Ceaiul de busuioc, care ne fura inimile cu mirosul sau placut si ne decoreaza balcoanele si gradinile, are multe beneficii pentru sanatatea noastra, avand efecte vindecatoare. Planta de busuioc, care poate fi consumata proaspata sau uscata, este adesea preferata datorita faptului ca poate creste usor in orice gospodarie.
Busuiocul poate sa creasca si intr-un ghiveci de flori, raspandindu-si aroma in mediul in care se afla. Adauga savoare meselor si sosurilor dumneavoastra si puteti profita de proprietatile medicinale daca il consumati sub forma de ceai de busuioc.
Ceai de busuioc – beneficii si proprietati
Patria busuiocului, care este considerata o ruda a plantelor de menta si cimbru, este continentul asiatic, dar de secole, este o planta care a fost produsa si consumata si in Europa.
Aceasta planta cu frunze verzi, cunoscuta si sub numele de Ocimum sanctum L. si tulsi, este originara din Asia de Sud-Est. Are un istoric indelungat in medicina indiana, ca tratament pentru multe afectiuni, de la boli oculare pana la paraziti.
De la frunze la samanta, busuiocul este considerat un tonic pentru trup, minte si spirit. Diferite parti ale plantei sunt recomandate pentru tratarea diferitelor tulburari:
-
Folositi florile sale proaspete pentru bronsita.
-
Folositi frunzele si semintele, cu piper negru, pentru malarie.
-
Utilizati intreaga planta pentru diaree, greata si varsaturi.
-
Utilizati busuiocul sub forma de pilule si unguent in caz de eczeme.
-
Utilizati extractul pentru ulcerul stomacal si bolile oculare.
-
Folositi un ulei esential din frunze de busuioc pentru muscaturile de insecte.
Multe studii sustin utilizarea intregii plante de busuioc si valoarea sa terapeutica. Valoarea nutritionala este, de asemenea, mare, deoarece contine:
-
vitaminele A si C,
-
calciu,
-
zinc,
-
fier,
-
clorofila.
Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a lua vreun supliment. La fel ca multe alte suplimente, busuiocul nu este aprobat ca tratament de prima linie. De asemenea, poate interactiona cu medicamentele pe care le luati deja.
Cititi mai departe pentru a afla de ce busuiocul este numit „Regina ierburilor”
Reduce stresul si anxietatea
Toate partile plantei de busuioc actioneaza ca adaptogen. Un adaptogen este o substanta naturala care va ajuta corpul sa se adapteze la stres si promoveaza echilibrul mental.
Conceptul de adaptogen este o abordare holistica. Dar cercetarile stiintifice arata ca busuiocul are proprietati farmacologice care va pot ajuta mintea sa faca fata multor tipuri de stres.
Sursa stresului dumneavoastra pot fi factorii:
-
chimici,
-
fizici,
-
infectiosi,
-
emotionali.
In cazul stresului fizic, busuiocul:
-
stimuleaza metabolismul;
-
imbunatateste timpii la inot;
-
reduce numarul leziunilor tisulare;
-
confera niveluri mai scazute de stres in medii zgomotoase.
De asemenea, ceaiul de busuioc reduce:
-
stresul;
-
problemele sexuale;
-
tulburarile de somn;
-
problemele de memorie;
-
epuizarea.
Ceaiul de busuioc stimuleaza si vitalizeaza corpul
Ceaiul de busuiocul este, de asemenea, bogat in antioxidanti si ajuta la detoxifierea organismului. Studiile arata ca busuiocul va poate proteja corpul impotriva substantelor chimice toxice. De asemenea, poate preveni cancerul, deoarece reduce dezvoltarea celulelor canceroase.
Ceaiul de busuioc protejeaza impotriva infectiilor si trateaza ranile
Se crede ca extractele din frunzele sale grabesc vindecarea ranilor. Ceaiul de busuioc este:
-
antibacterian,
-
antiviral,
-
antifungic,
-
antiinflamator,
-
analgezic.
Cercetarile arata ca ceaiul de busuioc poate actiona impotriva infectiilor si ranilor, cum ar fi:
-
ulceratiile bucale,
-
cheloizii,
-
cicatricile,
-
acneea.
Daca aveti prediabet sau diabet de tip 2, toate partile plantei de busuioc pot ajuta la reducerea zaharului din sange. Studiile au mai aratat ca busuiocul consumat sub forma de ceai poate ajuta la prevenirea simptomelor diabetului zaharat, cum ar fi:
-
crestere in greutate;
-
hiperinsulinemie sau exces de insulina in sange;
-
colesterol ridicat;
-
rezistenta la insulina;
-
hipertensiune.
Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a adauga busuioc sfant in dieta. Daca luati deja medicamente pentru a controla glicemia, este posibil sa va scada si mai mult nivelul zaharului din sange.
Ceaiul de busuioc ajuta la detoxifierea organismului
Studiile au aratat ca ceaiul de busuioc poate ajuta la protejarea organelor impotriva daunelor genetice, imune si celulare, cauzate de factori de mediu si chimici, precum pesticidele, substantele chimice si medicamentele.
Ceaiul de busuioc ajuta la ameliorarea simptomelor de raceala si tratarea afectiunilor respiratorii
Ceaiul de busuioc se remarca prin faptul ca s-ar putea sa observati beneficiile imediat dupa ce il beti. Poate ajuta la ameliorarea imediata a stranutului, tusei si simptomelor de gripa si raceala. Este adesea folosit ca remediu natural pentru astm si bronsita.
