Durerea in gat poate aparea in orice moment si poate avea la baza o serie de motive. Faringita este o inflamatie a membranelor mucoase care captusesc partea din spate a gatului, denumita faringe. Aceasta inflamatie poate provoca mai multe simptome, cum ar fi disconfort, uscaciune si senzatii neplacute la inghitire.
Aceasta problema medicala poate fi cauzata de infectiile virale, cum ar fi raceala obisnuita, dar si de o infectie cu bacteria Streptococcus pyogenes, cunoscuta si sub numele de streptococul din grupa A.
Faringita este o afectiune foarte frecventa si de cele mai multe ori nu reprezinta un motiv de ingrijorare. In majoritatea cazurilor, faringita virala se vindeca de la sine in aproximativ o saptamana. Cu toate acestea, este important sa descoperiti cauza inflamatiei pentru a primi cele mai bune variante de tratament.
Pe langa medicamente, aceasta afectiune poate fi ameliorata si cu ajutorul remediilor naturiste, cum ar fi mierea si vitamina C. Exista, de asemenea, uleiuri esentiale care pot fi administrate atat intern, cat si local pentru a incetini inmultirea bacteriilor si pentru a reduce inflamatia si congestia.
Ce este faringita?
Faringita este o afectiune care se manifesta prin durere sau iritatie la nivelul gatului care de cele mai multe ori se agraveaza la inghitire. Cea mai frecventa cauza a faringitei este o infectie virala, cum ar fi raceala sau gripa. In majoritatea cazurilor, faringita virala se vindeca de la sine.
Faringita streptococica este o forma mai putin frecventa, fiind cauzata de bacterii. Aceasta afectiune este tratata cu antibiotice pentru a preveni complicatiile. Alte forme mai putin frecvente ale faringitei ar putea necesita un tratament mai complex. Medicii ar putea recomanda inclusiv produse alternative, cum ar fi Naturalis Septocalmin forte, un supliment alimentar, fara zahar, sub forma de drajeuri de supt care contribuie la calmarea gatului iritat. Prin formula complexa cu 8 substante bioactive, pe baza de vitamina C, uleiuri esentiale si extracte naturale, Septocalmin Forte este un remediu pentru durere in gat care are un efect rapid datorita formei farmaceutice.
Faringita – manifestari si simptomatologie
Simptomele faringitei difera in functie de cauza. Printre semnele faringitei se numara:
-
durere in gat
-
ganglioni inflamati
-
durere care se agraveaza in timpul inghitirii sau vorbirii
-
raguseala
-
probleme la inghitire
-
amigdale umflate si rosii
-
pete albe sau puroi care se observa pe amigdale
Infectiile care provoaca faringita pot provoca si alte semne si simptome, cum ar fi:
-
febra
-
tuse
-
stranut
-
secretii nazale
-
dureri de corp
-
durere de cap
-
greata sau varsaturi
Pentru a ameliora simptomele faringitei, puteti apela la suplimentele alimentare, cum ar fi Naturalis Septocalmin Islandica, un produs care formeaza o pelicula antibacteriana la nivelul cavitatii bucale si care are un efect calmant asupra gatului, faringelui si corzilor vocale.
Durata perioadei contagioase depinde si de cauza problemei medicale. Daca pacientul sufera de o infectie virala, va fi contagios pana la disparitia febrei. In schimb, in cazul faringitei streptococice, perioada de contagiozitate se incheie dupa 24 de ore de la inceperea tratamentului cu antibiotice.
De obicei, raceala obisnuita dureaza mai putin de 10 zile. Simptomele racelii, printre care febra, pot atinge varful dupa 3-5 zile.
Cauzele si factorii de risc ai faringitei
In cele mai multe cazuri, faringita este cauzata de o infectie virala, cum ar fi:
-
infectia cu rinovirus, coronavirus sau virusuri paragripale, care provoaca raceala comuna
-
infectia cu adenovirus, care poate cauza conjunctivita si raceala comuna
-
gripa
Virusul Epstein-Barr, care provoaca mononucleoza
Mononucleoza este o infectie virala contagioasa care provoaca o serie de simptome asemanatoare gripei. Virusul se poate raspandi prin contactul cu saliva unei persoane infectate, prin tuse si stranut sau prin sarut. Cunoscuta si sub denumirea de boala sarutului, mononucleoza este mai frecventa in randul adolescentilor si adultilor tineri, cu toate ca si copiii pot fi afectati.
