Gastroenterita (virala si bacteriana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Gastroenterita (virala si bacteriana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament Gastroenterita (virala si bacteriana) – cauze, simptome, diagnostic si tratament

Ultima actualizare: 3 august 2022

gastroenterita-sau-enterocolita

Gastroenterita reprezinta inflamatia stomacului si intestinelor, cu simptome de la moderate la severe. Un virus, o bacterie sau un parazit poate cauza gastroenterita. Gastroenterita virala este mai des intalnita decat cea bacteriana si poate pune in pericol sanatatea, daca nu se actioneaza la timp. Simptomele in gastroenterita sunt diareea apoasa, greata, voma, crampele si durerile de stomac, durerile musculare si durerile de cap, febra nu foarte inalta. In functie de cauza, simptomele de gastroenterita virala apar la 1 – 3 zile de la infectie si pot dura pana la 14 zile. Deoarece simptomele sunt similare, este destul de usor sa confundati semnele gastroenteritei virale, bacteriene sau parazitare.

De obicei, pacientii isi revin destul de repede, insa in cazul bebelusilor, copiilor, seniorilor si persoanelor imunocompromise, recuperarea poate fi mai anevoioasa, mai ales deoarece afectiunea poate cauza deshidratare. Este foarte important sa va spalati foarte bine pe maini, sa nu folositi prosoape si alte obiecte la comun cu alte persoane, sa aveti tot timpul grija ce si unde mancati, mai ales in sezonul cald.


Gastroenterita (enterocolita) – informatii generale

Gastroenterita si enterocolita sunt termeni sinonimi in proportie de 90%, cu o mica diferenta – gastroenterita afecteaza mai mult intestinul subtire, in timp ce enterocolita vizeaza intestinul gros. Gastroenterita sau enterocolita poate sa apara din cauza bacteriilor, parazitilor, toxinelor si virusurilor. Forma virala de gastroenterita este cauzata de virusuri precum norovirusurile, rotavirusurile, adenovirusurile, coronavirusurile. Forma bacteriana are printre cauze infectiile cu E. coli, Salmonella, Campylobacter, Clostridium difficile. Diagonosticul se stabileste in urma evaluarii clinice si a analizelor recomandate de catre medicul specialist, iar principala complicatie este deshidratarea, mai ales in ceea ce priveste copiii.

Farmacistii Catena recomanda Levurin, ce combate eficient diareea acuta infectioasa, dar si pe cea care poate aparea din cauza tratamentelor cu antibiotice, precum infectia cu Clostridium difficile. Reduce problemele asociate cu gastroenterita virala si bacteriana.

Gastroenterita virala

Gastroenterita virala este cauzata de norovirusuri, rotavirusuri, adenovirusuri. Perioada de incubatie este de 24 – 60 de ore, iar durata infectiei, de 12 – 60 de ore. Din fericire, datorita vaccinului impotriva rotavirusului, rata gastroentritei asociate cu rotavirusul a scazut. Vaccinul se administreaza oral, incepand cu saptamana 6 de viata, in doua sau trei doze, si este optional.

Infectia cu norovirus

Norovirusurile sunt foarte contagioase si se pot transmite usor prin contactul cu persoane infectate, prin consumul de apa sau alimente contaminate sau prin atingerea suprafetelor. Simptomele sunt aceleasi pe care le-am mentionat anterior – diaree, greata, voma, dureri de stomac, febra, dureri de cap. Norovirusurile cauzeaza gastroenterita acuta.

EnteroFort este un supliment alimentar ce contribuie la refacerea echilibrului florei intestinale si la mentinerea unui tranzit intestinal normal. Stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar, are efect antiinflamator, ajuta la detoxifierea organismului si se poate administra si copiilor, incepand cu varsta de 3 ani.

Infectia cu rotavirus

Tot un virus contagios, rotavirusul provoaca si el enterocolita. Virusul se transmite pe cale fecal – orala, tocmai de aceea igiena riguroasa este recomandata. Infectia apare, de obicei, la doua zile dupa expunerea la virus si se manifesta prin febra, voma si 3 – 7 zile de diaree apoasa. Infectiile cu rotavirus sunt mai comune in cazul copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 35 de luni, mai ales cand sunt in colectivitati.

Infectia cu adenovirus

Adenovirusurile sunt un grup de virusuri comune, ce infecteaza mucoasa ochilor, caile respiratorii si plamanii, intestinele, tractul urinar si sistemul nervos. Simptomele frecvente sunt febra, tusea, durerile in gat, diareea. Adenovirusurile sunt mai frecvente in randul copiilor si se transmit de la persoana la persoana prin tuse sau stranut.

