Specialistii estimeaza ca steatoza hepatica (ficat gras) afecteaza intre 20 si 30% din populatia Statelor Unite si a Europei. Surprinzator este faptul ca majoritatea oamenilor care au acest tip de boala hepatica nu prezinta simptome evidente de ficat gras. Multe persoane nu au nici cea mai mica idee ca au ficat gras pana nu isi fac analize (cum ar fi o tomografie computerizata sau o ecografie) pentru a verifica o alta problema de sanatate sau pana nu se confrunta cu semne evidente, cum ar fi durerea abdominala.
Exista doua tipuri principale de ficat gras: steatoza hepatica nonalcoolica si steatoza hepatica alcoolica. Unele persoane cu ficat gras resimt o stare acuta de oboseala sau disconfort abdominal usor, in timp ce altele nu prezinta niciun simptom. Printre semnele de ficat gras se numara, de asemenea, o senzatie de plenitudine in partea dreapta a abdomenului, stare de greata, scadere in greutate si lipsa poftei de mancare. Acestea sunt doar cateva dintre simptomele posibile ale ficatului gras.
Steatoza hepatica este periculoasa? Poate fi! Forma mai grava a steatozei hepatice nonalcoolice poarta denumirea de steatohepatita nonalcoolica. Aceasta afectiune provoaca inflamarea si deteriorarea ficatului. Potrivit specialistilor, steatohepatita nonalcoolica reprezinta una dintre principalele cauze ale cirozei la adulti.
Tipuri de ficat gras
Dupa cum mentionam, exista doua tipuri principale de ficat gras: ficat gras nonalcoolic si ficat gras alcoolic.
Steatoza hepatica nonalcoolica cuprinde, de asemenea, trei tipuri de afectiuni distincte: steatoza hepatica nonalcoolica, steatohepatita nonalcoolica si ficatul gras acut in sarcina.
Steatoza hepatica alcoolica include, de asemenea, steatoza hepatica alcoolica simpla si steatohepatita alcoolica.
Steatoza hepatica se produce, in majoritatea cazurilor, atunci cand in ficat exista mai mult de 5% grasime. Pentru a proteja sanatatea ficatului, puteti opta pentru suplimente, cum ar fi Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la scaderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea si regenerarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Benesio Hepafort ajuta la buna functionare a ficatului si sustine digestia. Protejeaza de efectele nocive generate de consumul de medicamente, alcool sau tigari. Contribuie la mentinerea nivelului normal al colesterolului si se recomanda in steatoza hepatica (ficat gras).
De asemenea, Catena recomanda Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar care are in compozitie silimarina si cinarina, substante bioactive recunoscute pentru efectele benefice asupra ficatului. Silimarina si cinarina protejeaza celulele hepatice impotriva stresului oxidativ, stimuleaza secretia biliara si contribuie la eliminarea toxinelor din organism.
Steatoza hepatica nonalcoolica (ficat gras nonalcoolic)
Steatoza hepatica nonalcoolica se dezvolta in momentul in care in ficatul unei persoane care nu consuma alcool in exces se acumuleaza grasime. Persoanele cu ficat gras care nu au antecedente de consum intens de alcool sunt diagnosticate, de obicei, cu steatoza hepatica nonalcoolica.
Daca acumularea de grasimi nu este insotita de inflamatii sau alte complicatii, afectiunea poarta denumirea de steatoza hepatica nonalcoolica simpla.
Steatohepatita nonalcoolica
Steatohepatita nonalcoolica este o forma de steatoza hepatica nonalcoolica. Aceasta apare atunci cand in ficat, pe langa o acumulare de grasime in exces, se produce si o inflamatie. Daca nu este tratata la timp, steatohepatita nonalcoolica poate cauza cicatrizarea tesuturilor ficatului. In cazurile grave, aceasta afectiune poate duce la ciroza si insuficienta hepatica.
Ficat gras acut in sarcina
Ficatul gras in sarcina este o complicatie rara, dar grava a sarcinii, a carei cauza nu a fost inca descoperita de specialisti.
De obicei, ficatul gras in sarcina apare in al treilea trimestru de sarcina. Afectiunea trebuie tratata de urgenta pentru ca, in caz contrar, sanatatea mamei si a fatului se afla in pericol.
In cazul in care o mamica este diagnosticata cu ficat gras in sarcina, medicul ar putea propune nasterea cat mai rapida a copilului. Mamica va fi pusa sub ingrijiri medicale timp de cateva zile dupa nastere. Ficatul isi va recapata sanatatea dupa cateva saptamani de la nastere.
