In cazul persoanelor cu diabet, nivelul zaharului din sange (glicemie) poate fi constant mare. Odata cu trecerea timpului, acest lucru poate provoca daune suplimentare organismului.
Care sunt valorile ridicate ale zaharului din sange? Si de ce este atat de rea glicemia mare pentru organism? Ce inseamna o glicemie normala?
Glicemie normala - valori
Un om sanatos care nu a mancat timp de cel putin 8 ore ar trebui sa aiba sub 100 mg / dL. De asemenea, ar trebui sa aiba mai putin de 140 mg / dL la 2 ore dupa masa.
Glicemie normala in functie de perioada zilei
In timpul zilei, glicemia tinde sa atinga cel mai mic nivel chiar inainte de mese. Pentru majoritatea persoanelor care nu sufera de diabet, nivelul zaharului din sange inainte de mese variaza intre 70 si 80 mg / dL. In cazul anumitor oameni, valoarea normala este 60, in timp ce pentru altele este 90.
Ce inseamna, mai exact, un nivel scazut de glicemie?
Un nivel scazut al glicemiei variaza, de asemenea, foarte mult. In cazul multor oameni, glicemia nu scade niciodata sub 60, chiar daca nu mananca pentru un timp mai indelungat. In cazul persoanelor care urmeaza o anumita dieta sau care nu mananca nimic timp de aproximativ 16 ore (concept cunoscut sub denumirea de ”fasting”), ficatul mentine o glicemie normala transformand grasimile in zahar. In cazul altor persoane, insa, nivelul poate scadea ceva mai mult.
Ce trebuie sa stiti despre glicemie?
Glicemia reprezinta concentratia de zahar (glucoza serica) din sange. In Romania, glicemia este exprimata in miligrame pe decilitru (mg / dl), in timp ce in multe tari europene, este masurata in milimoli pe decilitru (mmol / dl).
Glicemia se numara printre cei mai importanti parametri sanguini care trebuie masurati, deoarece un nivel anormal poate provoca probleme grave de sanatate.
Controlul glicemic poate fi realizat prin mai multe mecanisme fiziologice. Nivelul zaharului din sange poate fluctua in urma acestor procese care se produc in organism:
-
Nivelul zaharului din sange atinge, de obicei, cel mai scazut punct de dimineata, dupa o noapte de somn si, prin urmare, dupa mai multe ore fara mancare.
-
Dupa masa, nivelul glicemic creste pe masura ce glucidele sunt descompuse in zaharuri mai simple, cum ar fi glucoza, si sunt absorbite din intestin in sange.
-
Nivelul glicemiei se reduce dupa ce facem exercitii fizice intense, pentru ca organismul foloseste zaharul din sange ca sursa de energie pentru activitatea musculara.
-
Consumul de zahar din sange este influentat si de temperaturile extrem de reci. Mai precis, frigul poate determina reducerea nivelului de glicemie.
-
De asemenea, nivelul de glicemie este influentat si de gluconeogeneza, un proces in care glucoza este produsa din surse non-glucidice, cum ar fi glicerolul, acizii grasi si aminoacizii glucogeni.
-
In urma unui alt proces biochimic numit glicogenoliza, glicogenul din ficat este transformat in glucoza, care este eliberata apoi in sange.
Glicemia este unul dintre cei mai importanti parametri in homeostazie, deoarece glucoza este utilizata pentru a produce si furniza energia metabolica necesara pentru multe functii celulare. Glicemia este reglata cu ajutorul mai multor hormoni importanti. Principalul hormon este insulina. Aceasta asigura absorbtia glucozei din celule atunci cand nivelul acesteia este ridicat. Un alt hormon cunoscut este glucagonul. Acesta are efectul opus si creste nivelul glicemiei atunci cand acesta este prea mic. Glucagonul asigura transformarea glicogenului din ficat in glucoza, care apoi este eliberata in sange. De asemenea, nivelul zaharului din sange poate creste si in urma administrarii de epinefrina, glucocorticoizi si steroizi.
