Colesterol HDL scazut? Recomandari pentru cresterea colesterolului bun

Colesterol HDL scazut? Recomandari pentru cresterea colesterolului bun Colesterol HDL scazut? Recomandari pentru cresterea colesterolului bun

Ultima actualizare: 9 februarie 2024

hdl

Colesterolul HDL este cunoscut drept „colesterolul bun”, intrucat are rolul de a epura excesul de colesterol, in vederea utilizarii acestui compus pentru biosinteza in vivo a altor molecule. In astfel de conditii, persoanele care au HDL colesterol scazut sunt mult mai predispuse in a avea un exces de colesterol in sange, respectiv un risc mai mare de ateroscleroza si diferite tipuri de complicatii cardiovasculare. In multe situatii, un HDL colesterol scazut trebuie corelat in mod direct cu concentratia totala a colesterolului existent in plasma, raportul fiind mult mai sensibil.

Lipoproteinele sunt complexe macromoleculare sferice, formate spontan printr-un proces strict de autoasamblare a diverselor categorii de lipide cu proteine specifice (apolipoproteine). Exista mai multe tipuri de lipoproteine, clasificate in functie de densitatea lor la ultracentrifugare:

  • Chilomicroni;
  • Lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL; Very Low Density Lipoproteins);
  • Lipoproteine cu densitate mica (LDL; Low Density Lipoproteins);
  • Lipoproteine cu densitate intermediara (IDL; Intermediate Density Lipoproteins), care doar in mod patologic se gasesc in cantitati relativ crescute in sangele circulante;
  • Lipoproteine cu densitate mare (HDL; High Density Lipoproteins).

Aceste lipoproteine indeplinesc mai multe functii, cum ar fi:

  • Transportul prin plasma de lipide, vitamine liposolubile, de la locul de absorbtie (intestinul subtire) sau sinteza (ficat) la locurile de utilizare si stocare (tesuturi periferice). Lipidele se utilizeaza atat drept sursa de energie, sunt stocate sau pentru biosinteza anumitor molecule;
  • Mentinerea compozitiei lipidice a membranelor celulare, asigurand integritatea celulara, cu functionarea normala a proceselor fiziologice;
  • Reglarea metabolismului lipidic prin modularea activitatii unor enzime (activarea sau, dupa caz, inhibarea activitatii acestora).

Naturalis CardioSuport contine acizi grasi Omega 3 ( EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol. Acizii grasi Omega 3 (EPA si DHA*) contribuie la functia normala a inimii, iar resveratrolul sustine sanatatea cardiovasculara.


HDL colesterol – informatii generale

Functia principala a colesterolului HDL este de a transporta colesterolul din tesuturile periferice spre ficat, jucand rol in biodistributia lipidelor si mentinerea homeostaziei colesterolului. Spre exemplu, aceasta componenta poate capta si „scoate” colesterolul stocat in celulele spumoase, constituente ale placilor de aterom, redistribuindu-l ficatului. Astfel, se reduce dimensiunea si inflamatia asociate unei placi aterosclerotice. Persoanele cu HDL colesterol scazut prezinta un risc mult mai mare ca procesul aterosclerotic sa progreseze si sa se exacerbeze, intrucat, de cele mai multe ori, un HDL colesterol scazut este asociat cu un LDL (aterogen) crescut.

Transportul selectiv al colesterolului din celulele tesuturilor periferice in HDL si din HDL spre ficat, unde colesterolul participa la sinteza acizilor biliari sau este eliminat prin bila, precum si transportul de colesterol in celulele steroidogene, pentru a participa la sinteza hormonilor, este principala cale de mentinere a homeostaziei colesterolului. Aceasta cale constituie, intr-o mare parte, baza relatiei inverse care exista intre concentratia plasmatica a HDL si ateroscleroza: cu cat colesterolul HDL este mai crescut, cu atat riscul de ateroscleroza este mai mic. Insa, atunci cand rezultatele de laborator indica un HDL colesterol scazut, functia antiaterogena este redusa.

Naturalis Coenzima Q10 + Omega este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.