Steatoza hepatica alcoolica (ficat gras alcoolic)
Este bine-cunoscut faptul ca alcoolul in exces deterioreaza ficatul. Daca este afectat, acest organ vital nu mai poate descompune corect grasimea. Din aceasta cauza, grasimea se acumuleaza in ficat, provocand steatoza hepatica alcoolica.
Daca ficatul gras nu a fost afectat de inflamatii sau alte complicatii, afectiunea poarta denumirea de steatoza hepatica alcoolica simpla (ficat gras alcoolic simplu).
Steatohepatita alcoolica
Steatohepatita alcoolica apare atunci cand ficatul afectat de grasimea excesiva devine inflamat. Aceasta afectiune mai poarta denumirea, de asemenea, de hepatita alcoolica.
Daca nu este tratata la timp, steatohepatita alcoolica poate provoca cicatrici la nivelul ficatului. Daca aceste cicatrici se agraveaza, se poate ajunge la ciroza. Aceasta afectiune periculoasa poate provoca, in cele din urma, insuficienta hepatica.
Pentru a trata steatoza hepatica alcoolica, este esential, in primul rand, ca pacientul sa nu mai consume alcool. Persoanele care se confrunta cu alcoolism sau probleme cu alcoolul pot primi consiliere psihologica sau alte tratamente specializate.
Ficat gras – cauze si factori declansatori
Steatoza hepatica se dezvolta atunci cand organismul produce prea multe grasimi sau cand acesta nu metabolizeaza bine grasimile. Drept urmare, excesul de grasime este depozitat in celulele hepatice, unde se acumuleaza si provoaca ficat gras.
Grasimea se poate acumula in ficat dintr-o multime de motive. De exemplu, consumul excesiv de alcool poate provoca steatoza hepatica alcoolica. In schimb, in cazul persoanelor care nu consuma alcool in exces, cauza steatozei hepatice nu este foarte clara. Persoanele care se confrunta cu ficat gras pot apela la ajutorul suplimentelor alimentare, numai sub indrumarea medicului. Un astfel de produs eficient este Steablock, un supliment alimentar care contribuie la buna functionare a ficatului.
Produsul reduce efectele negative ale steatozei hepatice de tip 1, 2 sau 3 in afectiuni precum sindrom metabolic, dislipidemie sau diabet. Este un protector hepatic care contribuie, datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica. Actiunea SteaBlock se datoreaza formulei inovative ce cuprinde trei ingrediente cu efect benefic asupra celulelor hepatice.
Unul sau mai multi dintre urmatorii factori pot creste riscul de ficat gras:
-
obezitatea
-
rezistenta la insulina
-
glicemia ridicata
-
nivelurile ridicate de grasime, in special de trigliceride, in sange
Printre cauzele mai putin frecvente se numara:
-
unele tipuri de infectii, cum ar fi hepatita C
-
sarcina
-
expunerea la anumite toxine
-
scadere rapida in greutate
-
efecte secundare ale unor tipuri de medicamente, cum ar fi metotrexatul, tamoxifenul, amiodorona si acidul valproic
De asemenea, in cazul anumitor persoane, chiar si mostenirea genetica poate creste riscul de a dezvolta ficat gras. Protejati-va ficatul cu ajutorul Livuron Forte, un supliment nutritiv natural cu rol in detoxifiere, protectie antioxidanta si mentinerea sanatatii generale a ficatului.
Ficat gras – simptome si manifestari
Medicii spun despre ficatul gras ca este o boala tacuta, din cauza faptului ca de multe ori nu provoaca niciun simptom, nici dupa ce boala ajunge intr-un stadiu mai avansat.
Cu toate acestea, steatoza hepatica poate mari ficatul, lucru care poate provoca dureri sau disconfort in partea dreapta sus a abdomenului.
Printre primele simptome care pot aparea se numara:
-
pierderea poftei de mancare
-
senzatie de rau sau varsaturi
-
pierdere in greutate
-
oboseala
Diagnosticul de ficat gras (steatoza hepatica)
Pentru a diagnostica ficatul gras, medicul efectueaza o examinare fizica si unul sau mai multe teste.
Examen fizic
Pentru a verifica daca ficatul este inflamat, medicul poate apasa pe abdomen. Daca ficatul este marit, se va simti la palpare. Exista insa posibilitatea ca ficatul sa fie inflamat fara sa fie marit.
Analize de sange necesare pentru diagnosticul de steatoza hepatica
In multe cazuri, steatoza hepatica este diagnosticata dupa ce, in urma analizelor de sange, se gasesc niveluri crescute ale enzimelor hepatice. Pentru a verifica nivelul enzimelor hepatice, medicul poate efectua alanin aminotransferaza sanguina (ALT) si aspartat aminotransferaza (AST).