Infectia cu coronavirus

Coronavirusurile cauzeaza un spectru larg de boli in cazul oamenilor, printre care afectiuni respiratorii si enterice. Celulele epiteliale ale tractului digestiv si respirator sunt locurile principale de replicare pentru multe coronavirusuri.

Gastroenterita bacteriana

Gastroenterita bacteriana apare in urma consumului de apa si alimente contaminate cu bacterii si toxine. Simptomele principale in enterocolita sau gastroenterita bacteriana sunt diareea, crampele abdominale, greata, voma. Bacteriile raspunzatoare sunt E. coli, Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia enterocolitica. Depozitarea, manipularea incorecta si practicile necorespunzatoare de gatire a alimentelor pot duce la contaminarea acestora cu bacterii. Se caracterizeaza prin existenta diareii timp de mai mult de 3 zile, iar in caz de deshidratare severa, trebuie sa mergeti la medic.

Recomandarea farmacistilor Catena in cazul diareii virale sau bacteriene este EnteroFort capsule, supliment alimentar ce contine probiotice care mentin echilibrul florei intestinale. Are efect antiinflamator si stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar. Inulina ajuta la imbunatatirea digestiei si sustine activitatea bacteriilor benefice din intestin.

Infectia cu Salmonella

Cand este ingerata, Salmonella colonizeaza atat intestinul subtire, cat si pe cel gros, invadeaza mucoasa si se dezvolta. Perioada de incubatie este de 12 – 72 de ore, dar poate dura si mai mult. Simptomele in enterocolita provocata de Salmonella sunt diareea, crampele abdominale, febra si ocazional, starile de greata si voma. De obicei, diagnosticul se stabileste in urma analizei de coprocultura.

salmonella

Infectia cu Clostridium difficile

Clostridium difficile este o bacterie ce traieste, de obicei, nestingherita in intestin, alaturi de alte bacterii. Uneori insa, din cauza administrarii antibioticelor, echilibrul intestinal se poate modifica, aparand infectiile. Infectia se transmite usor de la o persoana la alta sau prin contactul cu obiecte infectate. Diagnosticul se stabileste dupa realizarea coproculturii.

Infectia cu E. coli

Bacteria Eschericia coli traieste tot in intestin, multe tulpini fiind insa inofensive. Altele pot insa cauza enterocolita, cu simptome suparatoare – diaree cu sange, dureri de stomac, greata, voma. Cea mai comuna modalitate de a contracta E. coli este consumul de apa contaminata, carne incorect gatita, lapte nepasteurizat sau fructe si legume nespalate.

Simptome si manifestari in enterocolita

Simptomele intalnite cel mai des in enterocolita sunt diareea, starea de greata, voma, lipsa poftei de mancare, crampele si durerile abdominale, febra, oboseala, umflarea abdomenului, deshidratarea, dezechilibrul electrolitic. Este foarte important ca pacientii care se confrunta cu gastroenterita sa urmeze o dieta adecvata si sa se hidrateze corespunzator, iar daca starea se inrautateste, sa mearga la medic.

Diagnosticul de gastroenterita/enterocolita

Diagnosticul de gastroenterita/enterocolita se stabileste in urma mai multor investigatii – se realizeaza examenul clinic, se recomanda o hemoleucograma completa, un examen de  coprocultura, precum si teste imagistice – CT sau RMN – ce pot indica semne ale inflamatiei intestinale, precum si alti markeri ai afectiunii.

Tratament gastroenterita virala

Focusul principal in ceea ce priveste tratamentul in gastroenterita virala este hidratarea, insa in cazuri severe se recomanda administrarea perfuziilor. De ajutor in diaree si voma pot fi si medicamentele de tip OTC, la recomandarea profesionistilor. Dieta trebuie sa se bazeze pe alimente precum orez fiert fara sare, cartofi, paine prajita, banane. Trebuie excluse alimentele bogate in grasimi, cofeina, alcoolul, dulciurile.

Tratament gastroenterita bacteriana

In ceea ce priveste tratamentul in gastroenterita bacteriana, aceasta trece de obicei de la sine, fara prea multe interventii. Este nevoie insa de odihna si de hidratare cu apa, ceaiuri neindulcite, compoturi facute in casa. Din cauza diareii si vomei, organismul pierde minerale precum sodiu, potasiu si calciu, de aceea se recomanda sarurile de rehidratare.

Sfaturi pentru preventie

Enterocolita sau gastroenterita poate fi prevenita prin spalatul mainilor, in special dupa utilizarea toaletei si inainte de a gati. Nu consumati produse care nu sunt gatite cum trebuie, fructe si legume nespalate si nu folositi la comun obiecte precum prosoape sau vesela, daca o persoana din casa se confrunta cu gastroneterita. Pe timp de vara, este foarte important sa aveti grija la sursele de gheata din sucuri si cocktailuri.