Valori normale HDL colesterol

Valorile colesterolului si fractiilor acestuia se pot obtine prin efectuarea profilului lipidic. Desi valorile ideale ale profilului lipidic sunt controversate, specialistii sustin ca valoarea normala a colesterolului HDL ar trebui sa se situeze intre 40-60 mg/dL. Cu cat valoarea este mai mare, se considera ca efectul protector este mai puternic. La persoanele cu HDL colesterol scazut, chiar sub valoarea de 40 mg/dL, riscul cardiovascular trebuie analizat doar prin comparare cu directa cu valoarea colesterolului total, obtinandu-se un raport. Raportul respectiv, pe fondul unui HDL colesterol scazut, poate fi interpretat dupa cum urmeaza (colesterol total/HDL):

  • Risc scazut: 3,3-4,4;
  • Risc mediu: 4,4-7,1;
  • Risc usor crescut: 7,1-11;
  • Risc crescut: peste 11.

HDL colesterol scazut – factori de risc si cauze

Principalele cauze care duc la HDL colesterol scazut sunt reprezentate de stilul de viata. Exista mai multi factori de risc care pot reduce concentratia acestui compus, iar acestia sunt urmatorii:

  • Fumatul;
  • Sedentarismul si lipsa activitatii fizice sustinute;
  • Dieta saraca in grasimi polinesaturate;
  • Dieta bogata in carbohidrati rafinati si zahar;
  • Anumite tratamente medicamentoase (beta-blocante, steroizi anabolizanti, benzodiazepine, progestative);
  • Inanitie si anorexie.

Cu toate acestea, persoanele se pot confrunta cu HDL colesterol scazut si ca urmare a anumitor patologii, relativ mai rare, cum ar fi:

HDL-ul imbogatit cu esteri de colesterol se transforma in HDL2. De fapt, aceasta fractie HDL isi manifesta proprietatile antiaterogene, ca urmare a faptului ca asigura efluxul colesterolului inglobat in celulele spumoase (care formeaza placa de aterom), transportul si eliminarea sa prin sistemul hepatobiliar. De asemenea, are si proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Pe fondul unui HDL colesterol scazut, aceste functii nu pot fi indeplinite eficient, iar efectul protector se reduce la minimum. Mai mult decat atat, daca LDL este crescut, riscul creste proportional.

Naturalis Omega 3 forte 1000 mg contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si la mentinerea vederii normale. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA si DHA. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Recomandari pentru cresterea nivelului de HDL colesterol

Persoanele care au HDL colesterol scazut, in asociere cu niveluri crescute de LDL si colesterol total, prezinta risc de afectiuni cardiovasculare. Totusi, exista mai multe modalitati prin care se poate imbunatati valoarea unui HDL colesterol scazut, in sensul cresterii.

Alternative farmacologice pentru cresterea nivelului de HDL colesterol scazut

Exista doua alternative pentru care pot opta persoanele cu HDL colesterol scazut:

Acestea se dovedesc a fi eficiente atat pentru a creste nivelul de HDL colesterol scazut, insa si pentru a imbunatati, in general, valorile profilului lipidic. Suplimentele cu omega-3 pot fi foarte benefice pentru cresterea nivelului de HDL colesterol scazut.

Activitate fizica si dieta sanatoasa

Activitatea fizica este esentiala pentru a creste nivelul de HDL colesterol scazut. Optati pentru antrenamente usoare, cu cresterea progresiva a intensitatii, alergare si orice alta activitate care, in esenta, va creste frecventa respiratorie si cardiaca. Optati pentru alimente sanatoase, bogate in fibre vegetale si acizi grasi polinesaturati (in special omega-3). S-a observat ca omega-3, pe langa faptul ca poate creste nivelul de HDL colesterol scazut, are si proprietati antiinflamatorii.

Renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool

Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru HDL colesterol scazut si, intr-o egala masura, pentru cresterea concentratiei colesterolului total. Alcoolul are efect hepatotoxic, ceea ce inseamna ca poate stimula biosinteza in vivo de colesterol, promovand hipercolesterolemia, cu HDL colesterol scazut si LDL colesterol crescut.

Pierderea in greutate si mentinerea greutatii corporale

Multe dintre persoanele supraponderale prezinta HDL colesterol scazut. Ca parte a unui stil de viata activ, a unei diete care promoveaza pierderea in greutate si restabilizarea profilului lipidic, pierderea kilogramelor se asociaza unui risc mult mai mic de probleme cardiovasculare. Pe de alta parte, se observa si cresterea nivelului de HDL colesterol scazut.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549802/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560749/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318598

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/hdl-cholesterol/art-20046388

https://www.everydayhealth.com/high-cholesterol/living-with/how-to-raise-hdl-cholesterol/