Colesterolul HDL, cunoscut sub denumirile de lipoproteine de inalta densitate sau colesterol „bun”, ajuta la eliminarea altor forme de colesterol din sange. Nivelul mai mare de colesterol HDL este asociat cu un risc mai mic de boli de inima.
Colesterolul este o substanta ceroasa care se gaseste in toate celulele organismului si care are mai multe functii utile, printre care sustinerea procesului de formare a celulelor. Colesterolul este transportat prin fluxul sanguin atasat de proteine. Aceste proteine poarta denumirea de lipoproteine.
Llipoproteine cu densitate scazuta (colesterol LDL)
Nivelurile ridicate de lipoproteine cu densitate joasa (colesterol LDL) se pot acumula in peretii vaselor de sange si pot ingusta caile de trecere. Uneori, din cauza ingustarii spatiului se poate forma un cheag care ramane blocat, provocand un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Acesta este motivul pentru care colesterolul LDL este adesea denumit colesterol „rau”.
Lipoproteine cu densitate inalta
Colesterolul HDL este denumit adesea si colesterol „bun”. HDL preia colesterolul in exces din sange si il duce inapoi in ficat, unde este descompus si eliminat din organism.
Daca o persoana are un nivel ridicat de colesterol LDL si un nivel scazut de colesterol HDL, cel mai probabil, medicul se va concentra mai intai pe reducerea colesterolului LDL. Cel mai prescris tratament pentru colesterolul LDL ridicat este cel pe baza de statine - cum ar fi atorvastatina si simvastatina.
Ce este colesterolul HDL?
Colesterolul HDL, sau lipoproteinele de inalta densitate, reprezinta un tip de lipoproteine care circula prin sange.
Lipoproteinele sunt particule formate din lipide (grasimi) si proteine. Sarcina lor principala este de a transporta grasimile, cum ar fi colesterolul, prin corp catre celulele care au nevoie de ele. Grasimile au nevoie de “transport”, deoarece structura lor chimica nu le permite sa calatoreasca singure prin sange. De aceea, au nevoie de ajutor de la lipoproteine pentru a ajunge acolo unde trebuie.
Lipoproteinele de inalta densitate si colesterolul HDL reprezinta acelasi lucru. Oamenii folosesc ambii termeni atunci cand se refera la aceste particule si la rolul pe care acestea il joaca in sanatatea inimii.
Naturalis CardioSuport poate contribui, de asemenea, la functionarea normala a inimii. CardioSuport contine acizi grasi omega 3 (EPA si DHA), coenzima Q10 si resveratrol.
De ce colesterolul HDL este denumit „colesterol bun?”
HDL este cunoscut si sub denumirea de „colesterol bun”, deoarece ajuta organismul sa scape de colesterolul in plus. Acest proces poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Colesterolul se deplaseaza in mod normal din ficat in sange. De acolo, lipoproteinele transporta colesterolul catre diferite celule din corp pentru a sprijini functii importante (de exemplu, ajuta organismul sa formeze membrane celulare si sa produca hormoni).
Cu toate acestea, uneori se poate acumula un nivel prea mare de colesterol in sange. Practic, in organism exista mai mult colesterol decat are nevoie corpul. In acest caz intervine transportul invers al colesterolului. Transportul invers al colesterolului este un proces complex al organismului, iar cercetatorii continua sa exploreze cand si in ce fel colesterolul HDL contribuie la acest proces. Ceea ce expertii stiu este ca particulele de HDL pot transporta excesul de colesterol din sange inapoi la ficat. Apoi, ficatul descompune acest colesterol si il scoate din organism prin materiile fecale.
Acest proces este unul extraordinar, deoarece prezenta unui nivel prea mare de colesterol in sange creste riscul de acumulare a placii in peretii arterelor (ateroscleroza).
Deoarece elimina colesterolul suplimentar din sange, HDL-ul si-a capatat denumirea si notorietatea de colesterol “bun”. Insa nu face doar atat. Colesterolul HDL actioneaza si impotriva inflamatiei si a oxidantilor, mentinand celulele puternice. In plus, joaca un rol important in prevenirea cheagurilor de sange.
Naturalis Coenzima Q10 + Omega este un supliment alimentar recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, producerea energiei celulare, protejarea celulelor de stresul oxidativ, reducerea starilor de oboseala si combaterea proceselor de imbatranire prematura.
Care este nivelul optim al colesterolului HDL?
Nivelul colesterolului poate fi masurat printr-un test de sange numit profil lipidic. Profilul lipidic indica nivelurile de:
-
colesterol total
-
colesterol LDL
-
colesterol HDL
-
colesterol VLDL si trigliceride
In mod ideal, nivelul colesterolului HDL ar trebui sa fie de 60 de miligrame pe decilitru (mg/dL) sau mai mare. Cercetarile arata ca un astfel de nivel poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi bolile de inima si accidentul vascular cerebral.
