Encefalita, de la simptome si cauze la tratament si preventie

Encefalita, de la simptome si cauze la tratament si preventie Encefalita, de la simptome si cauze la tratament si preventie

Ultima actualizare: 17 mai 2021

encefalita

Encefalita este o leziune inflamatorie a encefalului, cu alte cuvinte o inflamatie a creierului. Aceasta afectiune poate fi generata de factori de natura infectioasa bacteriana sau virala, toxica sau alergica. De asemenea, encefalita poate fi si consecinta altor procese patologice, ca de exemplu tumorile intracraniene. Encefalita presupune inflamatia severa a creierului, insa nu este atat de frecvent intalnita. Cauza cea mai comuna a declansarii encefalitei o constituie infectia virala. Se poate ca encefalita sa nu fie insotita neaparat de simptome, insa, atunci cand exista, ele pot fi confundate cu cele care apar in cazul gripei, ca de exemplu cefalee sau febra.

Cu cat encefalita este diagnosticata mai devreme, cu atat mai mult sunt evitate complicatiile ce pot ajunge sa va ameninte viata. Encefalita poate sa afecteze pe oricine, dar studiile au demonstrat ca riscurile sunt mai mari in situatia copiilor si a persoanelor in varsta. Atunci cand este diagnosticata la timp si pacientului ii este administrat tratamentul necesar, simptomele pot fi ameliorate. Encefalita este o afectiune care trebuie sa fie tratata la spital, perioada de internare putand sa varieze de la cateva zile la cateva saptamani si chiar luni, in cazul unora dintre pacienti.


Encefalita – informatii generale

Encefalita poate fi fatala, de aceea necesita urgent ingrijire medicala. Este considerata a fi o inflamatie acuta, deoarece apare dintr-odata si se dezvolta in ritm accelerat. Din perspectiva etiologica, encefalita poate sa aiba cauza virala, autoimuna, fungica sau bacteriana, encefalita cu virusul herpes simplex fiind cea mai comuna. Virusul poate sa patrunda in organism pe mai multe cai, fiind posibil sa se transmita si de la o persoana la alta dar si din cauza interactiunii cu tantari sau capuse – asa cum este situatia arbovirusului. In unele situatii poate fi vorba insa despre reactivarea unui virus deja prezent in organism, de exemplu herpes simplex.

Pentru mentinerea in bune conditii a structurilor si functiilor cerebrale, farmacistii Catena recomanda produsul Secom Neuro Optimizer. Acesta ajuta la imbunatatirea starii emotionale, a memoriei, a concentrarii si a atentiei. Acest supliment alimentar sustine neurogeneza, favorizand reducerea stresului si anxietatii, contribuind la imbunatatirea starii de spirit, a capacitatii de a socializa si de a gestiona starile emotionale.

Inflamatia parenchimului cerebral, sau encefalita, poate fi consecinta unei invazii virale directe, asa cum am amintit anterior. De asemenea, se poate ca encefalita sa apara ca urmare a hipersensibilitatii generate de un virus sau de o alta proteina straina. Chiar daca discutam despre o afectiune in primul rand a creierului, in cazul multora dintre pacienti este afectat si meningele si astfel se ajunge la meningoencefalita. Din perspectiva evaluarii clinice, encefalita poate fi insotita de simptome de inflamatie meningeala, asemenea meningitei. Cu toate acestea, din punct de vedere patofiziologic si eipdemiologic, encefalita difera de meningita. De asemenea, aceasta afectiune este diferita si de cerebrita.

Tipuri de encefalita

Encefalita este clasificata in doua tipuri, si anume primara si secundara.

Encefalita primara

In situatia in care un virus sau un alt agent ajunge sa infecteze creierul, avem de-a face cu encefalita primara. In acest caz, infectia poate sa fie concentrata intr-un singur loc sau poate sa se raspandeasca. Tot encefalita primara este si in situatia in care se reactiveaza un virus inactiv, dupa o boala anterioara, asa cum este cazul virusului care genereaza varicela in perioada copilariei si zona zoster in perioada maturitatii.

Encefalita secundara

Encefalita secundara se manifesta printr-o reactie anormala a sistemului imunitar in prezenta unei infectii care apare in alta parte a organismului. In aceasta situatie, sistemul imunitar ataca celulele sanatoase din regiunea cerebrala, in loc sa le atace pe cele invadatoare si sa le elimine.

Pentru sustinerea organismului in timpul perioadelor de surmenaj fizic si intelectual, farmacistii Catena recomanda produsul Benesio Tonico Forte. Este un supliment alimentar care nu contine zahar si care, datorita formulei complexe pe baza de 4 aminoacizi si Vitamina B12, este de ajutor in timpul starilor de convalescenta sau de slabiciune.

Encefalita – cauze si factori de risc

Cauza exacta a declansarii encefalitei nu este pe deplin cunoscuta, insa cercetatorii au stabilit ca, de cele mai multe ori, de vina este o infectie virala. In egala masura, encefalita poate sa fie declansata si de infectii bacteriene sau de simptomele bolilor inflamatorii neinfectioase. Virusul herpes simplex este una dintre cauzele principale ale encefalitei, aceasta putand fi declansata si de herpesul de tip 1 (care se manifesta prin plagi si basici in jurul buzelor) si de herpesul de tip 2, adica herpesul genital.