Cu toate acestea, exista variante de a mentine glicemia sub control. De exemplu, recomandarea Catena este GlucoSuport Naturalis, un supliment alimentar care contine crom, zinc, extracte vegetale din Dud-alb, Gymnema Sylvestre Scortisoara care contribuie la o glicemie normala.
Cromul contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor si la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange. Zincul si extractul din frunze de Dud-alb contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor. Extractele de Scortisoara si de Gymnema Sylvestre sustin o glicemie normala.
Ce trebuie sa stiti despre glucoza?
Glucoza este cunoscuta de majoritatea oamenilor sub denumirea de zaharul din sange. Organismul are nevoie de glucoza pentru a-si pastra mecanismele la un nivel optim. Atunci cand glucoza are o valoare normala, nu resimtiti fizic acest lucru. Cand insa se abate de la limitele optime, acest lucru va provoca efecte nesanatoase asupra starii de sanatate. Pentru a mentine glicemia la un nivel sanatos, Catena recomanda Zuccarin, un supliment alimentar care contine picolinat de crom si extract din frunze de dud alb care contribuie la mentinerea concentratiilor normale de glucoza din sange si la metabolismul normal al grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Acest produs original din Scandinavia bazat pe cercetare proprie autentica contribuie la echilibrul glicemiei.
Deci, ce este glucoza, mai exact?
Glucoza este cel mai simplu dintre carbohidrati, fiind un monozaharid. Monozaharidele sunt cele mai simple zaharide. Glucoza nu este, insa, singurul monozaharid, in aceasta categorie intrand si fructoza, riboza si galactoza.
Glucoza, alaturi de grasimi, se numara printre principalele surse de energie ale organismului, sub forma de carbohidrati. Oamenii isi iau cantitatea de glucoza din fructe, paine, legume si lactate. Organismul are nevoie de alimente pentru a produce energia atat de necesara pentru a ramane in viata.
La fel ca multe alte lucruri, glucoza este esentiala pentru organism, insa trebuie sa existe la un nivel moderat in sange. Daca glucoza se afla la un nivel nesanatos sau scapat de sub control, organismul se poate confrunta cu probleme permanente si grave.
Cum este procesata glucoza de catre organism?
Intr-o situatie ideala, corpul proceseaza glucoza de mai multe ori pe zi. In timp ce mancam, organismul incepe imediat sa lucreze pentru a descompune glucoza. Procesarea alimentelor este facuta de enzime, cu ajutorul pancreasului. Pancreasul produce hormoni, cum ar fi insulina, fiind un organ cheie in procesul de descompunere a glucozei. Cand mancam, corpul ii transmite pancreasului ca trebuie sa elibereze insulina pentru a aduce zaharul din sange la un nivel normal.
In unele cazuri, insa, pancreasul nu functioneaza la parametri optimi. Una dintre cauzele diabetului este incapacitatea pancreasului de a produce insulina asa cum ar trebui. In acest caz, pentru a procesa si echilibra nivelul glucozei din organism, oamenii au nevoie de ajutor din exterior, cum ar fi injectiile cu insulina.
O alta cauza a diabetului este rezistenta la insulina, mai precis incapacitatea celulelor de a raspunde la insulina. In acest caz, ficatul nu recunoaste insulina din organism si continua sa elibereze cantitati inadecvate de glucoza. Ficatul este, de asemenea, o parte componenta importanta in procesul de mentinere sub control a zaharului, deoarece ajuta la depozitarea glucozei si, in plus, produce glucoza atunci cand este necesar.
In cazul in care organismul nu produce suficienta insulina, acest lucru poate duce la eliberarea acizilor grasi liberi din depozitele de grasimi. Acest proces poate provoca dezvoltarea afectiunii numite cetoacidoza. In cantitati mari, cetonele, care sunt reziduuri produse de ficat in momentul descompunerii grasimilor, pot fi toxice.
