Diabet zaharat tip 1 sau diabet insulino-dependent

Diabet zaharat tip 1 sau diabet insulino-dependent Diabet zaharat tip 1 sau diabet insulino-dependent

Ultima actualizare: 26 octombrie 2021

diabet-zaharat-tip-1-sau-diabet-insulino-dependent

Diabetul este una dintre principalele probleme medicale la nivel global, reprezentand o povara atat pentru sistemul public de sanatate, cat si asupra dezvoltarii economice. Desi incidenta cazurilor de diabet a inceput sa scada in anumite tari, in ultimele decenii, prevalenta diabetului a crescut in majoritatea tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare. In 2017, Federatia Internationala pentru Diabet a estimat ca 451 de milioane de adulti sufereau de diabet in intreaga lume, estimandu-se ca pana in 2045, numarul acestora va ajunge la 693 de milioane, daca nu se adopta masuri eficiente pentru preventie. De asemenea, a crescut si incidenta diabetului tip 1 si 2 in randul copiilor si adolescentilor, estimandu-se ca numarul celor cu varsta sub 20 de ani, care au fost diagnosticati cu diabet tip 1, depaseste acum un milion de persoane.


Ce este diabetul zaharat?

Diabetul este o afectiune cronica (de lunga durata), ce afecteaza modul in care organismul transforma alimentele in energie. Majoritatea produselor alimentare ingerate sunt transformate in zahar (denumit si „glucoza”), care apoi este eliberat in fluxul sangvin. Cand nivelul zaharului din sange creste, pancreasul elibereaza hormonul insulina, care permite zaharului sa patrunda in celule pentru a fi folosit ca sursa de energie.

GlucoSuport de la Naturalis este un supliment alimentar pe baza de crom, zinc, extracte vegetale din dud alb, Gymnema sylvestre si scortisoara, care contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor si mentinerea in limite normale a nivelului de glucoza din sange.

In cazul persoanelor cu diabet, organismul nu poate produce suficienta insulina sau nu foloseste corespunzator insulina produsa. Cand in corp nu exista suficienta insulina sau celulele nu mai raspund la acest hormon, in sange se acumuleaza o cantitate prea mare de zahar, care cu timpul, poate provoca probleme grave, cum ar fi afectiuni ale inimii, pierderea vederii sau boli ale rinichilor.

Tipuri de diabet zaharat

Exista 3 tipuri de diabet, si anume: diabet tip 1, diabet tip 2 si diabet gestational (care apare pe parcursul sarcinii). In continuare, vom oferi cateva detalii despre fiecare dintre acestea.

·       Diabet tip 1 – poate aparea la orice varsta, dar cel mai frecvent, se manifesta la copii si adolescenti. In acest caz, organismul produce foarte putina insulina sau nu produce deloc, motiv pentru care pacientii au nevoie de injectii zilnice cu insulina pentru a mentine un nivel echilibrat al glucozei.

·       Diabet tip 2 – este mai comun la adulti, reprezentand aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet. Organismul pacientilor cu diabet tip 2 nu foloseste corect insulina pe care o produce. Acestora, li se recomanda un stil de viata sanatos, exercitii fizice si o dieta echilibrata. Totusi, cu timpul, persoanele cu diabet tip 2 vor avea nevoie de medicamente si/sau insulina injectabila, pentru a-si tine sub control nivelul glucozei din sange.

·       Diabet gestational – se manifesta pe parcursul sarcinii, fiind asociat cu complicatii atat pentru mama, cat si pentru copil. De obicei, diabetul gestational dispare dupa nastere, dar femeile afectate si copiii lor prezinta un risc sporit de a dezvolta diabet tip 2 mai tarziu, pe parcursul vietii.

Diabet tip 1 (diabet insulino-dependent) – informatii generale

Aproximativ 5 – 10% din persoanele care sufera de diabet au fost diagnosticate cu diabet tip 1, cunoscut si ca „diabet insulino-dependent”. Spre deosebire de diabet tip 2, in care simptomele apar, de obicei, lent, pe parcursul mai multor ani, putand fi atat de blande incat este posibil ca pacientii sa nici nu le observe, in caz de diabet tip 1, simptomele evolueaza rapid, in decursul a cateva saptamani.

Desi despre diabet tip 1 se stie ca apare in general in copilarie sau adolescenta, acesta se poate manifesta si in cazul adultilor tineri. Daca sunteti diagnosticat cu diabet tip 1, pentru a putea supravietui, va trebui sa administrati insulina zilnic. Din pacate, nimeni nu stie inca cum sa previna aceasta afectiune.

Diabet tip 1 – cauze

Cauza exacta pentru diabet tip 1 este necunoscuta, dar se crede ca acesta apare cand sistemul imunitar, care ar trebui sa combata infectiile, ataca si distruge din greseala celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas.

