Matreata nu provoaca dureri fizice si nici nu este contagioasa! Isi poate face, insa, aparitia cand ti-e lumea mai draga... Si iti poate strica dispozitia cand apari la o petrecere sau la o prima intalnire importanta acoperit de acei “fulgi de nea”.
Matreata este o problema dermatologica foarte intalnita manifestata prin descuamarea pielii. Nu este grava, insa poate fi jenanta si, in unele cazuri, greu de combatut. Forma usoara poate fi tratata, in prima faza, cu un sampon delicat. In cazul in care acest remediu nu da roade, poate fi folosit un sampon medicinal.
Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de dermatita seboreica in forma usoara. Cu toate ca pare o problema fara sfarsit, ea poate fi anihilata. Tulburarea poate fi tratata in mod natural acasa sau poti opta pentru produsele Bioclin, recomandate de Catena!
Matreata – ce este si de ce apare?
Aceasta problema este atat de frecventa incat afecteaza pana la 50% dintre oameni.
Semnele distinctive ale matretii sunt mancarimea scalpului si scuamele specifice. Cu toate acestea, afectiunea poate provoca si alte simptome, cum ar fi petele grase pe scalp si furnicaturi ale pielii.
Principalele cauze ale matretii sunt pielea uscata, sensibilitatea la produsele pentru par si dermatita seboreica. In cazuri mai rare, ea poate fi cauzata si de aparitia unui anumit tip de ciuperci care traieste pe scalp, Malassezia.
Cele mai frecvente cauze ale matretii
Important de stiut este ca aceasta tulburare dermatologica poate afecta pe aproape oricine. Exista, insa, anumiti factori care pot predispune la aparitia ei:
❗ Varsta
Afectiunea apare, de obicei, la adultii tineri si continua pana la varsta mijlocie. Insa ii poate afecta si pe cei mai in varsta. Unii oameni se pot confrunta cu aceasta problema toata viata.
❗ Sexul masculin
Cei mai multi dintre pacienti sunt barbati. De aceea, unii specialisti considera ca afectiunea poate fi provocata si de hormonii masculini.
❗ Anumite boli
Riscul ca problema sa apara poate fi mai mare la persoanele cu boala Parkinson si alte tulburari care afecteaza sistemul nervos. Situatia este asemanatoare si in cazul celor cu HIV sau cu sistemul imunitar slabit.
Remedii anti-matreata pe care sa le incerci acasa
Din fericire, o multime de remedii impotriva matretii sunt la indemana oricui. Aloe vera, otetul, aspirina sau acizii grasi omega-3 par sa faca minuni impotriva “fulgilor de nea” care cad pe haine.
❗ Cum scapi de matreata cu ajutorul aloe vera
Aplicata pe piele, aloe vera ajuta la ameliorarea afectiunilor dermatologice, cum ar fi arsurile sau psoriazisul. De asemenea, poate fi benefica si in combaterea matretii. Potrivit unei analize, aloe vera poate ajuta la protejarea impotriva matretii datorita proprietatilor sale antibacteriene si antifungice.
❗ Cum scapi de matreata cu ajutorul otetului
Se stie de foarte mult timp ca otetul de mere poate fi un adevarat miracol in tratarea diverselor probleme medicale. Potrivit cercetatorilor, datorita aciditatii sale, otetul stimuleaza indepartarea celulelor moarte de pe scalp.
Se spune, de asemenea, ca otetul de mere echilibreaza pH-ul pielii pentru a combate dezvoltarea ciupercilor si, implicit, pentru a lupta impotriva matretii.
❗ Remedii matreata - aspirina
Acidul salicilic este unul dintre compusii primari ai aspirinei, acesta fiind responsabil pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Insa acidul salicilic se gaseste si in multe sampoane care lupta impotriva matretii. Acidul salicilic ajuta la indepartarea pielii solzoase si a scuamelor.
❗ Consuma cat mai multi acizi grasi Omega-3
Acizii grasi omega-3 sunt extrem de importanti pentru organism. Pe langa faptul ca formeaza membranele care inconjoara celulele, acestia sunt, de asemenea, esentiali pentru inima, sistemul imunitar si plamani. In plus, acizii grasi omega-3 pot reduce inflamatia si, automat, pot ajuta la ameliorarea iritatiei si a scuamelor specifice matretii.
