Durere de maxilar – care sunt cauzele si optiunile de tratament

Durere de maxilar – care sunt cauzele si optiunile de tratament Durere de maxilar – care sunt cauzele si optiunile de tratament

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Durere-de-maxilar

Durerea de maxilar este o problema frecventa de sanatate, care afecteaza calitatea vietii multor persoane. Durerea de maxilar poate avea intensitate variata si se poate intensifica rapid. Simptomele asociate cu durerea de maxilar pot avea mai multe cauze si, in consecinta, diverse optiuni de tratament. De la probleme dentare sau gingivale, si pana la dislocari sau traumatisme ale maxilarului, durerea poate aparea in diverse situatii. Scopul acestui articol este de a va ajuta sa intelegeti care sunt cauzele ce pot conduce la durerea de maxilar si alternativele de tratament disponibile.


Ce cauze are durerea de maxilar?

Durerea de maxilar apare ca un disconfort accentuat, care se manifesta la nivelul maxilarului sau in zona din jurul urechilor. Exista numeroase conditii care pot fi responsabile de aparitia acestei probleme. De la probleme dentare la afectiuni ale articulatiei temporomandibulare si chiar surse de stres, durerea de maxilar poate crea un disconfort major cand nu este identificata cauza si tratata corespunzator.

Tulburari ale articulatiei temporomandibulare (ATM)

Tulburarile ATM sunt probabil cele mai frecvente cauze care conduc la durererea de maxilar. Simptomele includ durere la nivelul maxilarului, dificultati la deschiderea gurii si un trosnet cand se misca maxilarul. Acest tip de tulburare poate fi determinata de:

  • durere a muschilor care controleaza miscarea maxilarului;
  • leziuni ale articulatiei maxilarului;
  • stimularea in exces a articulatiei maxilarului;
  • un disc deplasat, care de obicei ajuta la amortizarea miscarilor maxilarului;
  • artrita discului protector, disc care in mod normal contribuie la amortizarea articulatiei maxilarului.

Probleme dentare

Infectiile dentare, cariile profunde sau pierderea dintilor poate provoca dureri de maxilar. Aceste probleme dentare pot determina o distributie inegala a presiunii la nivelul maxilarului, cauzand tensiune si, in cele din urma, durere. Alte probleme dentare care pot conduce la durere de maxilar pot fi cele legate de aparitia maselelor de minte sau infectiile gingiei, acestea din urma putand afecta maxilarul.

Stres si bruxism

Stresul poate duce la incordarea involuntara a muschilor maxilarului si la bruxism – scrasnirea sau strangerea dintilor. Aceste comportamente pot aparea pe parcursul zilei sau in timpul somnului, putand cauza durere si disconfort la nivelul maxilarului.

Artrita

Artrita, in special osteoartrita, poate afecta articulatiile maxilarului, cauzand durere si rigiditate. Aceasta afectiune poate provoca uzura interfetei netede dintre articulatii si eventual a oaselor in sine. De asemenea, conditiile inflamatorii cum ar fi sinovita, artrita reumatoida si artrita psoriazica, pot cauza inflamarea articulatiilor. Daca aceste afectiuni afecteaza articulatia de la nivelul maxilarului, atunci poate aparea durerea, disconfort care se poate intensifica cand nu este tratat corespunzator.

StresCalm este un supliment alimentar care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Leziuni ale maxilarului

Ca orice alt os din corp, si oasele maxilarului pot fi afectate de traumatisme si se pot fractura. Ca urmare a leziunilor de la nivelul maxilarului, pot aparea urmatoarele situatii:

  • ruptura de maxilar – apare cand suferiti o cadere sau o lovitura in fata;
  • maxilar dislocat – acesta poate aparea din cauza deschiderii excesive a gurii;
  • chirurgie maxilo-faciala – aceasta poate provoca dureri care pot persista pana cand va recuperati complet dupa procedura.

Care sunt alternativele de tratament pentru durerea de maxilar?

Alternativele de tratament pentru durerea de maxilar depind de cauza care a condus la aparitia acestei situatii. De exemplu, daca aveti ruptura de maxilar, este posibil sa aveti nevoie de interventie chirurgicala. Pe de alta parte, daca durerea a aparut in urma unor probleme dentare, atunci veti avea nevoie de tratament stomatologic.

In cazul in care suferiti de o tulburare a articulatiei temporomandibulare, medicul va poate recomanda urmatoarele optiuni de tratament:

  • consumul de alimente moi;
  • aplicarea pe maxilar a unor comprese calde sau reci;
  • efectuarea unor exercitii de stretching cu intensitate redusa, care sa va permita sa va relaxati si sa realiniati adecvat muschii maxilarului;
  • administrarea medicamentelor antiinflamatoare si a relaxantelor musculare;
  • evitarea comportamentelor daunatoare, cum ar fi rosul unghiilor sau scrasnitul din dinti;
  • terapie fizica sau exercitii, care va vor ajuta sa eliberati tensiunea de la nivelul maxilarului si muschilor gatului;
  • gutiera sau alte aparate ortodontice care va vor ajuta sa va protejati dintii, articulatiile si muschii de la nivelul maxilarului, daca obisnuiti sa scrasniti dintii.

Pe langa tratamentele pe care vi le poate propune medicul, puteti face si schimbari in stilul de viata, care sa va ajute sa reduceti nivelul durerii. In primul rand, puteti incepe cu exercitii care sa reduca stresul din corp, inclusiv din zona maxilarului. De exemplu, puteti face yoga, meditatie sau puteti scrie intr-un jurnal despre evenimentele care va streseaza.

Un alt remediu eficient pentru durerea de maxilar il reprezinta evitarea consumului de alimente gumate, crocante sau dificil de mestecat. Cand consumati astfel de produse alimentare, puneti o presiune suplimentara pe articulatia maxilarului, ceea ce poate provoca disconfort, ducand ulterior la durere. De exemplu, cand aveti durere de maxilar, este indicat sa evitati consumul de mere, guma de mestecat, inghetata sau alimente reci.

De asemenea, consumul de cafeina poate intensifica durerea. Prin urmare, pentru a reduce tensiunea pe care o resimtiti la nivelul maxilarului, incercati sa limitati consumul de cafea sau ceaiuri cu cafeina.

In concluzie, durerea de maxilar poate fi debilitanta, dar cu abordarea corecta, puteti sa gasiti alinare, astfel incat sa reveniti la activitatile zilnice. Prin intelegerea cauzelor si explorarea optiunilor de tratament disponibile, profesionistii din domeniul sanatatii va pot ajuta sa gestionati eficient aceasta tulburare.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24447-jaw-pain

https://www.healthline.com/health/jaw-pain#how-to-find-relief

https://www.webmd.com/oral-health/why-your-jaw-hurts

https://www.medicalnewstoday.com/articles/317184#causes

https://www.verywellhealth.com/what-causes-jaw-pain-1191938

https://www.health.harvard.edu/pain/what-could-cause-my-sudden-jaw-pain

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3 la pret de 2
    Benesio Strescalm x 30 cps.

    Benesio Strescalm X 30 capsule

      Benesio Strescalm este un supliment alimentar, care, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice,…