Cu toate ca se intampla mai rar, faringita poate fi cauzata si de o infectie bacteriana. Bacteriile Streptococcus din grupa A provoaca faringita la copii in proportie de 20-40% dintre cazuri. Acest tip poarta denumirea de faringita streptococica.
Pentru a calma tusea produsa de faringita, oamenii pot incerca Coughend sirop de tuse fara zahar, un produs natural recomandat in tratamentul afectiunilor cailor respiratorii. Coughend sirop de tuse fara zahar trateaza raguseala si iritatiile provocate de tuse, calmeaza gatul si caile respiratorii si reduce senzatia de uscaciune. Coughend sirop fara zahar are actiune expectoranta, fluidizand mucusul si favorizand eliminarea acestuia. Decongestioneaza caile respiratorii si amelioreaza simptomele in toate tipurile de tuse: productiva, uscata si convulsiva.
Alte infectii bacteriene care pot provoca faringita sunt:
-
streptococii din grupa C si G
-
gonoreea
-
chlamydia
-
mycoplasma pneumoniae
Factori de risc
Factorii care pot creste riscul de faringita sunt:
-
fumatul sau expunerea la fumatul pasiv
-
antecedentele de alergii
-
antecedentele de sinuzite frecvente
Modalitati de transmisie
Atat formele virale, cat si cele bacteriene de faringita sunt contagioase. Germenii care provoaca aceasta afectiune se regasesc de obicei in nas si gat. Cand o persoana care sufera de aceasta afectiune tuseste sau stranuta, elibereaza in aer picaturi mici care contin virusurile sau bacteriile infectioase. O persoana se poate infecta daca:
-
inspira aceste picaturi minuscule
-
atinge obiectele contaminate si apoi isi atinge fata
-
consuma alimente si bauturi contaminate
Din fericire, exista metode de ameliorare a simptomelor faringitei, cum ar fi Naturalis Bronhosuport - 7 plante + miere, un supliment alimentar, fara zahar, cu miere, sub forma de sirop, care are rol antitusiv, sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator.
Faringita – remedii si tratament
Medicii recomanda tratamentul in functie de cauza de baza a faringitei. De exemplu, pentru a trata o infectie bacteriana, specialistul poate prescrie un tratament cu antibiotice orale, cum ar fi amoxicilina sau penicilina. Antibioticele au rolul de a ameliora simptome si de a preveni complicatiile, cum ar fi febra reumatica. Este esential sa duceti pana la final intregul tratament cu antibiotice pentru a va asigura ca infectia s-a eliminat, dar si pentru a preveni reinfectarea.
In schimb, faringita virala nu poate fi tratata cu antibiotice si, de obicei, dispare de la sine. Cu toate acestea, exista cateva medicamente eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, care pot contribui la ameliorarea durerii si a febrei.
Remedii naturiste
Faringita virala poate fi ameliorata si cu ajutorul remediilor la domiciliu. De exemplu, este recomandat sa:
-
beti multe lichide pentru a preveni deshidratarea
-
faceti gargara cu apa calduta si sarata
-
va odihniti pana incepeti sa va recuperati
-
folositi un umidificator in camera
De asemenea, de mare ajutor pot fi pastilele pentru gat, dar si siropul de gat, cum ar fi Calmotusin, un produs care calmeaza tusea si decongestioneaza eficient caile respiratorii, datorita extractelor vegetale.
Persoanele care se confrunta cu faringita pot incerca si remedii alternative. Cu toate acestea, ar trebui sa se consulte cu un medic inainte de a le utiliza pentru a evita interactiunile cu alte medicamente sau alte complicatii de sanatate. Printre cele mai utilizate plante se numara:
-
caprifoiul
-
lemnul dulce
-
salvia
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635
https://www.healthline.com/health/pharyngitis
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324144