Valori glicemie
Valorile zaharului din sange reprezinta un ghid de referinta pentru gestionarea diabetului. Cele mai multe scheme de tratament pentru diabet vizeaza mentinerea zaharului din sange la un nivel cat mai aproape de normal. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, pacientii trebuie sa faca teste frecvente la domiciliu si la cabinetul medicului. Catena recomanda testele de automonitorizare Accu-Chek Active Glucose. Testele Accu-Chek Active sunt usor de manevrat si permit dozarea in afara glucometrului.
-
Actiune capilara - Actiunea capilara atrage sange in banda pentru o testare rapida si de incredere a glicemiei.
-
Dozare in afara glucometrului
Sangele poate fi aplicat pe test in afara glucometrului permitand o mai mare flexibilitate si este util in mod special persoanelor care au o problema cu dexteritatea.
Glicemie normala (adulti si copii)
Nivelul zaharului din sange se afla intr-o continua fluctuatie si se modifica pe tot parcursul zilei. In mod evident, glicemia are cel mai scazut nivel dimineata sau dupa o perioada mai lunga fara hrana. Apoi, nivelul zaharului din sange creste in timpul si dupa mese, pe masura ce organismul digera alimentele.
Glicemia poate creste din mai multe motive. Printre factorii declansatori se numara:
-
o masa copioasa
-
alte afectiuni
-
lipsa activitatii fizice
-
stresul
-
neadministrarea medicamentelor pentru diabet
Glicemie normala - adulti
Pentru adultii sanatosi, glicemia este cuprinsa in intervalul 74-106 mg/dl, dimineata, inainte de masa.
Glicemie normala – copii sub 6 ani
In cazul copiilor mai mici de 6 ani, o glicemie normala variaza intre 60 si 100 mg/dl.
Glicemie normala – copii 6-12 ani
Pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, o glicemie normala inainte de masa, dimineata, este de 60-100 mg/dl.
Glicemie normala – copii 13-17 ani
De asemenea, copiii cu varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani au o glicemie normala de 60-100 mg/dl dimineata, inainte de masa, si de cel mult 180 mg/dl in timpul zilei.
Glicemie mare (hiperglicemie)
O anumita cantitate de zahar din sange este produsa de ficat si muschi, insa cea mai mare parte provine din alimentele si bauturile care contin carbohidrati. Organismul elibereaza insulina pentru a mentine nivelul zaharului din sange la o valoare optima. Insulina este un hormon care le transmite celulelor corpului sa preia glucoza si sa o depoziteze.
In cazul in care organismul, prin intermediul pancreasului, nu produce suficienta insulina sau daca insulina nu functioneaza corect, nivelul glicemiei creste, cauzand hiperglicemie. O glicemie marita poate provoca probleme de sanatate.
Glicemie mica (hipoglicemie)
Glicemia scazuta, cunoscuta si sub denumirea de hipoglicemie, poate reprezenta o problema periculoasa de sanatate. Scaderea nivelului de zahar din sange poate aparea la persoanele diabetice care iau medicamente care cresc nivelul de insulina in organism.
Glicemia poate scadea daca aceste persoane iau prea multe medicamente, sar peste anumite mese, mananca mai putin decat de obicei sau fac exercitii fizice mai intense decat in mod normal.
Dupa cum mentionam, glucoza apare in sange in urma procesarii alimentelor si reprezinta o sursa importanta de energie pentru organism. Principala sursa de glucoza a organismului este reprezentata de carbohidrati, care sunt obtinuti din alimente precum cartofii, painea, orezul, cerealele, legumele, fructele si laptele.
In cazul in care mancati mai multa glucoza decat aveti nevoie, corpul o va stoca in ficat si muschi sau o va transforma in grasime, astfel incat sa poata transforma mai tarziu in energie pentru organism.
In lipsa unei cantitati suficiente de glucoza, corpul se confrunta cu anumite probleme de functionare. Pe termen scurt, persoanele care nu iau medicamente care cresc productia de insulina au suficienta glucoza acumulata pentru a-si mentine zaharul din sange la un nivel optim. In plus, daca este necesar, glucoza poate fi produsa si de ficat.
