Cartilaj de rechin – beneficii si contraindicatii

Cartilaj de rechin – beneficii si contraindicatii Cartilaj de rechin – beneficii si contraindicatii

Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

cartilaj-de-rechin-beneficii-si-precautii

Suplimentele cu cartilaj de rechin folosite in scopuri terapeutice contin extractul uscat sub forma de pulbere din cartilajul de rechin. Aceste produse sunt disponibile sub forma de pulbere sau capsule de cartilaj de rechin si se folosesc deseori ca adjuvant in tratamentul cancerului, artritei, psoriazisului, retinopatiei diabetice, inflamatiei intestinale sau pentru vindecarea leziunilor. Cu toate acestea, nu prea exista studii stiintifice care sa sustina aceste utilizari ale suplimentelor cu cartilaj de rechin.

In acest material vom explora mai multe informatii despre beneficiile acestor produse, precum si despre posibilele efecte secundare, precautii si interactiuni cu alte tratamente.


Cartilaj de rechin – generalitati

Cartilajul este un tesut dur, flexibil, care se gaseste in corpul uman la nivelul articulatiilor, coastelor, traheei, urechilor si nasului. In cazul rechinilor (Squalus acanthias), cartilajul este tesutul care le confera suport pentru aripioare.

Suplimentele alimentare cu cartilaj de rechin sunt obtinute in principal de la rechinii capturati in Oceanul Pacific. Acestea a devenit un remediu popular in anii 1970, dar popularitatea lor a dus la scaderea populatiilor de rechini. S-a crezut candva ca rechinii nu se imbolnavesc de cancer, si urmand acest fir al logicii s-a concluzionat ca un consum de cartilaj de rechin ar putea preveni cancerul la oameni. Intre timp s-a confirmat ca si rechinii dezvolta cancer, iar cercetarile au sugerat ca suplimentele cu cartilaj de rechin nu aduc beneficii in tratamentul pacientilor oncologici.

Nu confundati cartilajul de rechin cu cartilajul de origine bovina sau cu condroitina, care la randul ei poate fi obtinuta din cartilaj de rechin.

Cartilaj de rechin – compozitie

Cartilajul de rechin contine o substanta cunoscuta sub numele de lactat de squalamina, despre care se crede ca previne dezvoltarea noilor vase de sange si ca astfel impiedica cresterea tumorilor.

Cartilajul de rechin este fabricat sub forma de pulbere din scheletul rechinilor. Aceste vietuitoare nu au oase in adevaratul inteles al cuvantului, scheletele lor fiind facute din cartilaj.

Cartilajul de rechin este alb si poate avea un miros si un gust neplacut. Cartilajul de rechin contine:

  • mucopolizaharide;
  • calciu;
  • fosfor.

Cartilaj de rechin – beneficii

Se considera ca suplimentele cu cartilaj de rechin reduc inflamatia in caz de psoriazis si ca previn degradarea cartilajelor de la nivelul oaselor prin faptul ca interfereaza cu enzimele care descompun cartilajul.

Suplimentele cu cartilaj de rechin pot stimula sistemul imunitar, multe persoane considerand ca ajuta la gestionarea unor boli precum:

  • artrita reumatoida;
  • osteoartrita;
  • afectiuni cutanate cum ar fi psoriazisul;
  • retinopatii, cum ar fi retinopatia diabetica si degenerescenta maculara;
  • inflamatie intestinala;
  • sarcom Kaposi;
  • cancer de san, col uterin, uter, ovar, prostata, rinichi, ficat sau sistem nervos central.

Suplimentele cu cartilaj de rechin sunt uneori recomandate in urmatoarele cazuri:

  1. Psoriazis

Studiile preliminare sugereaza ca extractele de cartilaj de rechin pot reduce inflamatia si mancarimea asociate psoriazisului. Aceasta este o afectiune cutanata care se manifesta sub forma unor suprafete iesite in relief, de culoare roz, acoperite cu solzi argintii si avand margini rosiatice.

Cercetarile in curs de dezvoltare au aratat ca un extract de cartilaj de rechin administrat pe cale orala sau aplicat pe piele ar putea sa amelioreze aspectul pielii si sa reduca pruritul in cazul pacientilor care sufera de psoriazis in placi, cea mai frecvent intalnita forma de psoriazis.

  1. Osteoartrita

Doua substante care alcatuiesc cartilajul, glucozamina si condroitina, au fost studiate pentru posibilele beneficii in caz de osteoartrita. Conform unor studii, condroitina poate ajuta la tratarea osteoartritei, afectiune in care cartilajul din articulatii se descompune, fie din cauza traumatismelor, fie prin uzura normala, ce survine odata cu inaintarea in varsta. Osteoartrita este o afectiune frecventa in randul varstnicilor. In unele studii, suplimentele de condroitina au redus durerea asociata osteoartritei. Totusi, nu toate studiile au obtinut rezultate pozitive, iar unele dintre cercetarile recente nu au aratat deloc beneficii in administrarea condroitinei.

Asadar nu exista dovezi clare ca suplimentele pe baza de condroitina ajuta la repararea sau cresterea cartilajului nou sau ca impiedica deteriorarea suplimentara a cartilajului. Condroitina din suplimentele alimentare este deseori combinata cu glucozamina, dar si rezultatele testelor care au vizat glucozamina au fost contradictorii.