Factorii de risc pentru diabet tip 1 nu sunt la fel de clari precum in cazul prediabetului si a diabetului tip 2. Totusi, putem enumera:

·       Istoricul familial – in cazul in care un membru apropiat al familiei a fost diagnosticat cu diabet tip 1.

·       Factorii genetici – prezenta anumitor gene indica un risc sporit de a dezvolta diabet tip 1.

·       Varsta – puteti dezvolta diabet tip 1 la orice varsta, dar este mai probabil sa va confruntati cu aceasta afectiune in copilarie, adolescenta sau in tinerete. Se pare ca exista doua apogeuri vizibile. Primul apare la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani, iar al doilea apogeu se manifesta in cazul copiilor de 10 – 14 ani.

·       Factorii geografici – incidenta diabetului tip 1 tinde sa creasca pe masura ce ne indepartam de Ecuador.

·       Expunerea la orice virus, inclusiv cel al banalei raceli.

Suplimentul alimentar Tiolin Complex ajuta la mentinerea functionarii normale a sistemului nervos, prin imbunatatirea microcirculatiei nervoase, precum si la ameliorarea tulburarilor asociate neuropatiilor.

Alti factori de risc pot fi:

·       mutatiile genetice (precum diabetul monogenic, fibroza chistica si hemocromatoza);

·       afectiunile hormonale (cum ar fi sindromul Cushing, acromegalia sau hipertiroidismul);

·       deteriorarea sau indepartarea pancreasului (in caz de pancreatita, cancer pancreatic, traumatisme);

·       anumite medicamente, care pot sa deterioreze celulele producatoare de insulina sau sa perturbe activitatea insulinei. Printre acestea se numara: niacina (un tip de vitamina B3), anumite diuretice, anticonvulsivele, tratamentele psihiatrice sau cele recomandate pentru gestionarea virusului imunodeficientei umane (HIV), glucocorticoizii (folositi pentru tratarea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, astmul, lupusul si colita ulcerativa), precum si medicamentele administrate pentru a impiedica organismul sa respinga un transplant de organ.

Diabet tip 1 – simptome si manifestari

In caz de diabet tip 1, simptomele pot aparea relativ brusc, putand include urmatoarele:

·       sete accentuata;

·       urinare frecventa sau urinare in pat, in cazul copiilor care anterior nu udau patul in timpul noptii;

·       foame extrema;

·       slabire inexplicabila;

·       iritabilitate si alte modificari ale dispozitiei;

·       oboseala si slabiciune;

·       vedere incetosata;

·       amorteala ori furnicaturi la nivelul picioarelor sau mainilor;

·       rani care nu se vindeca.

Suplimentul alimentar Inozitol sustine buna functionare a ficatului si creste sensibilitatea receptorilor la insulina. Este recomandat persoanelor cu neuropatie diabetica, pentru a combate amorteala mainilor si picioarelor.

In caz de diabet tip 1 netratat, manifestarile mai grave constau in greata, diaree si varsaturi. Daca nu este tratat la tip, diabetul tip 1 poate duce la insuficienta de organe, coma si chiar deces.

Diagnosticul de diabet tip 1

Intrucat simptomele de diabet tip 1 pot evolua rapid, de cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit de catre pediatru sau la camera de garda.

Analizele recomandate pentru a ajuta la stabilirea diagnosticului de diabet tip 1 sunt:

·       O analiza obisnuita a sangelui – care informeaza medicul despre concentratia glucozei care circula prin sangele pacientului, la un anumit moment. Valorile zaharului din sange sunt exprimate in miligrame per decilitru (mg/dL) sau milimoli per litru (mmol/L). Indiferent cat timp a trecut de la ultima masa a pacientului, un nivel aleatoriu al glucozei, de minimum 200 mg/dL (sau 11,1 mmol/L), sugereaza prezenta diabetului.

·       Hemoglobina A1C sau hemoglobina glicolizata (glicata) – aceasta analiza indica, sub forma de procentaj, nivelul mediu al zaharului din sange, corespunzator ultimelor 90 de zile. Daca nivelul A1C este de minimum 5,7% in cazul a doua analize separate, atunci se poate confirma diagnosticul de diabet. Cand diabetul este tinut sub control, nivelul A1C al persoanei este redus.

Tratamentul pentru diabet tip 1

Ca tratament, persoanelor diagnosticate cu diabet tip 1 li se recomanda insulina injectabila. Din pacate, acest hormon nu poate fi administrat sub forma de pastile, deoarece sucurile digestive din stomac ar distruge insulina inainte ca aceasta sa poata actiona in organism.

Pentru pacientii cu diabet tip 1, sunt extrem de importante doza (cantitatea) insulinei si momentul administrarii acesteia, precum si modul de administrare a dozei corespunzatoare, deoarece acestia trebuie sa se asigure ca insulina este absorbita corect in organism. Un nivel prea mare al glucozei sangvine (hiperglicemie) poate cauza complicatii la fel de grave ca si in cazul unui nivel prea redus (hipoglicemie).