Cu toate acestea, in cazul celor care iau medicamente care sporesc productia de insulina, o scadere pe termen scurt a glicemiei poate provoca o multime de probleme. Medicii diagnosticheaza hipoglicemia atunci cand zaharul din sange scade sub 70 mg / dL. Pentru a preveni aparitia simptomelor mai grave, este nevoie de interventia cat mai rapida a medicului.
Semne ce indica o cadere de glicemie
Simptomele de glicemie scazuta pot aparea brusc, sub forma de:
-
tremuraturi
-
probleme de concentrare
-
vedere incetosata
-
foame
-
batai cardiace rapide
-
schimbari bruste de dispozitie
-
nervozitate brusca
-
oboseala inexplicabila
-
transpiratie
-
piele palida
-
durere de cap
-
pierderea cunostintei, convulsii, coma
-
ameteala
-
dificultati de somn
-
furnicaturi ale pielii
Unele persoane care se confrunta cu episoade frecvente de hipoglicemie nu realizeaza ca glicemia lor scade. Mai exact, nivelul zaharului din sange poate scadea fara sa observe. In acest caz, fara tratament imediat, aceste persoane pot sa lesine, sa aiba convulsii sau chiar sa intre in coma.
O glicemie foarte scazuta trebuie tratata de urgenta. Daca o persoana pe care o cunoasteti are diabet si se confrunta cu simptomele enumerate mai sus, spuneti-i sa manance sau sa bea 15 grame de carbohidrati usor digerabili. De exemplu, pot ingera:
-
1 lingura de zahar
-
1 jumatate de cana de suc
-
4 sau 5 biscuiti
-
3 sau 4 bomboane sau tablete de glucoza
-
1 lingura de miere
Daca o persoana se confrunta cu o criza puternica de hipoglicemie si devine, de exemplu, inconstienta, este important sa-i administrati un medicament numit glucagon si sa luati imediat legatura cu serviciile de urgenta.
Persoanele predispuse la hipoglicemie ar trebui sa primeasca din partea doctorului o prescriptie cu glucagon. In plus, nu trebuie sa-i administrati niciodata unei persoane inconstiente medicamente pe cale orala, deoarece acest lucru ar putea provoca sufocarea acesteia.
Simptome glicemie mare
Este bine-cunoscut faptul ca glicemia reprezinta combustibilul pentru organele si functiile corpului. Cu toate acestea, un nivel ridicat de zahar in sange nu asigura un impuls de energie. Ba mai mult, de multe ori se intampla opusul, din cauza faptului ca celulele organismului nu pot prelua zaharul din sange pentru a produce energie.
Care sunt semnele hiperglicemiei?
O persoana care are un nivel ridicat de zahar in sange se poate confrunta cu urmatoarele simptome:
-
senzatie extrema de sete sau foame
-
stare de somnolenta sau oboseala
-
urinare frecventa
-
vindecare lenta a ranilor si leziunilor
-
dureri de cap si alte tipuri de dureri
-
incapacitate de concentrare
-
vedere incetosata
-
gura uscata
-
balonare
O glicemie mare si o secretie insuficienta de insulina pot cauza cresterea nivelului de cetone si, implicit, cetoacidoza diabetica, o complicatie grava care necesita asistenta medicala urgenta. Cetonele apar in sange si urina atunci cand pancreasul secreta insuficienta insulina.
Daca apare cetoacidoza diabetica, pacientul poate experimenta:
-
dificultati de respiratie
-
deshidratare
-
confuzie si dezorientare
-
gust sau respiratie cu un parfum fructat
-
batai rapide ale inimii
-
varsaturi
-
coma
In aceasta situatie, de obicei, nivelul glicemiei al persoanei poate depasi valoarea de 250 ml / dL.
Nivelul de zahar din sange este ridicat in special dimineata, mai ales in cazul in care pacientul sufera de diabet. Aceste persoane au la dispozitie kit-uri de testare a glicemiei si a nivelurilor de cetone. Acestea pot fi cumparate inclusiv online pentru a fi utilizate acasa. Cu toate acestea, persoanele care banuiesc ca ar avea diabet ar trebui sa se adreseze mai intai unui medic specialist.
