Orice perioada de post − in special Postul Pastelui si al Craciunului – este buna pentru sanatate si un prilej de detoxifiere spirituala si fizica deopotriva. Conditia este sa faceti alegeri intelepte in privinta alimentelor pe care le consumati.
In functie de tipul postului pe care il tineti (catolic sau ortodox, de pilda), va trebui sa renuntati la alimentele consumate in mod obisnuit (carne, mezeluri, oua, lactate, in anumite zile chiar si ulei) si sa optati pentru unele care sa le inlocuiasca cu succes – atat din punct de vedere nutritional, cat si gustativ. Alegand cu atentie alimentele care va compun meniul in aceasta perioada, va puteti asigura ca mancarea de post este sanatoasa pentru organism, iar nevoile acestuia sunt indeplinite in totalitate.
Surse de proteine in post
Dat fiind ca postul implica renuntarea la consumul preparatelor de origine animala, surse esentiale de proteine pretioase pentru organism, primul pas pentru o nutritie echilibrata in acest rastimp este asigurarea lor din surse vegetale. Adaugati, asadar, in meniu leguminoase (fasole, mazare, naut, linte, soia), fructe oleaginoase (nuci, alune, arahide, migdale, fistic, nuci caju s.a.), ciuperci, seminte.
Nu uitati nici de orezul brun ori de cerealele integrale care, pe langa un aport valoros de proteine, asigura si o cantitate excelenta de fibre, necesare pentru un tranzit intestinal optim si functionarea buna a intregului sistem digestiv.
Nu in ultimul rand, tineti cont de faptul ca este necesara o cantitate mai mare de proteine vegetale pentru a suplini absenta celor de origine animala – asadar, combinati zi de zi mai multe surse de proteine pentru a elimina riscul unei eventuale carente care vine la pachet cu oboseala accentuata, sistem imunitar slabit si caderea excesiva a parului.
Legumele si fructele, esentiale in perioada postului
Legumele si fructele sunt o parte importanta a meniului oricand, mai ales in perioada postului, cand pot suplini deficitul de nutrienti favorizat de absenta carnii, oualor si lactatelor. Surse foarte bune de vitamine si minerale, dar si de fibre, legumele si fructele sunt usor accesibile si pot fi consumate intr-o varietate de moduri – proaspete, gatite la cuptor, aburi, pe gratar, ca atare sau in combinatii etc.
In plus, consumul lor asigura senzatia de satietate in contextul unui aport caloric mic − in special in cazul legumelor; fructele, cu precadere cele dulci, precum strugurii si bananele, ar trebui consumate cu atentie. Legumele si fructele bio, provenind din surse controlate, sunt alegerea optima; dar, chiar si atunci cand nu va este mereu la indemana aceasta optiune, aceste alimente sunt de preferat celor ultraprocesate – de tipul pateurilor si al mezelurilor vegetale, conservelor de legume din comert etc.
Atentie la alimentele fainoase si amidonoase!
Mancarea de post este considerata frecvent nesanatoasa din cauza unor alegeri precum alimentele ultraprocesate, mentionate anterior, dar si al fainoaselor (paine, paste) si amidonoaselor (cartofii) consumate in exces. Aceste alimente sunt foarte calorice, deci risca sa favorizeze cresterea ponderala, si furnizeaza un numar limitat de nutrienti, situatie care poate duce la carente – cu precadere in cazul posturilor lungi (Paste, Craciun).
Ce puteti face? Nu este nevoie sa le eliminati din meniu, ci sa le consumati cu moderatie, optand, totodata, pentru varianta lor integrala – in cazul fainoaselor.
Echilibru alimentar si in perioada postului
Respectarea principiilor unei alimentatii echilibrate in perioada postului asigura ca acest interval de timp va va furniza doar beneficii pentru sanatate – de la detoxifiere pana la scadere ponderala. Iata cateva reguli pe care este important sa le urmati si in aceasta perioada:
Luati 3 mese si 2 gustari, la interval de circa 2 ore, astfel incat sa preveniti instalarea senzatiei acute de foame si a tentatiilor nesanatoase;
Hidratati-va corespunzator – consumul a 2 litri de apa sau ceaiuri neindulcite pe zi este foarte important pentru functionarea optima a organismului;
Fructele, in special daca nu sunteti obisnuit sa le consumati constant, trebuie mancate ca atare, fara alte alimente insotitoare; asteptati apoi cca. 1,5-2 ore inainte sa consumati alte alimente pentru a evita fermentarea acestora. (Farmaciata.ro)