Insulina se poate administra sub forma de injectii cu seringa, dar si prin stilou sau pompa cu insulina. Toate aceste optiuni se folosesc pentru administrarea subcutanata a insulinei (de obicei, in zona abdomenului), dar fiecare are diferite avantaje si dezavantaje.

Unele persoane pot prefera folosirea rapida si mai ieftina a seringilor, decat sa invete cum sa foloseasca o pompa cu insulina, care este o optiune mai costisitoare si poate fi mai dificil de folosit, cel putin la inceput.

Pe de alta parte, pompa necesita implantarea unui cateter si ac, la fiecare cateva zile, ceea ce previne aparitia nodulilor de la injectii. Intrucat insulina este stocata in pompa, persoana cu diabet tip 1 trebuie doar sa apese cateva butoane pentru a o administra. In plus, pompele cu insulina pot fi programate pentru a administra doze diferite pe parcursul zilei sau pentru a face ajustari minore inainte de ora mesei.

Folosirea stiloului cu insulina este similara injectiei cu seringa, cu exceptia faptului ca insulina este disponibila sub forma de cartuse, deci pacientii cu diabet tip 1 trebuie doar sa introduca in stilou un cartus nou cu insulina si sa efectueze administrarea oricand, doza fiind deja predefinita.

Pe langa insulina, cei care sufera de diabet tip 1 pot folosi metformina, un medicament recomandat pentru a reduce riscurile asociate diabetului, precum si pentru a gestiona mai usor afectiunea.

Alimentatia pacientului cu diabet tip 1

Bolnavii cu diabet tip 1 s-ar putea teme ca afectiunea ii va impiedica sa consume alimentele preferate. Vestea buna este ca acestia se pot bucura in continuare de mancarea favorita, doar ca vor trebui sa se rezume la portii mai mici si mai rare.

Daca aveti diabet tip 1, este benefic consumul unei varietati de produse sanatoase din toate grupele de alimente, respectand cantitatile specificate in planul alimentar recomandat de medic.

Grupele alimentare cuprind:

·       Legume cu si fara amidon – printre cele cu amidon, se numara cartofii, porumbul si fasolea verde, iar dintre cele fara amidon, mentionam broccoli, morcovii, verdeturile, ardeiul si tomatele.

·       Fructe – cum ar fi portocalele, pepenele galben, fructele de padure, merele, bananele si strugurii.

·       Cereale – cel putin jumatate din cantitatea recomandata pe zi trebuie sa fie reprezentata de cereale integrale, cum ar fi grau, orez, ovaz, faina de porumb, orz si quinoa.

·       Proteine – carne slaba, precum carnea de pui sau curcan (fara piele), peste, oua, nuci si arahide, fasole uscata si anumite tipuri de mazare, cum ar fi nautul si mazarea galbena, inlocuitori pentru carne, cum ar fi tofu.

·       Lactate cu sau fara grasime – lapte, iaurt si branza.

 

Pacientilor cu diabet tip 1 li se recomanda alimente cu grasimi care sustin sanatatea inimii, si anume:

·       uleiuri care isi mentin forma lichida la temperatura camerei, cum ar fi uleiul de masline;

·       nuci si seminte;

·       peste, precum somonul, tonul si macroul;

·       avocado.

 

In caz de diabet tip 1, pacientii trebuie sa limiteze insa consumul de:

·       alimente prajite si alte produse bogate in grasimi saturate si grasimi trans;

·       produse alimentare cu multa sare, cunoscuta si sub numele de „sodiu”;

·       dulciuri, cum ar fi prajiturile, bomboanele si inghetata;

·       bauturile cu indulcitori si cele energizante sau recomandate sportivilor.

In locul bauturilor indulcite, se recomanda apa plata, iar in cazul consumului de alcool, persoana trebuie sa se limiteze la o singura portie daca este femeie sau doua portii in cazul unui barbat. Pe parcursul tratamentului cu insulina, alcoolul poate determina scaderea prea mare a nivelului de glucoza din sange, mai ales daca pacientul nu a mancat de cateva ore, asa ca este indicat ca acesta sa manance inainte de a bea alcool.

Unele persoane cu diabet tip 1 trebuie sa manance la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, in timp ce altele pot avea un program de masa mai flexibil. In functie de tipul insulinei si medicamentelor administrate, s-ar putea ca pacientul sa consume zilnic, aceeasi cantitate de carbohidrati, la aceeasi ora.

Daca persoana foloseste anumite medicamente sau insulina si nu mananca la timp sau deloc, nivelul glucozei poate scadea prea mult. Medicul poate oferi indicatii privind momentele optime pentru servirea mesei, precum si asupra cantitatii de alimente si a numarului de calorii potrivite fiecarui pacient.

 

Surse:

https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html

https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes

https://www.endocrineweb.com/conditions/type-1-diabetes/type-1-diabetes