Valorile de referinta ale colesterolului HDL sunt:
-
risc scazut: > 60 mg/dL
-
risc moderat: 40 - 59 mg/dL
-
risc crescut: < 40 mg/dL
Colesterolului HDL – valori extreme
Este important ca oamenii sa discute cu medicul despre rezultatele profilului lipidic, astfel incat sa inteleaga ce indica acestea.
Din ce cauze poate sa scada nivelul colesterolului HDL?
Exista multe motive pentru care colesterolul HDL poate fi scazut, de exemplu:
Boala Tanger
Aceasta conditie genetica provoaca scaderea colesterolului HDL.
Hiperlipidemie familiala combinata
Aceasta problema genetica cauzeaza reducerea nivelului de colesterol HDL si cresterea nivelului de colesterol LDL.
Sindromul metabolic
Sindromul metabolic reprezinta o combinatie de factori de risc pentru boli cardiovasculare, printre care niveluri de HDL mai reduse decat cele normale.
Indice de masa corporala mai mare de 25
Un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 25 (exces de greutate/obezitate) poate reduce, de asemenea, nivelul colesterolului HDL.
Fumatul sau consumul de tutun
Tutunul contine nicotina, care reduce nivelul colesterolului HDL. Toate produsele din tutun, inclusiv tigarile electronice, au acest efect daunator.
Rezistenta la insulina
Excesul de grasime poate afecta capacitatea insulinei de a tine sub control nivelul zaharului din sange. Acest lucru poate reduce nivelul colesterolului HDL.
Medicamente
Unele medicamente, cum ar fi beta-blocantele, anumiti hormoni sau unele diuretice, pot reduce, de asemenea, nivelul de colesterol HDL.
Ce inseamna un nivel ridicat al colesterolului HDL?
Un nivel de peste 80 mg/dL este considerat ridicat sau anormal de ridicat. Una dintre cauzele cresterii nivelului de colesterolul HDL este o mutatie genetica. Unele mutatii ale genelor pot determina organismul sa produca o cantitate prea mare de colesterol HDL. De exemplu, mutatia genei CETP poate provoca o crestere a colesterolului HDL peste 150 mg/dL.
Alte cauze ale HDL anormal de ridicat pot fi:
Furnizorul de asistenta medicala va incerca sa descopere cauza nivelului crescut de HDL si va decide daca pacientul are nevoie de tratament.
Recomandari pentru cresterea nivelului de colesterol HDL
In general, anumite modificari ale stilului de viata pot ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol HDL. Cu toate acestea, este recomandat ca toate persoanele sa discute cu un medic inainte de a adopta orice schimbare a stilului de viata:
Consumul unor alimente sanatoase pentru inima
Cercetarile sustin ca dieta mediteraneana reprezinta o modalitate excelenta de imbunatatire a sanatatii inimii, inclusiv a nivelului de colesterol. Dieta mediteraneana presupune adoptarea unei alimentatii bazate pe fructe si legume, leguminoase (fasole si linte) si cereale integrale. Alimentele bogate in acizi grasi omega-3 pot creste si nivelul de colesterol HDL.
Evitarea sau limitarea alimentelor nesanatoase
In plus, gogosile prajite sau produsele coapte care contin grasimi trans (uleiuri partial hidrogenate) nu ar trebui sa mai faca parte din alimentatie. Este important ca oamenii sa limiteze consumul de grasimi saturate, cum ar fi carnatii, branza si untul.
Exercitii fizice
Exercitiile aerobe pot ajuta la cresterea nivelului de colesterol HDL. Specialistii le recomanda oamenilor sa faca cel putin 30 de minute de exercitii, timp de cinci sau mai multe zile pe saptamana. Persoanele care nu au facut miscare in trecut, pot sa inceapa si acum. In acest caz este recomandat sa faca cinci sau zece minute de miscare pe zi si sa creasca durata treptat.
Mentinerea unei greutati sanatoase
Pierderea in greutate corporala, in special a grasimii abdominale, ajuta la imbunatatirea nivelului de colesterol HDL.
Evitarea tuturor produselor din tutun
Fumatul si utilizarea altor produse din tutun scad nivelul colesterolului HDL. Din acest motiv este indicat ca persoanele care fumeaza sa incerce sa renunte. Fumul pasiv este, de asemenea, daunator.
Administrarea de medicamente
Furnizorul de asistenta medicala poate prescrie medicamente precum inhibitorii PCSK9 pentru a creste nivelul de colesterol HDL.
Referinte:
https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/hdl-cholesterol
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24395-hdl-cholesterol
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/hdl-cholesterol/art-20046388