Cum afecteaza hiperglicemia organismul?
Cresterea nivelului de zahar in sange poate provoca o varietate de alte simptome si complicatii, cum ar fi.
-
Urinare si senzatie de sete extrema: zaharul in exces ajunge din sange in rinichi si in urina. Drept urmare, acest lucru atrage un consum si mai mare de apa, provocand urinari frecvente. Mai departe, acest lucru poate duce si la cresterea senzatiei de sete, in ciuda consumului suficient de lichide.
-
Pierdere in greutate: glicemia ridicata poate provoca pierderea inexplicabila sau brusca in greutate. Acest lucru se petrece din cauza faptului ca celulele organismului nu primesc glucoza de care au nevoie, iar corpul incepe sa ”arda” muschii si grasimile pentru a produce energie.
-
Amorteala si furnicaturi: de asemenea, glicemia ridicata poate provoca amorteala, senzatie de arsuri sau furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor. Acest lucru este cauzat de neuropatia diabetica, o complicatie a diabetului care se produce, de cele mai multe ori, dupa multi ani de hiperglicemie.
Sfaturi utile pentru a tine glicemia sub control
In majoritatea cazurilor, persoanele care sufera de diabet trebuie sa isi verifice zilnic nivelul zaharului din sange cu ajutorul unui glucometru. Acest dispozitiv ia o picatura de sange, printr-o intepatura in deget, si afiseaza nivelul glicemiei in doar cateva secunde.
Pentru a-si gestiona situatia, persoanele cu diabet de tip 1 vor fi nevoite sa-si administreze insulina, de obicei de cateva ori pe zi, in functie de recomandarile medicului.
In schimb, persoanele cu diabet de tip 2 sau diabet gestational ar putea fi nevoite sa isi schimbe alimentatia si sa faca mai multa miscare fizica. In plus, este posibil sa fie nevoie sa ia medicamente pe cale orala sau sa-si administreze insulina.
Cum va pregatiti pentru analiza de glicemie?
Pentru a-si testa glicemia, o persoana nu trebuie sa manance sau sa bea nimic, in afara de apa, timp de opt ore inainte de test. De aceea, aceasta analiza se face, in majoritatea cazurilor, dimineata, la prima ora.
Testele pe nemancate sunt mai frecvente, deoarece ofera rezultate mai precise si sunt mai usor de interpretat.
Inainte de test, persoana trebuie sa-i spuna medicului ce tipuri de medicamente ia de obicei, inclusiv cele fara prescriptie medicala si suplimente naturiste. Exista anumite medicamente care pot influenta nivelul glicemiei. De aceea, medicul poate solicita intreruperea unui anumit tratament inainte de testare. Printre medicamentele care pot influenta nivelul glicemiei se numara:
-
corticosteroizii
-
aspirina
-
diureticele
-
pilulele anticonceptionale
-
litiul
-
epinefrina
-
antipsihoticele
-
antidepresivele triciclice
-
inhibitorii monoaminooxidazei
-
fenitoina
-
medicamentele sulfonilureice
Glicemia poate creste temporar si in urma unor situatii extrem de stresante, cum ar fi:
-
interventia chirurgicala
-
trauma
-
accidentul vascular cerebral
-
infarctul
Persoanele care au trecut printr-un astfel de episod ar trebui sa-i spuna medicului acest lucru.
Proba de sange este recoltata printr-o intepatura foarte simpla in deget. Daca este nevoie de alte analize, medicul poate solicita recoltarea unei probe de sange din vena.
Referinte:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317536
https://www.singlecare.com/blog/normal-blood-glucose-levels/
https://www.webmd.com/diabetes/how-sugar-affects-diabetes
https://agamatrix.com/blog/normal-blood-sugar-level-chart/
https://diabetesstrong.com/what-are-normal-blood-sugar-levels/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/glucose-blood-test
https://www.healthline.com/health/glucose