Un nivel crescut al enzimelor hepatice arata ca ficatul este inflamat. Ficatul gras poate fi o cauza a inflamatiei hepatice, insa nu este singura.
Daca se demonstreaza ca nivelul enzimelor hepatice este ridicat, specialistul va solicita, cel mai probabil, teste suplimentare pentru a descoperi cauza inflamatiei.
Studii de imagistica
Medicul poate realiza unul sau mai multe dintre urmatoarele teste imagistice pentru a descoperi excesul de grasime sau alte probleme hepatice:
-
ecografie
-
RMN
-
tomografie computerizata (CT)
Biopsia hepatica
Cea mai buna modalitate de a determina gravitatea bolilor hepatice este biopsia hepatica. In timpul acestei proceduri, medicul introduce un ac in ficat si recolteaza o bucata de tesut pentru examinare. Biopsia se face sub anestezie locala.
Acest test poate ajuta la determinarea ficatului gras, dar si a cicatricilor hepatice.
Tratamentul pentru ficat gras
In prezent, nu exista medicamente care sa trateze steatoza hepatica nonalcoolica. Cu toate acestea, in functie de stadiul bolii, aceasta poate fi reversibila. Simptomele pot fi ameliorate prin reducerea treptata a greutatii corporale cu cel putin 7-10%.
In schimb, pierderea prea rapida in greutate poate agrava steatoza nonalcoolica. Pentru a slabi treptat este important sa urmati o dieta echilibrata si sa faceti sport in mod regulat.
De asemenea, persoanele care sufera de ficat gras alcoolic pot inversa leziunile si inflamatiile hepatice sau pot preveni agravarea acestora neconsumand alcool. Renuntarea la alcool nu va inversa, insa, si ciroza.
In cazul anumitor persoane, abstinenta alcoolica poate reprezenta o adevarata provocare. Aceste persoane pot apela, insa, la ajutorul unui medic care le poate sfatui cum sa renunte la acest viciu intr-un mod sigur si sustinut.
Printre complicatiile steatohepatitei nonalcoolice si ale steatozei hepatice alcoolice se numara ciroza si insuficienta hepatica. Pacientii cu insuficienta hepatica au nevoie, de obicei, de un transplant de ficat.
Regimul alimentar adecvat in steatoza hepatica
Persoanele cu ficat gras trebuie sa-si modifice dieta pentru a-si trata afectiunea si pentru a reduce riscul de complicatii. De exemplu, o persoana care se confrunta cu ficat gras trebuie sa:
-
Nu consume alcool.
-
Urmeze o dieta bogata in alimente vegetale, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele si cerealele integrale.
-
Consume cat mai putini carbohidrati rafinati, precum dulciurile, orezul alb, painea alba, alte produse din cereale rafinate.
-
Limiteze consumul de grasimi saturate. Acestea se gasesc in carnea rosie si in multe alte produse de origine animala.
-
Sa nu consume grasimi trans, care se gasesc in multe alimente procesate.
De asemenea, medicul ar putea recomanda reducerea caloriilor din dieta pentru a pierde in greutate.
Ficat gras – complicatii
Cea mai grava complicatie a ficatului gras este ciroza, o afectiune caracterizata de cicatrizarea severa a acestui organ, a carui functie se deterioreaza din ce in ce mai mult. Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, aproximativ 20% dintre persoanele cu steatohepatita nonalcoolica vor dezvolta ciroza, ceea ce poate duce la:
-
acumulare de lichid in abdomen
-
umflarea venelor esofagiene, care se pot rupe si pot sangera
-
confuzie, somnolenta si vorbire neclara
-
cancer hepatic
-
insuficienta hepatica in stadiu final (ficatul a incetat sa functioneze)
-
necesitatea efectuarii unui transplant de ficat
Metode de preventie
Adoptarea unui stil de viata sanatos este principala cale de a preveni simptomele de ficat gras.
-
Limitati consumul sau evitati complet alcoolul.
-
Pastrati o greutate sanatoasa.
-
Consumati alimente bogate in nutrienti, cu continut scazut de grasimi saturate, grasimi trans si carbohidrati rafinati.
-
Tineti glicemia, nivelul trigliceridelor si nivelul colesterolului sub control.
-
Faceti cel putin 30 de minute de miscare pe zi.
Referinte:
https://draxe.com/health/fatty-liver-disease/
https://www.healthline.com/health/fatty-liver
https://www.medicalnewstoday.com/articles/fatty-liver