti varicela si sfaturi despre cum le puteti gestiona.

 


Etapele in care apare varicela (varsat de vant)

Aparitia unor puncte rosii, care incep sa acumuleze lichid si care va mananca in mod excesiv pot reprezenta un semn evident de aparitie a varsatului de vant. Aceste bubite pot aparea oriunde pe corp. Varicela se dezvolta in trei etape. De asemenea, chiar daca o parte dintre bubite au depasit o prima etapa, noi puncte rosii pot aparea pe piele care vor parcurge intreg procesul de la inceput.

Etapa 1 in varicela (varsat de vant) - aparitia bubitelor

Va puteti da seama daca aveti varicela in momentul in care incepeti sa identificati pe corp aparitia unor bubite rosii care incep sa acumuleze lichid. Principalele semne care va vor ajuta sa confirmati ca aveti varsat de vant sunt urmatoarele:

  • punctele rosii pot aparea oriunde pe corp, inclusiv in interiorul gurii si in jurul organelor genitale, devenind extrem de dureroase;
  • bubitele se imprastie sau raman localizate intr-o zona restransa de pe corp;
  • culoarea acestora este rosie, roz, de culoare inchisa sau au aproape aceeasi culoare cu cea a pielii;
  • sunt dificil de identificat pe pielea mai inchisa de culoare.

Etapa 2 in varicela (varsat de vant) - acumulare lichid

Etapa a doua de manifestare a varicelei o reprezinta transformarea punctelor rosii in vezicule cu lichid. Acestea provoaca mancarimi intense si se pot sparge.

Etapa 3 in varicela (varsat de vant) - aparitia crustelor

Pe masura ce incep sa se vindece, bubitele se transforma. Unele dintre veziculele cu lichid incep sa aiba cruste. Unele dintre ele se indeparteaza mai usor, in timp ce altele inca au acumulari de lichid si necesita mai mult timp pentru vindecare.

Simptome specifice in varicela (varsat de vant) la adulti

Un adult care are varsat de vant poate experimenta aproape aceleasi simptome ca si in cazul copiilor, cu diferenta ca intensitatea acestora este mai ridicata. Pe langa aparitia punctelor rosii de pe piele, cele mai comune simptome sunt urmatoarele:

  • dureri musculare;
  • stare de oboseala;
  • tuse;
  • febra;
  • durere in gat.

 

Punctele rosii specifice varicelei apar prima data pe zona pieptului, spate si fata. Acestea se pot raspandi si in alte zone cum ar fi zona genitala sau pe pleoape. Ciclul de la aparitia punctelor rosii si pana la transformarea lor in cruste dureaza in medie o saptamana. De asemenea, este normal sa aveti bubite in diferite stadii de dezvoltare pe crop. In plus, chiar daca v-ati vaccinat impotriva varicelei, este in continuare posibil sa contactati boala, dar cu simptome mai usoare.

Sfaturi pentru gestionarea simptomelor de varicela (varsat de vant) la adulti

Varsatul de vant este o boala contagioasa care nu are un tratament specific. Asadar, ceea ce puteti sa faceti este sa asteptati ca boala sa treaca si sa va izolati pentru a nu-i infecta si pe cei din jur. Recomandarile medicului de tratament pentru varsat de vant se concentreaza pe ameliorarea simptomelor. Cele mai uzuale remedii pe care le puteti incerca sunt urmatoarele:

  • administrare de paracetamol pentru a reduce febra;
  • utilizarea de lotiuni cu calamina sau geluri racoritoare pentru a ameliora senzatia de mancarime specifica varsatului de vant.

Lotiunea cu calamina este foarte eficienta in ameliorarea simptomelor specifice varsatului de vant intrucat contine ingrediente ce au proprietati de ameliorare a mancarimii, inclusiv oxid de zinc. Puteti aplica aceasta lotiune cu ajutorul unui betisor pe zonele afectate. Nu este recomandat sa folositi acest tip de lotiune pe veziculele din zona ochilor.

Compresele cu ceai de musetel sunt foarte eficiente atunci cand aveti varicela. Musetelul este recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatoare si antiseptice atunci cand este aplica pe piele. Asadar, o solutie foarte buna ar fi sa folositi comprese inmuiate in ceai de musetel. Atunci cand folositi acest remediu, puteti sterge usor punctele rosii si veziculele pentru a ajuta vindecarea.

Chiar daca nivelul de mancarime este foarte ridicat, este recomandat sa va abtineti cat mai mult posibil din a va scarpina. In cazul in care nu mai rezistati, puteti sa va atingeti usor pe zonele cu bubite. De asemenea, este recomandat sa purtati haine cat mai lejere, din materiale organice, pentru a permite pielii sa respire si sa a diminua transpiratiile.

In concluzie, simptomele pe care le aveti ca adult atunci cand contactati varicela sau varsatul de vant pot fi destul de severe. Pentru a putea trece mai usor peste perioada de aparitie a punctelor rosii si transformarea lor in vezicule, este important sa urmati recomandarile medicului. In cazul in care aveti febra, puteti administra un medicament pentru a va ajuta sa reduceti temperatura. De asemenea, este important sa nu va scarpinati pentru a ajuta la procesul de vindecare si a reduce riscul de a ramane cu semne.

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/diagnosis-treatment/drc-20351287

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326178#vaccine

https://www.cdc.gov/chickenpox/about/prevention-treatment.html#:~:text=There%20are%20several%20things%20that,relieve%20some%20of%20the%20itching.

https://www.webmd.com/children/understanding-chickenpox-treatment

https://www.healthline.com/health/chickenpox-in-adults#recovery