In situatia pacientilor cu encefalita generata de herpesul de tip 1, simptomele pot fi severe la nivelul creierului. Asa se intampla atunci cand este afectat lobul temporal, adica portiunea responsabila cu vorbirea si memoria. In unele situatii, boala poate sa afecteze si lobul frontal, responsabil cu comportamentul si controlul emotiilor. Sunt chiar si cazuri severe, in care se poate ajunge la decesul pacientului.

Alte virusuri care pot declansa encefalita

Encefalita poate fi determinata si de virusuri hepatice, de foarte multe ori fiind vorba despre virusul Epstein-Barr (declansator al mononucleozei) si de virusul varicelo – zosterian (cel care genereaza zona zoster si varicela).

Virusurile purtate de tantari pot si ele sa duca la aparitia encefalitei, acestea putand sa provoace infectii asa cum este, de exemplu, West Nile. In aceasta situatie, simptomele pot incepe sa se manifeste la cateva zile de la momentul expunerii la virus, dar pot sa apara si la o distanta de cateva saptamani. Virusul Powassan este cel mai raspandit dintre cele purtate de capuse, acesta putand sa declanseze encefalita iar simptomele sa inceapa sa se manifeste la aproximativ o saptamana de la momentul intepaturii. De asemenea, virusul rabiei poate fi una dintre cauzele declansatoare pentru encefalita, acesta fiind transmis la om atunci cand este muscat de un animal infectat.

Factori de risc pentru encefalita

Encefalita poate sa apara la oricine, insa riscul de imbolnavire este mai mare in cazul unora dintre oameni. Varsta este unul dintre principalii factori de risc, aceasta afectiune generand simptome severe in cazul persoanelor in etate si al copiilor mici. Riscul de encefalita virala este crescut in special in cazul acestor categorii de varsta. Anotimpul poate fi considerat de asemenea un factor de risc, pentru ca virusurile care se transmit prin intepatura de capusa sau de tantar sunt mai des intalnite in perioada calda a anului.

Un risc mai mare de aparitie al encefalitei exista si in situatia pacientilor cu sistemul imunitar slabit, asa cum este cazul celor bolnavi de SIDA si al celor care folosesc imunosupresoare. Conform unui comunicat emis de Organizatia Mondiala a Sanatatii, zona geografica ar putea sa constituie si ea un factor de risc. Concluzia cercetatorilor este ca virusurile purtate de capuse sau tantari sunt mult mai des intalnite in regiunea Americii Centrale si de Sud, precum si in regiunea Asiei Centrale si de Sud – Est.

Simptomele specifice encefalitei

In cazul celor mai multi dintre pacienti, encefalita se manifesta prin simptome care seamana cu cele asociate gripei. Printre cele mai comune se numara durerile de cap, febra, durerile musculare si cele articulare. De asemenea, oboseala si slabiciunea fizica pot fi si ele simptome ale encefalitei. Exista si situatii in care boala este insotita de simptome severe, ca de exemplu stare de agitatie, confuzie, halucinatii sau pierderi de memorie.

Se poate ca gatul sa ramana intepenit, sa se instaleze paralizie la nivelul fetei sau a altor parti ale organismului. Exista si situatii in care se ajunge la pierderea cunostintei, stari de letargie si somnolenta, chiar si probleme de vorbire sau de auz. Pot sa apara inclusiv schimbari de comportament, in situatii rare chiar si agresivitate. De asemenea, este posibil ca unii pacienti cu encefalita sa aiba convulsii sau sa ajunga la o febra chiar mai mare de 39,4 grade.

Cand este necesara vizita la medic?

In cazul in care identificati anumite simptome severe ce pot fi asociate cu encefalita, la dumneavoastra sau la copilul dumneavoastra, mergeti de urgenta la medic pentru a evalua situatia. Este important sa beneficiati de ajutor medical cat mai devreme daca se instaleaza cefalee severa si daca febra creste. Daca starea de constienta este alterata, este esential ca un medic sa va evalueze starea cat mai urgent. De asemenea, ingrijirea medicala de urgenta se impune si in situatia sugarilor si a copiilor mici atunci cand este observat cel mai mic semn ca ar putea suferi de encefalita.

Diagnosticul de encefalita

In vederea stabilirii tratamentului necesar, este foarte important ca diagnosticul sa fie exact. Pentru acest lucru este nevoie de anamneza, analize si investigatii neuroimagistice. Exista multe cauze care pot sa genereze simptome de encefalita, motiv pentru care se impune efectuarea mai multor teste pentru stabilirea unui diagnostic precis. Este destul de greu de stabilit diagnosticul de encefalita, in special din cauza faptului ca simptomele acestei boli sunt foarte asemanatoare cu cele generate de alte afectiuni, asa cum este, de exemplu, cazul meningitei.

In afara de anamneza si probe de laborator, pentru diagnosticarea encefalitei, medicul va cere o encefalograma a pacientului sau o punctie lombara cu analiza LCR. De asemenea, poate fi nevoie si te un CT cerebral sau un RMN cerebral pentru ca medicul sa poata exclude alte patologii.

encefalita-tratament

Ce tratament se impune in caz de encefalita?

Scopul tratamentului pentru pacientii cu encefalita este de a le ameliora simpomele. De regula, este un tip de tratament care trebuie sa fie administrat sub supraveghere medicala si implica spitalizare, care poate sa dureze de la cateva zile la cateva saptamani. In situatia pacientilor la care boala se manifesta sever, poate fi nevoie chiar si de cateva luni de spitalizare. Este important de retinut faptul ca, atunci cand boala este descoperita si tratata din timp, recuperarea poate fi completa. Lipsa tratamentului poate atrage chiar decesul pacientului, iar in cazul celor care supravietuiesc, se poate ca acestia sa ramana cu dizabilitati fizice si sechele neurologice.

Tratamentul care se administreaza pacientilor cu encefalita poate sa includa medicamente antivirale, care sunt recomandate pentru scurtarea duratei bolii si pentru prevenirea aparitiei unor complicatii. De asemenea, antiviralele reduc si riscul ca boala sa revina sau sa se poata transmite. Tratamentul poate include si corticosteroizi pentru a reduce inflamatia creierului, in special la pacientii cu encefalita secundara. Daca este necesar se vor administra si anticonvulsive, tratamente pentru intarirea sistemului imunitar, sedative pentru calmarea agitatiei si a iritabilitatii, paracetamol pentru scaderea febrei si aciclovir in situatia in care exista simptome hepatice.

Encefalita netratata si complicatiile ei

In cazul in care nu este diagnosticata si tratata la timp, encefalita poate sa genereze mai multe complicatii. Aceste complicatii depind de varsta pacientului, de cauza si de severitatea infectiei, precum si de intervalul de timp dintre aparitia bolii si inceperea administrarii tratamentului. In situatia pacientilor care au o forma moderata de encefalita, recuperarea dureaza cateva saptamani, fara sa mai apara alte complicatii in timp. Cu toate acestea, inflamatia poate sa afecteze creierul si se poate ajunge la complicatii severe, cu consecinte foarte grave, fiind vorba in unele situatii chiar despre coma sau deces.

Este bine sa aveti in vedere faptul ca unele dintre complicatii ajung sa aiba un efect negativ major asupra starii de sanatate a pacientului, de aici rezultand tot felul de neplaceri, inclusiv pentru familia acestuia si pentru personalul care se ocupa de ingrijire. Se poate ajunge la starea de oboseala permanenta, la slabiciune musculara si pierderi de memorie. Se poate sa apara paralizie, pierderea coordonarii musculare si pot sa apara modificari de dispozitie si ale personalitatii, instalandu-se astfel depresia si anxietatea. Exista posibilitatea ca pacientul sa treaca prin crize de epilepsie, sa aiba probleme cu auzul, cu vederea si cu vorbirea.

Recuperarea dupa encefalita

In cazurile fericite, pacientii se recupereaza complet dupa encefalita. De cele mai multe ori insa, problemele persista vreme indelungata. Poate fi vorba despre deficiente de memorie, despre convulsii, despre schimbarea personalitatii si a comportamentului, despre incapacitate de concentrare sau imposibilitatea mentinerii atentiei si stari de oboseala. Exista posibilitatea ca pentru recuperare sa fie nevoie de o perioada mai lunga de timp, perioada care va fi dominata de frustrari si dureri.

Pentru ca aceasta recuperare sa fie cat mai rapida si cat mai reusita, este nevoie sa apelati la specialisti care sa va ajute. Va fi nevoie de un neuropsiholog specialist in leziuni cerebrale, de un terapeut care sa va ajute sa depasiti problemele de zi cu zi, de un fizioterapeut pentru a va ajuta sa va recuperati mobilitatea, de un logoped pentru a depasi eventualele probleme de comunicare.

Encefalita – sfaturi si metode de preventie

Pentru a preveni cu succes encefalita, cel mai bine este sa aveti in vedere evitarea expunerii la virusuri ce pot declansa boala. Spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, practicarea unei bune igiene in general, ajuta la prevenirea encefalitei. Este preferabil sa nu folositi in comun anumite obiecte, ca de exemplu tacamurile sau sticla din care beti. Este indicat sa aveti grija ca si copilul dumneavoastra sa respecte regulile de igiena si sa evite folosirea obiectelor personale la comun, atat la scoala cat si acasa.

In situatia in care urmeaza sa calatoriti intr-o regiune a planetei unde riscul de imbolnavire este crescut, este esential sa va asigurati ca sunteti la zi cu vaccinarea. Incercati sa purtati pantaloni lungi sau bluze cu maneci lungi daca iesiti din casa in perioada in care tantarii sunt mai activi. La fel si in cazul in care mergeti la iarba verde, pentru a va proteja impotriva capuselor.