Denumirea de „disbioza” defineste un dezechilibru microbian, dezechilibru care se manifesta in special la nivelul tractului digestiv. Disbioza poate sa afecteze si alte zone ale organismului, ca de exemplu unghiile si pielea, nasul si sinusurile, vaginul, urechile, ochii si plamanii. Aceasta problema de sanatate mai poate fi intalnita si sub denumirile de „disbioza bacteriana” sau de „disbacterioza”. La nivelul tractului gastrointestinal pot sa fie intalnite atat bacterii benefice pentru organism, cat si bacterii care alcatuiesc flora intestinala – cunoscuta si sub denumirile de „microbiom” si „microbiota”.
La nivelul tractului gastrointestinal se afla, de asemenea, si paraziti, virusuri sau fungi. Majoritatea bacteriilor sunt benefice pentru sanatate si favorizeaza buna functionare a proceselor naturale care au loc in corp, iar cand se ajunge la un dezechilibru al coloniilor de bacterii se poate ca persoana respectiva sa fie afectata de disbioza intestinala.
Ce este disbioza intestinala
Disbioza intestinala apare pe fondul dezechilibrului microbiologic din intestin. Se poate ca organismul dumneavoastra sa reuseasca sa corecteze acest dezechilibru de la sine, insa exista si cazuri in care este nevoie de interventia unui medic specialist. In urma unui consult si a unor investigatii, acesta poate sa stabileasca un diagnostic precis si poate sa prescrie tratamentul care se impune. Disbioza intestinala este o problema cu care se confrunta foarte multe persoane, acest dezechilibru fiind adesea una dintre cauzele principale ale declansarii mai multor boli.
In cazul in care traversati o perioada stresanta, daca urmati un tratament cu antibiotice sau daca alimentatia dumneavoastra nu este una corespunzatoare, farmacistii Catena va rcomanda sa folositi Linex forte. Aceste capsule sunt ideale pentru persoanele a caror flora intestinala a avut de suferit. Este un produs care contine microorganisme rezistente la acidul gastric, precum si la actiunea mai multor feluri de antibiotice. Sunt microorganisme care fac parte in mod natural din flora intestinala si care ajuta la refacerea echilibrului acesteia.
Disbioza intestinala – cauze si factori de risc
Disbioza intestinala poate sa fie declansata de mai multe cauze. Unul dintre factorii de risc este reprezentat de consumul exagerat de alcool, dar de vina poate fi si un consum mai mare de zahar, proteine si aditivi alimentari. Anumite substante chimice care se afla pe fructele si pe legumele nespalate corespunzator pot duce la disbioza intestinala, la fel si administrarea de antibiotice. Sistemul imunitar poate fi slabit de anxietate si stres, ceea ce poate favoriza aparitia afectiunii. De asemenea, poate fi vorba si despre sex neprotejat sau de o igiena orala precara.
Pentru persoanele care trec prin momente intense de stres si pentru cele care urmeaza tratamente cu antibiotice, farmacistii Catena recomanda Eubiotic. Acest supliment alimentar contine culturi lactice vii care fac parte in mod normal din flora intestinala si este ideal pentru persoanele cu un regim alimentar dezechilibrat sau pentru cele care calatoresc mult si care intampina tulburari digestive.
Simptome in disbioza intestinala
Atunci cand ne referim la simptomele provocate de disbioza intestinala trebuie sa avem in vedere faptul ca acestea depind de zona in care apare dezechilibrul bacterian, precum si de felul bacteriilor care genereaza respectivul dezechilibru. De cele mai multe ori, simptomele constau in constipatie sau diaree, stare de greata si balonare, probleme la urinare si mancarime in zona vaginala sau rectala, durere la nivelul pieptului, oboseala, depresie sau anxietate. De asemenea, respiratia poate sa fie urat mirositoare, pot sa apara eruptii cutanate si dificultati de concentrare.
Pentru a mentine si pentru a reface echilibrul microflorei tractului intestinal, farmacistii Catena va recomanda Lacium 50 miliarde UCF. Acest supliment alimentar este ideal pentru persoanele care urmeaza tratament cu antibiotice, fiind un produs util si pentru imbunatatirea functionarii tractului intestinal si pentru intarirea imunitatii organismului. Capsulele cu eliberare prelungita contin 9 tulpini de culturi vii si ajuta la imbunatatirea digestiei.
Diagnosticul de disbioza intestinala
Pentru stabilirea diagnosticului de disbioza intestinala, medicul se va interesa de istoricul medical al pacientului si va evalua simptomele, in prima faza, pentru ca apoi sa sugereze anumite analize. Poate sa fie nevoie de o proba de urina pentru a fi testati anumiti acizi ce pot fi produsi de bacterii. Pentru a observa bacterii sau ciuperci, poate sa fie nevoie si de analiza florei intestinale - pentru care specialistul va solicita pacientului proba de scaun. Exista si alternativa testului de respiratie cu hidrogen, in urma caruia medicul poate sa stabileasca daca exista gaze generate de bacterii.
Pentru a preveni si pentru a combate tulburarile digestive care apar pe fondul excesului culinar, farmacistii Catena va recomanda Naturalis Efi-Digest. Acesta este un supliment alimentar pe baza de pancreatina, care are o activitate enzimatica ridicata si care ajuta eficient la imbunatatirea digestiei. Acest produs imbunatateste absorbtia substantelor nutritive si este util pentru digerarea alimentelor bogate in grasimi si proteine.
Tratament disbioza intestinala
Din punct de vedere al optiunilor de tratament pentru disbioza intestinala, se poate ca medicul sa sugereze tratament medicamentos sau anumite remedii naturiste. Tratamentul medicamentos poate sa includa administrarea de antibiotice, precum cotrimoxazol, rifaximin sau ciprofloxacin. Tratamentul naturist pentru disbioza intestinala poate sa includa administrarea de prebiotice sau de probiotice, precum si anumite remedii homeopate. De asemenea, este esential ca persoanele afectate de disbioza intestinala sa adopte diete bazate pe alimente care sa contina substante nutritive si care sa favorizeze mentinerea echilibrului bacterian.
Pentru persoanele cu colite si enterocolite, pentru cele cu indigestii, balonare sau constipatie, farmacistii Catena recomanda Naturalis Bil-ex. Acesta este un supliment alimentar pe baza de extract purificat de bila bovina, foarte util in caz de disconfort abdominal, greata, malabsorbtie sau dispepsii. Pentru acest produs care imbunatateste digestia, in cazul copiilor este nevoie ca medicul de familie sau cel pediatru sa stabileasca doza necesara.
Printre complicatiile care pot sa apara din cauza disbiozei intestinale se numara mai multe boli si afectiuni. Poate sa fie vorba despre sindromul intestinului iritabil sau de boli ale intestinului, precum colita, dar si despre diabet sau obezitate. De asemenea, pot sa apara boli hepatice sau boli de inima, artrita reumatoida su spondilita anchilozanta. La unele persoane poate chiar sa declanseze dementa, Parkinson, cancer de rect sau de colon. Printre complicatii se numara si boala celiaca, infectia cu candida sau sindromul ovarului polichistic.