Alegerea unui sampon anti-matreata potrivit te ajuta sa lupti eficient
Matreata este o afectiune a scalpului care apare in urma accelerarii procesului de reinnoire celulara. Formele usoare pot fi tratate lejer cu sampoanele fara prescriptie medicala. Inainte de a alege un astfel de sampon, este important sa stii ca descuamarea pielii scalpului apare de obicei in urma unei combinatii de factori:
- prezenta drojdiilor Malassezia pe scalp
- raspunsul organismului la prezenta drojdiei
- supraproductia glandelor sebacee
Drept urmare, majoritatea sampoanelor care ajuta la tratarea matretii contin ingrediente care lupta impotriva ciupercilor aflate pe scalp sau care reduc activitatea glandelor sebacee.
❗ Cum scapi de matreata cu ajutorul samponului
Producatorii folosesc o serie de ingrediente in sampoanele care lupta impotriva acestei probleme. Printre aceste sampoane se numara:
- Sampon matreata cu ciclopirox - acest agent antifungic opreste dezvoltarea ciupercii Malassezia.
- Sampon matreata cu gudron de carbune - acesta ajuta la reducerea descuamarii pielii.
- Sampon matreata cu ketoconazol - acest agent antifungic ajuta la distrugerea ciupercii Malassezia care irita glandele uleioase.
- Sampon matreata cu acid salicilic si sulf – sulful poate contribui, de asemenea, la reducerea acumularii celulelor moarte ale pielii. In plus, sulful are si activitate antimicrobiana.
Catena recomanda: Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata
Bioclin Bio-Squam Sampon matreata uscata a fost special conceput pentru a curata scalpul cu matreata uscata. Mai exact, acesta:
- curata delicat parul, il hraneste in profunzime
- contribuie la intarirea structurii firului de par
- curata si hraneste scalpul
- contine ulei din Nuca de Brazilia care reduce descuamarea si productia matretii uscate
- inhiba productia de microorganisme responsabile de productia matretii
- are eficacitatea testata clinic si dermatologic
Catena recomanda: Bioclin Bio-Squam Sampon matreata grasa
De cealalta parte, Bioclin Bio-Squam Sampon matreata grasa a fost special conceput pentru a curata scalpul cu matreata grasa. Acest sampon:
- curata delicat parul, il hraneste in profunzime
- contribuie la intarirea structurii firului de par
- curata si hraneste scalpul
- contine Extract de Copaiba cu efect astringent
- reduce secretia exagerata de sebum
- are eficacitatea testata clinic si dermatologic
Cum scapi de matreata? Alte solutii de luat in calcul
Aparitia matretii poate fi influentata si de alte cauze, cum ar fi dieta si stresul.
❗ Modificarea obiceiurilor alimentare
Mancarea poate avea efecte majore asupra organismului. Ce-i drept, alimentele nu se numara printre cauzele principale ale matretii, insa pot agrava simptomele. Momentan exista putine studii cu privire la felul in care mancarea influenteaza dezvoltarea matretii. Cu toate acestea, se pare ca ar exista o legatura intre alimentatie si tulburarile inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita seboreica.
Fructele si legumele contin multe vitamine, minerale si antioxidanti esentiali care pot ajuta la reducerea inflamatiei.
Potrivit unui studiu realizat in 2018, mai multe afectiuni ale pielii, printre care si dermatita seboreica, ar putea fi cauzate si de deficitul de biotina. Cunoscuta si sub denumirea de vitamina B7, biotina joaca un rol in sanatatea parului, a unghiilor si a pielii. Alimentele bogate in biotina sunt:
- nucile
- ficatul
- somonul
- galbenusul de ou
❗ Reducerea stresului
Stresul poate impacta destul de serios viata unei persoane. Stresul prelungit poate determina cresterea tensiunii arteriale, a ritmului cardiac si a inflamatiei.
Cu toate ca stresul nu produce in mod direct tulburari dermatologice, le poate agrava sau le poate declansa pe cele existente.
Cativa cercetatori japonezi au examinat, in cadrul unui studiu realizat in 2014, relatia dintre stresul indus de anxietate si dermatita atopica. Participantii care sufereau de dermatita atopica erau mult mai afectati de anxietate decat cei fara aceasta tulburare.