Prepararea laptelui praf pentru bebelusi este un proces destul de simplu. In esenta, trebuie doar sa amestecati formula de lapte praf cu apa. Cu toate acestea, multi dintre voi va intrebati daca este nevoie sa folositi apa fiarta si daca exista si alti pasi pe care trebuie sa-i urmati.
Cand pregatiti laptele praf pentru bebelusi, este important sa il amestecati corect cu apa potabila provenita dintr-o sursa sigura. In plus, este important sa urmati instructiunile de pe ambalajul formulei de lapte praf. Pe masura ce invatati cum sa pregatiti formula pentru bebelusi, incepeti sa cunoasteti indrumarile si metodele de preparare recomandate, atat pe cele generale, cat si pentru marca de lapte praf pe care o folositi de obicei, pentru a va asigura ca bebelusul se mentine sanatos si bine hranit.
In plus, este important sa le oferiti instructiuni despre metodele de preparare a laptelui praf si celor care au grija de copil, fie ca este vorba de ingrijitori specializati, bunici, babysitteri sau alti membri ai familiei.
Cum se prepara laptele praf?
Pentru cei mai multi parinti, formula de lapte praf este esentiala in primul an de hranire a bebelusilor. Asadar, este esential sa invatati cum sa faceti lapte praf pentru bebelusi. Nu este nimic complicat, insa este important sa urmati cateva recomandari:
-
Raportul dintre lapte praf si apa trebuie sa fie unul adecvat
Urmati intotdeauna instructiunile de pe recipient, pentru a afla cat lapte praf si cata apa ar trebui sa utilizati, cu exceptia cazului in care medicul pediatru sau dieteticianul pediatru are alte recomandari.
-
Cupa ar trebui sa fie plina, nivelata.
-
Folositi cupa disponibila in recipient. In acest fel, veti putea obtine raportul potrivit dintre lapte praf si apa. Cupele pot avea diverse dimensiuni, in functie de producator.
Ar putea sa va surprinda faptul ca apa de la robinet este de obicei cea mai buna apa de folosit pentru a prepara lapte praf. Apa de la robinet contine fluor, care este benefic pentru dinti, chiar inainte ca acestia sa inceapa sa erupa din gingii. Aveti un sistem de filtrare a apei de la robinet acasa? Este in regula, deoarece fluorul ramane de obicei in apa de la robinet dupa ce a fost filtrata.
Pe de alta parte, apa distilata, purificata, deionizata sau demineralizata nu contine fluor. In plus, specialistii sustin ca apa imbuteliata nu este sterila, cu exceptia apei pentru copii, care a fost fiarta inainte de a fi imbuteliata. Apa imbuteliata se poate contamina si daca sta prea mult pe raft.
-
Nu folositi niciodata cuptorul cu microunde pentru a incalzi laptele praf
Nu este nevoie sa incalziti laptele praf. Potrivit specialistilor, nu este deloc gresit sa-i oferiti copilului lapte praf rece sau la temperatura camerei. Cu toate acestea, daca doriti sa-l incalziti, evitati cuptorul cu microunde. Incalzirea neuniforma a laptelui praf ii poate provoca bebelusului arsuri la nivelul gurii.
Cel mai bun mod de a incalzi laptele praf presupune folosirea unui incalzitor de biberoane cumparat din magazin sau plasarea sticlutei intr-un bol cu apa fierbinte. In acest fel, veti incalzi usor si treptat laptele praf. De asemenea, este absolut necesar sa testati cat de cald este lichidul, inainte de a-l oferi bebelusului. Pentru a face acest lucru, puneti cateva picaturi pe incheietura mainii. Daca temperatura este confortabila, il puteti hrani pe cel mic.
-
Este indicat sa folositi apa fiarta pentru a face lapte praf?
Specialistii sustin ca, atat timp cat bebelusul este sanatos, nu trebuie sa fierbeti apa. Insa, daca va ofera liniste sufleteasca, puteti face acest lucru. Asigurati-va doar ca apa se raceste complet, inainte de a pune laptele praf. Folosirea apei fierbinti poate, de asemenea, sa descompuna unii dintre nutrientii din laptele praf.
Poate fi pregatit laptele praf in avans?
Cel mai bine este sa preparati formula chiar inainte de a i-o oferi copilului. Acest lucru, insa, poate fi o adevarata provocare in miez de noapte.
In timpul zilei, este recomandat sa pregatiti biberonul cu lapte praf cu putin timp inainte de a-l hrani pe cel mic. Pentru a fi gata pentru perioada noptii, este in regula sa preparati biberoanele inainte de a merge la culcare si sa le puneti la frigider. Laptele praf poate fi consumat timp de 24 de ore, asa ca puteti lua rapid unul la ora 03:00.
Sfaturi privind depozitarea laptelui praf
Aruncati resturile de lapte praf. Odata ce ati inceput sa va hraniti copilul cu biberonul, formula poate fi consumata in maximum o ora, deoarece bacteriile din gura bebelusului pot ajunge in tetina.
Cat timp este valabila formula de lapte praf dupa ce a fost depozitata?
O formula de lapte praf care a fost pusa la pastrat sigilata, poate fi consumata pana la data expirarii. Dupa deschiderea cutiei, laptele praf este valabil o luna. Dupa aceasta perioada, producatorii de lapte praf nu mai pot garanta calitatea acestuia. Cel mai bine este sa incepeti o cutie noua.
Hranirea cu biberonul este una dintre multele abilitati pe care noii parinti le dezvolta treptat. In cel mai scurt timp posibil, veti deveni adevarati profesionisti. Recomandarea este sa urmati aceste sfaturi pentru a-l mentine pe bebelus bine hranit si sanatos.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/baby/how-long-is-formula-good-for
https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/bottle-feeding/formula-making-storing-transporting
https://health.clevelandclinic.org/feeding-your-infant-how-to-prepare-and-store-baby-formula
https://www.verywellfamily.com/preparing-baby-formula-2634688