Ceai de busuioc – recomandari de consum
Ceai de busuioc pentru indigestie: O jumatate de lingurita de anason, o jumatate de lingurita de fenicul si o lingurita de frunze proaspete de busuioc, puse intr-o cana de apa fiarta si lasate la infuzat timp de 8 minute. Dupa scurgere, se poate bea pentru a facilita digestia dupa masa.
Ceai de busuioc pentru tuse: Doua felii de ghimbir, un baton de scortisoara, 2 – 3 frunze de salvie si o lingurita de busuioc proaspat, intr-o cana de apa, lasate la infuzat timp de 5 minute. Pentru a trata tusea si a expectora, consumati 2 pahare din acest ceai, seara.
Ceai de busuioc pentru durerile menstruale: Se amesteca o lingurita de frunze proaspete de busuioc, o lingurita de petale de hibiscus si un baton de scortisoara, se tin la infuzat timp de 10 minute. Dupa scurgere, beti cel mult doua cani. Trebuie consumat cat este fierbinte.
Ceai de busuioc – modalitati de preparare
Prepararea ceaiului de bucuioc este simpla, la fel ca pentru orice alta bautura pe care o preparati folosind plante. La un litru de apa fierbinte, se adauga doua linguri de frunze de busuioc tocate si se lasa la infuzat cam 10 minute, apoi infuzia se bea incet, pe tot parcursul zilei.
Avand in vedere beneficiile pentru sanatate pe care le-am mentionat mai sus, consideram ca busuiocul va poate ajuta sa deveniti mai sanatosi si sa va simtiti mai bine.
Ceai de busuioc – efecte adverse, contraindicatii
Asigurati-va intotdeauna ca vorbiti cu medicul inainte de a incorpora ceaiul de busuioc sau orice alt supliment in dieta dumneavoastra. Odata primita aprobarea specialistului, cumparati busuioc care este cultivat organic, dintr-o sursa de incredere, din mediul rural, nepoluat. Busuiocul cultivat intr-o zona poluata poate contine de doua ori mai multa toxine.
Nu au fost raportate efecte secundare negative in timpul studiilor clinice la om. Cu toate acestea, nu exista suficiente cercetari pentru a recomanda utilizarea in cazul sugarilor sau copiilor si ar trebui sa evitati ceaiul de busuioc daca alaptati, sunteti insarcinata sau incercati sa ramaneti insarcinata.
Efectele secundare ale ceaiului de busuioc
Efectele busuiocului asupra zaharului din sange pot varia de la persoana la persoana. Prin urmare, pacientii care au diabet cronic sau care primesc tratament pentru diabet ar trebui sa-si consulte medicul inainte de a folosi busuioc in mod regulat.
Persoanele cu probleme de tensiune arteriala ar trebui sa fie atente cand folosesc busuioc.
Se recomanda sa nu se consume busuioc in decurs de 2 saptamani, inainte si dupa operatie, din cauza efectului asupra circulatiei sangvine.
In timpul sarcinii si alaptarii, este sanatos sa folositi busuiocul drept condiment, dar nu este recomandat sa consumati ceai sau ulei de busuioc in aceste perioade.
Cumpararea, cresterea si depozitarea
Desi busuiocul proaspat ofera o aroma mai puternica, busuiocul uscat este mai convenabil. De asemenea, puteti cumpara busuioc congelat sub forma de cuburi portionate, din raioanele cu produse congelate.
Puteti cultiva busuioc oriunde, la temperaturi de pana la 15,5 ℃, timp de cel putin doua luni. Busuiocul este sensibil la frig si ii place expunerea la soare, toata ziua.
Puteti cultiva busuioc dintr-o samanta plantata in pamant sau dintr-o tulpina taiata de la alta planta, pe care sa o tineti in apa pana incep sa-i creasca radacinile. Busuiocul poate inflori si intr-un ghiveci de gradina, daca nu i se toarna apa in exces.
Recoltati frunzele de busuioc cand nevoie de ele, dar nu le smulgeti pur si simplu de pe tulpina. Pentru a incuraja o crestere adecvata, taiati tulpina in partea de jos, astfel incat sa ramana doar doua pana la patru frunze pe planta.
Puneti tulpinile proaspete de busuioc intr-un borcan cu apa de la robinet, pentru a pastra frunzele proaspete cateva zile. Este discutabil daca ar trebui sa pastrati busuioc proaspat la frigider, deoarece temperaturile scazute pot decolora frunzele.
Busuiocului proaspat ii puteti usca frunzele, pe care sa le pastrati apoi intr-un borcan cu capac etans. Evitati sfaramarea frunzelor pana cand aveti nevoie de ele, deoarece acest lucru ajuta la pastrarea uleiurilor esentiale, a aromei si a beneficiilor pentru sanatate.
Surse:
https://simplelooseleaf.com/blog/herbal-tea/holy-basil-tea/
https://different.hr/en/basil-tea-health-benefits-and-preparation/
https://www.healthline.com/nutrition/basil
https://plantshospital.com/basil-tea/
https://simplelooseleaf.com/blog/herbal-tea/holy-basil-tea/
https://different.hr/en/basil-tea-health-benefits-and-preparation/
https://www.healthline.com/nutrition/basil
https://plantshospital.com/basil-tea/