  1. Cancer

S-a spus despre suplimentele cu cartilaj de rechin ca ar putea aduce beneficii prin prevenirea sau tratarea cancerului, dar studiile efectuate pana in prezent au avut rezultate mixte sau neconcludente.

Desi nu exista dovezi stiintifice ca ofera intr-adevar beneficii, produsele cu cartilaj de rechin au fost folosite pe scara larga ca terapie alternativa pentru cancer. Cercetatorii s-au intrebat daca pudra de cartilaj de rechin ar putea produce substante care sa impiedice dezvoltarea noilor vase de sange, de care tumorile au nevoie pentru a supravietui, deoarece sangele le confera oxigen si nutrientii necesari cresterii. Cercetatorii s-au gandit ca suplimentele cu cartilaj de rechin ar putea „infometa” tumorile canceroase, lipsindu-le de oxigen si nutrienti.

S-a efectuat mai multe studii clinice asupra cartilajului de rechin ca remediu pentru cancer, dar numai cateva au fost publicate in reviste stiintifice. Cercetarile nu a depistat beneficii in utilizarea suplimentelor de cartilaj pentru cancer de san, colon, plaman, prostata, creier sau limfom. Potrivit Institutului National al Cancerului (NCI), dovezile de pana acum sunt neconcludente. NCI si-a incetat propriile cercetari cu privire la suplimentele cu cartilaj de rechin, deoarece preparatele erau contaminate, iar Comisia Federala pentru Comert (FTC) chiar a luat masuri impotriva mai multor companii care comercializau astfel de produse ca „remediu pentru cancer”.

Cu toate acestea, exista insa rapoarte conform carora suplimentele cu cartilaj de rechin ar putea inhiba tumorile cunoscute sub numele de sarcom Kaposi.

  1. Degenerescenta maculara

Pierderea vederii pe fondul imbatranirii este cunoscuta in termeni stiintifici ca degenerescenta maculara asociata inaintarii in varsta. Cercetarile timpurii sugereaza ca administrarea unui supliment cu cartilaj de rechin, pe parcursul a 24 de saptamani, ar putea imbunatati sau stabiliza vederea persoanelor care incep sa-si piarda functia vizuala din cauza imbatranirii.

Cartilaj de rechin – dozaj

Doza adecvata de cartilaj de rechin depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta pacientului, starea generala de sanatate a acestuia si eventualele afectiuni. Momentan, inca nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a stabili doza optima a acestor suplimente alimentare, dar in principiu copiii si adolescentii sub 18 ani nu ar trebui sa ia cartilaj de rechin.

Pentru adulti, producatorii recomanda intre 500 mg si 4.500 mg/zi, divizate in 2 pana la 6 doze. Preparatele orale cu cartilaj de rechin trebuie luate pe stomacul gol, iar cu 15 pana la 30 de minute inainte si dupa administrarea suplimentului trebuie evitat consumul sucurilor de fructe acide. Exista inclusiv preparate topice care contin cartilaj de rechin in proportie de 5% pana la 30%.

Nu uitati insa ca nu toate produsele naturiste sunt intotdeauna sigure si ca in obtinerea unor beneficii pentru sanatate dozajul poate fi foarte important. Asadar, respectati cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor si discutati totusi cu medicul sau farmacistul inainte de a folosi vreun supliment alimentar.

Cartilaj de rechin – efecte secundare

Se considera ca produsele cu cartilaj de rechin ar putea fi sigure pentru majoritatea oamenilor daca sunt administrate corespunzator, pe cale orala, timp de pana la 40 de luni, sau cand sunt aplicate pe piele timp de pana la 8 saptamani.

Unele produse cu cartilaj de rechin au miros si gust neplacut. La unii pacienti, aceste suplimente cauzeaza greata, varsaturi, indigestie, constipatie, tensiune arteriala scazuta (hipotensiune), ameteli si oboseala, cresterea glicemiei sau hipercalcemie (in cazul administrarii pe termen lung).

Cartilaj de rechin – precautii si interactiuni

  1. Sarcina si alaptarea: intrucat nu exista suficiente informatii despre siguranta in administrare, ideal ar fi sa evitati aceste produse.
  2. Niveluri ridicate de calciu (hipercalcemie): cartilajul de rechin poate creste excesiv nivelul de calciu, deci nu ar trebui utilizat de persoanele ale caror niveluri de calciu sunt deja prea mari, au tendinta de formare a pietrelor la rinichi sau aritmie (tulburari de ritm cardiac).
  • Boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla, lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, sau alte afectiuni: cartilajul de rechin ar putea determina sistemul imunitar sa devina mai activ, ceea ce amplifica simptomele bolilor autoimune. Daca aveti una dintre afectiunile de mai sus, evitati aceste produse.

Ca toate suplimentele, si acesta poate interactiona cu alte medicamente, cum ar fi antibioticele, imunosupresoarele si medicamentele pentru diabet.

Intrucat poate stimula sistemul imunitar, cartilajul de rechin scade eficacitatea imunosupresoarelor in cazul pacientilor cu boli autoimune. Prin urmare, va trebui sa discutati cu medicul inainte de a lua astfel de suplimente.

 

Surse: